Men of War – RePlay Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 18:19

Men of War – RePlay Review

M-am întrebat adesea cum de avem atâtea jocuri plasate în timpul celui de-al Doilea Rǎzboi Mondial şi de ce aceste titluri continuǎ sǎ fie produse, fie ele strategii, simulatoare sau FPS-uri. O parte a rǎspunsului se aflǎ, cred eu, în tehnica militarǎ aflatǎ la dispoziţia oponenţilor. Dacǎ în Marele Rǎzboi combatanţii se înghesuiau în tranşee mocirloase şi se trezeau dimineaţa în miros de gaz toxic, iar în zilele noastre teroriştii cu dinamitǎ în loc de bretele sunt cam greu de descoperit, conflictul din al Doilea Rǎzboi Mondial s-a purtat sub semnul echilibrului.

Astfel, Schmeisser-ul german era aproape identic cu Thompson-ul american, în timp ce Messerchhmidt-ul zbura cot la cot cu Spitfire-ul englez. Sigur cǎ T34-ul rusesc a rupt gura târgului pânǎ la apariţia Panther-ului, însǎ tocmai din aceastǎ cursǎ tehnologicǎ între pǎrţile beligerante a apǎrut fascinaţia jucǎtorilor de toate genurile, întrucât finalul conflictului a fost determinat mai degrabǎ de o superioritate economicǎ decât una militarǎ şi unele dintre cele mai interesante maşini de rǎzboi au vǎzut lumina zilei în acele vremuri.

Este şi motivul pentru care producǎtorii de jocuri se întrec de ceva vreme sǎ ofere titluri cât mai interesante pe aceastǎ temǎ, iar unele dintre cele mai de succes se dovedesc a fi acelea care respectǎ cel mai bine adevǎrul istoric.

Ce avem de cucerit astăzi? Păi, cam tot aia…

Single-player-ul este ceva mai important aici decât în titlurile cu altǎ tematicǎ, dat fiind contextul istoric, iar din acest punct de vedere nu vom fi dezamagiţi. Avem 3 campanii cu cele trei forţe importante, Rusia, Germania şi Aliaţii vestici; nu lungi, dar foarte bine construite. Acestea au loc în timpul invaziei Mamei Rusii în 1941, respectiv aventurile Afrika Korps în Tunisia şi Operaţiunea Torch pentru americani, adicǎ evenimente de la începutul rǎzboiului.

Misiunile sunt scriptate cu bun simţ, fǎrǎ sǎ sufere deloc de repetitivitate, iar obiectivele sunt variate cu modalităţi diferite de îndeplinire. Poţi avea sub comandă o întreagǎ divizie sau doar o mânǎ de soldaţi pe care sǎ-i gospodǎreşti, iar în anumite misiuni poţi chema şi alte trupe în ajutor, totul condiţionat de cât de bine te descurci. Nu toate trupele aliate sunt însǎ la dispoziţia ta, astfel că poţi vedea cum un pluton din alt regiment atacǎ o casǎ şi te poţi decide dacǎ-i ajuţi sau îţi vezi de obiectivele tale, dar în general treaba importantǎ trebuie sǎ o faci singur.

De asemnenea, unele misiuni pot avea obiective secundare, de pildǎ în timpul unui asediu te pomeneşti cǎ inamicul tocmai amplaseazǎ nişte rachete cu care sǎ-ţi mǎtrǎşeascǎ artileria, fǎrǎ de care lucrurile se complicǎ pentru tine, astfel cǎ poţi să pui repede de un comando în spatele liniilor inamice ca sǎ scapi de problemǎ. Misiunea de infiltrare poate avea sau nu succes, caz în care te poţi servi în continuare de artileria ta sau poţi s-o dai la fiare vechi, misiunea principalǎ continuând indiferent de rezultatul comando-ului. O fi scriptat, dar e de efect.

În plus, fiecare campanie are şi o istorioarǎ, pe lângǎ prezentare tacticǎ bine realizatǎ, iar mie unul mi-a mers la suflet campania ruseascǎ, care aproape cǎ aduce cu filmul preferat de rǎzboi. Singura criticǎ pe care o am la adresa single-player-ului e mai mult de naturǎ personalǎ, întrucât cu greu se gǎseşte un titlu care sǎ mă mulţumeascǎ la acest capitol – vocile actorilor.

Accentele folosite sunt dupǎ mine esenţiale pentru o atmosferǎ autenticǎ, astfel că germana tǎioasǎ ar trebui sǎ fie zbieratǎ de un ofiţer prusac, în timp ce rusa trebuie sǎ miroasǎ oleacǎ a votcă, ori ambele variante sunt povestite liniştit de cǎtre un nene care nici macǎr nu mimeazǎ accentul. Jumătatea plină a paharului e că asta e valabil doar în filmuleţele de prezentare, întrucât pe câmpul de luptǎ soldǎţeii zbiarǎ şi mor pe limba lor foarte convingător.

Respectând denumirea odraslei, producǎtorii au adus acţiunea la un nou nivel de detaliu şi complexitate, unde fiecare soldat controlat poate deveni crucial, iar varietatea de acţiuni pusǎ la dispoziţia jucǎtorului vǎ va face sǎ pierdeţi multe nopţi în faţa monitorului. Trupele de sub controlul nostru pot fi manevrate atât în plutoane, cât şi individual, iar pentru infanterişti parametrii esenţiali sunt acoperirea şi camuflajul.

Acoperirea o reprezintǎ atât locul în care se aflǎ în momentul respectiv, cât şi poziţia în care stǎ. Astfel, un soldat ce stă ghemuit lângǎ un zid va primi mai puţine gloanţe în scăfârlie decât unul care şade în mijlocul drumului, ba chiar va fi protejat de exploziile din apropiere. Aproape orice poate fi folosit ca scut – cǎpiţele de fân, craterele obuzelor sau chiar tufişurile – iar poziţia culcat oferǎ nu numai cea mai bunǎ protecţie, ci îmbunǎtǎţeşte şi precizia.

Camuflajul este un concept la fel de important, ce ia în considerare raza vizualǎ a inamicului pe care o poţi vedea selectându-l, o idee ce aduce aminte de Commandos. Cine se ghemuieşte într-un tufiş sau într-o cǎpiţǎ de fân e mai greu de sesizat pânǎ inamicul nu se aflǎ chiar lângǎ el, moment în care s-ar putea sǎ fie prea târziu. Lunetistul, o unitate cǎreia oricum nu-i prea place sǎ stea la vedere, carǎ dupǎ el chiar câţiva boscheţi pentru a se camufla ad-hoc. Elementele acestea de stealth sunt bine implementate şi chiar vitale în unele misiuni, în timp ce în multiplayer sunt uneori singura soluţie pentru a trece de o defensivǎ bine pusǎ la punct.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
FOTO/VIDEO - Moartea unui cal de curse, răzbunată prin condamnarea jocheului la închisoare. Animalul a murit după ce ar fi fost biciuit cu cravaşa până la epuizare
27/11/2020 15:00

Un jocheu irlandez a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare şi i s-a interzis să practice echitaţia timp de cinci ani pentru moartea calului său, transmite Agerpres. Animalul a murit după ce ...

Donald Trump a  recunoscut că va părăsi Casa Albă. Află și în ce condiții
27/11/2020 14:45

Trump spune pentru prima dată că va părăsi functia dacă Colegiul Electoral votează pentru Biden Presedintele Donald Trump a declarat pentru prima dată că va părăsi mandatul dacă Colegiul Electoral v ...

Trump spune că distribuirea vaccinului anti-Covid va începe săptămâna viitoare
27/11/2020 08:45

Presedintele SUA, Donald Trump, a spus joi că distribuirea vaccinului impotriva coronavirusului va incepe săptămana viitoare si in săptămana de după aceasta, relatează Reuters. Vorbind militarilor ameri ...

ANM - 36 de judete sunt sub cod galben de ceata in aceasta dimineata    Prognoza meteo pentru urmatoarele zile
27/11/2020 08:33

    VREMEA      Prognoza meteo pentru IASI Iasi http://www.tititudorancea.ro/z/vremea_prognoza_meteo_iasi_romania.htm DATI CLIC PE " detalii" si se va dechide pa ...

Diego Maradona a fost înmormântat alături de părinții săi
27/11/2020 08:00

Maradona a fost inmormantat  in cimitirul „Jardin de Bella Vista", alături de părintii lui - Dona Tota si Don Diego. Deschis in anii 1980, este un cimitir privat inconjurat de verdeată, la 35 ...

ULTIMĂ ORĂ Un polițist a fost găsit ÎMPUȘCAT în cap, în mașină
26/11/2020 17:42

Un poliţist de 29 de ani, ajutorul şefului de post din comuna Găiseni, judeţul Giurgiu, a fost găsit impuşcat in cap intr-un autoturism, pe un drum comunal. Poliţiştii şi procurorii au deschis o anchet ...

Batrana de 87 de ani jefuita de 300.000 de euro. Talharia a fost raportata de fiul victimei intr-un sat din judetul Arad
26/11/2020 13:33

 Politistii aradeni au demarat o ancheta dupa ce aproximativ 300.000 de euro ar fi fost furati dintr-un seif aflat in casa unei femei de 87 de ani, din localitatea Pancota, victima relatand ca o ...

Accident în Giurgiu. O autocisternă bulgărească încărcată cu sodă caustică s-a răsturnat
26/11/2020 12:28

O autocisternă bulgărească incărcată cu sodă caustică s-a răsturnat joi pe DN 5 B, la ieşirea din localitatea Schitu, judeţul Giurgiu, pe sensul de mers spre localitatea Ghimpaţi. Pompierii din cadr ...

Spaniola nu va mai fi limba oficială a Spaniei
26/11/2020 12:18

Ar putea părea un titlu dintr-un ziar de satiră dar nu este: spaniola nu va mai fi limba oficială a statului spaniol sau „lingua franca” (comună) in invătămant, măsura fiind inclusă in noua ...

 SUA - 2.400 de decese asociate COVID-19 în 24 de ore, cel mai mare bilanț de la începutul pandemiei
26/11/2020 10:19

Statele Unite au anunţat miercuri, in ajunul sărbătorii de Ziua Recunoştinţei, peste de 2.400 de decese asociate COVID-19 in 24 de ore, potrivit datelor oferite de Universitatea Johns Hopkins, un bilanţ a ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei