Mercenaries 2: World in Flames Review

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 14:33

Mercenaries 2: World in Flames Review

Cei șapte ani de acasă, însumaţi indulgent cu încă zece ani de educaţie din oficiu, impun răstit că unu plus unu fac doi, cel puţin în baza zece (asta ca să nu îmi ridic nici unul din programatorii din public în cap). Sau două, dacă e să vorbim de jocurile care ne-au gâdilat și ne gâdilă existenţa. Iată însă că din când în când producătorii sfidează logica matematică, spre indignarea fanilor care așteaptă continuări măcar cuminţi, dacă nu reușite. Așa se face că unu și cu unu ajung de multe ori să tindă vertiginos spre zero. Sau poate că un al doilea titlu este atât de diferit faţă de primul încât sfârșește prin a-l anula. Și fiindcă alunec încet spre filozofie, voi încerca să mă salvez de la divagare printr-un exemplu concret.

Gurile rele spuneau despre Mercenaries: Playground of Destruction, dezvoltat exclusiv pentru Playstation 2 şi Xbox, că este un Grand Teft Auto în care luptele de cartier și interesele underground sunt ridicate la rangul de crize naţionale și conflicte armate între marile puteri. Cu toate acestea, jucătorii care încercau Mercenaries recunoșteau că senzaţia de singur împotriva universului era unică. Soarta Coreei de Nord era în mâinile unui mercenar care valora cât o armată, iar partea cea mai frumoasă era că totul se rezuma la cine plătește mai mult.

La trei ani de zile de la debut, aceleași guri rele ar putea remarca faptul că nu este întâmplător ca Mercenaries 2: World in Flames să își facă apariţia la ceva timp după lansarea lui GTA 4. Din păcate, Mercenaries 2 nu preia nimic din farmecul celui mai nou GTA, ci pare să insiste pe propria sa formulă învechită. Mai mult chiar, sistemul de joc a fost simplificat aproape până la stadiul de arcade, noi bug-uri și-au făcut loc în decor, iar decizia de a porta jocul pe PC a generat și mai multe probleme.

În privinţa altor detalii, Mercenaries 2 încearcă să rămână fidel primului titlu al seriei, dar sfărșește prin a genera o experienţă de joc lipsită de profunzimea celei anterioare. Ca și înainte, jucătorul poate alege unul din trei personaje pe care să le arunce în solicitanta meserie de mercenar, fiecare având pe lângă propria personalitate și un anumit bonus la abilităţi. Matias Nilsson, un suedez cu pretenţii de biker și look de viking, dispune de o regenerare mult mai rapidă a vieţii, în timp ce Cristopher Jacobs, soldatul american tipic, poate căra după el mai multă muniţie. Cea mai savuroasă mi s-a părut însă Jennifer Mui, o chinezoaică cu accent britanic, obsedată de bani și care vorbeşte pe un ton mereu afectat. Bonusul ei este unul de viteză, care s-a dovedit din păcate total inutil în măsura în care gradul de dificultate al jocului îţi „permite” rareori să mori.

În primul Mercenaries, fiecare din cele trei personaje mai cunoștea o limbă pe lângă cea engleză, fapt care îi permitea să comunice eficient cu anumite facţiuni. Acest lucru diferenţia şi misiunile pe care le puteaţi duce la bun sfârșit cu fiecare personaj în parte. În Mercenaries 2 însă, experienţa de joc nu se distinge cu nici unul din cei trei protagoniști. În afară de niște replici mai mult sau mai puţin piperate, totul decurge identic și nu veţi fi nevoiţi să apelaţi nici măcar la strategii diferite de joc. Practic, nu rămâne nimic care să mărească factorul de rejucabilitate.

Firul narativ urmează aproximativ aceleași repere ca și în primul titlu, doar că acum câmpul de luptă s-a mutat din Coreea de Nord în Venezuela. Inspiraţi parcă de evenimentele războiului din Irak, producătorii ne servesc un conflict generat de rezervele de petrol ale ţării, dar și de eforturile unui magnat de a prelua conducerea statului. Acest individ, pe numele lui Solano, îl angajează pe mercenarul vostru ca să îi recupereze un prizonier de război (generalul Carmona) dintr-o vilă uitată de lume. Odată misiunea încheiată, Solano se va folosi de general pentru a institui dictatura militară în ţară, acţiune care atrage rezistenţa grupărilor politice din Venezuela. Să nu credeţi că mercenarul se va implica în acest conflict pentru a face pe eroul. Motivele lui sunt simple și gravitează în jurul greșelii fatale a lui Solano de a refuza să-l plătească. De aici totul devine răzbunare și povestea în sine se diluează într-o alergătură de colo colo irelevantă, la care nici cutscene-urile de o calitate îndoielnică nu contribuie foarte mult.

După ce cuceriţi vila lui Solano și o transformaţi în bază de operaţiuni, universul jocului se va înfăţișa ca unul deschis și extrem de vast, în speranţa că va compensa lipsa de coerenţă a povestirii. Din păcate, veţi realiza foarte repede că nu aveţi prea multe de făcut. Acţiunile voastre se vor reduce la a recruta oameni care să vă susţină în vânătoarea pe care aţi iniţiat-o după Solano, la a înmagazina resurse (petrol și bani) pentru a le folosi în misiuni și, nu în ultimul rând, la a efectua misiuni pentru a intra în graţiile diferitelor facţiuni care știu pe unde s-ar putea afla bogătașul vânat.

La început veţi putea lucra doar pentru cele trei facţiuni locale: Universal Petroleum, Armata de Eliberare a Venezuelei și Piraţii jamaicani, urmând ca apoi să vă implicaţi în conflictul dintre Naţiunile Unite (conduse de SUA) și China, două super-puteri care au încălcat teritoriul Venezuelei pentru a reinstaura ordinea. Fiecare facţiune este în conflict cu celelalte și îndeplinirea misiunilor va atrage automat antipatie din toate direcţiile. Iar în măsura în care grupările vă furnizează armament și vehicule de luptă, acest lucru nu va fi de dorit. Aşa că va trebui să alternaţi misiunile pentru diferite facţiuni dacă doriţi să fiţi sprijiniţi de cât mai multe… dacă întradevăr vă pasă cum jucaţi.

Sistemul de alianţe nu este însă bine pus la punct și nu veţi simţi niciodată că vă jucaţi angajatorii pe degete. De exemplu, vă puteţi deghiza în membrii grupărilor dacă le conduceţi vehiculele, dar atacarea unei facţiuni cu vehiculele altei facţiuni nu va genera un nou conflict între ele. Pe de o parte, dacă atacaţi o facţiune deghizat, soldaţii îşi vor da seama imediat cine sunteţi și vor raporta superiorilor prin radio, dar pe de altă parte, în cazul în care capturaţi un vehicul inamic pentru a vă infiltra într-o bază, veţi fi supuși riscului să fiţi atacaţi de trupele care ar trebui să vă fie aliate. La început poate nu veţi da importanţă acestui fapt, dar în momentul în care un tanc aliat vă aruncă în aer mașina la bordul căreia tocmai aţi urcat, lucrurile devin dezamăgitoare.

Și mai enervant e că dacă nu aveţi grijă, puteţi să vă stricaţi relaţia cu o grupare din cauza bug-urilor. De exemplu, de multe ori soldaţii aliaţi vă vor raporta superiorilor dacă folosiţi o mașină parcată a grupării. Sau doar dacă vă faceţi de cap și îl împingeţi pe unul din ei din greșeală. În plus, soldaţii vă înregistrează fiecare mișcare de la o distanţă uimitoare, astfel încât de multe ori nu veţi avea șansa să ajungeţi în cele cinci secunde pe care le aveţi la dispoziţie să neutralizaţi persoana care vă raportează. Acest bug al soldaţilor atotștiutori face folosirea armelor silenţioase sau a puștii cu lunetă nu doar imposibilă, ci și inutilă.

Toată tevatura cu facţiunile poate fi dată uitării în momentul în care aflaţi că puteţi "negocia" pacea dacă dispuneţi de banii necesari. Așa că singurele lucruri care rămân interesante sunt misiunile. Iar acestea din păcate nu dau dovadă de prea multă imaginaţie. Atât misiunile principale care duc firul narativ mai departe, cât și cele secundare, presupun distrugerea unei clădiri, capturarea sau asasinarea unei persoane importante, protejarea unui obiectiv sau o cursă contra timp pe mare sau pe uscat. Ar mai fi de menţionat și misiunile de capturare a bazelor inamice, în care trebuie să distrugeţi clădirile care generează continuu soldaţi inamici și să chemaţi pe urmă un transport aerian cu unităţi aliate.

Aliaţii îi obţineţi tot prin acest tip de misiuni. De-a lungul jocului veţi face cunoștinţă cu un pilot de elicoptere, un pilot de avioane cu reacţie mereu beat și un mecanic auto. Împreună cu Fiona, fătuca guralivă care vă va ghida în toate misiunile, cei trei vă vor face viaţa un calvar. Asta fiindcă în cel mai bun caz, comentariile lor sunt inutile. De cele mai multe ori însă, ei dau indicaţii proaste. Când protejaţi obiective, dacă Fiona spune că inamicii vin dintr-o anumită direcţie, ei vin tocmai din direcţia opusă. Iar când vă plimbaţi pe harta imensă fără un motiv anume, ea vă va aminti mereu că dacă sunteţi în pană de idei, vă așteaptă în bază cu indicaţii. Pilotul de elicopter, chemat pentru a culege resurse, va încurca de multe ori armamentul cu depozitele de petrol sau va comenta iritat că el trebuie să fie mereu cel care vă salvează posteriorul. Iar la cel mai mic semn de foc de armă se va retrage urgent în bază.

Bombardamentele aeriene, specialitatea pilotului de avioane, nu le veţi folosi prea des din simplul motiv că durează prea mult până indicaţi locul în care doriţi atacul. Este mult mai ușor să omorâţi totul într-o mișcare continuă decât să staţi pe loc pentru a da ordine. Și este foarte probabil ca pilotul să omită ordinul primit, din cauza acelorași bug-uri care umbresc experienţa de joc. Iar mecanicul poate să vă construiască mașini doar dacă veţi colecţiona piesele auto ascunse pe toată harta (la o terminare completă a jocului nu am reușit să găsesc mai mult de 10 piese din cele câteva sute). Poate cea mai distractivă experienţă pe care v-o aduc aliaţii sunt misiunile de tip pariu, în care trebuie să distrugeţi diferite ţinte într-un anumit interval de timp cu tot felul de arme ieșite din tipar. De exemplu, să distrugeţi mașini în cădere cu un tun anti-aerian.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:01


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
FOTO/VIDEO - Cine este copilul anului, ales de revista Times
04/12/2020 12:30

Un om de stiintă si inventator in varstă de 15 ani a fost numit pentru prima dată „copil al anului” de revista Time, relatează The Guardian. Gitanjali Rao, din Denver, Colorado, a inventat noi t ...

FOTO - Cum a ajuns Hitler președinte peste africani
04/12/2020 12:22

Un politician african numit după Adolf Hitler a castigat alegerile locale din Namibia, scrie Daily Mail. Acesta spune că nu are legături cu partidul nazist si nici nu plănuieste să cucerească lumea. Coinc ...

GHIDUL votantului: TOATE regulile pe care trebuie să le respectați dacă ieșiți duminică la urne
04/12/2020 10:34

Alegătorii care se prezintă duminică la urne pentru a-şi alege reprezentanţii in noul Legislativ sunt obligaţi să respecte măsurile speciale de protecţie stabilite de autorităţi in contextul pandemie ...

Aproximativ 100 de milioane de americani urmeaza sa fie vaccinati impotriva COVID-19 pana la sfarsitul lunii februarie 2021
03/12/2020 13:00

Administratia presedintelui american in exercitiu Donald Trump preconizeaza vaccinarea a 100 de milioane de oameni impotriva COVID-19 in Statle Unite - pana la sfarsitul lui februarie - cu doua vaccinuri, repre ...

76 de moschei din Franța vor fi verificate
03/12/2020 11:36

Autoritătile din Franta vor face controale amănuntite la multe moschei, pentru a căuta dovezi legate de islamistii radicalizati.     76 de moschei din Franta vor fi verificate de autoritătile d ...

Percheziții AMPLE în București și alte trei județe într-un dosar de evaziune fiscală: Prejudiciul adus statului - 100.000 de euro
03/12/2020 08:43

Joi dimineată, politistii de investigare a criminalitătii economice din Olt efectuează 31 de perchezitii, in judetele Olt, Prahova, Ilfov si in municipiul Bucuresti, la sediile mai multor firme si locuintele ...

Doliu național în Franța. Fostul președinte Valéry Giscard d’Estaing Autor a murit de COVID
03/12/2020 08:26

Fostul preşedinte al Frantei Valéry Giscard d'Estaing a murit miercuri seara „ca urmare a COVID-19”, la 94 de ani. Înmormantarea sa va avea loc „in cea mai strictă intimitate ...

Avocații cer să fie incluși pe lista vaccinărilor prioritare anti-COVID
03/12/2020 06:01

Uniunea Natională a Barourilor din Romania (UNBR) a transmis ministrului Sănătătii, Nelu Tătaru, o adresă semnată de av. dr. Traian-Cornel Briciu, presedintele structurii. Avocaţii solicită să fie inc ...

FOTO - Imaginea unui medic care îmbrățișează un bolnav de COVID a devenit virală
02/12/2020 11:49

Un medic in combinezon albastru, cu mănusi si vizieră, privind in gol in timp ce tine in brate un bărbat epuizat de boală. Este o imagine care a devenit virală pe retelele de socializare si a cărei pove ...

Bebeluș născut prematur cu câteva ore înainte ca mama lui să moară de COVID
02/12/2020 11:17

Un bebelus s-a născut cu doar cateva ore inainte ca mama lui să moară răpusă de COVID-19. Svetlana Sorocinskaia, 36 de ani, s-a imbolnăvit cu virusul ucigaş după ce l-a vizitat la spital pe tatăl ei, ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei