Mercenaries 2: World in Flames Review

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 14:33

Mercenaries 2: World in Flames Review

Cei șapte ani de acasă, însumaţi indulgent cu încă zece ani de educaţie din oficiu, impun răstit că unu plus unu fac doi, cel puţin în baza zece (asta ca să nu îmi ridic nici unul din programatorii din public în cap). Sau două, dacă e să vorbim de jocurile care ne-au gâdilat și ne gâdilă existenţa. Iată însă că din când în când producătorii sfidează logica matematică, spre indignarea fanilor care așteaptă continuări măcar cuminţi, dacă nu reușite. Așa se face că unu și cu unu ajung de multe ori să tindă vertiginos spre zero. Sau poate că un al doilea titlu este atât de diferit faţă de primul încât sfârșește prin a-l anula. Și fiindcă alunec încet spre filozofie, voi încerca să mă salvez de la divagare printr-un exemplu concret.

Gurile rele spuneau despre Mercenaries: Playground of Destruction, dezvoltat exclusiv pentru Playstation 2 şi Xbox, că este un Grand Teft Auto în care luptele de cartier și interesele underground sunt ridicate la rangul de crize naţionale și conflicte armate între marile puteri. Cu toate acestea, jucătorii care încercau Mercenaries recunoșteau că senzaţia de singur împotriva universului era unică. Soarta Coreei de Nord era în mâinile unui mercenar care valora cât o armată, iar partea cea mai frumoasă era că totul se rezuma la cine plătește mai mult.

La trei ani de zile de la debut, aceleași guri rele ar putea remarca faptul că nu este întâmplător ca Mercenaries 2: World in Flames să își facă apariţia la ceva timp după lansarea lui GTA 4. Din păcate, Mercenaries 2 nu preia nimic din farmecul celui mai nou GTA, ci pare să insiste pe propria sa formulă învechită. Mai mult chiar, sistemul de joc a fost simplificat aproape până la stadiul de arcade, noi bug-uri și-au făcut loc în decor, iar decizia de a porta jocul pe PC a generat și mai multe probleme.

În privinţa altor detalii, Mercenaries 2 încearcă să rămână fidel primului titlu al seriei, dar sfărșește prin a genera o experienţă de joc lipsită de profunzimea celei anterioare. Ca și înainte, jucătorul poate alege unul din trei personaje pe care să le arunce în solicitanta meserie de mercenar, fiecare având pe lângă propria personalitate și un anumit bonus la abilităţi. Matias Nilsson, un suedez cu pretenţii de biker și look de viking, dispune de o regenerare mult mai rapidă a vieţii, în timp ce Cristopher Jacobs, soldatul american tipic, poate căra după el mai multă muniţie. Cea mai savuroasă mi s-a părut însă Jennifer Mui, o chinezoaică cu accent britanic, obsedată de bani și care vorbeşte pe un ton mereu afectat. Bonusul ei este unul de viteză, care s-a dovedit din păcate total inutil în măsura în care gradul de dificultate al jocului îţi „permite” rareori să mori.

În primul Mercenaries, fiecare din cele trei personaje mai cunoștea o limbă pe lângă cea engleză, fapt care îi permitea să comunice eficient cu anumite facţiuni. Acest lucru diferenţia şi misiunile pe care le puteaţi duce la bun sfârșit cu fiecare personaj în parte. În Mercenaries 2 însă, experienţa de joc nu se distinge cu nici unul din cei trei protagoniști. În afară de niște replici mai mult sau mai puţin piperate, totul decurge identic și nu veţi fi nevoiţi să apelaţi nici măcar la strategii diferite de joc. Practic, nu rămâne nimic care să mărească factorul de rejucabilitate.

Firul narativ urmează aproximativ aceleași repere ca și în primul titlu, doar că acum câmpul de luptă s-a mutat din Coreea de Nord în Venezuela. Inspiraţi parcă de evenimentele războiului din Irak, producătorii ne servesc un conflict generat de rezervele de petrol ale ţării, dar și de eforturile unui magnat de a prelua conducerea statului. Acest individ, pe numele lui Solano, îl angajează pe mercenarul vostru ca să îi recupereze un prizonier de război (generalul Carmona) dintr-o vilă uitată de lume. Odată misiunea încheiată, Solano se va folosi de general pentru a institui dictatura militară în ţară, acţiune care atrage rezistenţa grupărilor politice din Venezuela. Să nu credeţi că mercenarul se va implica în acest conflict pentru a face pe eroul. Motivele lui sunt simple și gravitează în jurul greșelii fatale a lui Solano de a refuza să-l plătească. De aici totul devine răzbunare și povestea în sine se diluează într-o alergătură de colo colo irelevantă, la care nici cutscene-urile de o calitate îndoielnică nu contribuie foarte mult.

După ce cuceriţi vila lui Solano și o transformaţi în bază de operaţiuni, universul jocului se va înfăţișa ca unul deschis și extrem de vast, în speranţa că va compensa lipsa de coerenţă a povestirii. Din păcate, veţi realiza foarte repede că nu aveţi prea multe de făcut. Acţiunile voastre se vor reduce la a recruta oameni care să vă susţină în vânătoarea pe care aţi iniţiat-o după Solano, la a înmagazina resurse (petrol și bani) pentru a le folosi în misiuni și, nu în ultimul rând, la a efectua misiuni pentru a intra în graţiile diferitelor facţiuni care știu pe unde s-ar putea afla bogătașul vânat.

La început veţi putea lucra doar pentru cele trei facţiuni locale: Universal Petroleum, Armata de Eliberare a Venezuelei și Piraţii jamaicani, urmând ca apoi să vă implicaţi în conflictul dintre Naţiunile Unite (conduse de SUA) și China, două super-puteri care au încălcat teritoriul Venezuelei pentru a reinstaura ordinea. Fiecare facţiune este în conflict cu celelalte și îndeplinirea misiunilor va atrage automat antipatie din toate direcţiile. Iar în măsura în care grupările vă furnizează armament și vehicule de luptă, acest lucru nu va fi de dorit. Aşa că va trebui să alternaţi misiunile pentru diferite facţiuni dacă doriţi să fiţi sprijiniţi de cât mai multe… dacă întradevăr vă pasă cum jucaţi.

Sistemul de alianţe nu este însă bine pus la punct și nu veţi simţi niciodată că vă jucaţi angajatorii pe degete. De exemplu, vă puteţi deghiza în membrii grupărilor dacă le conduceţi vehiculele, dar atacarea unei facţiuni cu vehiculele altei facţiuni nu va genera un nou conflict între ele. Pe de o parte, dacă atacaţi o facţiune deghizat, soldaţii îşi vor da seama imediat cine sunteţi și vor raporta superiorilor prin radio, dar pe de altă parte, în cazul în care capturaţi un vehicul inamic pentru a vă infiltra într-o bază, veţi fi supuși riscului să fiţi atacaţi de trupele care ar trebui să vă fie aliate. La început poate nu veţi da importanţă acestui fapt, dar în momentul în care un tanc aliat vă aruncă în aer mașina la bordul căreia tocmai aţi urcat, lucrurile devin dezamăgitoare.

Și mai enervant e că dacă nu aveţi grijă, puteţi să vă stricaţi relaţia cu o grupare din cauza bug-urilor. De exemplu, de multe ori soldaţii aliaţi vă vor raporta superiorilor dacă folosiţi o mașină parcată a grupării. Sau doar dacă vă faceţi de cap și îl împingeţi pe unul din ei din greșeală. În plus, soldaţii vă înregistrează fiecare mișcare de la o distanţă uimitoare, astfel încât de multe ori nu veţi avea șansa să ajungeţi în cele cinci secunde pe care le aveţi la dispoziţie să neutralizaţi persoana care vă raportează. Acest bug al soldaţilor atotștiutori face folosirea armelor silenţioase sau a puștii cu lunetă nu doar imposibilă, ci și inutilă.

Toată tevatura cu facţiunile poate fi dată uitării în momentul în care aflaţi că puteţi "negocia" pacea dacă dispuneţi de banii necesari. Așa că singurele lucruri care rămân interesante sunt misiunile. Iar acestea din păcate nu dau dovadă de prea multă imaginaţie. Atât misiunile principale care duc firul narativ mai departe, cât și cele secundare, presupun distrugerea unei clădiri, capturarea sau asasinarea unei persoane importante, protejarea unui obiectiv sau o cursă contra timp pe mare sau pe uscat. Ar mai fi de menţionat și misiunile de capturare a bazelor inamice, în care trebuie să distrugeţi clădirile care generează continuu soldaţi inamici și să chemaţi pe urmă un transport aerian cu unităţi aliate.

Aliaţii îi obţineţi tot prin acest tip de misiuni. De-a lungul jocului veţi face cunoștinţă cu un pilot de elicoptere, un pilot de avioane cu reacţie mereu beat și un mecanic auto. Împreună cu Fiona, fătuca guralivă care vă va ghida în toate misiunile, cei trei vă vor face viaţa un calvar. Asta fiindcă în cel mai bun caz, comentariile lor sunt inutile. De cele mai multe ori însă, ei dau indicaţii proaste. Când protejaţi obiective, dacă Fiona spune că inamicii vin dintr-o anumită direcţie, ei vin tocmai din direcţia opusă. Iar când vă plimbaţi pe harta imensă fără un motiv anume, ea vă va aminti mereu că dacă sunteţi în pană de idei, vă așteaptă în bază cu indicaţii. Pilotul de elicopter, chemat pentru a culege resurse, va încurca de multe ori armamentul cu depozitele de petrol sau va comenta iritat că el trebuie să fie mereu cel care vă salvează posteriorul. Iar la cel mai mic semn de foc de armă se va retrage urgent în bază.

Bombardamentele aeriene, specialitatea pilotului de avioane, nu le veţi folosi prea des din simplul motiv că durează prea mult până indicaţi locul în care doriţi atacul. Este mult mai ușor să omorâţi totul într-o mișcare continuă decât să staţi pe loc pentru a da ordine. Și este foarte probabil ca pilotul să omită ordinul primit, din cauza acelorași bug-uri care umbresc experienţa de joc. Iar mecanicul poate să vă construiască mașini doar dacă veţi colecţiona piesele auto ascunse pe toată harta (la o terminare completă a jocului nu am reușit să găsesc mai mult de 10 piese din cele câteva sute). Poate cea mai distractivă experienţă pe care v-o aduc aliaţii sunt misiunile de tip pariu, în care trebuie să distrugeţi diferite ţinte într-un anumit interval de timp cu tot felul de arme ieșite din tipar. De exemplu, să distrugeţi mașini în cădere cu un tun anti-aerian.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei