Mister și semne de întrebare cu privire la zborurile ”stranii” efectuate de aeronava Antonov înainte de prăbușire

00000   48644-10259338-5437

Dimensiune font:

| 19-07-2022 10:55

 Prăbușirea aeronavei Antonov la Kavala, sâmbătă seara, a generat o serie de întrebări care, pe lângă „încărcătura sensibilă”, vizează și regimul de proprietate al aeronavei ucrainene, scrie publicația elenă To Vima.

Un avion ucrainean s-a prăbușit în Grecia, lângă Kavala 

Compania care a operat avionul este ucraineană, cu denumirea Meridian și cu sediul la Kiev. Însă, după cum a descoperit SL Press, aeronava care s-a prăbușit lângă orașul Kavala, precum și celelalte două Antonov-uri pe care le operează nu îi aparțin. Le-a închiriat în baza unui contract pe termen lung de la compania DS-Air Cyprus, cu sediul în Cipru. 

Informația poate fi verificată încrucișat cu datele Ch-Aviation (28/09/21), care raportează că Meridian operează în prezent trei An-12 (un BP/două BK) și intenționează să adauge o a patra aeronavă până la sfârșitul anului. „Toate sunt închiriate de la DS Air Cyprus, conform evidențelor Serviciului Aviației Civile Ucrainene. Compania aeriană a fost fondată în 2003 și este deținută în totalitate de Oleksandr Bogdanovych”, notează publicația.

Cele patru zboruri efectuate înainte de prăbușire

Un alt punct care ridică semne de întrebare îl reprezintă zborurile efectuate în ultimele 48 de ore de aeronava în cauză. A aterizat pe patru aeroporturi diferite din patru țări diferite.

Concret, în dimineața zilei de 15 iulie, a decolat de pe aeroportul Sarajevo din Bosnia-Herțegovina și o jumătate de oră mai târziu a aterizat la Belgrad. După două ore, a decolat pentru a se îndrepta spre aeroportul din Ankara, unde a stat aproximativ o zi. 

La ora prânzului, pe 16 iulie, a decolat, după care a ajuns la ora 16:09 pe aeroportul Niš din Serbia. A stat acolo aproximativ 4,5 ore, după care a decolat cu direcția Amman din Iordania, unde nu a mai ajuns.

Este posibil ca toată această serie de zboruri să aibă legătură cu o operațiune militară.

Operațiune militară sau contrabandă cu arme?

Până la elucidarea completă a cazului, nu lipsesc și supozițiile – fără a fi confirmate, desigur – că este vorba despre un caz de contrabandă cu arme. Nu este exclusă posibilitatea ca muniția de 12 tone să vină din ajutorul occidental acordat Ucrainei.

 
 

Trebuie semnalat că nu există un mecanism de control asupra ceea ce se întâmplă cu armele trimise de Occident în Ucraina, fie direct în țară, fie prin țări terțe învecinate.

Din acest motiv, UE și-a intensificat recent cooperarea cu Moldova pentru a o ajuta să controleze granița cu Ucraina cu scopul de a preveni riscul de contrabandă cu arme din țara aflată în război.

Totul va fi clarificat pe baza procedurilor oficiale stabilite de normele internaționale de securitate care reglementează acordurile transnaționale de vânzare a armelor și munițiilor.

Dacă aeronva Antonov transporta, într-adevăr, muniție de antrenament se poate stabili pe baza resturilor descoperite în epavă. Fiecare armă este marcată și, prin urmare, identitatea ei poate fi stabilită chiar și după folosirea ei - adică după explozie.

https://www.tovima.gr/2022/07/18/society/antonov-peplo-mystiriou-gyro-apo-tin-etaireia-kai-tis-ptiseis-tou-moiraiou-aeroplanou/

Notă de protest trimisă Belgradului de către autoritățile de la Atena

Potrivit informațiilor oferite de autoritățile sârbe, aeronava transporta următoarea muniție, care ar reprezenta încărcătură legală:

  • obuze de mortier, de instrucție, 60mm M62
  • obuze de mortier, de instrucție, 82mm M62
  • obuze de mortier, de instrucție, 82mm M67

De notat însă că autoritățile de la Atena vorbesc despre o informare deficitară din partea Belgradrului, trasmițând chiar o notă de protest în acest sens. Nota a fost transmisă la ordinul ministrului grec de externe, Nikos Dendias, cu privire la necesitatea existenței unei informări prealabile a părții grecești de către partea sârbă cu privire la natura încărcăturii aeronavei Antonov care s-a prăbușit sâmbătă, în apropierea orașului Kavala.

Autoritățile elene nu fuseseră informate despre încărcătura transportată de Antonov și asta pentru că Serbia, de unde a pornit cursa și unde își are sediul compania care a închiriat cursa, ar fi trebuit să-și informeze ambasada de la Atena că aeronava respectivă transportă „încărcătură sensibilă”.

Ambasada Serbiei la Atena, la rândul ei, ar fi trebuit să informeze Ministerul Afacerilor Externe al Greciei, care, la rândul său, ar fi informat Serviciul de Aviație Civilă pe baza procedurii specifice, care ar fi trebuit să dea permisiunea aferentă de a tranzita spațiul aerian grecesc. Astfel, datele arată că Belgradul nu a respectat procedura în acest sens.

Ce spun autoritățile din Bangladesh?

În orice caz, destinatarul ar fi forțele armate din Bangladesh, care, la rândul lor, au oferit propriile detalii despre încărcătură. Potrivit presei din țară, reprezentantul comandamentului BGB (serviciul de pază a frontierei), locotenent-colonelul Fayzur Rahman, a spus că este vorba de materiale de instrucție, obuze de mortier, pe care furnizorul trebuia să le transporte în portul Dhaka.

Potrivit anunțului oficial al autorităților, misiunea era asigurată. Într-o declarație pentru site-ul New Age, Bangladeshul a respins informațiile potrivit cărora avionul transporta mine. „Nu folosim mine”, a susținut Fayzur Rahman, subliniind că este vorba despre armament de instrucție pentru polițiștii de frontieră din Bangladesh.

Ministrul Afacerilor Externe, Masud Bin Momen, a spus, printre altele, că „până acum știm că este un accident. Expediția era asigurată”. El a mai adăugat că Bangladeshul se aprovizionează adesea cu astfel de materiale din Serbia, printre alte țări.

Întrebat despre utilizarea unei aeronave ucrainene în plin război Rusia-Ucraina, ministrul de externe din Bangladesh a spus că în astfel de cazuri, transportul este organizat de obicei de furnizori și că nu poate comenta fără a verifica detaliile

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor. Lumina din adâncurile pământului
03/12/2023 13:15

În adancul pămantului, unde lumina soarelui devine doar o amintire, minerii isi găsesc alinarea si speranta in credinta lor. În inima acestui univers intunecat, străluceste figura Sfintei Varva ...

Două femei au omorât 24 de soldaţi ruşi la Simferopol: mâncare şi vodcă îmbibate cu arsenic şi stricnină
03/12/2023 09:17

Douăzeci şi patru de soldaţi ruşi au murit, iar alţi 11 au fost spitalizaţi, după ce au fost otrăviţi de două femei la Simferopol, teritoriu ucrainean ocupat de Rusia, informează news.ro. Informaţi ...

Centrala din Zaporojie a fost 'la un pas de un accident nuclear' în timpul nopţii
03/12/2023 00:18

Centrala ucraineană de la Zaporojie, aflată in mainile forţelor ruseşti, a fost pentru scurt timp "in pragul unui accident nuclear" in noaptea de vineri spre sambătă, din cauza unei intreruperi temporare ...

Olena Zelenska nu vrea ca soțul ei să candideze din nou la președinție
03/12/2023 00:15

Prima doamnă a Ucraine, Olena Zelenska, spune că nu mai vrea sotul ei, Volodimir Zelenski, să mai candideze pentru un nou mandat de presedinte, transmite publicatia ucraineană Pravda. „Nu vreau ca el să ...

„Nu am obținut ceea ce ne-am dorit”. Zelenski recunoaște eșecul contraofensivei, dar afirmă că Ucraina nu se retrage, deși se luptă cu a doua armată din lume
03/12/2023 00:14

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat intr-un interviu acordat Associated Press că războiul cu Rusia a trecut intr-o nouă etapă si a recunoscut că fortele armate ucrainene nu au reusit să a ...

Cum încearcă Rusia să oprească revolta soțiilor soldaților de pe front: bani și atacuri online
03/12/2023 00:12

Cercetările unor institutii de presă independente din Rusia si afirmatiile unora dintre femeile care protestează sugerează că, in ultimele săptămani, autoritătile au oferit mai multe plăti in numerar f ...

Vulcanul Etna a erupt din nou, aruncând lavă fierbinte pe versanții săi înzăpeziți
03/12/2023 00:09

Vulcanul Etna de pe insula italiană Sicilia a erupt, vineri in zori, creand un spectacol festiv de foc si gheată, transmite Euronews. Cu o inăltime de 3.3057 de metri, este cel mai inalt vulcan din Europa s ...

Mesajul unui olandez stabilit în România, de Ziua Națională: „Cât de vast este vocabularul unei limbi îți dai seama abia când te ceartă femeia și rămâi mut la atâta creativitate și bogăție de exprimare”
03/12/2023 00:08

Daniel van Soest este un antropolog olandez stabilit in Romania, in Carlibaba, o comună din Suceava. S-a căsătorit aici si a ridicat o cabană, unde exersează alături de turisti limba romană. De curand a ...

Alertă - COD GALBEN de vremea rea în jumătate de țară / Harta
02/12/2023 10:52

Meteorologii au emis două alerte cod galben de vant puternic, valabile in aproape jumătate de tară pană duminică. Prima avertizare vizează 21 de judete, cea de-a doua zece. Vremea va intra intr-un proces ...

Gospodării izolate într-o localitate din Bistrița-Năsăud din cauza creșterii debitului râului Ilva
02/12/2023 08:32

Mai multe gospodării sunt izolate in localitatea Măgura Ilvei din Bistrita-Năsăud. Raul Ilva are un debit crescut. Conform ISU, accesul in Măgura Ilvei pentru eventualele urgente medicale se poate face pe ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei