Monkey Island 2 Special Edition: LeChuck’s Revenge Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 17:12

Monkey Island 2 Special Edition: LeChuck’s Revenge Review

Fie că e nostalgie sau curiozitate faţă de o epocă despre care au auzit, dar pe care n-au trăit-o niciodată, gamerii pare că s-au întors cu faţa spre adventure. Un segment de nişă care se dovedeşte a fi suficient de substanţial pentru a motiva producerea unor serii episodice (Tales of Monkey Island, Sam & Max) urmate de remake-uri ale unor jocuri celebre (Monkey Island Special Edition şi titlul de faţă).

În timp ce varianta îmbunătăţită a primului MI nu m-a dat pe spate, fundalurile, animaţiile şi în genere design-ul din Monkey Island 2 Special Edition sunt mult mai atente şi detaliate. De la încăperile anacronice în care veţi găsi automate de răcoritoare alături de ancore şi până la satele de vacanţă dotate cu toate cele necesare unui turist american (chioşc de cadouri, magazin de antichităţi sau diverse prăvălii cu tematici pe cât de variate, pe atât de excentrice).

În rest, e acelaşi conţinut ca şi în varianta originală. Ocazional cu bonusul de a putea asculta comentariile lui Dave Grossman, Tim Schafer şi Ron Gilbert vizavi de diverse etape sau anecdote din cadrul producţiei jocului şi conceperii unor puzzle-uri. Şi o galerie de artă conceptuală şi ilustraţii de décor, deblocate odată cu progresul în poveste.

În privinţa poveştii, au trecut câteva luni bune de la distrugerea piratului-fantomă LeChuck, cel mai fioros căpitan din zona celor Trei Insule, cadrul general în care se desfăşoară seria Monkey Island. Tu eşti Guybrush Threepwood, acelaşi festival de stângăcie şi pirat închipuit care a servit drept protagonist în predecesor.

Părăsit de Elaine într-o manieră suficient de crudă încât să se lase şi cu botezarea ogarului personal Guybrush şi abuzat de Largo LaGrande, secundul lui LeChuck, eroul nostru nu se lasă înfrânt de toate obstacolele ridicole care i se ridică în faţă. Cu scopul declarat de a descoperi legendara comoară Big Whoop, Threepwood face ce face şi îşi învie duşmanul de moarte din greşeală, iar ceea ce urmează nu e greu de ghicit: un număr aproape enervant de puzzle-uri a căror logică sfidează orice v-ar fi putut învăţa părinţii, profesorii şi oricine n-a folosit vreodată o maimuţă drept monkeywrench.

Unele din cele mai lăudate momente ale seriei sunt condensate în acest titlu – concursul de scuipat, trimiterile la Războiul Stelelor sau finalul suprarealist sunt toate argumente solide pentru scorurile impresionante pe care le-a înscris MI2 la lansare în rândurile criticilor. În plus, variaţia în puzzle-uri (care pretind intuiţie, memorie, un strop de demenţă şi o unghie de autism) nu stagnează niciodată asupra inconvenientelor de genul vânătorii de pixeli sau reutilizarea unui obiect pentru prea multe puzzle-uri.

Nu pot să vă mint. Monkey Island 2: Le Chuck’s Revenge e plin de obstacole la graniţa demenţei. Spaţiul de desfăşurare e şi el considerabil mai mare decât cel din primul joc şi uneori căutarea unui indiciu pe cele trei insule pe care se întinde majoritatea aventurii s-ar putea să pară aproape la fel de sisifică precum în The Dig. Pe de altă parte, destul de multe dintre provocări sunt independente, astfel încât cronologia e lăsată la latitudinea jucătorului.

Interfaţa nu stă nici ea în calea rezolvărilor. E curată, ergonomică, ridicol de uşor de folosit şi demonstrează încă o dată că point-and-click e o cale mult preferabilă experimentelor de perspectivă şi control din amurgul genului adventure.

Lansarea iniţială în 1991 a impresionat gamerii vremii prin grafica detaliată, în 256 de culori. Poate că asta le-a oferit şi producătorilor ceva mai mult detaliu cu care să lucreze la restaurare, mai ales după ce The Secret of Monkey Island Special Edition a născut forfotă vizavi de grafică şi calitatea scăzută a remake-ului. Prin comparaţie, Monkey Island 2: Le Chuck’s Revenge Special Edition arată senzaţional. Decorurile au fost pictate cu atenţie şi sunt extrem de fidele originalelor, ca şi personajele de altfel. Cu toate astea, avantajele tehnologice au permis fizioniomii mult mai expresive, fără să facă rabat de la convenţia de desen animat.

Pentru nostalgicii care vor prefera să joace în varianta clasică, spre deosebire de primul MI Special Edition, se oferă posibilitatea de a păstra vocile. Le puteţi dezactiva din meniu, sigur, dar având în vedere că actorii sunt cei deja consacraţi (Dominic Armato în rolul lui Guybrush, Earl Boen e LeChuck, Alexandra Boyd e aceeaşi Elaine, iar binecunoscutul Phil LaMarr îi dă viaţă lui Dread) nu văd niciun motiv pentru care să o facă.

Tot la capitolul audio, merită menţionat că Monkey Island 2 a fost primul adventure LucasArts care să se folosească de tehnologia iMuse. Care permite activarea şi dezactivarea anumitor instrumente sau sunete ambientale individuale în funcţie de poziţia personajului pe ecran, un efect deopotrivă interesant şi imersiv. Imaginaţi-vă că vă apropiaţi de un local pirateresc – se adaugă o nuanţă tipică corsarilor temei generale. Practic, există zeci de variaţii ale melodiilor deja cunoscute, legate şi alterate în funcţie de poziţia eroului faţă de anumite puncte importante de pe ecran.

Pentru Special Edition muzica a fost remasterizată, dar e compusă din aceleaşi partituri şi melodii cu care ne-a obişnuit originalul. Sunetele şi vocile care complementează fundalul sunt şi ele aduse la standarde contemporane, deşi simplitatea şi conceptul minimalist al zgomotelor de altfel sugestive nu vă va face să scoateţi untul din sistemul surround pe care l-aţi putea avea acasă.

Drept urmare, e greu să-i găseşti neajunsuri acestui joc. Ba nu, nu e greu. E aproape imposibil. Având în vedere genul şi consistenţa poveştii, obstacolelor şi dialogului, mă hazardez să spun că noul Monkey Island 2 e printre cele mai bune zece adventure-uri făcute vreodată. Iar faptul că e o continuare nu face decât să-i creasă meritul: e una din acele puţine continuări mai bune decât originalul. Schiţele din secţiunea bonus ilustrează o abordare destul de clasică în umor, net superioară majorităţii concurenţei.

Aşa cum LucasArts a luat în considerare doleanţele fanilor vizavi de brevitatea primului titlu din serie în ’91, au demonstrat că pot pleca urechea şi aproape 20 de ani mai târziu. Principalele reproşuri adresate primului titlu erau grafica nedemnă de un remake contemporan şi lipsa vocilor din varianta clasică de joc. Ceea ce în esenţă înseamnă că au măturat defectele şi au finisat a doua parte până în pragul perfecţiunii.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei