Myst IV: Revelation Review

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 19:30

Myst IV: Revelation Review

 Cine nu a auzit pana acum de seria Myst, ori e dus, ori habar nu are de jocurile care au scris istorie. Pentru cel de-al doilea caz exista un tratament sigur si anume Google. Pentru primul insa, exista serii intregi de experti gata sa-si dea cu parerea in legatura cu diagnosticul ce trebuie aplicat. Sa presupunem totusi ca stiti cate ceva sau poate chiar ati jucat, daca nu Myst sau Riven, macar realMyst, Myst III: Exile sau Uru. Nu are sens sa va explic pe larg de ce aceasta serie o sa ramana in istorie ca cea care a revolutionat pana si lumea hardware (pana la Myst computerele nu se livrau cu cd-rom). Exista tone de pagini si forumuri dedicate acestei serii. Tot ce trebuie sa va spun este ca povestea din spatele acestui joc este de departe cea mai frumoasa din toate cate s-au perindat pe ecranul monitorului pana azi.

Myst IV: Revelation Myst IV: Revelation Myst IV: Revelation

     Personajele principale sunt ca de obicei, un el si o ea. El, Atrus, si ea, Catherine. El stie Arta, deci poate scrie Lumi. Atrus si cu Catherine au doi fii, Sirrus si Achenar. Cei doi, insetati de putere incep sa devasteze lumile lui Atrus. In consecinta, Atrus scrie Spire si Heaven, doua lumi inchisoare, si ii atrage pe cei doi aici, inchizandu-i in aceste universuri limitate, probabil pentru totdeauna. Anii trec si un al treilea copil isi face aparitia, Yeesha. Atrus planuieste sa o invete Arta, ea fiind unica in stare sa acumuleze toate aceste cunostinte. Undeva insa, cineva are un plan diabolic. Cam aceasta este povestea pana la Myst IV. Am omis cu buna stiinta multe amanunte care nu si-ar fi avut rostul. Pentru o mai buna intelegere a evenimentelor petrecute, ar trebui sa jucati Myst, Riven si Myst III: Exile, sau macar sa cautati review-uri ale acestora care sa va prezinte cu lux de amanunte povestea.
     La inceputul lui Myst IV: Revelation suntem intampinati de Yeesha care ne spune ca tatal ei este dornic sa ne vorbeasca. Nu se stie cine esti tu si care este misiunea ta (lucruri comune tuturor jocurilor din seria Myst), insa de-a lungul jocurilor Atrus ti se adreseaza de fiecare data ca unui bun prieten care ar face orice pentru a-i ajuta pe cei care se afla la ananghie. De la Atrus aflam de dorul lui Catherine pentru cei doi fii ai ei, Sirrus si Achenar, si de faptul ca cei doi nu au murit, ci din contra, sunt bine sanatosi. Cum asta nu era de ajuns, Atrus manat de dorul sotiei lui, a gasit o cale pentru a ajunge la cei doi, astfel incat acestia sunt vizitati din cand in cand de Yeesha si Catherine. Cred ca stiti si voi ca lupul isi schimba parul, dar naravul ba, asa ca dupa o serie de evenimente nefericite, Atrus ramane pentru un timp blocat intr-o alta lume, iar Yeesha dispare. Ce s-a intamplat si care este deznodamantul povestii, veti afla numai daca veti juca acest joc. Eu mai multe nu va spun.

Myst IV: Revelation Myst IV: Revelation Myst IV: Revelation

 Myst IV este structurat pe Lumi (Ages), ca de altfel orice joc al seriei, iar trecerea dintr-o lume in alta se efectueaza cu ajutorul cartilor de legatura scrise de Atrus (linking books). Numarul acestor lumi este bine definit si el, aflindu-se intotdeauna in stransa legatura cu povestea care vi se dezvaluie treptat. In Myst IV prima lume cu care faceti cunostinta este Tomahna, un univers linistit, care inspira incredere si bunastare. Nu intamplator Tomahna este chiar casa acestei familii. Explorarea fiecare lumi este deosebit de simpla, pentru ca jucatorul avanseaza din nod in nod, puncte fixe pe un traseu la fel de fix, care te ajuta sa te deplasezi dintr-o locatie in alta. Perspectiva este cea traditionala si anume first-person, iar ea va va ajuta sa inspectati foarte usor imprejurimile. Cum insa nu vorbim despre o grafica full 3D, nici nu s-ar fi putut altfel.
     Cum spuneam, este o placere sa te plimbi prin Tomahna. Privelistea pe care rar iti e dat sa o vezi intr-un joc poate fi usor imortalizata cu ajutorul aparatului foto pe care il ai asupra ta. Acesta este un element nou si extrem de folositor in momentul in care trebuie sa iti aduci aminte de un obiect, mai ales si datorita faptului ca fiecare poza poate fi insotita de notitele tale. Incercarea de a inlocui creionul si hartia este binevenita, insa eu nu ma simt pregatit pentru un asemenea pas. E altceva cand stai cu hartiile langa tine si desenezi sau notezi anumite semne de care vei avea nevoie. Pe de alta parte insa, lumile parca au prins viata. Probabil existenta pasarilor, miscarea crengilor in bataia vantului si curgerea linistita a apei sunt de vina pentru impresiile pe care mi le-a lasat Tomahna in momentul in care am inceput sa joc Myst IV. Senzatia de imersiune este maxima, asa ca din acest punct de vedere nu am ce sa-i reprosez.

Myst IV: Revelation Myst IV: Revelation Myst IV: Revelation

     Spire, lumea pe care a stat inchis Sirrus, este una rece si dura si la propriu si la figurat, oarecum in armonie cu latura interioara a acestuia. De fapt, daca privesc mai cu atentie fiecare lume, descopar ca ele au fost create pentru a se potrivi ca o manusa celui care urma sa le ocupe. Atrus a creat Spire asa, in speranta ca fiul sau va realiza ca nebunia sa provine din raceala si dispretul pentru valorile morale traditionale. Din pacate insa, Spire a amplificat ura lui Sirrus, astfel ca acum el este antagonistul acestei istorii.
     Heaven, lumea in care a zacut Achenar, este insasi intruchiparea vietii, a lucrului pe care acesta il ura cel mai mult. Odata ajunsi acolo, il veti descoperi pe vanatorul cel sangeros si crud pe nume Achenar. Ce a reusit insa Heaven, este de laudat. De-a lungul timpului, acesta a incetat sa mai vaneze si a inceput chiar sa comunice cu o parte din vietatile pe care nu cu mult timp in urma le vana pe post de distractie. Este imperios necesar sa parcurgeti aceste doua lumi inainte de a va avanta in a patra (cu toate ca este posibil acest lucru), asta pentru ca aveti nevoie de anumite informatii fara de care este imposibil sa terminati jocul. Ultima lume este Serenia, si asa cum va spune si numele este o lume dedicata meditatiei, o lume care te ajuta sa te descoperi pe tine insuti. Din nefericire insa, drumul pe care il vei parcurge aici va fi deosebit de anevoios, asa ca inarmeaza-te cu rabdare daca vrei sa izbandesti.

Myst IV: Revelation Myst IV: Revelation Myst IV: Revelation

  Puzzle-urile intalnite de-a lungul jocului pleaca de la simplu pana la aproape imposibil. Din acest punct de vedere prima impresie este cel putin jalnica, puzzle-urile din Tomahna fiind atat de simple, incat ajungi sa te intrebi, cu voce tare chiar, daca joci Myst sau altceva. Din momentul in care pasesti pe Spire sau Heaven lucrurile se schimba radical, iar atunci cand pui piciorul pentru prima oara pe Serenia, poti sa-ti pregatesti funia pentru spanzurat sau lama pentru vene, dupa preferinte.
     Majoritatea puzzle-urilor se pot rezolva relativ usor daca deschideti bine ochii si verificati fiecare coltisor posibil. Trebuie sa recunosc ca din acest punct de vedere traditia continua. In general, in jocurile din seria Myst, explorarea este un puzzle in sine, in sensul ca de multe ori nu vezi o posibila locatie care iti poate furniza anumite informatii vitale. Din momentul in care ai cules si notat (pe hartie) tot ceea ce te intereseaza, vei fi in stare sa identifici corect problema si solutia aferenta. Exista insa unele puzzle-uri care nu tin de logica, ci mai degraba de orientare in spatiu si de dexteritate. Ma refer aici la transformarea sufletelor in Dreamworld (Serenia).

Myst IV: Revelation Myst IV: Revelation Myst IV: Revelation

     A trecut mai bine de o luna (peste 30 de zile) de cand ma chinui sa trec mai departe. Asa ceva mi se pare inadmisibil. Ar fi trebuit sa implementeze si o solutie pentru cei mai blestemati de soarta, astfel incat jocul sa detecteze ca ai incercat un puzzle de zeci de ori (sincer sa fiu am pierdut sirul) si sa te treaca automat mai departe. Nu toata lumea joaca pentru puzzle-uri si nu toti suntem la fel de dotati de la mama natura. Eu unul joc pentru poveste si nu mi se pare normal sa ma innec ca tiganul la mal datorita unui puzzle care ma depaseste. Am incercat folosind sfaturile cuprinse in sistemul de ajutor al jocului care, apropo, este foarte bine structurat pe trei nivele pentru a nu iti strica placerea de juca, am incercat sfaturi de pe toate forumurile posibile si intr-un final am incercat sa gasesc alte cai. Pentru mine jocul s-a oprit aici si problema e ca nu sunt sigurul impotmolit in acest loc, multi altii aflandu-se in aceiasi situatie.
     Un caz oarecum similar s-a petrecut pe vremea cand primul Myst facea furori, asta datorita unui puzzle care iti cerea ureche muzicala. Personal sunt de acord cu implementarea anumitor puzzle-uri care cer si altceva pe langa spirit de observatie si logica, dar in acest caz existenta unei cai ocolite este, de asemenea, necesara. Sincer sa fiu, m-a impresionat postul unui domn de 64 de ani de pe un forum care, ca multi altii, acuza aceiasi problema in legatura cu Myst IV si propunea existenta unui sistem de trecere automata peste un puzzle dupa cateva incercari nereusite. Faptul ca un asemenea joc poate atrage astfel de persoane este un miracol, asa ca Ubisoft ar face bine sa plece urechea la astfel de cereri.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei