Neverwinter Nights 2 Review

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 18:15

Neverwinter Nights 2 Review

  O să spun chestia asta încă de la început: nu sunt un fan al primului Neverwinter Nights. Nu o să aduc în discuţie dacă jocul a fost prost sau o capodoperă, fiindcă forum-urile dedicate genului RPG sunt pline deja de astfel de discuţii, dar pentru mine cel puţin, lui NWN i-a lipsit acel "je ne sais quois" care să mă ţină în faţa monitorului până la final. Acestea fiind zise, vă puteţi imagina "entuziasmul" meu atunci când a început să se audă prin redacţie: "A apărut Neverwinter Nights 2! / Arăt ca unul pe care l-ar interesa foarte mult chestia asta? / Păi ar trebui să te intereseze / De ce? / Fiindcă tu o să scrii review-ul… … … Well, this should be fun.

        De asemenea, mai e ceva ce trebuie menţionat înainte de a intra în detalii: dacă sunteţi în căutare de un hack & slash sau un RPG free-roam, cum sunt jocurile din seriile Gothic sau The Elder Scrolls, Neverwinter Nights 2 nu este ceea ce căutaţi. Asta deoarece el este bazat pe setul de reguli Dungeons & Dragons 3.5, ceea ce înseamnă că jocul este adresat în primul rând fanilor D&D, acest lucru având evident avantajele şi dezavantajele sale.

Crearea şi personalizarea propriul personaj este unul dintre cele mai importante elemente într-un RPG, iar NWN 2 nu duce lipsă de opţiuni: 8 rase, 13 sub-rase, 12 clase, 16 clase de prestigiu, 20 de zeităţi, 6 abilităţi şi 9 istorii personale diferite vă aşteaptă, combinaţiile fiind aproape nelimitate, nepunând la socoteală modificările estetice pe care le puteţi aduce personajului vostru sau feats-urile pe care le primiţi când avansaţi în nivel. De la paladin, vrăjitor sau druid până la gladiator, bard sau hoţ, de la călugăr până la vânător iscusit, puteţi fi orice doriţi în lumea din NWN 2. Atenţie însă la istoria personală, deoarece NPC-urile vor reacţiona diferit faţă de personajul vostru în funcţie de ea, aşa că nu vă aşteptaţi la o primire foarte călduroasă din partea cuiva dacă toată lumea vă ştie de Bully sau Trouble Maker. Bineînţeles, puteţi renunţa la această istorie, pierzând astfel anumite bonusuri şi scăpând de diverse penalizări.

        Clasele de prestigiu sunt şi ele listate încă de la început, aşa că cine va dori să devină de exemplu Duelist, Weapon Master, Shadow Thief of Amn sau Neverwinter Nine va şti din start care sunt cerinţele pentru clasa respectivă, cerinţe care pot determina în unele cazuri chiar şi alegerea rasei. Nu veţi putea ajunge un Dwarven Defender de exemplu decât dacă sunteţi… ei bine, dwarf. Sub-rasele au şi ele propriile caracteristici, care se pot mula sau nu pe stilul propriu de joc. Cei care doresc să devină Paladini vor alege cel mai probabil să fie Aasimar, devantajul fiind că vor avansa o idee mai greu în nivel faţă de alte rase. Dar ce te faci dacă nu vrei să stai şi să te îngropi în toate aceste detalii? Foarte simplu, apeşi cu încredere butonul de Recommended şi începi direct aventura ca un Human Fighter. După ce te obişnuieşti cu stilul de joc şi te familiarizezi cu regulile o să o poţi lua de la început cu un personaj creat special pe gustul tău, pentru a vedea şi alte moduri de joc sau explora alegeri pe care nu le-ai făcut prima dată.

   Fiind realizat de acelaşi studio care ne-a adus Knights of the Old Republic 2, nu ar trebui să ne mire faptul că NWN 2 este un RPG axat foarte mult pe poveste, personaje, dialoguri, alegeri şi moralitatea deciziilor luate. Deşi nu va primi vreun premiu pentru originalitate, povestea din Neverwinter Nights 2 reuşeşte să te ţină în faţa monitorului surprinzător de bine, chiar dacă începutul jocului este puţin cam lent şi s-ar putea să fiţi descurajaţi de modul în care decurg evenimentele, cel puţin până când ajungeţi în Neverwinter, deoarece de acolo mai departe lucrurile devin mult mai interesante.

        Unul dintre motivele pentru care jocul devine mult mai atractiv pe parcurs sunt numeroasele personaje pe care le puteţi include (sau nu) în grupul vostru de aventurieri (ca o notă personală, v-aş sugera să nu omorâţi un anumit păianjen atunci când îl veţi întâlni, deoarece dacă reuşiţi să-l luaţi cu voi, mai târziu o să aveţi parte de o surpriză). Fiecare dintre ele va avea o anumită specializare, dar şi o personalitatea distinctă, la care se adaugă şi propriile opinii, care nu vor reflecta neapărat modul vostru de gândire, ceea ce va duce la unele momente absolut senzaţionale în ceea ce priveşte umorul. Numai când îmi aduc aminte de dwarful Khelgar şi de dorinţa acestuia de a se alătura unui ordin călugăresc doar fiindcă a fost bătut măr de aceştia şi mă pufneşte râsul.

        Şi asta este numai începutul, deoarece pe măsură ce grupul vostru de aventurieri se va mări vor apărea discuţii mai aprinse între diverse personaje, unde puteţi alege să luaţi apărarea unuia dintre ei sau să le spuneţi să-şi ţină pliscul. Ţineţi cont însă de faptul că modul în care abordaţi anumite situaţii sau vorbiţi cu aliaţii voştrii va determina şi influenţa pe care o aveţi asupra lor, influenţă care va conta foarte mult în fazele finale ale jocului, dar şi dacă doriţi să încercaţi să aveţi o relaţie romantică. Încă un lucru de notat este acela că nu veţi reuşi să împăcaţi pe toată lumea, aşa că gândiţi-vă de foarte bine ce personaje vreţi să fie alături de voi până la finalul jocului. Singurul lucru care nu mi-a plăcut la sistemul de influenţă este acela că tu ca jucător te afli de fapt la mila personajelor respective atunci când vorbeşti cu ele, deoarece singurul mod în care poţi să-ţi creşti influenţa este să le zici numai ce vor să audă, chiar dacă asta înseamnă uneori să minţi cu neruşinare, sau să faci doar ce consideră ele că ar fi bine.

        Însă poate cel mai important lucru în privinţa personajelor îl reprezintă faptul că, în timp, o înceapă să vă pese cu adevărat de soarta şi de părerile lor, ceea ce este o realizare remarcabilă. Personal, îmi venea să o strâng de gât pe Neeshka (hoţul de serviciu) ori de câte ori începea să vorbească, în timp ce Qara, Sand şi Khelgar reuşeau să mă relaxeze de fiecare dată cu replicile lor răutăcioase, remarcile pline de cinism sau entuziasmul uneori vecin cu nebunia.

    Pe lângă dialogurile foarte bine realizate, voice acting-ul contribuie şi el extraordinar de mult la conturarea personalităţii fiecărui personaj în parte, la acest capitol neavând ce să le reproşez celor de la Obsidian. Revenind însă la poveste, unul dintre marile ei merite este faptul că personajul negativ nu este bătut în cap şi nici chiar atât de evil pe cât este descris la început, chiar dacă în final tot va trebui să-l înfruntaţi. Însă până să ajungeţi în acel punct vor fi câteva momente în care vă veţi pune nişte întrebări foarte serioase în privinţa modului în care s-a ajuns în situaţia în care vă aflaţi şi cât de justă este de fapt misiunea voastră. Probabil că aţi observat deja că nu am dat vreun detaliu în privinţa poveştii, şi nici nu o voi face, pentru că ea reprezintă unul dintre principalele motive pentru care ar trebui să jucaţi NWN 2. Tot ce trebuie să ştiţi este că lucrurile nu pot fi văzute doar în alb şi negru şi că nimic nu este ceea ce pare.

        Un alt motiv pentru care ar trebui să jucaţi NWN 2 sunt numeroasele alegeri pe care le puteţi face de-a lungul jocului, alegeri care garantează şi o rejucabilitate ridicată pentru ceea ce este în esenţă o campanie aproape complet lineară. Evenimentele cheie vor rămâne, după cum era de aşteptat, bătute în cuie, însă în rest aveţi o libertate aproape deplină, mai ales în ceea ce priveşte side-quest-urile şi modul în care rezolvaţi diversele situaţii. Puteţi fi ultimul samaritean şi să ajutaţi pe toată lumea, un mercenar care lucrează pentru cine plăteşte mai bine sau un maniac care taie în stânga şi-n dreapta. Odată ce ajungeţi în Neverwinter va trebui să căutaţi un personaj care se află într-un district blocat temporar din cauza unei crime, caz în care aveţi două opţiuni: fie deveniţi un membru City Watch şi ajutăţi autorităţile, sperând ca într-un final să vă fie permis accesul în districtul respectiv, fie ajutaţi diverse persoane certate cu legea, care vă pot dezvălui locaţia unui pasaj secret care să vă ducă unde aveţi nevoie. Însă chiar dacă alegeţi de exemplu să fiţi un membru City Watch, asta nu înseamnă că nu veţi putea lua în continuare mită de la aceleaşi persoane certate cu legea pentru a vă rotunji un pic veniturile, chiar dacă voi teoretic ar trebui să raportaţi orice tentativă de mituire a soldaţilor.

        La un moment dat, veţi avea posibilitatea fie să vă luptaţi cu un grup foarte mare de inamici, fie să creaţi o diversiune pentru a scăpa de o parte din ei, în timp ce pentru unele puzzle-uri va trebui să gândiţi un pic "outside the box" pentru a le putea rezolva. Pe lângă aceste decizii pe care le puteţi face, un alt element care m-a încântat foarte mult este revenirea în forţă în dialoguri a opţiunilor pentru personajele "negociator". Acum puteţi de exemplu să scăpaţi de o luptă intimidând adversarul, folosind un ton mai diplomatic, bluffând sau minţind, în funcţie de gusturile personale. Pentru personajele good, diplomaţia este foarte folositoare deoarece vă poate scoate din foarte multe încurcături şi o puteţi folosi şi pentru a obţine recompense materiale mai mari de la cei care vă angajează / pe care îi salvaţi fără să vi se spună că sunteţi evil. Aici este aceeaşi problemă care exista şi în Knights of the Old Republic 2, ideea fiind că "moralitatea" după care jocul judecă deciziile voastre este mult mai ridigă decât opţiunile care vă sunt oferite. De exemplu, dacă salvaţi un cuplu de nişte monştrii sunteţi good dar dacă cereţi şi o recompensă materială atunci treceţi pe evil. Pentru majoritatea jucătorilor această rigiditate nu va reprezenta ceva care să strice experienţa de joc, dar pentru Paladini de exemplu, prea multe modificări de acest gen în aliniament pot însemna pierderea puterilor divine, ceea ce nu este foarte plăcut.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei