Pagubele provocate de buruieni la culturile agricole

pagube buruieni-718657738

Dimensiune font:

| 04-05-2021 12:33

Pentru orice fermier, buruienile reprezintă plante nedorite în cultura sa, care trebuie înlăturate cât mai rapid sau a căror apariție trebuie împiedicată prin aplicarea unor metode eficiente de prevenție.

În cele ce urmează vom explica de ce este importantă eliminarea buruienilor din cultura agricolă și vom prezenta principalele pagube pe care aceste plante spontane le pot provoca.

Consumă apa și elementele nutritive din sol
Cantitatea de apă necesară într-o cultură în care sunt prezente buruieni va fi mult mai mare decât într-una neinfestată, iar acest lucru este cauzat de faptul că buruienile consumă de până la patru ori mai multă apă decât plantele de cultură. Mai mult, în condiții de secetă pedologică, buruienile vor consuma, cu prioritate, rezervele de apă din sol, ceea ce va crește semnificativ stresul la secetă al plantelor din cultură. Acest fenomen poate fi observat cu ușurință în orice cultură de câmp, unde plantele cultivate care se ofilesc sunt cele înconjurate de buruieni.

Modul în care buruienile își dezvoltă sistemul radicular le permite acestora să aibă rădăcini mai adânci decât plantele de cultură, ceea ce va favoriza o absorbție mai rapidă a apei, dar și a elementelor nutritive din sol. Printre buruienile cele mai păgubitoare pentru o cultură se numără: Teișorul (Abutilon theophrasti), Pirul târâtor (Agropyron repens), Pălămida (Cirsium arvense), Meișorul (Digitaria spp.) , Costreiul (Sorghum halepense). Indiferent de cultura agricolă deținută, este necesar ca dezvoltarea buruienilor să fie limitată pe cât posibil, prin folosirea unui erbicid postemergent cu eficiență dovedită.

Favorizează dezvoltarea altor tipuri de dăunători
Pe lângă efectele negative directe pe care le au asupra dezvoltării plantelor cultivate, buruienile pot afecta și în mod indirect cultura de câmp. Acestea pot servi ca gazdă pentru diferite boli și dăunători, a căror dezvoltare va fi favorizată de buruieni și care vor ataca plantele de cultură chiar de la pornirea în vegetație a acestora. Vorbim, de exemplu, de dăunători precum viermele sârmă (Agriotes spp.) sau Ploșnița cerealelor (Eurygaster spp.), și boli precum septorioza (Septoria spp.) sau făinarea (Blumeria graminis). De aceea, pentru a limita cât mai mult apariția buruienilor în cultură și pentru a reduce potențialele costuri ulterioare, cu anumite tratamente fitosanitare necesare combaterii dăunătorilor și a bolilor, se recomandă aplicarea unor erbicide potrivite.

Îngreunează lucrările agricole
Într-o cultură în care sunt prezente buruieni, lucrările agricole se vor desfășura cu dificultate, iar costurile generate de desfășurarea acestora va fi unul simțitor mai mare decât într-o cultură neinfestată. Astfel, cantitatea de apă și de îngrășăminte ce trebuie aplicate în cultură va fi mult mai mare, întrucât accesul plantelor de cultură la inputuri va fi limitată de buruieni, care vor consuma o mare parte din acestea.

Același lucru se aplică și atunci când vine vorba despre lucrările solului sau de recoltare, când productivitatea mașinilor agricole poate fi redusă chiar și cu 30%, aspect care încetinește ritmul de executare a lucrărilor și crește consumul de combustibil al utilajelor. De asemenea, în cazuri de îmburuienare majoră, lucrările sezoniere nu pot fi executate la timp, ceea ce crește și mai mult pierderile de producție.

Afectează calitatea recoltei
Pe lângă pierderile cantitative, cauzate în mod direct sau indirect de îmburuienare, buruienile pot cauza și pierderi calitative. În culturile de cereale în care se găsesc buruieni, privarea plantelor de apa necesară și de elementele nutritive din sol va avea ca rezultat obținerea de boabe de o calitate scăzută, al căror preț de comercializare va fi mult mai scăzut.

De asemenea, semințele unor specii de buruieni se vor amesteca cu produsul agricol recoltat, ceea ce va afecta negativ atât gustul produsului, cât și calitatea generală a acestuia. De exemplu, în cazul grâului, seminţele buruienii punguliță (Thlaspi arvense), combinate cu boabele de grâu în timpul treieratului, vor conferi făinii un gust amar, ceea ce o va face inutilizabilă pentru consum uman. Mai mult, buruienile pot pune în pericol și sănătatea animalelor, iar specii precum Glyceria aquatica sau Ranunculus sardous pot provoca intoxicații grave dacă ajung în furaje.

Cunoașterea principalelor pagube pe care buruienile le pot cauza într-o cultură este importantă, pentru a putea înțelege importanța luării unor măsuri eficiente de eliminare a acestora din exploatația agricolă.

Sursă foto: Shutterstock

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Un asistent al eurodeputatului de extremă dreapta Maximilian Krah a fost plasat în arest pentru spionaj în favoarea Chinei
24/04/2024 12:29

Un asistent al eurodeputatului de extremă dreapta Maximilian Krah a fost plasat in arest pentru spionaj in favoarea Chinei, a anunţat miercuri Biroul procurorului public federal de la Karlsruhe (Parchetul ger ...

CEDO condamnă România pentru revenirea asupra unor sentințe istorice legate de Holocaust
24/04/2024 07:42

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Romania pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust, in urma rejudecării şi achitării in anii 1990 a do ...

Se schimbă legea pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin: Anunțul făcut de MAI
23/04/2024 20:12

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anuntat implementarea unei noi legi pentru a reglementa situatia romanilor care nu locuiesc la adresa mentionată in buletin. Această lege aduce schimbări se ...

Începe procesul lui Donald Trump cu actrița porno Stormy Daniels: Va fi cel mai senzațional din istorie
22/04/2024 12:17

Procesul istoric de la New York al lui Donald Trump - primul fost preşedinte SUA judecat penal - intră de luni in făgaşul propriu-zis, după ce săptămana trecută au fost aleşi juraţii care vor trebui s ...

Angajați de la căile ferate, prinși beți la serviciu. Un paznic de barieră avea o alcoolemie de 1,39 mg/l
21/04/2024 12:25

 În primele trei luni ale anului 2024, politistii de la transporturi au depistat 10 cazuri in care angajati de la căile ferate cu atributii in siguranta circulatiei feroviare erau sub influenta bău ...

BREAKING - SUA aprobă 61 de miliarde de dolari către Ucraina: vor primi și activele înghetațe ale Rusiei
20/04/2024 21:26

Camera Reprezentantilor din SUA a aprobat un proiect de lege care permite transferul activelor rusesti inghetate către Ucraina. După luni de negocieri, Ucraina ar putea primi aproape 60,8 miliarde de dolari i ...

Un strănepot îndepărtat al lui Napoleon I, Joachim Murat, va candida la alegerile europene
19/04/2024 15:41

Un strănepot indepărtat al lui Napoleon I, Joachim Murat, va candida la alegerile europene pe o listă suveranistă din Franta, a anunţat el vineri intr-un comunicat de presă pentru AFP, preluată de Agerpr ...

Lovitură de Teatru de Ziua Z: Macron îl invită pe Putin în Franța
17/04/2024 10:50

Rusia va fi invitată să participe la ceremoniile dedicate celei de-a 80-a aniversări a Debarcării Aliatilor in Normandia din 6 iunie 1944. O invitatie oficială urmează să fie transmisă curand prin amba ...

Mai multe drone neidentificate au supravegheat Baza Aerienă 57 Mihail Kogălniceanu
17/04/2024 08:22

Cateva drone au fost observate de militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu, in cursul nopţii de luni, in apropierea aeroportului, iar surse militare au precizat că acestea erau probabil de tip comercia ...

Gina Pistol va prezenta MasterChef cu Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu + Vedeta vine la PRO TV după Smiley?
16/04/2024 22:06

Anuntul zilei vine de la PRO TV! Postul din Pache Protopopescu a anuntat oficial că cei trei chefi Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu sunt juratii emisiunii MasterChef. După ce s-a l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei