PAPA FRANCISC, prima apariţie în public după ce a fost ales

default

Dimensiune font:

| 14-03-2013 11:01

Noul Papă argentinian Francisc a sosit imediat după ora 7.00 GMT (9.00, ora României), la Bazilica romană Sfânta Maria cea Mare, pentru o rugăciune privată, în cadrul primei sale apariţii în public la o zi după ce a fost ales.

 

Suveranul Pontif Francisc a mers la Bazilica Sfânta Maria cea Mare din Roma. Papa a sosit cu un convoi mic, de două maşini, însoţit, între alţii, de către Georg Gänswein, secretarul privat la predecesorului său, Benedict al XVI-lea, totodată Prefectul Casei Pontificale. Un grup de câteva zeci de persoane, în principal jurnalişti şi fotografi, l-a întâmpinat la sosire.

Noul Papă argentinian Francisc a sosit imediat după ora 7.00 GMT (9.00, ora României), la Bazilica romană Sfânta Maria cea Mare, pentru o rugăciune privată, în cadrul primei sale apariţii în public la o zi după ce a fost ales, relatează AFP. După o jumătate de oră de rugăciune în capela Paulină, el a părăsit biserica.Papa a sosit cu un convoi mic, de două maşini, însoţit, între alţii, de către Georg Gänswein, secretarul privat la predecesorului său, Benedict al XVI-lea, totodată Prefectul Casei Pontificale. Un grup de câteva zeci de persoane, în principal jurnalişti şi fotografi, l-a întâmpinat la sosire.

Papa, care a pătruns în Bazilică printr-o intrare laterală, a coborât dintr-o maşină care nu purta un număr de înmatriculare rezervat suveranilor pontifi, CV1 (Cetatea Vatican 1), potrivit imaginii de om modest pe care o are.
Francisc a petrecut prima sa noapte la Casa Sfânta Marta, unde sunt cazaţi toţi cardinalii care au prticpat la conclav.
Potrivit unui fotograf, Francisc ar fi refuzat miercuri seara să urce în maşina care îl aştepta pentru a-l conduce, în calitate de nou Papă, la Casa Sfânta Marta, urcând în minibuz, alături de ceilalţi cardinali.
Primul Papă originar din America Latină - considerat continentul cel mai catolic din lume, dar care se simţea abandonat de Biserică - Francisc va rosti prima sa rugăciune Angelus duminică şi va intronizat în cadrul unei mese la Bazilica Sfântul Petru pe 19 martie.

UPDATE. Noul Papă Francisc are un program destul de încărcat în primele zile ale Pontificatului său, a anunţat miercuri Vaticanul. Viaţa sa urma să se schimbe încă din prima noapte, de miercuri spre joi, pe care urma să o petreacă la reşedinţa Sfânta Marta, unde au locuit cei 115 cardinali electori pe timpul conclavului, începând de marţi seara.

Însă el urma să doarmă în apartamentul 201, un apartament deosebit de confortabil de trei camere, incluzând un birou, un salon şi o cameră.

Papa Francisc urma să se trezească joi dimineaţa devreme şi să efectueze o "vizită privată" la Bazilica Sfânta Maria cea Mare.

"Mâine (joi) voi merge să mă rog la Fecioara (Maria) pentru ca să apere oraşul Roma", a anunţat în prima sa declaraţie, de la balconul Bazilicii Sfântul Petru, noul Papă, care este totodată episcop al Romei.

Joi după-amiaza, către ora 16.00 GMT (18.00, ora României), el va conduce o mesă împreună cu cei 114 cardinali electori, în Capela Sixtină. Vineri, la ora 10.00 GMT (12.00, ora României), Papa Francisc va primi întregul Colegiu al Cardinalilor în magnifica Sală Clementină. Ulterior, el se va întâlni, potrivit unei "tradiţii" recente, cu jurnalişti şi oficiali în comunicare de la Vatican. Duminică, Papa Francisc va susţine tradiţionala rugăciune Angelus, în apartamentul papal, la ora 11.00 GMT (13.00, ora României).

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a anunţat, de asemena, că Papa Francisc se va întâlni cu predecesorul său "în zilele următoare'. Mesa de instalare a noului Papă Francisc va avea loc la 19 martie 2013, ziua Sfântului Iosif, patronul Bisericii Catolice, la ora 8.30 GMT (10.30, ora României), în Bazilica Sfântul Petru.

De asemenea, la 20 martie, el va acorda o audienţă delegaţilor. Astfel, nu va avea loc o audienţă generală.

 

NOUL PAPĂ este argentinian de origine italiană, cardinal din februarie 2001. Este primul iezuit care a devenit primatul Argentinei, potrivit Mediafax.

Înainte de a fi preot a fost inginer chimist. Nu-i plac mondenităţile, nu are maşină, se deplasează cu mijloacele de transport în comun şi a renunţat la somptuoasa locuinţă din Buenos Aires, destinată arhiepiscopilor. Imaginea sa a fost afectată de o carte care l-a acuzat că a permis arestarea a doi tineri preoţi, în timpul dictaturii militare.
Cine este NOUL PAPĂ: Un conservator cunoscut pentru modestie. Ce gest a făcut în 2001

Ales în a cincea rundă de scrutin, noul Suveran Pontif a fost desemnat într-unul din cele mai scurte conclave, fapt remarcabil având în vedere ca nu se detaşase niciunul dintre cardinalii papabili. Prin comparaţie, Benedict al XVI-lea al fost ales la al patrulea scrutin în 2005, dar el se detaşase ca lider pe lista papabililor. Papa Ioan Paul al doilea a fost ales la al optulea scrutin în 1978, devenind primul papă neitalian în 455 de ani.
Fotografia care arată simplitatea noului Papă

După ce fumul a ieşit pe hornul Capelei Sixtine, clopotele au bătut la Vatican aşa cum se întâmplă într-o zi de sărbătoare, după ce fumul alb a ieşit miercuri pe hornul Capelei Sixtine la ora locală 19:05, semnalând că cei 115 cardinali reuniţi în Conclav au ales liderul celor 1,2 miliarde de catolici din întreaga lume, relatează Associated Press şi AFP.

Conclavul a fost convocat după ce Papa Benedict al XVI-lea a renunţat luna trecută la Pontificat, provocând agitaţie în Biserica catolică, gest care a scos la suprafaţă şi diviziunile în rândul cardinalilor care au primit sarcina de a găsi un lider capabil să lupte birocraţia coruptă a Vaticanului, dar şi care să poată revigora catolicismul într-o perioadă de expansiune a secularismului.
De ce a luat noul Papă numele de Francisc
Provocări dificile îl aşteaptă pe succesorul lui Benedict al XVI-lea, Francisc I, precum un val de contestare intern şi persecutarea creştinilor în lume sau probleme etice şi abuzuri de toate felurile cu care se confruntă o Biserică ce reuneşte aproximativ 1,2 miliarde de credincioşi, relatează AFP.

CONTESTARE ŞI REFORME: Biserica Catolică se confruntă, în special în ţări occidentale (Austria, Germania, Irlanda, Franţa, Statele Unite etc...), cu un val de contestare internă fără precedent. Numeroase organizaţii preoţeşti sau religioase solicită mai multă democraţie în interiorul Bisericii Catolice, alegerea unor oficiali, reformarea Papalităţii, căsătorii pentru preoţi sau, mai ales, hirotonisirea femeilor. Teologi, bărbaţi şi femei, adoptă poziţii foarte radicale în materie de moravuri. Se vorbeşte despre un proces de "protestantizare" şi "schisme tăcute".

Câteva reforme realiste - mai ales permisiunea ca persoanele divorţate şi recăsătorite să primească împărtăşanie şi deschiderea în privinţa posibilităţii preoţilor de a se căsători - vor fi solicitate cu insistenţă, inclusiv de către episcopi noului Papă. De asemenea, declinul vocaţiei sacerdotale determină revendicări ca parohiile să fie reorganizate, iar laicii, bărbaţi şi femei, să fie asociaţi la responsabilităţi.
Provocările Papei Francisc I în fruntea Bisericii Catolice

Noul papă Francisc I i-a telefonat după alegerea sa papei emerit Benedict XVI-lea şi "îl va întâlni în următoarele zile", a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, preotul Federico Lombardi, relatează AFP.
Prima sa deplasare va avea loc joi dimineaţă, când se va duce la bazilica romană Santa Maria Maggiore, pentru a se ruga la Fecioara Maria. Aceasta va fi o deplasare foarte privată, a declarat purtătorul de cuvânt. Joi după-amiază, noul papă argentinian va celebra o liturghie alături de toţi cardinalii în bazilica Sfântul Petru, iar vineri dimineaţă le va acorda audienţă în Sala Clementină de la Vatican. Sâmbătă, îi va primi pe toţi jurnaliştii şi responsabilii cu comunicarea în marea sală de audienţe Paul VI. Duminică va pronunţa primul său Angelus în piaţa Sfântul Petru. Alegându-l pe cardinalul argentinian, cardinalii au arătat că nu privilegiază pe nimeni care caută "puterea şi autoritatea" ci pe "un papă care vrea să servească", a mai apreciat părintele Lombardi.

Papei Francisc nu îi place să călătorească, afirmă episcopul de Buenos Aires
Argentinianului Jorge Bergoglio, ales papă miercuri, la vârsta de 76 de ani, nu îi place să călătorească. a declarat pentru presă episcopul auxiliar din Buenos Aires Eduardo Garcia, un colaborator apropiat al noului Suveran Pontif, relatează AFP. "Nu îl văd ca pe un papă călător, de fapt lui Bergoglio nu îi place să călătorească", a declarat episcopul pentru postul argentinian de ştiri Todo Noticias.În schimb, potrivit acestuia, Francisc va fi "un Papă care va promova o Biserică ce transcende limitele obişnuite, pentru a atinge, aşa cum a spus el însuşi, limitele existenţiale, unde Evanghelia nu este prezentă".Episcopul Garcia a mai apreciat că Bergoglio, primul papă originar de pe continentul american, a fost ales probabil "deoarece în America Latină, lucrăm foarte intens la misiunea noastră şi la evanghelizare". Jorge Mario Bergoglio, primul iezuit care urcă pe scaunul Sfântului Petru, a fost ales miercuri seara pentru a îl succeda pe Benedict al XVI-lea după doar două zile de conclav. Arhiepiscopul din Buenos Aires a ales numele Francisc, care va fi purtat pentru prima dată de un Suveran Pontif.

Semn bun: Ploaia s-a oprit la anunţul noul Papă, Jorge Mario Bergoglio

În timpul conclavului, când sute de mii de oameni aşteptau joi seara în piaţa Piaţa Sfântul Petru să vadă culoarea fumului din coşul Capelei Sixtine, la Roma ploua torenţial, iar când cardinalul protodiacon Jean-Louis Tauran a ieşit la balcon să anunţe 'Annuntio vobis laetitiam magnam: Habemus Papam', ploaia s-a oprit brusc, relatează Rai Uno.Foarte mulţi dintre credincioşi au considerat aceasta drept un 'semn bun', mai ales că în ziua în care Benedict al XVI-lea a anunţat că se retrage de la conducerea Bisericii Catolice, un fulger a lovit domul catedralei Sf. Petru.


Despre noul papă Francisc (cardinalul Jorge Bergoglio) publicaţia Catholic Online scrie că în Argentina el era cunoscut pentru opoziţia sa fermă faţă de avort şi eutanasie. Cardinalul Bergoglio a susţinut poziţia Bisericii Romano-Catolice, care condamnă homosexualitatea, a criticat adoptarea în 2010 a unei legi care permite căsătoriile homosexuale, a susţinut ca acestor cupluri să le fie interzis să adopte copii, dar, de asemenea, s-a pronunţat pentru o atitudine respectuoasă faţă de minorităţile sexuale.

Cardinalul a predicat iubirea creştină pentru aproape şi a rămas în amintirea multora atunci când în 2001 a vizitat un spital, unde a spălat şi sărutat picioarele a 12 bolnavi de SIDA.

 

Papa Francisc, SOCIO cu ACTE al clubului SAN LORENZO

Jorge Mario Bergoglio, ales miercuri, 13 martie, primul papă non-european din ultimii 1.300 de ani şi care va fi cunoscut sub numele de Papa Francisc, este un microbist înflăcărat, un suporter declarat şi socio al clubului argentinian de fotbal San Lorenzo de Almagro.

Jorge Mario Bergoglio, născut la Buenos Aires, pe 17 decembrie 1936, şi-a manifestat în diferite ocazii simpatia pentru San Lorenzo de Almagro, club fondat de părintele Lorenzo Massa, în 1908.

Potrivit La Nacion, Francisc este un suporter al lui San Lorenzo de Almagro şi a oficiat o slujbă la centenarul clubului din 2008, când a şi primit carnetul de membru cotizant. Bergoglio a primit în dar mai multe tricouri ale clubului cu semnăturile jucătorilor şi şi-a amintit că tatăl său, fost jucător de baschet la Boedo, făcea antrenamentele în sălile clubului San Lorenzo.

 

Iacob Ieronim: Numele ales de Papă, Francisc, "sărăcuţul din Assisi", reprezintă un program de viaţă

Monseniorul Iacob Ieronim, vicar de Dobrogea, spune că alegerea noului Papă a fost un moment de bucurie, dar şi un element de surpriză, iar numele ales de acesta, Francisc, "sărăcuţul din Assisi", reprezintă şi un program de viaţă, printre preocupările acestuia fiind şi cea pentru oamenii săraci.Monseniorul Iacob Ieronim a declarat pentru MEDIAFAX că s-a rugat cu o seară înainte, alături de un mic grup de credincioşi, pentru un nou suveran pontif, iar joi dimineaţă la liturghie l-a pomenit pe acesta în Canonul Roman. Acesta a spus că noul Papă vine din America Latină, o ţară cu probleme specifice teologice şi sociale, unde există o minoritatea de oameni bogaţi şi foarte mulţi săraci, fiind o lume ce aminteşte de cea a Sfântului Francisc din Assisi, din secolul al XIII-lea. Monseniorul Iacob Ieronim a precizat că numele ales de noul Papă, Francisc, "sărăcuţul din Assisi", reprezintă şi un program de viaţă, iar printre preocupările sale va fi, cu siguranţă, şi cea pentru oamenii săraci.

El a remarcat că noul Papă, Francisc I, şi-a început pontificatul cu o rugăciune şi a cerut binecuvântarea oamenilor prezenţi în piaţă înainte de a le acorda binecuvântarea pontificală. "Acum lumea se întreabă ce schimbări va aduce, dacă va fi un conservator. Eu spun că vor fi noutăţi în continuitate. Aşa a fost mereu în biserică", a mai spus Iacob Ieronim. Argentinianul Jorge Mario Bergoglio, primul Papă originar de pe continentul american şi primul iezuit care urcă pe tronul Sfântului Petru, a fost ales miercuri seara ca succesor al lui Benedict al XVI-lea. Arhiepiscopul din Buenos Aires a ales numele de Francisc, purtat pentru prima dată de un Suvern Pontif. "Cardinalii au venit să mă caute la capătul lumii", a declarat noul Suveran Pontif din balconul Vaticanului, după care a rostit rugăciunea "Tatăl nostru" şi a binecuvântat mulţimea adunată în Piaţa San Pietro. Francisc I a lansat un apel la "fraternitate", "prietenie", "dragoste" şi "evaghelizare" în cadrul Bisericii. "Rugaţi-vă pentru mine şi daţi-mi binecuvântare", le-a cerut Francisc I credincioşilor. Noul papă şi-a luat numele de Francisc în onoarea Sfântului Francisc din Assisi, deoarece acesta îi iubea pe cei săraci, a declarat un purtător de cuvânt al Vaticanului, Tom Rosica, pentru CNN.


realitatea.net

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei