Paradisul roz din Carpați. Minunea de pe creste care rivalizează cu arbuștii mediteraneeni

14_11zon

Dimensiune font:

| 29-05-2023 10:48

Spre final de primăvară și început de vară, când zăpada abia dacă se mai zărește, zone largi ale Carpaților sunt cuprinse de o frenezie roz cu miros subtil de vișină și domnia bujorului de munte începe.

Fascinați de spectacolul florilor din bazinul mediteranean, uităm că pe crestele înalte ale Carpaților crește o plantă ce rivalizează în frumusețe cu leandrul/oleandru, bougainvillea sau rododendronul. De fapt, bujorul de munte reprezintă una dintre cele aproximativ 1.000 de specii de rododendron câte există în lume, denumirea sa științifică fiind Rhododendron Kotschyi (după numele botanistului austriac care l-a descoperit, Theodor Kotschy), deși popular i se spune smârdar, cocozar.

În comparație însă cu arbuștii plini cu flori care ne încântă pe străzile din Italia, Spania, Grecia, Portugalia, Turcia etc., bujorul de munte aduce mai degrabă a azalee de grădină, cu care, de asemenea, se înrudește, crescând sub formă de covor de tufe pitice, dese, cu înălțimea de 20-25 cm. În România se întâlnește în special în Carpații Orientali și Meridionali, unde preferă versanții însoriți. În zona alpină, fenomenul unic în România se întâlnește uneori pe suprafețe extinse. Atenție, însă, că vorbim despre o specie protejată prin lege!

Frumusețe treptată

La începutul fiecărei veri, pentru aproximativ o lună, pe crestele munților se petrece o explozie de culoare, de un roz către roșu aprins, grație unei plante / specie protejată prin lege, pe cale de dispariție, de o frumusețe răpitoare. Bujorul de munte, „minunea din Carpați”, înflorește în etape diferite, în funcție de altitudine, dar perioada în care turiștii se pot bucura de frumusețea acestuia este destul de scurtă.

Practic, ca să prinzi toată perioada de înflorire, nu-ți rămâne decât să urci munții treptat, de la est la vest, ca să-i poți admira în toată splendoarea și la toate altitudinile. Variază de la un masiv muntos la altul, prima dată înflorind în Bucegi, iar în final în Retezat.

Perioada maximă de înflorire este în a doua parte a lunii iunie, însă la altitudini mai mari, sau dacă zăpada persistă mai mult, această perioadă se prelungește până la începutul lui iulie.

Pentru că este condiționat de relief, climă și altitudine, bujorul de munte nu tolerează transplantări, fiind ilegală culegerea, ruperea sau deteriorarea sa. Amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei!

În inima Carpaților Meridionali

Despre rezervațiile de bujori din inima Carpaților Meridionali a vorbit în exclusivitate, pentru „Weekend Adevărul“, șeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera: „Bujorul de munte este peste tot în principiu, la peste 1.500-1.600 de metri altitudine, cam pe toți munții. Ca arii protejate îi găsim în Sit Natura 2000 în Făgăraș, Munții Lotrului și în Parâng. În parcurile naționale însă, nici în Cozia și nici în Buila - Vânturarița, din județul Vâlcea, nu prea sunt zone de admirat bujori de munte“.

Nu în toate zonele se poate ajunge însă cu ușurință: „Zonele cele mai accesibile cu bujori de munte sunt Curmătura Oltețului, până la Vaideeni – la Refugiul Cășăria, în Munții Căpățânii – zona Vârfului Roman-Ursu, în spatele Vârfului Ursu și la Fântâna Neamțului, tot în Munții Căpățânii – în zona Urdele, pe unde trece Transalpina în Parâng, zona Fratoșteanu în Munții Latoriței. În Munții Lotrului însă este greu de ajuns cu mașina, zona Robu fiind singura accesibilă, iar în Făgăraș, în zona Apa Cumpănită“.

Semnal de alarmă: „Bujorul de munte se vinde și în piețe“

Mircea Lera a tras un semnal de alarmă asupra faptului că de mulți ani, deși vorbim despre o floare protejată prin lege, o găsim inclusiv în piețe, fără ca nimeni să ia vreo măsură: „Este o mare problemă cu turiștii care merg să o culeagă/recolteze, deși ea nu poate fi transplantată, că nu rezistă și are nevoie de anumite condiții ce țin atât de climă, cât și de sol. Este protejată, dar dacă mergeți în Piața Centrală din municipiul Râmnicu Vâlcea, din păcate, veți descoperi că și acolo se vinde bujorul de munte. Cei de la Garda de Mediu ar trebui să ia măsuri în această privință“.

La o simplă căutare pe Facebook, descoperi nu doar că oamenii rup sau recoltează floarea cu miros de vișine, dar se mai și laudă cu acest lucru și cu preparatele pe care le realizează și pe care le comercializează, precizând că are nenumărate beneficii medicale, în primul rând. În urmă cu trei ani, o fotografie care surprinde o turistă din Brașov care a plecat din zona Bâlea Lac cu un braț de bujori de munte a născut vii reacții, dar în ciuda expunerii acestui fenomen, el continuă.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Un asistent al eurodeputatului de extremă dreapta Maximilian Krah a fost plasat în arest pentru spionaj în favoarea Chinei
24/04/2024 12:29

Un asistent al eurodeputatului de extremă dreapta Maximilian Krah a fost plasat in arest pentru spionaj in favoarea Chinei, a anunţat miercuri Biroul procurorului public federal de la Karlsruhe (Parchetul ger ...

CEDO condamnă România pentru revenirea asupra unor sentințe istorice legate de Holocaust
24/04/2024 07:42

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Romania pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust, in urma rejudecării şi achitării in anii 1990 a do ...

Se schimbă legea pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin: Anunțul făcut de MAI
23/04/2024 20:12

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anuntat implementarea unei noi legi pentru a reglementa situatia romanilor care nu locuiesc la adresa mentionată in buletin. Această lege aduce schimbări se ...

Începe procesul lui Donald Trump cu actrița porno Stormy Daniels: Va fi cel mai senzațional din istorie
22/04/2024 12:17

Procesul istoric de la New York al lui Donald Trump - primul fost preşedinte SUA judecat penal - intră de luni in făgaşul propriu-zis, după ce săptămana trecută au fost aleşi juraţii care vor trebui s ...

Angajați de la căile ferate, prinși beți la serviciu. Un paznic de barieră avea o alcoolemie de 1,39 mg/l
21/04/2024 12:25

 În primele trei luni ale anului 2024, politistii de la transporturi au depistat 10 cazuri in care angajati de la căile ferate cu atributii in siguranta circulatiei feroviare erau sub influenta bău ...

BREAKING - SUA aprobă 61 de miliarde de dolari către Ucraina: vor primi și activele înghetațe ale Rusiei
20/04/2024 21:26

Camera Reprezentantilor din SUA a aprobat un proiect de lege care permite transferul activelor rusesti inghetate către Ucraina. După luni de negocieri, Ucraina ar putea primi aproape 60,8 miliarde de dolari i ...

Un strănepot îndepărtat al lui Napoleon I, Joachim Murat, va candida la alegerile europene
19/04/2024 15:41

Un strănepot indepărtat al lui Napoleon I, Joachim Murat, va candida la alegerile europene pe o listă suveranistă din Franta, a anunţat el vineri intr-un comunicat de presă pentru AFP, preluată de Agerpr ...

Lovitură de Teatru de Ziua Z: Macron îl invită pe Putin în Franța
17/04/2024 10:50

Rusia va fi invitată să participe la ceremoniile dedicate celei de-a 80-a aniversări a Debarcării Aliatilor in Normandia din 6 iunie 1944. O invitatie oficială urmează să fie transmisă curand prin amba ...

Mai multe drone neidentificate au supravegheat Baza Aerienă 57 Mihail Kogălniceanu
17/04/2024 08:22

Cateva drone au fost observate de militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu, in cursul nopţii de luni, in apropierea aeroportului, iar surse militare au precizat că acestea erau probabil de tip comercia ...

Gina Pistol va prezenta MasterChef cu Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu + Vedeta vine la PRO TV după Smiley?
16/04/2024 22:06

Anuntul zilei vine de la PRO TV! Postul din Pache Protopopescu a anuntat oficial că cei trei chefi Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu sunt juratii emisiunii MasterChef. După ce s-a l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei