default

Dimensiune font:

Părinţii victimelor din Colectiv îşi arată dezamăgirea la parastasul de 3 ani: "E o durere îngheţată"

| 30-10-2018 15:04

Ceremonii de pomenire a celor 64 de tineri care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului din Colectiv în 2015 au fost oficiate marţi dimineaţă, dar speranţa celor care i-au pierdut pe cei dragi este tot mai mică. "E o durere îngheţată", a spus Ruxandra Geambaşu, mama Ioanei Victoria, pentru MEDIAFAX.

 

 Luna încă se mai vedea deasupra Bisericii Bucur Ciobanul când te apropiai, marţi dimineaţă, de piaţa din faţa fostei fabrici Pionierul, unde, pe 30 octombrie 2015, incendiul din clubul bucureştean Colectiv lăsa în urmă 64 de familii îndoliate şi alte sute de români cu afecţiuni grave cauzate de flăcări, de fum şi de urmele sufleteşti ale tragediei, dar şi de infecţiile contractate în spitale, după internare.

Marţi, primul parastas pentru cei 64 de tineri a avut loc, după Sfânta Liturghie, în curtea bisericii Sfântul Nicolae - Broşteni, unde a fost ridicat în 2017 monumentul funerar dedicat de Arhiepiscopia Bucureştilor veşnicii pomeniri a celor decedaţi. Al doilea parastas a avut loc în Piaţa Bucur, în imediata apropiere a locului tragediei.
Jumătate din piaţă era scăldată în lumina fierbinte a soarelui. Umbra clădirii care adăposteşte fostul club se întindea peste panourile cu fotografiile celor ce şi-au pierdut viaţa şi peste masa în jurul căreia preoţii au început să slujească la ora 11 fără un minut.

Comemorare victime Colectiv la 3 ani

 

 

 

 

 

 

Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv, a răspuns fiecărei întrebări care îi este adresată. "Au fost trei ani grei", a spus tatăl care l-a pierdut în 2015 pe Alexandru Iancu. Între două serii de întrebări, s-a scuzat şi a traversat intersecţia într-un colţ în care se aflau alţi doi părinţi pe care îi recunoşteai după durerea mocnită care le umbrea chipurile.

Ruxandra Geambaşu este mama Ioanei Victoria. "Dacă n-ar fi rămăşiţele Ioanei la Ghencea Militar, aş fi plecat de mult din ţară, dar aşa trebuie să mă duc sâmbăta acolo. Este momentul din care îmi iau eu energie", a declarat ea pentru MEDIAFAX. Este medic şi experienţa sa în spital a făcut să resimtă şi durerea de a-şi vedea profesia pusă în balanţă cu suferinţa părintească.

"Mi-e ruşine că am servit ţara asta de la 1 noiembrie 1990, când mi s-a făcut încadrarea ca stagiar la Spitalul de Urgenţă Floreasca. La 1 noiembrie 2015, împlineam 25 de ani de muncă. Mâine-poimâine o să fac 28. Mi-e ruşine că m-am comportat atunci la spital mai mult ca un părinte, nu ca un doctor. Era un fel de anestezie. Sigur că ştiam de infecţiile intra-spitaliceşti, dar nu ştiu de ce aveam credinţa că Dumnezeu o să ne ocolească şi o să aibă grijă şi toţi copiii or să deschidă ochii şi or să plece ca Frumoasa din Pădurea Adormită, că nu aveau motive să moară. Când lucrurile au început să devină evidente... în direcţia proastă, au apărut fel de fel de complicaţii administrative. Cei din străinătate nu mai primeau pacienţii ca în primele zile, începuseră să conştientizeze că îşi dinamizează spitalele cu bombele bacteriologice româneşti. Microbii şi-au făcut treaba şi i-au omorât pe toţi între 16 şi 21 noiembrie, într-un mod despre care, dacă cineva o să aibă curiozitatea să facă o lucrare ştiinţifică, o să vadă că totul s-a petrecut ca la carte, ca la cartea de medicină. Nu ca la Codul Penal", a mai spus aceasta.

Trecerea timpului a făcut-o să nu mai aibă nicio iluzie legată de justiţia românească.

"Acum doi ani aş fi vrut să-i văd pe toţi în nişte ţepe sau în nişte spânzurători ca în Vestul sălbatic. Mă gândeam că aveam vreo doi la care puteam să ajung şi, dacă nu să-i omor, măcar să-i schilodesc eu, pentru că sunt chirurg şi ştiu cum se face. Acum, nu ştiu de unde vine laxitatea asta. Poate că este debutul unei boli psihice, dar chiar nu mă mai interesează şi aş vrea... Dumnezeu ştie ce a făcut fiecare şi ce ar fi putut să facă şi nu a făcut. Nu pot să fiu aşa de ipocrită să vă spun că i-am iertat, dar chiar nu mă mai interesează. Dacă ei sunt liniştiţi, foarte bine. Dacă au remuşcări, iarăşi bine, deşi mă îndoiesc. Fiecare o să dea socoteală pentru ce a făcut. Justiţia nu e asta strâmbă şi oloagă pe care o fac oamenii, ci cea finală şi definitivă", a adăugat mama Ioanei.

Fiica sa a venit la Colectiv de la Mizil, pentru nişte lecţii de desen. Voia să dea admitere la facultatea de arhitectură. Ioana fost internată la Spitalul Sfântul Ioan. S-a luptat până pe 16 noiembrie şi a murit cu bronhopneumonie cu germeni contractaţi în spital, cum li s-a întâmplat altor trei tineri internaţi acolo.

"M-a ajutat credinţa în Dumnezeu, de care m-am apropiat meteoric. Mi s-a părut că am şi trişat. Ar fi trebuit să am exerciţiul ăsta mai din timp, dar eu fac parte dintr-o generaţie care pierduse legătura cu latura asta a existenţei... Lucrurile nu se mişcă deloc. Lucrurile sunt o mocirlă, o băltoacă din ce în ce mai imundă din care cei care pot să plece şi îşi ştiu destinaţiile au bărcuţa pregătită sau avionul, pe mine, şi cred că pe mulţi dintre părinţii celor 64 de copii care s-au dus, nu ne mai interesează. Restul, nu ştiu cum trăiesc... se vede ce se întâmplă şi cu drumurile publice, şi cum votează. E o ţară în derivă. Bine că nu o să mai văd deznodământul, dar logic şi igienic ar fi să vină un potop al lui Noe", a spus Ruxandra Geambaşu.

Fiecare an trecut de la tragedie a adâncit şi mai tare sentimentul de izolare pentru cei care au pierdut persoane apropiate în incendiul din clubul Colectiv: "Am selectat în jurul meu, sau s-au selectat, nişte oameni cu care îmi face bine să mă întâlnesc. Pe unii îi ştiu dinainte de Colectiv şi au rămas lângă mine, alţii sunt cunoştinţe noi, oameni care au trecut proba focului la propriu. Eu nu am avut televizor în anii ăştia, am învăţat să ţin legătura cu părinţii din grupul de doliu prin telefon. Eu nu foloseam nici smartphone înainte. Calculatorul Ioanei nu l-am deschis de când s-a dus ea. Nu spun că mă izolez deliberat... că nu mă mai uit pentru că aş fi într-un fel de grevă, dar, pur şi simplu, am alte priorităţi. Acum mă gândesc că trebuie să fac sâmbătă pomenire, că este Sâmbăta morţilor, cealaltă sâmbătă fac pomenire pentru Ioana, pentru că ea s-a dus pe 16 noiembrie şi fac în sâmbăta de dinainte. Trebuie să găsesc o biserică, pentru că acolo unde mă duceam eu de obicei este în reparaţii şi sunt schele înăuntru şi nu se mai slujeşte decât Sfânta Liturghie. Alte slujbe nu se fac. Am preocupări poate înguste, poate femeieşti, dar care mă ţin în viaţă pentru că mi se pare mai util ce facem noi zi de zi, decât ce fac decidenţii noştri pe care nu i-a durut şi nu o să-i doară niciodată. Noi suntem vizibili şi utili din patru în patru ani sau din cinci în cinci ani, când votăm şi când ni se iau taxe, impozite şi bani pentru asigurarea de sănătate în schimbul căreia nu plătim decât infecţii intra-spitaliceşti, dar la care, prin lege, nu poţi să renunţi", a mai povestit Ruxandra Geambaşu.

Preoţii au citit numele celor 64 de tineri care şi-au pierdut viaţa la Colectiv. Părinţii şi rudele, rămaşi pe trotuarul de lângă panourile cu fotografii, erau tot mai puţini între cele câteva zeci de jurnalişti, jandarmi şi poliţişti. Colacii se împărţeau din cutii mari de carton. Mama Ioanei Victoria avea în mână o candelă pe care nu apucase să o aprindă.

"Asta e durere cronică. Faţă de durerea acută, de la început, care era arzătoare, acum este o durere îngheţată, e o durere de piatră care poate să stea oricât pe marginea drumului, care se lasă călcată, plouată", a spus Ruxandra Geambaşu pentru MEDIAFAX.

În urma incendiului din clubul Colectiv au murit la faţa locului 26 de persoane, iar apoi mulţi dintre răniţii internaţi, numărul victimelor ajungând atunci la 64. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei erau artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi.

La un an şi nouă luni după tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanţul total la 65. 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

EURO-SIMCOS IMPEX S.R.L. Nr. de înreg. ORC: J33/1391/1994, CUI: 6180733, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. numit conform Sentinței nr. 163/24.02.2015 pronunțată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9950/86/2013, în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2006 și ale H.A.C./12.11.2018, anunță scoaterea la vânzare, prin licitație publică cu strigare, la data de 08.11.2019, ora 14.00, a activelor: Stație Peco amplasată în oraș Frasin, Calea Bucovinei, nr. 8, jud. Suceava ce include spațiu comercial, platforma betonată, pompă distribuție cu sistem managerial, distribuitor automat tip FBD 2036R pentru 3 produse cu 6 furtune, cuva cu 3 rezervoare oțel pentru depozitare combustibil, separator grăsimi și bazin vidanjabil pentru apă menajeră. Identificare cadastrală: - Teren cu suprafața de 1.515 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 30399/Suceava, nr. top. 3526/2; - Teren cu suprafața de 1.000 mp, înscris în Cartea funciară veche nr. 30398/Suceava, nr. top. 3526/100, pe care se află edificat Corpul C1 – Stație PECO cu regim de înălțime P+M (mansardă nefinalizată) cu suprafața construită de 47 mp; Valoare de pornire a licitației (lei, fără T.V.A.) - 232.570,00. Poate participa la licitație orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 07.11.2019, orele 14.00 la sediul lichidatorului judiciar toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura din mun. Suceava, strada Mihai Eminescu, nr. 10, județ Suceava în fiecare zi de luni până vineri până la data de 07.11.2019. Relații suplimentare se pot obține: Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. la telefoanele: 0232/243864, 0757545545, 0755132476.
LEXINSOLV I.P.U.R.L. Suceava, lichidator judiciar desemnat în dosar nr. 4520/86/2014 al Tribunalului Suceava, scoate la vânzare prin licitaţie publică, individual, bunuri imobile și mobile aparţinând debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L., cu sediul în oraș Cajvana, nr. 1996, jud. Suceava, CUI 756668, aflat în procedura falimentului prevăzută de Legea nr. 85/2006, constând din: Activul format din teren curți-construcții în suprafață totală de 7.331 mp, din care 2.500 mp cu nr. cadastral 1557 înscris în cartea funciară nr. 30457, 4.831 mp cu nr. cadastral 30429 înscris în cartea funciară nr. 30429 a comunei cadastrale Cajvana, pe care sunt amplasate un număr de 10 construcții cu nr. cadastral 1557 – C1, 30429 – C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7, C8, C9, situat în oraș Cajvana, nr. 1996, jud. Suceava, prețul de pornire al licitațiilor publice fiind de 1.417.550 lei, exclusiv TVA; Bunurile mobile proprietatea debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L. Cajvana, din care o parte sunt evaluate ca materiale refolosibile, Autoturism Skoda Fabia, nr. înmatriculare SV99MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.930 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Mercedes Benz Sprinter 208 D KA, nr. înmatriculare SV90MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 2.436 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Dacia furgon, nr. înmatriculare SV06SXI, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.379 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Gaz Gazelle, nr. înmatriculare SV97MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 3.447 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV94MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 7.170 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV80HXX, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV95MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 8.410 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV80HXU, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV98MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 9.582 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV88MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Kogel, tip SN 24P 100/1060, nr. înmatriculare SV83MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.848 lei, exclusiv TVA; Linie de panificație, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 31.825 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Mercedes Benz Sprinter, nr. înmatriculare SV91MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.724 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară MAN 19362, nr. înmatriculare SV02ZDC, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip TE85XC/CF 85 380, nr. înmatriculare SV93MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85.430 380/4X2, nr. înmatriculare SV07FGY, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV88MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; IFRON D204, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.285 lei, exclusiv TVA. Prețurile de pornire reprezintă 50% din valorile stabilite prin rapoartele de evaluare existente la dosarul cauzei. Licitaţia va avea loc la data de 27.11.2019, ora 11:00, la sediul LEXINSOLV I.P.U.R.L. din mun. Suceava, str. Zamcei, nr. 5, jud. Suceava. În vederea participării la licitaţie, licitatorii au obligaţia de a depune 10% din preţul de pornire al licitaţiei în contul de lichidare judiciară nr. RO42BTRLRONCRT00W6312002 deschis la Banca Transilvania pe numele debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L. Cajvana. În caz de neadjudecare licitaţia publică se va repeta în aceleaşi condiţii în data de 20.12.2019 ora 11:00. Prezenta publicaţie de vânzare constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în dosarul în cauză. Informaţii suplimentare la sediul lichidatorului judiciar sau la tel./fax 0230/551784, 0745635896, e-mail: lexinsolv@yahoo.com, www.lexinsolv.ro.
O nava petroliera, disparuta de 3 saptamani, a aparut pe o plaja. Ce au descoperit localnicii cand s-au uitat inauntru
12/11/2019 19:58

  O nava petroliera fost descoperita la tarm, pe o plaja din Liberia, insa localnicii au avut un soc: nava era goala, fara niciun membru al echipajului la bord. Nava Tamaya 1 a aparut in mod mist ...

ULTIMA ORA Când are voie Poliția Română să legitimeze o persoană, potrivit noilor reguli în vigoare din ianuarie 2020
12/11/2019 19:28

 Potrivit unei postări pe Facebook, de la inceputul anului viitor politistul este indreptătit să legitimeze si să stabilească identitatea persoanei numai in situatia in care: a) aceasta incalcă disp ...

DNA: Doua angajate de la Protectia Consumatorului au luat spaga servicii de coafura si mani-pedi
12/11/2019 18:50

 Doi comisari din cadrul Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor Regiunea Vest (Timis), Maria Pirvulescu si Marinela Ilias, au fost trimisi marti in judecata de procurorii DNA pentru ca ar ...

Prinţesa Haya a Iordaniei, în divorț cu șeicului din Dubai, numită membră a corpului diplomatic al țării sale la Londra
12/11/2019 13:03

Numirea Printesei Haya in postul de prim-secretar al Ambasadei a fost anunţată pe lista diplomaţilor din Londra publicată de MAE britanic, potrivit Agerpres. În prezent, printesa duce o luptă in Mar ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

IMAGINILE ANULUI - Liviu Dragnea a fost adus la instanta suprema, dar procesul a fost amanat (Video)
12/11/2019 10:02

  Fostul lider PSD Liviu Dragnea,a fost scos, marti dimineata, din Penitenciarul Rahova si dus la Inalta Curte, unde judecatorii trebuiau sa discute contestatia in anulare facuta de acesta impotriva s ...

Un judecător ICCJ se dă LA O PARTE din calea lui Dragnea - S-a abţinut iar instanţa i-a admis cererea
12/11/2019 08:46

Unul dintre magistraţii completului de cinci judecători care va lua in discuţie, marţi, contestaţia in anulare făcută de Liviu Dragnea şi alte persoane condamnate definitiv in dosarul angajarăilor fict ...

SCENE TERIBILE în Olt: Un bărbat a fost prins de polițiști în timp ce viola o femeie, de față cu fiul ei și o altă prietenă
12/11/2019 08:13

Un bărbat din comuna Văleni, judetul Olt, a fost prins de politisti in timp ce viola o femeie, după ce aceasta a cerut ajutor la numărul de urgentă 112, spunand că se află acasă la agresor, care o const ...

Un roman a fost condamnat la inchisoare pe viata, in Marea Britanie, pentru uciderea unei artiste
12/11/2019 07:38

 Un roman a fost condamnat luni la inchisoare pe viata pentru uciderea, acum aproape sase ani, a unei artiste britanice, o crima care a socat comunitatea din Bosham, comitatul West Sussex (Anglia). Cris ...

Meteo: Soare si temperaturi cam prea mari pentru noiembrie
12/11/2019 07:36

 Meteorologii anunta temperaturi ridicate in perioada urmatoare. In unele zone mercurul din termometre va ajunge la valori cu 10 grade peste normalul perioadei. Marti se mentine vremea frumoasa si ...