default

Dimensiune font:

Părinţii victimelor din Colectiv îşi arată dezamăgirea la parastasul de 3 ani: "E o durere îngheţată"

| 30-10-2018 15:04

Ceremonii de pomenire a celor 64 de tineri care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului din Colectiv în 2015 au fost oficiate marţi dimineaţă, dar speranţa celor care i-au pierdut pe cei dragi este tot mai mică. "E o durere îngheţată", a spus Ruxandra Geambaşu, mama Ioanei Victoria, pentru MEDIAFAX.

 

 Luna încă se mai vedea deasupra Bisericii Bucur Ciobanul când te apropiai, marţi dimineaţă, de piaţa din faţa fostei fabrici Pionierul, unde, pe 30 octombrie 2015, incendiul din clubul bucureştean Colectiv lăsa în urmă 64 de familii îndoliate şi alte sute de români cu afecţiuni grave cauzate de flăcări, de fum şi de urmele sufleteşti ale tragediei, dar şi de infecţiile contractate în spitale, după internare.

Marţi, primul parastas pentru cei 64 de tineri a avut loc, după Sfânta Liturghie, în curtea bisericii Sfântul Nicolae - Broşteni, unde a fost ridicat în 2017 monumentul funerar dedicat de Arhiepiscopia Bucureştilor veşnicii pomeniri a celor decedaţi. Al doilea parastas a avut loc în Piaţa Bucur, în imediata apropiere a locului tragediei.
Jumătate din piaţă era scăldată în lumina fierbinte a soarelui. Umbra clădirii care adăposteşte fostul club se întindea peste panourile cu fotografiile celor ce şi-au pierdut viaţa şi peste masa în jurul căreia preoţii au început să slujească la ora 11 fără un minut.

Comemorare victime Colectiv la 3 ani

 

 

 

 

 

 

Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv, a răspuns fiecărei întrebări care îi este adresată. "Au fost trei ani grei", a spus tatăl care l-a pierdut în 2015 pe Alexandru Iancu. Între două serii de întrebări, s-a scuzat şi a traversat intersecţia într-un colţ în care se aflau alţi doi părinţi pe care îi recunoşteai după durerea mocnită care le umbrea chipurile.

Ruxandra Geambaşu este mama Ioanei Victoria. "Dacă n-ar fi rămăşiţele Ioanei la Ghencea Militar, aş fi plecat de mult din ţară, dar aşa trebuie să mă duc sâmbăta acolo. Este momentul din care îmi iau eu energie", a declarat ea pentru MEDIAFAX. Este medic şi experienţa sa în spital a făcut să resimtă şi durerea de a-şi vedea profesia pusă în balanţă cu suferinţa părintească.

"Mi-e ruşine că am servit ţara asta de la 1 noiembrie 1990, când mi s-a făcut încadrarea ca stagiar la Spitalul de Urgenţă Floreasca. La 1 noiembrie 2015, împlineam 25 de ani de muncă. Mâine-poimâine o să fac 28. Mi-e ruşine că m-am comportat atunci la spital mai mult ca un părinte, nu ca un doctor. Era un fel de anestezie. Sigur că ştiam de infecţiile intra-spitaliceşti, dar nu ştiu de ce aveam credinţa că Dumnezeu o să ne ocolească şi o să aibă grijă şi toţi copiii or să deschidă ochii şi or să plece ca Frumoasa din Pădurea Adormită, că nu aveau motive să moară. Când lucrurile au început să devină evidente... în direcţia proastă, au apărut fel de fel de complicaţii administrative. Cei din străinătate nu mai primeau pacienţii ca în primele zile, începuseră să conştientizeze că îşi dinamizează spitalele cu bombele bacteriologice româneşti. Microbii şi-au făcut treaba şi i-au omorât pe toţi între 16 şi 21 noiembrie, într-un mod despre care, dacă cineva o să aibă curiozitatea să facă o lucrare ştiinţifică, o să vadă că totul s-a petrecut ca la carte, ca la cartea de medicină. Nu ca la Codul Penal", a mai spus aceasta.

Trecerea timpului a făcut-o să nu mai aibă nicio iluzie legată de justiţia românească.

"Acum doi ani aş fi vrut să-i văd pe toţi în nişte ţepe sau în nişte spânzurători ca în Vestul sălbatic. Mă gândeam că aveam vreo doi la care puteam să ajung şi, dacă nu să-i omor, măcar să-i schilodesc eu, pentru că sunt chirurg şi ştiu cum se face. Acum, nu ştiu de unde vine laxitatea asta. Poate că este debutul unei boli psihice, dar chiar nu mă mai interesează şi aş vrea... Dumnezeu ştie ce a făcut fiecare şi ce ar fi putut să facă şi nu a făcut. Nu pot să fiu aşa de ipocrită să vă spun că i-am iertat, dar chiar nu mă mai interesează. Dacă ei sunt liniştiţi, foarte bine. Dacă au remuşcări, iarăşi bine, deşi mă îndoiesc. Fiecare o să dea socoteală pentru ce a făcut. Justiţia nu e asta strâmbă şi oloagă pe care o fac oamenii, ci cea finală şi definitivă", a adăugat mama Ioanei.

Fiica sa a venit la Colectiv de la Mizil, pentru nişte lecţii de desen. Voia să dea admitere la facultatea de arhitectură. Ioana fost internată la Spitalul Sfântul Ioan. S-a luptat până pe 16 noiembrie şi a murit cu bronhopneumonie cu germeni contractaţi în spital, cum li s-a întâmplat altor trei tineri internaţi acolo.

"M-a ajutat credinţa în Dumnezeu, de care m-am apropiat meteoric. Mi s-a părut că am şi trişat. Ar fi trebuit să am exerciţiul ăsta mai din timp, dar eu fac parte dintr-o generaţie care pierduse legătura cu latura asta a existenţei... Lucrurile nu se mişcă deloc. Lucrurile sunt o mocirlă, o băltoacă din ce în ce mai imundă din care cei care pot să plece şi îşi ştiu destinaţiile au bărcuţa pregătită sau avionul, pe mine, şi cred că pe mulţi dintre părinţii celor 64 de copii care s-au dus, nu ne mai interesează. Restul, nu ştiu cum trăiesc... se vede ce se întâmplă şi cu drumurile publice, şi cum votează. E o ţară în derivă. Bine că nu o să mai văd deznodământul, dar logic şi igienic ar fi să vină un potop al lui Noe", a spus Ruxandra Geambaşu.

Fiecare an trecut de la tragedie a adâncit şi mai tare sentimentul de izolare pentru cei care au pierdut persoane apropiate în incendiul din clubul Colectiv: "Am selectat în jurul meu, sau s-au selectat, nişte oameni cu care îmi face bine să mă întâlnesc. Pe unii îi ştiu dinainte de Colectiv şi au rămas lângă mine, alţii sunt cunoştinţe noi, oameni care au trecut proba focului la propriu. Eu nu am avut televizor în anii ăştia, am învăţat să ţin legătura cu părinţii din grupul de doliu prin telefon. Eu nu foloseam nici smartphone înainte. Calculatorul Ioanei nu l-am deschis de când s-a dus ea. Nu spun că mă izolez deliberat... că nu mă mai uit pentru că aş fi într-un fel de grevă, dar, pur şi simplu, am alte priorităţi. Acum mă gândesc că trebuie să fac sâmbătă pomenire, că este Sâmbăta morţilor, cealaltă sâmbătă fac pomenire pentru Ioana, pentru că ea s-a dus pe 16 noiembrie şi fac în sâmbăta de dinainte. Trebuie să găsesc o biserică, pentru că acolo unde mă duceam eu de obicei este în reparaţii şi sunt schele înăuntru şi nu se mai slujeşte decât Sfânta Liturghie. Alte slujbe nu se fac. Am preocupări poate înguste, poate femeieşti, dar care mă ţin în viaţă pentru că mi se pare mai util ce facem noi zi de zi, decât ce fac decidenţii noştri pe care nu i-a durut şi nu o să-i doară niciodată. Noi suntem vizibili şi utili din patru în patru ani sau din cinci în cinci ani, când votăm şi când ni se iau taxe, impozite şi bani pentru asigurarea de sănătate în schimbul căreia nu plătim decât infecţii intra-spitaliceşti, dar la care, prin lege, nu poţi să renunţi", a mai povestit Ruxandra Geambaşu.

Preoţii au citit numele celor 64 de tineri care şi-au pierdut viaţa la Colectiv. Părinţii şi rudele, rămaşi pe trotuarul de lângă panourile cu fotografii, erau tot mai puţini între cele câteva zeci de jurnalişti, jandarmi şi poliţişti. Colacii se împărţeau din cutii mari de carton. Mama Ioanei Victoria avea în mână o candelă pe care nu apucase să o aprindă.

"Asta e durere cronică. Faţă de durerea acută, de la început, care era arzătoare, acum este o durere îngheţată, e o durere de piatră care poate să stea oricât pe marginea drumului, care se lasă călcată, plouată", a spus Ruxandra Geambaşu pentru MEDIAFAX.

În urma incendiului din clubul Colectiv au murit la faţa locului 26 de persoane, iar apoi mulţi dintre răniţii internaţi, numărul victimelor ajungând atunci la 64. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei erau artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi.

La un an şi nouă luni după tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanţul total la 65. 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Grecia: Altercaţii între localnici şi poliţie din cauza unei tabere de migranţi
01/06/2020 00:27

 Rezidenţi ai unei localităţi de langă Atena şi poliţişti s-au confruntat duminică in cursul unei manifestaţii impotriva unei tabere care adăposteşte mai multe sute de migranţi in regiune, alte ...

Coronavirus: Brazilia a ajuns la jumătate de milion de cazuri, Bolsonaro face băi de mulțime
01/06/2020 00:25

 Presedintele brazilian Jair Bolsonaro a participat duminică la un miting alături de sustinătorii săi, sfidand incă o dată standardele de sănătate si regulile de distantare socială, intr-un moment ...

Ce obligatii le dau batai de cap proprietarilor de terase inainte de marea deschidere
31/05/2020 20:01

 Patronii unor restaurante nu sunt de acord cu unele dintre reglementarile impuse de autoritati pentru deschiderea teraselor. Proprietarul unui local cu specific italian din Centrul Vechi al Capitalei spun ...

Buzau: Cum s-au infectat cu noul coronavirus cinci membri ai aceleiasi familii
31/05/2020 16:44

Cinci persoane, membre ale aceleiasi familii, au fost infectate cu noul coronavirus dupa ce o tanara insarcinata in luna a opta a fost consultata de un medic ginecolog care ulterior a fost confirmat cu COVID-19 ...

Arad: Trei ore de aşteptare la intrarea în România prin PTF Nădlac I şi 40 de minute la Nădlac II
31/05/2020 12:30

 Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac I este din nou aglomerat, duminică dimineaţă, şi se aşteaptă trei ore pentru efectuarea formalităţilor de intrare in Romania, iar la PTF Nădlac II, 4 ...

Avertizare de vreme rea valabila in toata tara. Vor fi vijelii si va cadea grindina - Prognoza speciala pentru Bucuresti
31/05/2020 11:45

 Meteorologii au emis o avertizare de vreme rea valabila in toata tara, de duminica, de la ora 10.00, pana miercuri, la ora 23.00. In acest interval vom avea parte de perioade de instabilitate atmosferi ...

BREAKING Noi decese în România din cauza COVID-19
31/05/2020 10:50

Noi decese in Romania din cauza COVID-19: Deces 1260 Bărbat, 71 ani, judet Buzău. Dată confirmare: 17.05.2020. Dată deces: 30.05.2020. Comorbidităt: neoplasm colon cu metastaze pulmonare si hepati ...

Coronavirus: Economia Suediei a crescut în primul trimestru / Țara cu cea mai controversată politică anticoronavirus
31/05/2020 10:43

 Biroul de statistică al tării a raportat că produsul intern brut a crescut cu o rată anuală de 0,4% in primul trimestru. PIB a crescut cu 0,1%, ajustat sezonier in comparatie cu trimestrul precedent. ...

Haos în plină pandemie - Protestele VIOLENTE continuă în SUA! A fost instituită starea de alertă în mai multe orașe (VIDEO)
31/05/2020 10:26

Proteste violente au loc in zeci de oraşe din Statele Unite, după moartea lui George Floyd. Cazul bărbatului de culoare care şi-a pierdut viaţa in timp ce era imobilizat brutal de agenţi de poliţie din M ...

Atenție! S-a stabilit ultima zi în care mai pot fi contestate amenzile primite în timpul stării de urgență
31/05/2020 05:46

2 iunie este ultima zi in care pot fi contestate amenzile date pentru nerespectarea restrictiilor impuse in perioada de urgentă. Desi au fost declarate neconstitutionale, acestea pot fi anulate doar dacă sunt ...