default

Dimensiune font:

Penumbra: Requiem – RePlay Review

| 23-10-2012 14:31

Penumbra: Requiem – RePlay Review

Acum aproape o lună încercam să justific diverşilor prieteni nota (în viziunea lor, prea mare) dată lui Penumbra: Black Plague. N-am reuşit să-i conving că nu m-a plătit nimeni să-mi vând demnitatea, dar până la urmă au dispărut prin case ca să vadă şi ei „minunea”. O parte mi-au dat dreptate ulterior, însă majoritatea s-au întors şi mi-au rânjit acid întrebând „Şi cum o să te scoţi în review-ul de la Requiem? Ai văzut ce varză e?”

Ei bine, Requiem nu e „varză”. Requiem e un epilog. Deşi seria Penumbra a fost anunţată iniţial ca o trilogie, producătorii au declarat în prezentarea iniţială a lui Black Plague că a treia parte a fost tăiată din proiect, ca apoi s-o reintroducă, nu ca ultim capitol din trilogie, ci ca un simplu expansion pentru cel de-al doilea titlu al seriei. Şi chiar dacă această etichetă uşor negativă nu poate justifica anumite lipsuri (un joc „varză” e un joc „varză” la urma urmei, fie el stand-alone, portare sau expansion), ar fi nedrept dacă l-aş judeca după aceleaşi standarde după care am judecat Black Plague. Structura e complet diferită, s-au făcut modificări majore în termeni de design şi nu există nicio formă de coeziune din punctul de vedere al poveştii. Dacă vă aşteptaţi la continuitate şi „un ultim capitol grandios” al tragediei lui Phillip veţi fi dezamăgiţi, dar dacă sunteţi suficient de flexibili să-i acordaţi o abordare mai plastică, s-ar putea să nu fiţi acriţi de experienţă.

Acid lisergic dietilamid-25

“Povestea” din Requiem începe de unde s-a terminat Black Plague, cu diferenţa notabilă că evenimentele din acest ultim episod sunt în mare parte doar în capul protagonistului. Ceea ce, dacă stau să mă gândesc, n-a fost o idee atât de rea, pentru că face momentele suprarealiste să pară ceva mai naturale. Iar aceste momente au crescut notabil calitatea design-ului de nivel, în ciuda faptului că nivelurile nu au niciun fel de sinergie sau măcar legătură – se trece pur şi simplu de la ruine antice la mediu industrial la staţii de cercetare polare în aer liber .Nivelurile sunt în număr de 9 iar structura lor luată ca întreg seamănă mai degrabă cu cea din Portal decât cu cea din episoadele predecesoare.

Partea bună a acestei strategii de design constă în schimbarea radicală a mediului fără vreo explicaţie, lucru ce dă culoare unor coridoare cam monocrome. Dacă în episoadele anterioare ne plimbam câte o oră până să vedem altceva în afară de gri şi cărămiziu, aici lumina şi texturile diferă destul de mult de la nivel la nivel, menţinând în acelaşi timp o atmosferă sumbră şi dementă.

Secţiunile de strecurare din episoadele precedente au fost eliminate, iar în locul lor s-au introdus elemente de platforming. Ceea ce nu e neapărat o idee rea, dar faptul că că au scos monştrii s-ar putea să mai scadă din intensitatea valorii “horror” a jocului. Nu ştiu ce experienţe aţi avut voi cu Overture şi Black Plague, dar eu unul săream din scaun, pe undeva după miezul nopţii, când dădeam de câte o siluetă cocoşată după vreun colţ obscur. Requiem m-a făcut să-mi fie dor de senzaţia aceea atât din cauza absenţei situaţiilor în cauză, dar şi pentru că întregul joc poate fi descris ca “un fel de Portal fără Portal Gun.” Cu atât mai mult cu cât scopul fiecărui nivel este să activezi şi să treci prin… portaluri.

Trecând peste această mică dezamăgire, e de reţinut că puzzle-urile sunt din ce în ce mai interesante, iar unele niveluri au un “je ne sais quoi” în comun cu poate cel mai interesant nivel prezent în vreun joc – Constantine’s Mansion din primul Thief. Nivelul în cauză ilustra mai mult decât un simplu conac, fiindcă descopereai în adâncurile lui că fizica n-are nicio valoare, că eşti un cobai prins în formele bolnave ale unui labirint psihedelic şi că în ciuda ororii care te cuprinde încetul cu încetul, nu te poţi opri. Şi pentru a treia oară, seria Penumbra te roagă să suspenzi realitatea obiectivă ca să poţi aprecia cu adevărat jocul. Timp de aproximativ 3 ore…

Cu toate astea, un joc nu e făcut doar din puzzle-uri şi atmosferă, iar la alte capitole Requiem nu stă atât de bine. Unul din ingredientele care fac jocurile horror atât de incitante e lipsa resurselor de care dispune jucătorul. În Black Plague şi Overture ţi-era mai mare dragul să găseşti medicamente, fiindcă în majoritatea cazurilor (în speţă dacă jucai pe cel mai înalt nivel de dificultate) aveai nevoie acută de ele. Lanterna era şi ea o unealtă preţioasă, cu baterii răsfirate pe ici-colo, destule ca să le apreciezi utilitatea şi suficient de puţine încât să apelezi şi la mijloace alternative de iluminare (batonul fluorescent, torţele din dotare). Lipsa vreunui pericol mobil din Requiem lasă un gust amar de fiecare dată când dai de câte un flacon de pastile, parcă ţi-ar face în ciudă, iar lanterna nu pare să consume bateriile de nicio culoare.

Peste tonul sumbru şi serios al acestui ultim fragment din tumultoasa experienţă a protagonistului există câteva „glumiţe” care fac referinţă la alte jocuri. Câte un icon din Portal, muzica din Donkey Kong pe fundal în timpul evitării unor butoaie în flăcări (o restaurare a unui fragment de nivel din jocul menţionat) sau nişte trimiteri ambigue la adresa Oddworld, universul din Abe’s Odyssey, mă fac să cred că acest expansion e un fel de tribut sub forma unor nivele bonus şi nu un proiect serios, canonic, ce încheie o serie de altfel excelentă.

„Adevăratele poezii încep acolo unde se sfârşesc pe hârtie”

În ciuda schimbărilor majore, cele mai multe în rău, Requiem nu e un eşec sau o experienţă nefericită. Sigur, e mai slab decât cele două stand-alone-uri din serie şi, pot să-i înţeleg pe cei care sunt furioşi pe producători, eu însumi aşteptându-mă la mult mai mult. Cu toate astea, rămân de părere că merită cei 10$ (sau 20$ în pachetul Black Plague + Requiem), însă e important să ştiţi că aveţi nevoie de al doilea joc din serie instalat în prealabil pentru a rula expansionul.

Nu mi-aş face totuşi griji pentru necunoscători, deoarece Requiem nu are ce căuta pe calculatorul unui jucător care nu a terminat deja primele două episoade ale seriei.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
Coronavirus Romania. Noi cifre alarmante: Record de pacienti la ATI: 464 persoane, 1.309 de noi cazuri si 41 de decese, in 24 de ore
05/08/2020 14:02

 Raportul autoritatilor privind evolutia coronavirusului in Romania, arata noi cifre alarmante. In doar 24 de ore s-au inregistrat 41 de decese si 1.309 cazuri noi. La sectiile de Terapie Intensiva sunt 46 ...

VIDEO Dezastrul de a doua zi: Cum arată Beirutul după explozii
05/08/2020 09:59

 Imagini publicate de Guardian arată efectul devastator al exploziilor de marti. Presedintele Libanului a invocat starea de urgentă pentur o perioadă de două săptămani. Pană acum au f ...

Cinci persoane duse la audieri, după filtrele din Capitală. Ce au găsit polițiștii în mașinile lor
05/08/2020 08:32

Cinci persoane in masinile cărora au fost găsite, in timpul filtrelor de marti noaptea, din Capitală, un pistol cu bile, o bată de baseball si alte arme albe au fost duse la audieri, fiind intocmite dosare ...

NEBUNIE Bilanţul contaminărilor cu covid-19 în Olanda creşte cu 95% într-o săptămână
05/08/2020 08:10

E nebunie in Olanda, unde coronavirusul face ravagii. Specialistii nu mai pot tine sub control boala, iar numărul infectărilor explodează.   Bilanţul contaminării cu noul coronavirus aproape s-a dub ...

  HARTA METEO LIVE  VEZI METEO IN TIMP REAL
05/08/2020 08:00

 VEZI AICI METEO PENTRU: IASI,BACAU,BOTOSANI,NEAMT, SUCEAVA,VASLUI   Precipitatii Acum Radar Romania ANM.  

VIDEO Profesorii din SUA cer ca școlile SĂ NU fie deschise: Proteste masive la New York, Chicago și Los Angeles, după declarațiile lui Donald Trump
04/08/2020 20:23

 Mai multe sindicate de profesori au protestat luni la New York impotriva eventualei redeschideri a centrelor de invăţamant pentru următorul an şcolar, in condiţiile in care cazurile de contagiere cu ...

Fostul monarh al Spaniei a luat calea exilului - Ce destinație exotică a ales regele Juan Carlos
04/08/2020 17:27

Fostul rege al Spaniei Juan Carlos a plecat in Republica Dominicană după ce şi-a anunţat plecarea in exil, in contextul in care este vizat de o anchetă de corupţie, dezvăluie marţi cotidienele La Vangua ...

În Giurgiu, închiderea teraselor și a păcănelelor după ora 23,00 a durat fix două zile
04/08/2020 15:29

 Măsura care prevedea inchiderea teraselor si a sălilor de jocuri de noroc intre orele 23,00 - 6,00 a fost valabilă doar două zile in judetul Giurgiu. Vineri, 31 iulie, Comitetul Judeţean pentru Si ...

Cine e Emi Pian, seful clanului Duduianu, executat in stil mafiot de un rival pe o strada din Capitala
04/08/2020 13:14

 Liderul clanului Duduianu, Florin Mototolea, zis Emi Pian, a fost executat in stil mafiot, in dimineata zilei de marti, 4 august, de un individ din clanul rival. Emi Pian, ucis in rafuiala din Sec ...

Avertizare ANM - Zece județe sub cod galben de furtuni
04/08/2020 11:04

ANM a emis o avertizare Cod galben de vijelii si ploi torentiale pentru zece judete ale tării, pană miercuri la ora 12.00. În acelasi timp, in regiunile vestice indicele temperatură-umezelă va atinge ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!