Pericole pe litoral! Pescărușii și ciorile atacă din senin, șerpii își fac de cap la Agigea

default

Dimensiune font:

| 22-06-2016 16:53

Sezonul estival poate aduce neplăceri turiștilor care merg la malul mării, pescărușii și ciorile atacând din senin, în timp ce șerpii își fac de cap la Agigea.

Mai mulţi constănţeni au acuzat că zilele trecute au fost atacaţi din senin de pescăruşi şi ciori în diferite locuri de oraşul de la malul Mării Negre, cel mai grav incident având loc chiar în Parcul Tăbăcăriei, loc frecventat și de turiști, când un grup de copii a fost atacat de mai mulţi pescăruşi, fiind nevoie de intervenţia părinţilor pentru a alunga păsările.

Oamenii de ştiinţă spun că deși astfel de situaţii nu sunt ceva neobişnuit pentru această perioadă, comportamentul păsărilor a fost influențat și de lucrările de îndiguire realizate pe litoralul românesc, care au creat un dezechilibru în habitatul pescăruşilor, acest lucru putând să accentueze agresivitatea lor.

„Mulţi părinţi se aflau la terasă, în timp ce copiii se jucau în apropiere în parc. Se alergau, alţii mergeau cu rolele. Deodată s-au auzit ţipete şi toată lumea a sărit de la mese. Vreo cinci, şase pescăruşi s-au năpustit asupra copiilor. Pur şi simplu îi atacau, erau extrem de agresivi, îi loveau cu ciocul. Au zburat abia după ce au intervenit oamenii şi au reuşit să îi alunge. Erau foarte speriaţi copiii”, a declarat, pentru Cuget Liber, Dănuţ Ifrim, un părinte care se afla cu cele două fetiţe ale sale în Parcul Tăbăcăriei.

„Noroc că am ochelari de vedere cu lentile mai mari căci altfel cred că mi-ar fi scos ochii. Parcă erau turbaţi, aşa de răi erau. Eu locuind foarte aproape de mare, încă de mic copil sunt obişnuit cu aceste păsări. Chiar am şi crescut un pui de pescăruş pe terasa blocului, le dădeam de mâncare şi nu am văzut niciodată să fi fost agresive. Probabil că li s-a părut lor ceva de au atacat în felul acesta”, a povestit și un bărbat atacat în centrul orașului de doi pescăruși.
O altă femeie povesteşte că a fost atacată, nu odată, ci de trei ori doar în ultima săptămână pe aleea principală a Cimitirului Central din Constanţa:

„Erau pescăruşi şi ciori. Prima oară, acum o săptămână cred, m-au atacat două ciori. Parcă înnebuniseră. Apoi, la două zile, au tăbărât pe mine mai multe păsări, ciori şi pescăruşi, pentru ca joi seara să mă atace trei pescăruşi. Atunci când e aglomerat în cimitir nu îşi fac simţită prezenţa, dar când e linişte devin periculoase”.
Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa, spune că nu există nimic îngrijorător în comportamentul pescăruşilor şi ciorilor, deşi atrage atenţia asupra unor schimbări sensibile în habitatul acestora.

„În primul rând, acum este perioade lor de reproducere. Păsările sunt mai protectoare faţă de pui şi de aici şi această agresivitate. Ei depun ouă, au pui în cuiburi şi sunt agresivi în încercarea de a-i proteja. Dacă acei părinţi din parc s-ar fi uitat în sus, ar fi observat că în copacii din apropiere pescăruşii şi ciorile aveau cuiburi cu pui. În al doilea rând, în perioada asta pescăruşii sunt mai activi la hrănire fiindcă au de hrănit şi puii, şi atunci se bagă peste tot, scotocesc, se luptă pentru mâncare. Oricum, agresivitatea este o chestiune normală pentru pescăruşi. Apoi, dezvoltarea acestei specii într-un mediu antropic este impusă de lipsa peştelui în mare. Furtunile nu mai aduc pe malul mării scoici, iar în mare nu mai sunt peşti. Lucrările de îndiguire efectuate de Van Oord pentru lărgirea plajelor au modificat semnificativ traseul curenţilor de aer, afectând mediul marin din aproprierea coastei, şi atunci, practic, pescăruşii nu mai au ce mânca. Atunci, ei au fost nevoiţi să se adapteze cu condiţiile şi mediul din oraş, intrând în competiţie cu alte specii pentru hrănire şi supravieţuire”, a declarat, pentru sursa citată, Adrian Bîlbă.
Tot la capitolul pericole de pe litoral poate fi semnalat și faptul că miercuri dimineață, la Agigea, mai mulți muncitori au sesizat prezența mai multor șerpi în punctul de lucru de la Regia Autonomă de Radiocomunicații în Serviciul Mobil Maritim și Fluvial Radionav.

Ei nu au putut pătrunde în perimetrul punctului de lucru din pricina puzderiei de șerpi și au sunat la Protecția Animalelor pentru a veni să captureze târâtoarele, acestea dispărând însă până la sosirea reprezentaților.

”Am fost sesizați de muncitorii de la punctul de lucru al celor de la Radionav cu privire la existența unor șerpi. Au vrut dimineață să intre în punctul de lucru și nu au putut, pentru că era plin de șerpi. Pe mine m-a speriat faptul că înainte era în apropiere un centru de cercetare în care se făceau experimente cu vipere și îmi era frică să nu fie și vipere pe acolo. Acum acțiunea a fost anulată. M-a sunat șeful de la Radionav să îmi spună că au plecat. A rămas să ținem legătura. Probabil au un loc prin care se infiltrează și acum au ieșit să caute soare. În mod normal ei trebuie prinși și reteritorializați într-o zonă în care să nu prezinte pericol pentru oameni”, a declarat, pentru Replica, Zeadin Murat, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor din Constanţa. 

 

VEZI IN ZIARUL EVENIMENTUL LOCURI DE MUNCA IN CONSTRUCII 

 

VEZI- ANUNTURI IN ZIARUL EVENIMENTUL LOCURI DE MUNCA IN COMERT

 

 

VEZI TOATE ANUNTURILE DIN ZIZRUL EVENIMENTULZI- ANUNTURI

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei