Povestea farmacistei care a vrut să-și ajute mama, dar a ajuns la închisoare. Totul a pornit de la un banal anunț postat pe internet

ciocan  codul-penal

Dimensiune font:

| 11-02-2022 09:36

O farmacistă din Timiș, care a dezvoltat o adevărată rețea de trafic de medicamente (analgezice și anxiolitice), a fost condamnată la patru ani și șapte luni de închisoare în regim de detenție, fiind găsită vinovată de trafic de droguri de risc și de mare risc.

Mama sa, și ea implicată în afacere, a fost trimisă în judecată alături de fiică, dar a murit în timpul procesului penal.

Povestea celor două femei începe în anul 2013. R.Mișcov deținea la acea vreme o farmacie care funcționa în comuna Variaș. Afacerea legală ajunsese într-un punct mort, fiind o farmacie dintr-o zonă rurală, vânzările de medicamente nu erau suficiente pentru a produce profit.

Încercând să-și ajute mama să-și acopere datoriile către furnizori, fiica acesteia, Nadia Mișcov, absolventă a Facultății de Farmacie, i-a propus să vândă la liber, pe piața neagră medicamente ”speciale” pentru care era nevoie de prescripție din partea unui medic specialist. Mama a acceptat propunerea, iar fiica s-a apucat de treabă, la început timid.

Printr-un mesaj postat pe internet, pe un site de mică publicitate, anunța că are de vânzare anumite medicamente care i-au rămas de la o rudă și este dispusă să le dea contra cost cui are nevoie. Medicamentele erau din categoria celor supuse unor reguli și care nu se pot vinde fără rețetă din partea unui specialist, anxiolitice și somnifere.
 

Clienții nu au întârziat să apară, încântați că prețul cerut era apropiat de cel din farmacie. Într-un timp relativ scurt farmacista ajunsese să nu mai poată face față comenzilor. Își făcuse o bază de date, cu fiecare client în parte, preferințele fiecăruia, comenzile, și banii primiți. Vindea zeci de cutii de medicamente pe zi (de la Xanax până la Diazepam), iar clienții erau din toate regiunile țării, dar și din Anglia, Germania sau Suedia. În timp, farmacista din Variaș și-a făcut chiar o rețea de clienți fideli care au cumpărat constant, săptămânal chiar, ani de zile somnifere, anxiolitice sau medicamente pentru ”slăbit”, toate conținând substanțe din categoria drogurilor de risc. Cei mai mulți clienți cereau un anume analgezic din clasa opioidelor sau sedative.

Audiați ca martori, clienții au explicat că s-au confruntat cu probleme psihice în urma divorțului sau din cauza unui deces în familie, au dezvoltat depresii și chiar au avut tentative de suicid. Inițial au primit tratamentul medicamentos de la un medic specialist, dar în timp au dezvoltat dependențe și simțeau nevoia să mărească doza. Cum medicul refuza să le mai elibereze rețeta, s-au descurcat apelând la piața neagră. Un tânăr din Cluj, student la două facultăți în același timp, a fost la un pas să-și piardă viața după o supradoză de somnifere cumpărate la liber de la farmacista din Variaș. Băiatul a mărturisit că ajunsese să consume și câte 10 somnifere o dată ca să poată dormi măcar câteva ore pe noapte.
Ads

Părinții săi i-au găsit medicamentele și chiar contactul furnizorului. Au luat legătura telefonic cu farmacista pe care au amenințat-o că o vor da pe mâna poliției dacă va continua să vândă droguri băiatului lor. Femeia a înțeles și a anulat comenzile, doar că tânărul student și-a rugat prietena să comande în continuare somniferul. Într-un final a ajuns la spital, în comă, după o doză mult prea mare.

Cea de-a doua categorie de clienți care au apelat la farmacista Nadia erau femeile care își doreau să slăbească fără efort. Comandau un anume medicament din categoria celor care reduc pofta de mâncare, însă care produc reacții adverse din cele mai grave (de la somnolență, tulburări de vedere, tulburări cardiace, reducerea apetitului sexual), dar și exaltare, stări de fericire anormală etc. Nadia ajunsese să dezvolte chiar amiciții cu clientele sale cărora chiar le explica ce reacții adverse pot avea dacă vor consuma respectivul medicament. Oamenii nu erau interesați însă să audă astfel de informații și comandau în ritm constant, cantități uriașe.
Ads

Ca să nu atragă atenția furnizorilor de medicamente, (o farmacie mică de la țară comanda cantități foarte mari de anxiolitice) Nadia ajunsese să impună clienților să cumpere, pe lângă pastilele ”speciale” și suplimente alimentare banale, vitamine, care se vând la liber în drogherii. Așa și-a permis să comande la marii furnizori și acest tip de medicamente care se găseau de regulă în punctele farmaceutice din toată țara.

Afacerea de pe piața neagră coordonată de Nadia cu aprobarea mamei a fost la un pas să se închidă. Casa farmacistei a fost spartă de hoți în anul 2017 și, printre multe alte bunuri, a fost furat și laptopul în care se afla întreaga bază de date cu clienții care comandau medicamentele speciale. Nu avea cum să recupereze contactele pentru că toți cumpărătorii își dăduseră date de identificare false. Inclusiv farmacista își crease câte o adresă de mail pentru fiecare client în parte, având zeci de conturi de pe care intra în site-urile de mică publicitate unde plasa anunțurile.
Ads

Cele două femei au reușit să-și refacă rapid rețeaua de clienți, căutând pe internet oameni care postau mesaje prin care anunțau că sunt interesați să cumpere anumite medicamente.

Din 2013 și până spre 2018, farmacistele au câștigat o adevărat avere, peste 400.000 de lei, banii fiind împărțiți între mamă și fiică. Anchetatorii bănuiesc că suma este cu mult mai mare, dar nu au probe să susțină această afirmație în fața instanței. Se pare că tânăra farmacistă ar fi avut o contabilitate paralelă, fără ca mama ei să știe. În plus, în afacere a intrat la un moment dat și iubitul tinerei, și el condamnat.

Femeile au ajuns pe mâna procurorilor DIICOT din Cluj după un denunț făcut de un martor cu identitate protejată. Au fost trimise în judecată în 2018 și condamnate de Tribunalul Cluj, printr-o sentință care nu este definitivă, în data de 3 februarie. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICATIA de vanzare nr. 2. Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat in dosarul nr. 2183/89/2022, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, precum si a Codului de procedura civila, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. PADINCOM S.R.L. Vaslui, cu sediul in mun. Vaslui, judetul Vaslui. Denumire activ: Mijloace de transport. Valoare (lei): 26.235,00. Pretul de pornire al licitatie este cel de mai sus si nu contine T.V.A.. Vanzarea se va face conform regulamentului de vanzare si hotararea Adunarii creditorilor din data de 31.08.2023. Vanzarea prin licitatie publica pentru bunurile mobile va avea loc la data de 18.09.2023, ora 10,00 si se vor organiza sedinte saptamanal, respectiv pana la data de 18.03.2024 la sediul lichidatorului judiciar. Pana la data si ora licitatiei, ofertantii vor depune dovada achitarii taxei de participare de 10% din pretul de pornire al licitatiei, a garantiei de participare la licitatie de 30% din pretul de pornire al licitatiei si a caietului de sarcini – 500 lei, cat si documentele de infiintare si imputernicirea data persoanei fizice de catre persoana juridica pentru participare la licitatie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitatie, duce la pierderea garantiei de participare la licitatie, cat si a celorlalte sume achitate in contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vanzare în contul adjudecatarului. Toti cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vanzare, au obligatia sa anunte lichidatorul judiciar inainte de data stabilita pentru vanzare. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul lichidatorului judiciar din Husi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Husi, judetul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Husi
Presa austriacă: România va bloca Austria în NATO ca să răzbune veto-ul pe Schengen
23/09/2023 19:48

 Romania blochează participarea Austriei la reuniunile NATO, scrie ziarul austriac Kurier. Potrivit acestuia, doi ofiteri ai fortelor armate austriece de la Bruxelles asteaptă de săptămani intregi ...

Încă o persoană reţinută în dosarul mitei luate de baronul PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu
23/09/2023 17:23

Incă o persoană a fost reţinută sambătă in dosarul mitei luate de preşedintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu, un expert, acuzat şi el de luare de mită, dar şi de trafic de influenţă. Acesta ar fi primit ...

Lucian Romaşcanu explică deciziile luate în BPN al PSD, în cazul Buzatu: Noul PSD a decis să meargă înainte într-o formulă perfect curată şi corectă
23/09/2023 12:59

Lucian Romaşcanu explică deciziile luate in BPN al PSD, in cazul Buzata: Noul PSD a decis să meargă inainte intr-o formulă perfect curată şi corectă Purtătorul de cuvant al PSD, Lucian Romaşcanu, su ...

Bărbat înjunghiat în gât, cu o șurubelniță, în parcarea unui supermarket din Arad. De la ce a pornit scandalul
23/09/2023 00:50

Un bărbat de 55 de ani a fost injunghiat joi, 21 septembrie, in zona gatului, iar o femeie a fost agresată, in parcarea unui supermarket din cartierul Micălaca din Arad, ambele victime fiind transportate la ...

A tăiat o butelie de gaz cu flexul și s-a aruncat în aer, când polițiștii au intrat peste el. „Bombardierul” maghiar și un ofițer au murit, 11 au fost răniți
23/09/2023 00:44

Ofiterii de la unitatea maghiară antitero TEK au luat cu asalt, miercuri, 20 septembrie, o casă de la marginea orasului Esztergom, 40 de kilometri nord-vest de Budapesta, unde se ascundea un interlop. Bărbat ...

Unde ascundea drogurile un bărbat sosit pe aeroportul din Dortmund. Ce le-a atras atenția polițiștilor
23/09/2023 00:43

Un cetătean spaniol, 29 de ani, care călătorise de la Malaga, a fost retinut pe aeroportul din Dortmund, după ce, la controlul vamal, i-a fost găsit un pachet cu 24 de grame de hasis in lenjeria intimă, r ...

Despre cultul Umbrărescu. Cu cât e tăcerea mai mare, cu atât explozia va fi mai mare.
23/09/2023 00:39

După 36 de ore de la tragedia de muncă din Vrancea, cu 4 morti si 5 răniti, marea firmă care lucrează pe autostradă acolo nu a furnizat nicio explicatie publică familiilor victimelor, rănitilor si cetă ...

Conducta de gaze de pe A7 ar fi fost fisurată de mai multă vreme. Cele două mari nereguli descoperite de anchetatori
23/09/2023 00:38

Explozia din Călimăneşti. Conducta care a explodat pe şantierul Autostrăzii Moldovei ar fi fost fisurată de mai mult timp. Reporterii Observator au obţinut imagini in care se observă o gaură in magistr ...

23/09/2023 00:37

După zeci de reţineri făcute in cazul Fabricii de Vise din Iaşi, ieri, cei acuzaţi că au pus cu bunăştiinţă droguri in dulciuri şi aparate de vapat, au primit măsuri mai blande. Avocaţii celor impl ...

23/09/2023 00:34

Incepe facultatea, iar pregătirile inainte de anul şcolar 2023-2024 sunt in toi. "Fă rai din ce ai!" - este prima lecţie a studenţiei. Căminele nu sunt tocmai hoteluri de cinci stele, aşa că bobocii inc ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei