Preşedinţie: Liderii UE pregătesc măsuri de urgenţă pentru toate scenariile asociate crizei Brexit

59916430-l

Dimensiune font:

| 22-03-2019 17:37

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European, liderii europeni convenind continuarea eforturilor pentru ”asigurarea pregătirii şi a contingenţei la toate nivelurile, luând în considerare toate rezultatele posibile”.

 

 Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat, în perioada 21 - 22 martie a.c., la reuniunea Consiliului European de primăvară de la Bruxelles, Regatul Belgiei. Cu acest prilej, preşedintele României a participat la întrevederea în format UE27 (art.50) cu privire la procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, precum şi la întrevederea cu Prim-miniştrii Islandei, Liechtensteinului şi Norvegiei, pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a Acordului privind Spaţiul Economic European.

Preşedinţia mai precizează că, pe tema Brexit, liderii europeni au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la solicitările transmise de către premierul britanic, doamna Theresa May, în scrisoarea adresată pe 20 martie a.c. Preşedintelui Consiliului European.

”Liderii au decis adoptarea documentelor agreate anterior la Strasbourg de către preşedintele Jean-Claude Juncker şi premierul Theresa May (Instrumentul referitor la Acordul privind retragerea Regatului Unit din UE şi declaraţia comună în completarea Declaraţiei politice privind cadrul relaţiilor viitoare) şi au convenit amânarea datei retragerii Regatului Unit până la 22 mai 2019, cu condiţia aprobării, săptămâna viitoare, a Acordului de Retragere în Camera Comunelor din Marea Britanie. În cazul în care Acordul privind Retragerea nu va fi aprobat de Camera Comunelor săptămâna viitoare, şefii de stat şi de guvern au agreat o amânare până la data de 12 aprilie a.c. şi aşteaptă ca Regatul Unit să indice, înainte de această dată, o cale de urmat care să fie supusă dezbaterii Consiliului European. De asemenea, s-a reiterat faptul că nu este posibilă o repunere în discuţie a Acordului de Retragere, convenit de cele două părţi în noiembrie 2018 şi s-a solicitat continuarea eforturilor pentru asigurarea pregătirii şi a contingenţei la toate nivelurile, luând în considerare toate rezultatele posibile”, a anunţat Administraţia Prezidenţială într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul discuţiilor, liderii europeni au abordat cu predilecţie subiecte economice, respectiv aspecte legate de consolidarea şi aprofundarea Pieţei Unice, precum şi de domeniul digital, industrie şi comerţ în contextul provocărilor globale, tehnologice şi de securitate. Agenda de discuţii a reuniunii a inclus şi teme precum combaterea schimbărilor climatice, relaţiile externe ale Uniunii Europene, cu accent pe pregătirea Summitului UE-China, şi aspecte legate de combaterea dezinformării în perspectiva viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European din luna mai 2019”, se mai menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, preşedintele României a avut, în calitate de reprezentant al statului membru care deţine Preşedinţia în exerciţiu la Consiliului UE, o intervenţie privind progresele obţinute în implementarea obiectivelor strategice formulate la Consiliul European din decembrie 2018, precum şi în raport cu tematicile de discuţie din cadrul actualei reuniuni a Consiliului European.

”Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat rezultatele foarte importante realizate până acum de Preşedinţia României la Consiliul UE, materializate prin finalizarea unui număr considerabil de dosare. Aceste rezultate sunt cu atât mai importante cu cât actele adoptate au un grad ridicat de complexitate şi un impact deosebit pentru cetăţenii europeni, în domenii precum drepturile sociale şi de muncă, piaţa unică digitală, transporturi, energie şi infrastructură, protecţia mediului, securitate internă a Uniunii Europene, Uniunea Bancară şi Uniunea Pieţelor de Capital”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, Preşedinţia a mai anunţat că discuţiile din cadrul Consiliului European asupra temelor economice au reliefat importanţa esenţială a unei baze economice puternice pentru competitivitatea Uniunii Europene şi consolidarea rolului său în plan global.

”Şefii de stat şi de guvern au subliniat necesitatea unei abordări economice integrate, care să ţină cont de provocările existente la nivel global, precum cele tehnologice, în materie de securitate, sustenabilitate şi care să asigure coerenţa politicilor şi dimensiunilor relevante, şi anume: Piaţa Unică sub toate dimensiunile sale, o politică industrială solidă, o politică digitală orientată spre viitor, o politică comercială ambiţioasă şi robustă. Conform practicii, şefii de stat şi de guvern au andosat priorităţile aferente Analizei Anuale a Creşterii, care vor ghida Programele Naţionale de Reformă şi Programele de Stabilitate/Convergenţă ale statelor membre. A fost andosată, de asemenea, Recomandarea Consiliului privind politicile economice din zona euro. Preşedintele României a evidenţiat eforturile pe care ţara noastră, în calitate de Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, le-a depus până în prezent în direcţia realizării unei Pieţe Unice mai aprofundate şi mai echitabile, care s-au concretizat în progrese notabile cu privire la o serie de propuneri legislative cu impact major în avansarea agendei europene în domeniu. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a reamintit că aprofundarea şi consolidarea Pieţei Unice trebuie fundamentate pe prezervarea celor patru libertăţi fundamentale ale acesteia şi pe evitarea introducerii de noi bariere sau măsuri care pot afecta integritatea acesteia. Totodată, preşedintele României a salutat invitaţia adresată Comisiei Europene de a prezenta o strategie pe termen lung în domeniul industrial, subliniind importanţa industriei europene şi a rolului acesteia în planul competitivităţii economiei Uniunii”, a mai informat Administraţia Prezidenţială.

În cadrul discuţiei asupra provocărilor şi oportunităţilor pe care le prezintă transformarea digitală, preşedintele României a susţinut importanţa unei pieţe digitale puternice pentru menţinerea poziţiei Europei ca una dintre cele mai importante economii din lume. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis s-a referit la eforturile depuse de Preşedinţia României a Consiliului UE în privinţa promovării unor domenii cheie ale tehnologiei digitale, precum: inteligenţa artificială, securitatea cibernetică, competenţele digitale avansate şi utilizarea optimă a capacităţii digitale şi interoperabilitatea.

Cu acest prilej, preşedintele României a făcut referire la concluziile Consiliului referitoare la Planul coordonat privind inteligenţa artificială „Made in Europe”, propuse de Preşedinţia României la Consiliul UE şi adoptate recent de Consiliul UE. Acestea reprezintă un pas important spre promovarea şi dezvoltarea tehnologiilor privind inteligenţa artificială în domenii noi, precum serviciile de asistenţă medicală, agricultura sau mobilitatea conectată şi autonomă.

”Privind schimbările climatice, liderii europeni au reamintit angajamentele asumate prin Acordul de la Paris şi au accentuat necesitatea prezentării de către Uniunea Europeană, până în 2020, a unei viziuni pe termen lung privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, ţinând cont şi de particularităţile statelor membre şi de competitivitatea industriei europene. De asemenea, şefii de stat şi de guvern au accentuat potenţialul semnificativ oferit de realizarea obiectivului Acordului de la Paris pentru creşterea economică, crearea de noi locuri de muncă, dezvoltarea tehnologică şi consolidarea competitivităţii europene. Preşedintele Klaus Iohannis a salutat concluziile Consiliului European, care reflectă o abordare echilibrată a diferitelor poziţii ale statelor membre, păstrând, în acelaşi timp, spiritul Acordului de la Paris şi a amintit că România, în calitate de Preşedinţie a Consiliului UE, a realizat paşi importanţi în direcţia îndeplinirii obiectivelor Acordului de la Paris, atât prin finalizarea unor dosare legislative relevante, precum şi prin organizarea unor dezbateri extinse în perspectiva conturării strategiei UE pe termen lung în domeniul combaterii schimbărilor climatice”, mai anunţă Preşedinţia.

Liderii europeni au discutat, totodată, despre necesitatea prezervării intereselor Uniunii în contextul unor practici comerciale şi investiţionale incorecte ale statelor terţe, prin utilizarea instrumentelor UE de apărare comercială şi asigurarea reciprocităţii din partea statelor terţe în ceea ce priveşte achiziţiile publice. Consiliul European a solicitat reluarea dezbaterilor cu privire la instrumentul UE pentru achiziţii internaţionale.

”În privinţa temei dezinformării, Consiliul European a salutat activitatea importantă realizată în acest sens în ultimele luni şi a subliniat importanţa intensificării eforturilor coordonate ale statelor membre pentru protejarea sistemelor democratice ale Uniunii şi contracararea ameninţărilor pe termen scurt şi lung, ca parte integrantă a consolidării rezilienţei UE în faţa ameninţărilor hibride. Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că Preşedinţia României la Consiliul UE a promovat, încă de la debutul mandatului său, măsuri de combatere a dezinformării, cu precădere în vederea asigurării unui proces electoral european liber şi corect, în contextul apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European. Preşedintele României a evidenţiat, în context, concluziile Consiliului pe această temă, precum şi iniţiativele legislative adoptate recent la nivelul Consiliului, ulterior acordului politic cu Parlamentul European. În ceea ce priveşte relaţiile externe ale UE, liderii europeni au avut un schimb de opinii privind relaţiile generale cu China în contextul actual, în perspectiva Summitului UE - China care va avea loc la data de 8 aprilie”, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Totodată, în contextul împlinirii a cinci ani de la anexarea ilegală a Crimeii şi a oraşului Sevastopol de către Federaţia Rusă, liderii europeni au reafirmat susţinerea fermă a Uniunii Europene pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, precum şi angajamentul faţă de punerea în aplicare a politicii UE de nerecunoaştere a anexării ilegale.

”Cu această ocazie, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat angajamentul şi sprijinul României faţă de integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional”, se arată în finalul comunicatului. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei