Primul guvernator european de bancă centrală acuzat oficial de luare de mită. Cum funcționează sistemul bancar în Letonia

BANI  Euro--

Dimensiune font:

| 05-11-2019 08:19

 Povestea pare desprinsă dintr-un film. Într-o saună din Riga, trei oameni se relaxează, bucurându-se de aburul fierbinte. Nu erau trei oameni oarecare, ci Guvernatorul Băncii Centrale din Letonia, Ilmars Rimsevics (54 de ani), împreună cu doi dintre acționarii unei bănci comerciale cu probleme. În schimbul promisiunii unei mite de 500.000 de euro, Rimsevics acceptă să ajute banca celor doi. Din păcate pentru cei trei, procurorii letoni știau de întâlnire și înregistrau totul. Luni, Rimsevics a compărut în faţa unui tribunal pentru luare de mită, acesta fiind primul proces în care este acuzat un membru al Consiliului Guvernatorilor al Băncii Centrale Europene (BCE).

 
Rimsevics e acuzat, pe lângă primirea mitei de 500.000 de euro şi de efectuarea unei vacanţe plătite în peninsula Kamceatka, regiune din Extremul Orient rus, vacanță ”sponsorizată” de cei doi acționari ai Trasta Komercbanka.

 

El a apărut în faţa judecătorului alături de omul de afaceri leton Maris Martinsons, despre care procurorii susţin că a avut rol de intermediar în cazul mitei acceptate de guvernatorul băncii centrale a Letoniei.
 
În schimbul banilor, Rimsevics i-ar ajutat pe cei doi să-şi pregătească răspunsurile la întrebările formulate de Comisia letonă pentru piaţa financiară şi de capital, guvernatorul urmând de asemenea să-și folosească influenţa pentru ca Trasta Komercbanka să beneficieze de un tratament indulgent din partea autorităţilor de resort letone.
 
Rimsevics conduce banca centrală din 2001, el fiind și membru al boardului Băncii Centrale Europene, după aderarea Letoniei la zona euro.

 

Letonia a mai reținut atenția analiștilor bancari în 2014, când au apărut așa-numitele ”rapoarte Laundromat” care detaliau modul în care miliarde de dolari au fost spălați de ruși prin intermediul băncilor letone.

 
În vara lui 2017, Franța a amendat banca letonă Rietumu cu 80 de milioane de euro pentru spălarea banilor și încurajarea unei scheme de evaziune fiscală în rândul cetățenilor francezi. De asemenea, instanțele franceze l-au condamnat pe președintele băncii letone- Alexander Pankov-la 4 ani de închisoare cu suspendare, dar acesta a fost menținut de autoritățile financiare letone în funcția de președinte de bancă.

În 2008 a avut loc prăbușirea băncii Parex, ca urmare a uriașelor credite neperformante, acest faliment costând statul leton circa un miliard de dolari, o sumă copleșitoare pentru finanțele guvernului. Atunci, Guvernul leton a fost obligat să solicite sprijin internațional pentru evitarea colapsului. Recesiunea a fost atât de profundă încât o zecime din populația letonă a emigrat.

Sectorul bancar din Letonia este format din 23 de bănci (16 bănci locale și 7 sucursale ale băncilor străine). Grupurile bancare nordice dețin majoritatea capitalului bancar (Suedia-43% și Norvegia -11%), în vreme ce Letonia are o pondere de 18% a capitalului, SUA deține 5% iar Regatul Unit-4%.
 
  • Sistemul bancar leton, vulnerabil la spălări de bani, a trecut în ultimii 25 de ani prin 4 mari crize
Letonia a trecut prin patru crize bancare grave, în 1995, în 1998-99, în 2008-09 și, cel mai recent, anul trecut, în 2018. Crizele au fost foarte diferite, dar fiecare a dus la schimbări consistente în sistemul bancar leton.
 
Până de curând, o particularitate a sectorului bancar din Letonia - un stat cu o populație care depășește cu puțin pragul de 2 milioane de locuitori- este acela că depozitele din bănci ale cetățenilor străini erau cel puțin la fel de importante ca și cele ale propriilor locuitori. Iar depozitele nerezidenților sunt în bună măsură depozite ale cetățenilor ruși, ale firmelor controlate de aceștia ori care derulează afaceri cu Rusia. E drept, în ultimii 3 ani acestea au scăzut de la peste 50% la circa un sfert din totalul depozitelor bancare, asta ca urmare a introducerii unor reguli mai stricte împotriva spălării banilor și finanțării terorismului.
 
Letonia a devenit membră a Uniunii Europene în 2004, iar zece ani mai târziu a intrat în zona euro. Aceste evoluții s-au dovedit esențiale în ambiția micului stat de a deveni un centru bancar regional. Intrarea în zona euro a fost văzută ca o ocazie excelentă pentru oligarhii ruși sau din țările fostei Uniuni Sovietice de a-și spăla munții de bani făcuți prin diverse căi.
 
În dorința de a atrage oameni cu bani, statul leton a demarat scheme de sprijin (cum ar fi programul de acordare a vizelor ”de aur”) și stimulente fiscale speciale pentru antreprenori, creând trei zone economice speciale.
 
În ultimii 10 ani, scandalurile legate de spălări de bani prin intermediul sistemul bancar din Letonia s-au înmulțit. Multe dintre instituțiile lor de credit au fost mai adânc sau mai superficial implicate, ceea ce a dus la trecerea supravegherii a principalelor 3 bănci (AS SEB Banka, Luminor Bank AS și Swedbank AS) în subordinea directă a Băncii Centrale Europene, la fel ca ABLV înainte de închiderea acesteia.
 
Letonia beneficiază de mecanismul unic de rezoluție, care oferă un cadru la nivelul UE pentru rezolvarea ordonată a băncilor mari. Băncile letone mai mici sunt supravegheate de Comisia de piață financiară și de piață a Letoniei.
 
Protecția Letoniei împotriva spălării banilor și a infracțiunilor financiar-bancare s-a dovedit a fi ne-funcțională și improprie, dovadă stând recentul caz al băncii ABLV Bank, închise la sfârșitul lunii februarie 2018. Atunci, al treilea cel mai mare creditor din Letonia, ABLV Bank s-a prăbușit în mod neașteptat. Deși banca era profitabilă, acționarii au decis să o lichideze voluntar. Evenimentul declanșator s-a întâmplat în momentul în care The Financial Crimes Enforcement Network din cadrul Trezoreriei americane a interzis activitățile ABLV în SUA din cauza bănuielilor privind spălarea de bani, mituirea unor oficiali și la încălcarea embargoului impus Coreei de Nord (mai precis banca ar fi participat la finanțarea programului nuclear nord-coreean). Trezoreria americana a avertizat băncile să nu facă tranzacții cu ABLV, pe care o bănuia ca "institutionalizează spălarea banilor", băncii în cauza interzicându-i-se să deschidă conturi corespondente în SUA. Raportul Trezoreriei mai ridica îndoieli cu privire la soliditatea modelului de afaceri al băncii, determinând o scădere bruscă a încrederii în instituția de credit și la retrageri masive ale depozitelor. Cu lichiditatea la pământ, proprietarii au procedat la lichidarea băncii.
 

Context:

După prăbușirea Uniunii Sovietice, fiecare fostă republică și-a introdus propria monedă și a creat propriile sisteme de decontare și plăți. Între 1991 și 1993, peste 60 de noi bănci private au intrat pe piața din Letonia, ca urmare a privatizării rapide a fostelor bănci de stat și a standardelor scăzute la intrarea pe piața bancară. Fără un mecanism de asigurare a depozitelor, fără cunoștințe prea multe despre bănci și autorități de reglementare, dar cu o tranziție care a însemnat corupție, management defectuos, plus dificultățile create de volatilitatea cursului și a dobânzilor, toate acestea au dus la eșecuri bancare masive.
 
Letonia s-a poziționat ca un hub financiar off-shore al Rusiei și al statelor din Comunitatea Statelor Independente, exploatând de fapt populația de limbă rusă, apropierea geografică de Rusia dar în același timp și aderarea la Uniunea Europeană.
 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei