Prince of Persia: The Forgotten Sands Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 17:20

Prince of Persia: The Forgotten Sands Review

Din păcate, încep să am impresia că odată cu alterarea acestui obiectiv în recentele titluri, s-a cam diminuat şi motivaţia. Iar asta nu fiindcă aş avea vreo slăbiciune deosebită pentru un decolteu prerandat, ci fiindcă mă cuprinde aşa o stare de „platforming de dragul platforming-ului”. De la <The Two Thrones încoace am fost puşi să urmărim câte un personaj de carton sau licurici plutitori pentru un bine ambiguu, nu foarte personal şi mă întristează într-o anumită măsură faptul că aventura şi-a pierdut sufletul.

E adevărat, din punct de vedere tehnic totul e mai cizelat, mişcările sunt mai naturale, iar controlul mult mai aerisit şi intuitiv. După ce te obişnuieşti cu ritmul animaţiilor, mecanica şi poziţiile din care trebuie să sari sau să alergi pe pereţi, e floare la ureche. E o ţopăială deopotrivă antrenantă şi accesibilă şi, pentru mulţi, s-ar putea să fie suficient.

Dar povestea din Forgotten Sands, plasată în perioada dintre Sands of Time şi Warrior Within, e extrem de subţire. Se anunţă ca debutul unei trilogii, ceea ce, având în vedere cât de puţin m-a agăţat povestea pionierului, nu pare să fie altceva decât o vacă de muls pentru Ubi.

Se face că prinţul, în ipostaza lui de vlăjgan ceva mai înţelept după evenimentele din Sands of Time, dă peste eterna invazie reciclată a unui regat neputincios, utilizată drept catalizator narativ de vreo patru jocuri încoace. În cazul de faţă, regatul lui Malik, fratele său mai mare. Tema aceasta a iubirii frăţeşti, gelozia şi loialitatea, au fost explorate mult mai bine într-o grămadă de alte poveşti, aici ea existând doar cu numele. În mod ironic, până şi blockbuster-ul lansat recent de Disney are personaje mai vii şi mai bine conturate.

Intriga se învârte în jurul unei noi decizii nesăbuite (o, domnii mei, mai puţină originalitate că ameţesc), care de data aceasta nu eliberează o armată de demoni făcuţi din nisip (Sands of Time) sau vreo entitate mitologică malefică ce reprezintă tot răul din lume (Prince of Persia 2008), ci o armată de demoni făcuţi din nisip conduşi de o entitate malefică ce reprezintă tot răul din lume. Şi cam asta e. Personajul mistagog e o zână un djinn cu decolteu, iar mecanica nou-introdusă vine sub forma unor puteri obţinute succesiv pe parcursul aventurii.

De fapt, ăsta e punctul forte al lui Forgotten Sands – multitudinea de artificii pe care le dobândeşte platforming-ul datorită abilităţilor Prinţului. Poţi să „îngheţi” apa, să evoci platforme sau ziduri şi să săgetezi prin aer către inamici îndepărtaţi pentru a sări peste prăpastie. Iar când toate aceste jucării ajung să alterneze într-o singură serie de sărituri, veţi înţelege ce spun când apreciez acest Prince of Persia ca fiind cel mai interesant din punct de vedere al platforming-ului.

Ce-i drept, nu există capcane deosebite sau sisteme de obstacole mai complicate. În afara abilităţilor elementale ce alterează lumea în timp real, nu a fost introdus nimic substanţial, iar dificultatea „sistemelor de securitate” peste care dai este discutabilă, mai ales dacă ai mărit bara de viaţă, lucru care-ţi permite să mai calci şi strâmb fără să te trezeşti înapoi la checkpoint.

Pe de altă parte, arhitectura sesiunilor de alergat şi ţopăit este executată cu o migală greu de ignorat, poate singura nemulţumire fiind că nu se complică niciodată îndeajuns traseul. E variat, curba de învăţare e foarte comodă şi nu ai nicio scuză să stai vreodată pe loc: următoarea platformă e întotdeauna evidentă şi naturală. Chiar dacă nu mai deţinem pumnalul, avem şi aici abilitatea de a derula timpul, dar nefiind elementul central al jocului, nu există alte moduri de a manipula acest concept. Măcar acum nu mai poate să le dea Jonathan Blow cu tifla-n faţă băieţilor de la Ubi cum că se pricepe mai bine la ce-au inventat ei.

Problema e că nu ai avântul ăla din Sands of Time sau Warrior Within, unde şi pe porţiunile de backtracking erai motivat de un indice al poveştii: o nouă ipoteză în teoria schimbării destinului, o prinţesă de salvat (sau luat la bătaie, după caz), ori un vizir malefic aflat în posesia celui mai bine cotat artifact de la Sfântul Chivot încoace.

În Forgotten Sands, ca şi în The Two Thrones de altfel, fugi mereu după un demon, motivat oarecum de o legătură familială nu foarte bine descrisă sau explorată. Dacă i s-ar lua interviu Prinţului în timpul jogging-ului de la curtea regală orientală X, ar răspunde mereu întrebării vizavi de traseu prin: „Vedeţi namila aia strălucitoare? Ei bine, vreau să ajung la ea. Pentru asta trebuie să străbat băile regale, închisoarea regală, grădinile regale, cazino-urile regale şi sălile de bingo regale ca să mă bat cu ea într-un context generic ce reproduce mecanici neschimbate în logică sau abordare aproape de la începutul francizei.

Mă aşteptam ca Ubi să înceapă un arc de evoluţie a personajului care să lege discursul filozofic de la sfârşitul lui Sands of Time şi să se încheie cu îmbrăcămintea, freza şi expresia goth din Warrior Within. Din păcate, trimiterile către SoT sunt extrem de subţiri, toate personajele sunt foarte plate şi singurele dialoguri sunt formate dintr-o serie de poante care continuă distanţarea seriei de Persia şi apropierea ei mai degrabă cu un sitcom cu Kevin Sorbo. Şi ăsta nu e singurul capitol la care Forgotten Sands se dovedeşte mai sec decât renumele.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei