preot_sutana_06506300

Dimensiune font:

Protocolul mortii pentru pacientii cu COVID-19: Doar 2 rude pot vedea cadavrul, sicriul e sigilat la morga

| 08-04-2020 16:40

 Reguli stricte, echipament special pentru angajatii morgilor din spitale, folosirea unor dezinfectanti speciali si o procedura rapida de inmormantare in cazurile de deces ale pacientilor infectati cu COVID- 19.

Toate acestea apar intr-un ordin semnat de ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, privind modificarea ordinului anterior pentru aprobarea Protocolului specific privind managementul in caz de deces al pacientilor infectati cu noul coronavirus (SARS-CoV2). Actul a fost publica marti seara in Monitorul Oficial.

Romania a ajuns la un bilant negru de 209 morti din cauza coronavirusului, cu primul deces inregistrat in randul cadrelor medicale. Este vorba de un ambulantier din Suceava, locul primului focar.

 

Fara autopsie

Potrivit ordinului ministerial, in cazurile spitalizate pentru care in perioada internarii in unitatea sanitara se confirma (reconfirma) diagnosticul de infectie cu noul coronavirus, evolutia fiind urmata de deces, autopsia anatomopatologica a cadavrului pentru a confirma/preciza sau completa diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator (teste specifice) nu mai este necesara si este de evitat din cauza riscurilor de transmitere a bolii infectocontagioase, posibile in conditiile exercitarii profesiei la personalul medical.

Certificatul medical constatator al decesului va fi completat si eliberat de catre medicul curant al pacientului din sectia de spital. Sunt permise autopsiile efectuate in scop stiintific, conform protocolului de cercetare autorizat in cadrul fiecarei unitati sanitare, cu respectarea masurilor de protectie prevazute in prezentul protocol.

Protocolul se aplica si in alte cazuri de deces ale pacientilor infectati cu noul coronavirus (SARS-CoV2), confirmate ca fiind pozitive:

a) Persoanelor aflate in izolare la domiciliu, aflate in evidenta directiilor de sanatate publica;
b) Persoanelor aflate in carantina, aflate in evidenta directiilor de sanatate publica si a altor institutii ale statului;
c) Persoanelor internate in spital suspecte de infectare cu COVID-19, la care nu s-a efectuat testarea pentru confirmare.

Ridicarea persoanei decedate, in maxim 48 de ore

Conform ordinului ministerial, rudele celui decedat/apartinatorii vor fi informate telefonic de catre unitatile sanitare in legatura cu cazurile severe/critice si despre survenirea decesului.

"In cazul decesului, se va indica prezentarea la spital pentru ridicarea decedatului in termen de 24 de ore de la deces, pentru apartinatorii care locuiesc la o distanta mai mica de 100 km de locul decesului si de maximum 48 de ore daca acestia locuiesc la o distanta mai mare de 100 km sau in situatii speciale," se arata in ordin.

In situatia in care, in urma comunicarii telefonice a acestor conditii, apartinatorul declara ca nu se poate ocupa personal de formalitatile de declarare a decesului in termenul stabilit (este internat in spital, este in carantina/izolare la domiciliu, sufera de o afectiune medicala grava care ii impiedica deplasarea etc.), va fi indrumat sa trimita, pe e-mail, whatsapp, fax sau alt mijloc de comunicare la distanta sau chiar printr-o persoana delegata, o declaratie semnata pe propria raspundere, la care anexeaza actul sau de identitate si o delegatie pentru o alta persoana sau un reprezentat al unei firme de pompe funebre care sa efectueze identificarea si sa ridice decedatul.

"Nu este permisa iesirea apartinatorului din izolare sau carantina pentru identificarea sau ridicarea decedatului," este una din masurile stricte.

Daca apartinatorul sau delegatul acestuia nu se prezinta in intervalul de timp prevazut anterior, se va elibera certificatul medical constatator al decesului.

In aceasta situatie, asistentul social sau o persoana delegata in acest sens din unitatea medicala va anunta de urgenta serviciul social de pe langa primaria locala si va declara decesul la oficiul de stare civila.

Masuri stricte si in cazul transportului

Ordinul prevede masuri stricte care privesc transportul decedatului din sectia de spital catre morga.

Cadavrul persoanei decedate ca urmare a infectiei COVID-19 confirmata prin teste de laborator fara leziuni traumatice nu se imbalsameaza. Cadavrul va fi asezat intr-un sac impermeabil dublu si ermetic inchis cu fermoar si va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe baza de formol).

Produsele biocide de tip TP2 vor fi folosite pentru suprafete in concentratiile si la timpul de expunere recomandate de producator si specificate pe eticheta produsului

Transportul cadavrului catre morga de la nivelul sectiei din unitatea sanitara in care s-a produs decesul se face in sac inchis ermetic. Liftul si targa prin care a fost asigurat transportul cadavrului din sectia unitatii sanitare pana la frigiderul din morga vor fi dezinfectate cu produse biocide de tip TP2 (de suprafete).

Cel mult doua rude pot vedea cadavrul

Personalul care manipuleaza cadavrul, imbracamintea si obiectele contaminate ale persoanei decedate si transporta cadavrul catre spatiile special destinate va purta obligatoriu echipament individual de protectie, dupa cum urmeaza:

a) Combinezon complet de protectie din material impermeabil sau material netesut rezistent la apa care prezinta si protectie pentru cap sau halat cu maneci lungi impermeabile la apa si boneta;
b) Protectoare faciale: masca cu vizeta, masti chirurgicale si protectoare oculare;
c) Doua randuri de manusi latex;
d) Cizme de cauciuc care pot fi dezinfectate.

Cel mult doua persoane dintre apartinatorii decedatului pot vedea cadavrul. Acestia vor purta obligatoriu echipament individual de protectie de unica folosinta, dupa cum urmeaza:

a) Halat de unica folosinta din material netesut sau impermeabil la apa;
b) Masca faciala;
c) Botosi (protectii incaltaminte);
d) Manusi.

Personalul implicat in manipularea cadavrului pulverizeaza produse biocide de tip TP22 sau solutie de formaldehida peste cadavru, apoi il introduce in doi saci rezistenti de vinil, astfel: dupa fiecare introducere a cadavrului in sac se pulverizeaza produs biocid tip TP22 folosind un echipament de pulverizare fina, ulterior acesta se introduce in sicriu, urmand a se inchide si sigila capacul sicriului.

Sicriul, sigilat

Familia sau reprezentantii administratiei publice locale (pentru cazurile sociale) sunt care vor pune la dispozitie sicriul in care se pune cadavrul.

"Din acest moment si pana la inhumare/incinerare sicriul va ramane inchis, fiind interzisa orice actiune de deschidere a acestuia. Inhumarea/Incinerarea se va efectua in cel mai scurt timp disponibil cu sicriul sigilat," arata actul semnat de ministrul Sanatatii.

Serviciile funerare nu vor deschide sicriul!

Atunci cand decesul s-a produs ca urmare a infectiei COVID-19, angajatii serviciilor funerare care preiau cadavrul de la domiciliu, unitatea sanitara in care a survenit decesul sau de la institutia de medicina legala in vederea inhumarii vor respecta intocmai aceleasi dispozitii ca si orice alt transportator sau persoana care manipuleaza cadavrul, adica vor respecta aceleasi masuri de prevenire a transmiterii bolilor infectocontagioase si vor fi imbracati obligatoriu in echipamentele individuale de protectie descrise anterior.

"Angajatii serviciilor funerare nu vor deschide capacul sicriului si nu vor efectua manopere de cosmetizare sau de imbalsamare asupra cadavrului contaminat in urma infectiei cu noul coronavirus (SARS-CoV2)," precizeaza ordinul ministerial.

Pentru angajatii serviciilor funerare este obligatorie, dupa fiecare manipulare, spalarea mainilor cu apa calda si sapun, urmata de dezinfectia cu produse biocide de tip TP1 destinate dezinfectiei mainilor prin frecare.

Mijloacele de transport folosite pentru transportarea cadavrelor vor fi dezinfectate cu produse biocide de tip TP2, dupa fiecare transport.

"Nerespectarea prevederilor prezentului protocol specific se sanctioneaza potrivit legii," este ultimul articol din ordinul ministrului Sanatatii.

Intregul ordin semnat de Nelu Tataru poate fi accesat pe Portalul Legislativ.

Trebuie spus ca Ordonanta militara 2/ 21 martie 2020 prevede masuri stricte pentru organizarea nuntilor, botezurilor sau inmormantarilor. Conform documentului, actele religioase pot fi oficiate de preoti doar daca la ele participa cel mult 8 persoane.

 
 
 

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
ANUNȚUL de care se temeau toți românii din Marea Britanie!
03/06/2020 14:58

 Noile măsuri pentru prevenirea infectării cu coronavirus interzice britanicilor să facă sex in propria casă cu o persoană care nu işi are domiciliul acolo.   Guvernul britanic urmează să s ...

ALERTĂ METEO Cod galben de averse, vânt și grindină în 7 judeţe din ţară
03/06/2020 14:39

Alertă meteo emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie. ANM a emis miercuri noi avertizări nowcasting cod galben de averse, vant si grindină, valabile in 7 judeţe, in orele următoare, conform Me ...

Când deschid țările lumii granițele pentru turiști!
03/06/2020 13:47

 1. Cipru (partea turcă) 1 iunie 2020 2. Turcia ???????? 30 iunie 2020 3. Bulgaria ???????? 10 iunie 2020 4. Qatar ???????? 10 iunie 2020 5. Grecia ???????? 10 ...

CNN: Numărul soldaţilor scoşi pe străzile din SUA, acelaşi cu al celor aflaţi în Irak, Afganistan şi Siria
03/06/2020 09:10

 În timp ce mii de americani au ieşit pe străzi pentru o altă zi de proteste care cer justiţie pentru George Floyd, peste 17.000 de membri ai Gărzii Naţionale sunt pregătiţi să sprijine for ...

În așteptarea turiștilor, Grecia va efectua săptămâna viitoare teste pe bază de anticorpi pe 16 insule. De asemenea, întreg personalul medical din țară va fi testat
03/06/2020 09:02

 Autoritătile din domeniul sănătătii elene vor efectua teste pe bază de anticorpi pe 16 insule săptămana viitoare, a declarat marti seful Organizatiei Nationale de Sănătate Publică (EODY) Panagio ...

  HARTA METEO LIVE  VEZI METEO IN TIMP REAL    Nu scapam de ploi, dar cresc temperaturile
03/06/2020 06:07

 VEZI AICI METEO PENTRU: IASI,BACAU,BOTOSANI,NEAMT, SUCEAVA,VASLUI   Precipitatii Acum Radar Romania ANM.  

LIVE VIDEO După SUA, EXPLOZIE DE VIOLENȚE și la Paris: Mii de protestatari, majoritatea de culoare, au incendiat clădiri și blochează străzile
03/06/2020 04:41

 Jandarmeria a scos trupele speciale si incearcă să restabilească ordinea.    UPDATE Cei mai multi protestatari sunt tineri, liceeni sau studenti, cu varste de pană in 25 de ani. Multi sun ...

Inca 12 romani au pierdut lupta cu COVID-19. Numarul deceselor a ajuns la 1.288
02/06/2020 20:40

 Inca 12 romani au pierdut lupta cu COVID-19, anunta marti dimineata Grupul de Comunicare Strategica. Primul anunt a fost facut dimineata, fiind facute publice datele pentru 3 decese. Este vorba despre ...

Peste 700 de vandali au fost arestați, doar la New York, în urma jafurilor din timpul nopţii
02/06/2020 20:35

Primarul oraşului american New York, Bill de Blasio, a prelungit pană la sfarşitul săptămanii interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, după ce protestele care au continuat luni in urma uciderii afro ...

ALERTĂ METEO emisă de ANM: Averse, tunete, vânt, grindină și vijelii în mai multe zone din țară
02/06/2020 15:27

E alertă meteo in mai multe zone din tară. Administratia Natională de Meteorologie a emis marti o informare meteo de vreme rea valabilă pentru sudul, sud-estul si centrul tării, pană miercuri. De marti o ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!