Putin si Erdogan inaugureaza gazoductul TurkStream. Cum i-ar putea influenta pe romani acest nou drum al gazului

turcia (12)

Dimensiune font:

| 08-01-2020 17:25

 Presedintele Vladimir Putin ia parte, la Istanbul, la ceremonia de inaugurare a gazoductului TurkStream. Acesta aduce, prin Marea Neagra, tocmai pana in Turcia, suficiente gaze rusesti pentru a alimenta inclusiv mai multe state din sudul Europei.

Desi mai multi experti au fost sceptici, Moscova a respectat, totusi, termenul anuntat inca de la finele anului 2019 pentru inaugurarea gazoductului TurkStream, prin intermediul caruia circa 31,5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc vor ajunge, prin Marea Neagra, din Rusia, tocmai pana in Turcia.

Pe site-ul presedintiei ruse se mentiona inca de marti, 7 ianuarie, ca presedintele Vladimir Putin a parasit Siria - unde se intalnise cu Bashar al-Assad - si a ajuns in Turcia, unde va participa, alaturi de presedintele Recep Tayyip Erdogan, la inaugurarea conductei TurkStream.

In cele din urma, miercuri la pranz, cei doi sefi de stat au participat la o ceremonie de proportii, la Istanbul, in care au subliniat avantajele proiectului si si-au reafirmat dorinta de colaborare.De ce construieste Rusia conducte submarine si cum ne influenteaza asta

Rusia a anuntat, inca de acum un deceniu, ca in curand va livra gaze in Europa fara sa le mai transporte prin Ucraina. Ca n-au fost doar vorbe in vant o dovedeste chiar faptul ca, intre timp, Moscova a investit masiv intr-o retea de transport care sa ocoleasca Ucraina.

Asa s-a construit gazoductul NorthStream 1, care transporta gaze, prin Marea Baltica, din Rusia in Germania, la Greifswald. Iar de acolo, prin gazoductele terestre Eugal si Opal, gazul coboara spre restul Europei.

Intre timp, Rusia a inceput si constructia unei alt gazoduct in Marea Neagra. Anume: NorthStream 2. Si acesta este aproape finalizat. Din 
cifrele comunicate de Deutsche Welle, 2.100 de kilometri de gazoduct au fost deja instalati.

Asa ca ar mai fi de instalat doar circa 300 de kilometri. Proiectul a intampinat, insa, o serie de piedici. Printre altele, la finele lui 2019, Congresul SUA a decis sa impuna sanctiuni pentru companiile care finanteaza constructia gazoductului in valoare de circa 8 miliarde de euro (adica Shell, BASF, Uniper, Wintershall si Engie). Iar asta va cauza, probabil, intarzieri suplimentare.

Rusia a lucrat, insa, pe mai multe fronturi. Cu alte cuvinte, pe langa conductele NorthStream, a construit si gazoductul care tranziteaza Marea Neagra. Anume: TurkStream, care pleaca din Rusia, de la Anapa si ajunge in Turcia, la Kiyikoy.

Traseul TurkStrem prin Marea Neagra, de la Anapa la KiyikoyTraseul gazoductului TurkStream. Sursa foto: Entsog MapsDeja Rusia furniza gaze in Turcia prin conducta BlueStream.

TurkStream, al doilea gazoduct dintre Rusia si Turcia, dupa BlueStream


Traseele gazoductelor BlueStream si TurkStream. Sursa foto: Gazprom.comDar odata cu TurkStream, volumul de gaz livrat turcilor va creste. In plus, pe aceasta noua cale, volume mari de gaz rusesc vor putea ajunge pana in conducta Trans-Balcanica. Pana de curand, prin aceasta conducta Trans-Balcanica, gazul a circulat doar de la nord spre sud (dinspre Rusia, prin Ucraina, inspre sudul Europei). Ulterior, insa, s-a decis ca gazul sa poata circula si in sens invers, adica sa urce din Turcia spre sudul Europei.

Ce traseu ar urma gazul pe care vor ucrainienii sa il duca la Odessa, prin Romania


Cum ar urma sa ajunga, prin flux invers, gazele rusesti in Romania pe la Kardam-Negru Voda si sa plece, pe la Isaccea, spre zona Odessei. Harta: Entsog Maps/Editare Ziare.comTeleviziunea rusa a prezentat de curand un material video cu detalii despre modul in care a fost creat gazoductul TurskStream.Publicatia 
Emerging Europe relata inca de acum cateva zile de TurkStream e operational si ca tarile din sudul batranului continent se alimenteaza din noul gazoduct. Spre exemplu, ministrul bulgar al Energiei, Tememoujka Petkov, sustinea ca tara sa va economisi zeci de milioane de euro, de vreme ce nu mai este nevoie sa ia gaz care tranziteaza Ucraina si Romania.

De ce sa ne pese noua de toate acestea? Din cauza ca gazul pe care il importa Romania este tot rusesc. In plus, parte din gazul rusesc transportat prin Ucraina tranzita Dobrogea (printr-un sistem de conducte dintre Isaccea si Negru Voda) pentru a ajunge in Bulgaria.

Iar de la inceputul anului - potrivit datelor Transgaz - pe aceste conducte nu a mai circulat gaz. In context, experti consultati de Ziare.com au explicat ca acesta este un semn clar ca bulgarii au acces la gaz din TurkStream si nu mai depind de cel adus din Rusia prin Ucraina si Romania.

In schimb, Kievul e de multa vreme interesat sa traga gaz din TurkStream prin conducta Trans-Balcanica si, prin Romania, sa-l aduca in sudul Ucrainei pentru a alimenta regiunea Odessa. In acest fel, ucrainienii ar putea sa duca gaz in regiunea respectiva fara a-l mai transporta prin conducte care acum trec prin Transnistria (tara pe care Kievul nu o recunoaste oficial).

Ramane sa vedem cum va evolua situatia si in ce fel va fi Romania afectata de deschiderea acestei noi rute a gazelor.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

23:59

 

Lichidatorul judiciar desemnat prin Ȋncheierea nr. 40/18 noiembrie 2022, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secţia Civilă, în dosarul nr. 2183/89/2022, privind debitoarea S.C. PADINCOM S.R.L. Vaslui, având C.U.I. 16445021, sediul social în mun. Vaslui, str. Căpitan Filote Claudiu, bl. 448, sc. A, et. 3, ap. 15, jud. Vaslui, număr de ordine în registrul comerţului J37/358/2004, notifică deschiderea procedurii simplificate de faliment, conform Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este de 23.12.2022. În temeiul art. 114 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitoarei. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 19.01.2023. Termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 03.02.2023. Se convoacǎ prima Adunare a creditorilor în data de 23.01.2023, ora 1200 la sediul lichidatorului judiciar situat în mun. Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, jud. Vaslui, având următoarea ordine de zi: 1. desemnarea comitetului creditorilor şi a preşedintelui acestuia; 2. confirmarea lichidatorului judiciar şi a onorariului, 3. probleme diverse. Relaţii la lichidatorul judiciar ESTCONSULT I.P.U.R.L. Huşi, tel. 0335/566.035, 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SONIC MEDIA S.R.L.–societate in faliment, dosar nr. 3173/103/2014 aflat pe rolul Tribunalului Neamt-Sectia II civila, de contencios administrativ si fiscal, in temeiul dispozitiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitatie publica cu strigare bunuri mobile – Pret de pornire 40% din valoarea de piata stabilita prin Raportul de evaluare nr. 169/10.10.2018. Licitatiiile vor avea loc in zilele de 15,22,29.12.2022 respectiv 05.01.2023 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iasi, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Parter, Birou nr. 1, Jud. Iasi, putand participa orice persoana fizica sau juridica care va depune o oferta care va contine: cerere de participare la licitatie; dovada achitarii taxei de participare de 100 lei, fara TVA; dovada achitarii cautiunii de 10% din pretul de pornire al licitatiei, suma care se va achita in contul colector RO10PIRB2400776376001000 deschis pe numele debitoarei la First Bank; actele de identificare a persoanei juridice/fizice, imputernicire pentru persoana care reprezinta societatea cu mentiunea ca are mandat de a licita indiferent de suma, stampila. Taxa de participare se va achita in contul deschis pe numele lichidatorului judiciar la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar, cel tarziu cu 1 zi lucratoare inainte de ziua licitatiei, pana la ora 16.00. Ofertantii care se inscriu la licitatie, dar nu participa, pierd toate sumele avansate in vederea participarii la licitatie. Neplata pretului in termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitatiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achizitionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vanzare in sarcina cumparatorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vanzare, sub sanctiunea decaderii, se va adresa lichidatorului judiciar si va face dovada pana in ziua licitatei. Informatii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Crimă în județul Neamț. O femeie de 44 de ani riscă să ajungă în spatele gratiilor după ce a înjunghiat un vecin
07/12/2022 00:15

 O femeie in varstă de 44 de ani din judeţul Neamţ a fost arestată preventiv pentru 30 de zile şi riscă să ajungă in spatele gratiilor pentru crimă. Procurorii o acuză că a lovit un consătean ...

Doi adolescenţi, reţinuţi după ce au tâlhărit un tânăr pe o stradă din Bârlad
06/12/2022 18:21

 Doi adolescenţi in varstă de 15 ani, respectiv 17 ani, au fost reţinuţi de poliţişti după ce au talhărit un tanăr pe o stradă din municipiul Barlad.   "Poliţiştii Biroului Investig ...

Două plicuri suspecte au ajuns la Ambasada Ucrainei de la Bucureşti
06/12/2022 18:11

Două plicuri considerate suspecte au fost primite la Ambasada Ucrainei de la Bucureşti, autorităţile demarand verificările. Echipele SRI au decis ridicarea acestora in vederea expertizării. Echipele SR ...

Ungaria a blocat prin veto ajutorul UE pentru Ucraina de 18 miliarde de euro. Viktor Orban joacă dur după ce Comisia Europeană a recomandat blocarea fondurilor destinate Ungariei
06/12/2022 17:50

Guvernul ungar a blocat marti acordul din UE privind un pachet de ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, fortand Comisia Europeană si celelalte tări UE să caute o solutie alternativă pentru a se asig ...

Cum va fi vremea de Revelion? Meteorologii au emis prognoza pentru următoarele 4 săptămâni
06/12/2022 17:32

Meteorologii au actualizat prognoza pentru următoarele 4 săptămani. Conform meteorologilor, valorile termice vor fi in general mai ridicate decat cele specifice perioadei, iar precipitaţii vor fi excedentar ...

De ce nu vrea Austria ca România să intre în Schengen? Relația periculoasă dintre Austria și Rusia
06/12/2022 15:23

Refuzul Austriei de a nu permite Romaniei să adere la spatiul Schengen ar fi surprinzător dacă nu am cunoaste relatia mult prea apropiată dintre Austria si Rusia, precum si faptul că uneori interesele Mosc ...

Germania adoptă a treia identitate de gen pentru persoanele intersexuale
06/12/2022 12:08

Persoanele intersexuale din Germania se pot identifica incepand cu 1 ianuarie printr-un al treilea gen, conform unei noi legi adoptate in decembrie, scrie BBC, potrivit news.ro . Persoanele care nu se incadr ...

Decizie fulger în coaliție, după ce Ciucă a bătut cu pumnul în masă: 7,21%, buget pentru investiții, pe 2023
06/12/2022 12:05

Liderii coaliţiei guvernare s-au intalnit, luni, la Guvern, pentru a discuta pe tema bugetului de stat pe 2023, care urmează să fie aprobat de Executiv şi trimis in Parlament in perioada imediat următoar ...

O rachetă a căzut în Republica Moldova, lângă orașul Briceni
06/12/2022 12:04

O rachetă a fost descoperită in urmă cu puţin timp, intr-o livadă, in apropierea oraşului Briceni, din nordul Republicii Moldova, relatează deschide.md, conform News.ro. Obiectul exploziv a fost desco ...

Victor Ponta spune că protestele vor reizbucni în 2023: 'O să apară din nou focile, în Piață'
06/12/2022 12:03

Victor Ponta se asteaptă ca USR să scoată din nou oameni in stradă, pentru a organiza proteste precum cele de după episodul Colectiv. Astfel, fostul premier sustine că violentele se vor desfăsura in an ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei