Putin si Erdogan inaugureaza gazoductul TurkStream. Cum i-ar putea influenta pe romani acest nou drum al gazului

turcia (12)

Dimensiune font:

| 08-01-2020 17:25

 Presedintele Vladimir Putin ia parte, la Istanbul, la ceremonia de inaugurare a gazoductului TurkStream. Acesta aduce, prin Marea Neagra, tocmai pana in Turcia, suficiente gaze rusesti pentru a alimenta inclusiv mai multe state din sudul Europei.

Desi mai multi experti au fost sceptici, Moscova a respectat, totusi, termenul anuntat inca de la finele anului 2019 pentru inaugurarea gazoductului TurkStream, prin intermediul caruia circa 31,5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc vor ajunge, prin Marea Neagra, din Rusia, tocmai pana in Turcia.

Pe site-ul presedintiei ruse se mentiona inca de marti, 7 ianuarie, ca presedintele Vladimir Putin a parasit Siria - unde se intalnise cu Bashar al-Assad - si a ajuns in Turcia, unde va participa, alaturi de presedintele Recep Tayyip Erdogan, la inaugurarea conductei TurkStream.

In cele din urma, miercuri la pranz, cei doi sefi de stat au participat la o ceremonie de proportii, la Istanbul, in care au subliniat avantajele proiectului si si-au reafirmat dorinta de colaborare.De ce construieste Rusia conducte submarine si cum ne influenteaza asta

Rusia a anuntat, inca de acum un deceniu, ca in curand va livra gaze in Europa fara sa le mai transporte prin Ucraina. Ca n-au fost doar vorbe in vant o dovedeste chiar faptul ca, intre timp, Moscova a investit masiv intr-o retea de transport care sa ocoleasca Ucraina.

Asa s-a construit gazoductul NorthStream 1, care transporta gaze, prin Marea Baltica, din Rusia in Germania, la Greifswald. Iar de acolo, prin gazoductele terestre Eugal si Opal, gazul coboara spre restul Europei.

Intre timp, Rusia a inceput si constructia unei alt gazoduct in Marea Neagra. Anume: NorthStream 2. Si acesta este aproape finalizat. Din 
cifrele comunicate de Deutsche Welle, 2.100 de kilometri de gazoduct au fost deja instalati.

Asa ca ar mai fi de instalat doar circa 300 de kilometri. Proiectul a intampinat, insa, o serie de piedici. Printre altele, la finele lui 2019, Congresul SUA a decis sa impuna sanctiuni pentru companiile care finanteaza constructia gazoductului in valoare de circa 8 miliarde de euro (adica Shell, BASF, Uniper, Wintershall si Engie). Iar asta va cauza, probabil, intarzieri suplimentare.

Rusia a lucrat, insa, pe mai multe fronturi. Cu alte cuvinte, pe langa conductele NorthStream, a construit si gazoductul care tranziteaza Marea Neagra. Anume: TurkStream, care pleaca din Rusia, de la Anapa si ajunge in Turcia, la Kiyikoy.

Traseul TurkStrem prin Marea Neagra, de la Anapa la KiyikoyTraseul gazoductului TurkStream. Sursa foto: Entsog MapsDeja Rusia furniza gaze in Turcia prin conducta BlueStream.

TurkStream, al doilea gazoduct dintre Rusia si Turcia, dupa BlueStream


Traseele gazoductelor BlueStream si TurkStream. Sursa foto: Gazprom.comDar odata cu TurkStream, volumul de gaz livrat turcilor va creste. In plus, pe aceasta noua cale, volume mari de gaz rusesc vor putea ajunge pana in conducta Trans-Balcanica. Pana de curand, prin aceasta conducta Trans-Balcanica, gazul a circulat doar de la nord spre sud (dinspre Rusia, prin Ucraina, inspre sudul Europei). Ulterior, insa, s-a decis ca gazul sa poata circula si in sens invers, adica sa urce din Turcia spre sudul Europei.

Ce traseu ar urma gazul pe care vor ucrainienii sa il duca la Odessa, prin Romania


Cum ar urma sa ajunga, prin flux invers, gazele rusesti in Romania pe la Kardam-Negru Voda si sa plece, pe la Isaccea, spre zona Odessei. Harta: Entsog Maps/Editare Ziare.comTeleviziunea rusa a prezentat de curand un material video cu detalii despre modul in care a fost creat gazoductul TurskStream.Publicatia 
Emerging Europe relata inca de acum cateva zile de TurkStream e operational si ca tarile din sudul batranului continent se alimenteaza din noul gazoduct. Spre exemplu, ministrul bulgar al Energiei, Tememoujka Petkov, sustinea ca tara sa va economisi zeci de milioane de euro, de vreme ce nu mai este nevoie sa ia gaz care tranziteaza Ucraina si Romania.

De ce sa ne pese noua de toate acestea? Din cauza ca gazul pe care il importa Romania este tot rusesc. In plus, parte din gazul rusesc transportat prin Ucraina tranzita Dobrogea (printr-un sistem de conducte dintre Isaccea si Negru Voda) pentru a ajunge in Bulgaria.

Iar de la inceputul anului - potrivit datelor Transgaz - pe aceste conducte nu a mai circulat gaz. In context, experti consultati de Ziare.com au explicat ca acesta este un semn clar ca bulgarii au acces la gaz din TurkStream si nu mai depind de cel adus din Rusia prin Ucraina si Romania.

In schimb, Kievul e de multa vreme interesat sa traga gaz din TurkStream prin conducta Trans-Balcanica si, prin Romania, sa-l aduca in sudul Ucrainei pentru a alimenta regiunea Odessa. In acest fel, ucrainienii ar putea sa duca gaz in regiunea respectiva fara a-l mai transporta prin conducte care acum trec prin Transnistria (tara pe care Kievul nu o recunoaste oficial).

Ramane sa vedem cum va evolua situatia si in ce fel va fi Romania afectata de deschiderea acestei noi rute a gazelor.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC IRSIDO S.R.L.–societate în faliment, dosar nr. 380/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei:1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 65% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: a. Stocuri/echipamente birotică–în valoare totală de 26.525 lei (exclusivTVA) b. Obiecte de inventar/mijloace fixe: Nr. crt. Denumire activ Valoare de pornire la licitație–65% lei–fără TVA 1. Mașină ambalat role hârtie 2.465 2. Utilaj de fabricat role hârtie 50.694 3. Autoturism Mazda IS-01-YRS 9.883 4. Autovehicul Ford Tranzit Connect IS-12-YRS 7.352 5. Mobilier pal 483 6. Masina ștampile UM 1100-1200 1.306 7. Scaun directorial 1.177 8. Notebook Benq 1.376 9. Notebook Acer Aspire 743 10. Notebook Acer Aspire 743 11. TV 3d Sony Bravia LX900 2.348 12. Mobila Element Corp 3.300 13. Set canapele 2.007 14. Mobila Element Part 1.009 15. Mobila Sidney alb 1.208 Licitațiile vor avea loc în zilele de: 01,08,15,22,29.10.2021 respectiv 05.11.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 500 lei fără TVA;- dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în cont colector RO35PIRB2400711906003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Utilaj prelucrare lemn MUT – RIG, MUT – CF, centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 5.604,00 Total * * 191.304,00. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, reprezentând 40% din valoarea de evaluare. Vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 15.10.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 11.11.2021, ora 1000 şi se vor organiza 12 şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 27.01.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Doi soți care au refuzat să se vaccineze au murit de COVID, lăsând în urmă 5 copii
18/10/2021 21:20

Doi soti nevaccinati, in varstă de 46 si 48 de ani, au murit de Covid la cateva săptămani distantă, lăsand in urmă cinci copii si o familie supărată că acestia au refuzat vehement vaccinul. Kevin si M ...

Nuntă în Japonia. Prințesa Mako și-a întâlnit logodnicul
18/10/2021 17:30

Viitorul mire al prinţesei Mako a Japoniei, Kei Komuro, a făcut o vizită de curtoazie părinţilor acesteia după venirea lui din SUA, in perspectiva căsătoriei ce va avea loc la sfarşitul acestei luni. ...

Cei care facilitează obţinerea de certificate false COVID-19, dar şi beneficiarii, vor ajunge în puşcărie
18/10/2021 16:00

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a atras atenţia luni că persoanele care facilitează obţinerea de certificate false COVID-19, dar şi cei care beneficiază de aceste documente ‘vor ajunge in ...

Colin Powell a murit din cauza unor complicaţii provocate de COVID 19
18/10/2021 15:45

Colin Powell, secretar de stat in timpul fostului preşedinte american George W. Bush şi fost şef al Statului Major interarme, a murit luni, la varsta de 84 de ani, din cauza unor complicaţii provocate de CO ...

Chinezii ai căror copii fac prostii vor fi pedepsiți
18/10/2021 15:13

Parlamentul chinez va analiza o lege ce prevede pedepsirea părinţilor ai căror copii prezintă "un comportament foarte rău" sau comit infracţiuni, informează Reuters. Conform proiectului de leg ...

R. Moldova a trimis luni 32 de cadre medicale la spitalul modular Lețcani: ”Acesta este un 'mulțumesc' spus românilor, pentru ajutorul pe care ni l-au acordat și ei nouă”
18/10/2021 15:10

 O echipă de medici din Republica Moldova a plecat astăzi in Romania pentru a le oferi ajutor colegilor de peste Prut in lupta cu pandemia de COVID-19. Medicii si paramedicii din Republica Moldova vor aj ...

Ateneul din Iași va restaurare mormintele lui Anastasie Fătu și al lui Mihai Codreanu
18/10/2021 14:29

Ateneul National din Iasi continuă seria de restaurări ale mormintelor-monumente istorice sau de arhitectură din Cimitirul Eternitatea prin alte două obiective ce apartin unor mari personalităti ale tării ...

La Cordoba a început cel mai mare festival al florilor
18/10/2021 07:34

În orasul Cordoba, din sudul Spaniei, s-a dat startul celui mai mare festival al florilor, după doi ani de pauză, din cauza crizei sanitare. Orasul din provincia Andaluzia este renumit pentru curtile ...

Un land german permite supermarketurilor să interzică accesul nevaccinaților în interior
18/10/2021 07:24

    Supermarketurile din Frankfurt si din regiunea inconjurătoare pot acum pune in aplicare reguli care permit doar persoanelor vaccinate si vindecate de Covid să intre in interiorul magazinelor. ...

O ieșeancă în Cabinetului Cioloș
18/10/2021 00:00

Biroul Naţional al USR a agreat, aseară, lista de miniştri şi forma finală a programului de guvernare care vor fi propuse spre validare in Comitetul Politic al partidului. Lista de ministri si programul de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei