Puzzle Quest: Galactrix – RePlay Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 18:59

Puzzle Quest: Galactrix – RePlay Review

Pentru cei care nu ştiu (!?!) sau nu asociază numele cu faţa, Bejeweled este acel joc unde tot ce trebuie să faci este să roteşti pietre colorate diferit pentru a forma şiruri de câte trei sau mai multe de acelaşi tip. Odată grupate în acest fel, piesele dispar, fiind înlocuite cu cele de deasupra ce cad pentru a umple golurile rămase.

Dacă în Challenge of the Warlords (CotW) producătorii ne-au încântat cu o poveste medieval-tolkienesco-magică, aici, mânaţi şi împuterniciţi de succesul nebun şi neaşteptat al primului titlu, au mizat pe cartea viitorului.

Peste magul nostru au trecut mii de generaţii şi-l descoperim acum drept un tânăr pilot care-şi croieşte viitorul printre planete şi galaxii. Animalele care odată puteau fi încălecate s-au transformat în nave spaţiale, vrăjile au devenit arme, totul a evoluat, chiar şi pietrele de pe câmpul de luptă s-au metamorfozat din patrulatere în hexagoane. Plimbările între oraşe, altare şi cetăţi, care pe timpuri îi mâncau săptămâni chiar şi luni întregi din viaţă, acum îi par copilării, distanţele, deşi de milioane de ori mai mari, fiind acum acoperite doar în câteva minute cu ajutorul porţilor intergalactice.

Această invenţie a permis omenirii să înflorească, să colonizeze galaxii întregi şi să descopere noi rase inteligente, dar a fost în acelaşi timp şi motiv de dispută, de scindare, de război. Magului i se mai face dor din când în când de cartografia practicată odinioară şi de farmecul descoperirii locurilor noi, dar nu ar da pe nimic în lume harta completă, tridimensională, stocată în computerul de bord al navelor moderne. Inhala cu plăcere mireasma tehnologiei şi se îmbăta gândindu-se la miriadele de posibilităţi şi descoperiri care îl aşteptau.

Hibernarea s-a terminat! A venit timpul să cucerim universul.

Reactoare fără cârmă

Sunt convins că mulţi dintre voi, cum ar fi cei care au dorit să joace CotW, cei care l-au jucat şi au vrut mai mult sau cei care se uită acum peste poze şi sunt atraşi de concept, se simt precum eroul descris mai sus şi probabil ar prefera să lase puţin deoparte recenzia de faţă şi să încerce minunea ce pare a fi Galactrix. Ceva însă vă opreşte, iar nota vă inoculează ca un pumnal otrăvit veninul îndoielii. De ce să fim răi, nota e de trecere, nu-i aşa? E suficientă, e exact cea pe care o aveau la şcoală majoritatea geniilor neînţelese (sau poate aşa ne place să credem).

Nu şi pentru mine însă, deoarece sunt de părere că ce ai creat o dată cu pasiune nu poate fi îmbunătăţit şi reinventat decât cu de două ori mai multă muncă, iar în cazul de faţă nu se poate vorbi despre aşa ceva. Părea uşor să diversifici şi să alipeşti unui mod de joc gen Bejeweled o poveste şi câţiva eroi cu atribute şi cred că şi din această cauză mulţi dintre noi, redactorii, nu am dat o notă mai mare titlului precedent, dar din păcate, Galactrix nu face altceva decât să sublinieze contrariul, printr-o reprezentaţie falsă.

Schimbarea evidentă şi cea cu impactul cel mai mare asupra gameplay-ului este introducerea piesei cu şase laturi, o mutare ce pare, aşa cum toate par la prima vedere în acest joc, de bun augur. Avem acum trei axe pe care putem muta, iar piesele nu mai cad anost, aşa cum o făceau până acum, ci intră în joc datorită lipsei gravitaţiei, din direcţia imprimată de tine ultimei mutări.

Astfel, ai posibilitatea în orice moment să alegi care dintre cele două blocuri de pietre ce flanchează şirul format de tine să facă translaţia în locul rămas liber, iar toate aceste lucruri nu fac altceva, sau cel puţin aşa credeam că va fi, decât să adâncească mediul strategic de care ne-am bucurat în prima parte.

Îmi aduc aminte că şi în CotW mi se mai întâmpla să înjur când pietrele se aliniau în combinaţii imposibil de prezis şi puneau în avantaj inamicul. Ei bine, odată cu noua formă dată pieselor, posibilităţile de a forma un şir nedorit se măresc considerabil.

Spectacolul ieftin ajunge să înlocuiască astfel mutările inteligente şi te poţi trezi în orice moment că pierzi după ce PC-ul mută o piesă care duce ori la dispariţia a chiar şi 80 la sută dintre cele rămase pe tablă, ori la combinarea repetată şi absurdă a minelor (pietrele care dau damage). Pierzi astfel sensul construirii unui atac sau a mutărilor represive (cât mai aproape de margine, sau prin care-i furi/distrugi culorile de care are nevoie), totul devine haotic şi, cât urăsc clişeul acesta, „casual”.

Amu-s grasă şi schiloadă

Probabilitatea ca cei de la Infinite Interactive să nu fi observat această diferenţă îmi pare nulă şi mi-am cântărit mult timp părerea formată iniţial, am cerut chiar zile suplimentare de gândire pentru a fi sigur înainte de a spune, cu părere de rău, că jocul a fost lăsat în această formă… de lene.

Rezolvarea era simplă şi se putea realiza prin introducerea a cel puţin încă unui tip de pietre, lucru care ar mai fi tăiat din elanul prostesc al combinaţiilor nedorite şi ar mai fi adăugat un strop de strategie. Şi aşa, pietrele mov îşi pierd repede rostul, iar armele sunt mai puţin pretenţioase, având acum cerinţe de activare pe o plajă de doar trei culori, comparativ cu cele patru necesare vrăjilor din CotW.

Bineînţeles, introducerea unei noi pietre ar fi dat mai mult de muncă celor care se ocupă de echilibrarea jocului, dar din moment ce aceasta este oricum aproape inexistentă, nu înţeleg de ce nu au făcut-o. Da, din păcate jocul suferă şi la acest capitol, deoarece duse sunt luptele aprige purtate odată. L-am terminat cu o navă mult inferioară celei „răului” şi l-am „făcut” numai cu armele din dotare, fără a îmbunătăţi deloc eroul cu punctele primite odată cu creşterea în nivel.

Se întâmplă, e adevărat, să mai şi pierzi, mai des dacă nu-ţi petreci timp cumpărând şi testând zecile de arme existente, dar o faci de obicei în urma combinaţiilor fantasmagorice de piese care-i intră AI-ului, lucru pe care nu-l găsesc nici măcar amuzant.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:03


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
S-a descoperit un nou simptom al COVID
24/11/2020 16:46

Cercetătorii americani sustin că au găsit un simptom al infectării cu Sars-Cov-2. După ce s-a aflat deja că multe dintre persoanele infectate isi pierd gustul si mirosul, acum specialistii vorbesc despre ...

Viitorul secretar de stat de la Washington, fiul unuia dintre cei mai tineri supravieţuitori ai Holocaustului. Este francofon, iubește rockul și are maniere impecabile
24/11/2020 16:30

Antony Blinken, nominalizat luni de preşedintele ales al SUA, Joe Biden, pentru funcţia de secretar de stat in viitorul guvern de la Washington, este francofon şi pasionat de chitară, remarcă AFP. Consili ...

ȘOCANT: Polițist de frontieră, găsit mort, având gâtul tăiat cu flexul. S-ar fi sinucis pe fondul unei depresii declanșate după ce s-a vindecat de COVID-19
24/11/2020 12:33

Un poliţist de frontieră din Berezeni a fost găsit, luni, mort in propria locuinţă, avand gatul tăiat cu flexul. Potrivit anchetatorilor, bărbatul de 43 de ani si-ar fi pus capăt zilelor. Acesta fusese ...

Panică la Palat. Regele Spaniei se află în carantină
24/11/2020 08:45

Regele Spaniei Felipe al VI-lea se află in carantină după ce a intrat in contact cu o persoană care a fost testată pozitiv pentru COVID-19, a anunţat Palatul Regal, relatează AFP. „O persoană cu ...

Nicolas Sarkozy, fostul presedinte francez, judecat in dosarul
23/11/2020 18:09

Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy este judecat la Tribunalul Corectional din Paris, incepand de luni si pana la 10 decembrie, cu privire la coruptie si trafic de influenta in dosarul "interceptaril ...

Sindicatul Europol: Rugăm hoţii să nu fure după ora 18:00
23/11/2020 14:40

Potrivit sindicaliştilor de la Europol, şefii de la IPJ Harghita i-au anunţat pe subalterni că de acum incolo vor munci cate 12 ore, de luni pană sambătă, intre 06:00 - 18:00. În cazul unor urgen ...

Angajații Spitalului Județean de Urgență Bacău se tem de vaccinul anti-COVID
23/11/2020 13:15

Directia de Sănătate Publică Bacău a inceput interogarea personalului medical din toate spitalele, a celui din centrele de asistentă socială, angajatilor din ambulatorii de specialitate, policlinici, di ...

Suedia, mesaj dur către populație: „Anulați, reprogramați și amânați
23/11/2020 12:15

Premierul Suediei, Stefan Lofven, a transmis un mesaj clar cetăţenilor, in contextul pandemiei. În fata unei mortalităti considerabil mai mari decat in ​​alte tări nordice, Suedia incearcă o var ...

„Beţi câte 50 de grame şi mergeţi mai departe”, sfatul lui Dodon după pierderea alegerilor
23/11/2020 12:00

Igor Dodon, incă preşedinte in funcţie al Republicii Moldova după ce a pierdut alegerile im faţa Maiei Sandu, merge in localităţile in care a obţinut cele mai multe voturi la scrutinul prezidenţial şi ...

Europa va ridica în ianuarie restricţiile de zbor impuse avioanelor Boeing 737 MAX
23/11/2020 11:45

Europa va ridica in ianuarie restricţiile de zbor impuse avionului Boeing 737 MAX, după ce autoritatea de reglementare americană (FAA) a pus capăt consemnării la sol din ultimele 20 de luni. Modelul Boein ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei