Puzzle Quest: Galactrix – RePlay Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 18:59

Puzzle Quest: Galactrix – RePlay Review

Pentru cei care nu ştiu (!?!) sau nu asociază numele cu faţa, Bejeweled este acel joc unde tot ce trebuie să faci este să roteşti pietre colorate diferit pentru a forma şiruri de câte trei sau mai multe de acelaşi tip. Odată grupate în acest fel, piesele dispar, fiind înlocuite cu cele de deasupra ce cad pentru a umple golurile rămase.

Dacă în Challenge of the Warlords (CotW) producătorii ne-au încântat cu o poveste medieval-tolkienesco-magică, aici, mânaţi şi împuterniciţi de succesul nebun şi neaşteptat al primului titlu, au mizat pe cartea viitorului.

Peste magul nostru au trecut mii de generaţii şi-l descoperim acum drept un tânăr pilot care-şi croieşte viitorul printre planete şi galaxii. Animalele care odată puteau fi încălecate s-au transformat în nave spaţiale, vrăjile au devenit arme, totul a evoluat, chiar şi pietrele de pe câmpul de luptă s-au metamorfozat din patrulatere în hexagoane. Plimbările între oraşe, altare şi cetăţi, care pe timpuri îi mâncau săptămâni chiar şi luni întregi din viaţă, acum îi par copilării, distanţele, deşi de milioane de ori mai mari, fiind acum acoperite doar în câteva minute cu ajutorul porţilor intergalactice.

Această invenţie a permis omenirii să înflorească, să colonizeze galaxii întregi şi să descopere noi rase inteligente, dar a fost în acelaşi timp şi motiv de dispută, de scindare, de război. Magului i se mai face dor din când în când de cartografia practicată odinioară şi de farmecul descoperirii locurilor noi, dar nu ar da pe nimic în lume harta completă, tridimensională, stocată în computerul de bord al navelor moderne. Inhala cu plăcere mireasma tehnologiei şi se îmbăta gândindu-se la miriadele de posibilităţi şi descoperiri care îl aşteptau.

Hibernarea s-a terminat! A venit timpul să cucerim universul.

Reactoare fără cârmă

Sunt convins că mulţi dintre voi, cum ar fi cei care au dorit să joace CotW, cei care l-au jucat şi au vrut mai mult sau cei care se uită acum peste poze şi sunt atraşi de concept, se simt precum eroul descris mai sus şi probabil ar prefera să lase puţin deoparte recenzia de faţă şi să încerce minunea ce pare a fi Galactrix. Ceva însă vă opreşte, iar nota vă inoculează ca un pumnal otrăvit veninul îndoielii. De ce să fim răi, nota e de trecere, nu-i aşa? E suficientă, e exact cea pe care o aveau la şcoală majoritatea geniilor neînţelese (sau poate aşa ne place să credem).

Nu şi pentru mine însă, deoarece sunt de părere că ce ai creat o dată cu pasiune nu poate fi îmbunătăţit şi reinventat decât cu de două ori mai multă muncă, iar în cazul de faţă nu se poate vorbi despre aşa ceva. Părea uşor să diversifici şi să alipeşti unui mod de joc gen Bejeweled o poveste şi câţiva eroi cu atribute şi cred că şi din această cauză mulţi dintre noi, redactorii, nu am dat o notă mai mare titlului precedent, dar din păcate, Galactrix nu face altceva decât să sublinieze contrariul, printr-o reprezentaţie falsă.

Schimbarea evidentă şi cea cu impactul cel mai mare asupra gameplay-ului este introducerea piesei cu şase laturi, o mutare ce pare, aşa cum toate par la prima vedere în acest joc, de bun augur. Avem acum trei axe pe care putem muta, iar piesele nu mai cad anost, aşa cum o făceau până acum, ci intră în joc datorită lipsei gravitaţiei, din direcţia imprimată de tine ultimei mutări.

Astfel, ai posibilitatea în orice moment să alegi care dintre cele două blocuri de pietre ce flanchează şirul format de tine să facă translaţia în locul rămas liber, iar toate aceste lucruri nu fac altceva, sau cel puţin aşa credeam că va fi, decât să adâncească mediul strategic de care ne-am bucurat în prima parte.

Îmi aduc aminte că şi în CotW mi se mai întâmpla să înjur când pietrele se aliniau în combinaţii imposibil de prezis şi puneau în avantaj inamicul. Ei bine, odată cu noua formă dată pieselor, posibilităţile de a forma un şir nedorit se măresc considerabil.

Spectacolul ieftin ajunge să înlocuiască astfel mutările inteligente şi te poţi trezi în orice moment că pierzi după ce PC-ul mută o piesă care duce ori la dispariţia a chiar şi 80 la sută dintre cele rămase pe tablă, ori la combinarea repetată şi absurdă a minelor (pietrele care dau damage). Pierzi astfel sensul construirii unui atac sau a mutărilor represive (cât mai aproape de margine, sau prin care-i furi/distrugi culorile de care are nevoie), totul devine haotic şi, cât urăsc clişeul acesta, „casual”.

Amu-s grasă şi schiloadă

Probabilitatea ca cei de la Infinite Interactive să nu fi observat această diferenţă îmi pare nulă şi mi-am cântărit mult timp părerea formată iniţial, am cerut chiar zile suplimentare de gândire pentru a fi sigur înainte de a spune, cu părere de rău, că jocul a fost lăsat în această formă… de lene.

Rezolvarea era simplă şi se putea realiza prin introducerea a cel puţin încă unui tip de pietre, lucru care ar mai fi tăiat din elanul prostesc al combinaţiilor nedorite şi ar mai fi adăugat un strop de strategie. Şi aşa, pietrele mov îşi pierd repede rostul, iar armele sunt mai puţin pretenţioase, având acum cerinţe de activare pe o plajă de doar trei culori, comparativ cu cele patru necesare vrăjilor din CotW.

Bineînţeles, introducerea unei noi pietre ar fi dat mai mult de muncă celor care se ocupă de echilibrarea jocului, dar din moment ce aceasta este oricum aproape inexistentă, nu înţeleg de ce nu au făcut-o. Da, din păcate jocul suferă şi la acest capitol, deoarece duse sunt luptele aprige purtate odată. L-am terminat cu o navă mult inferioară celei „răului” şi l-am „făcut” numai cu armele din dotare, fără a îmbunătăţi deloc eroul cu punctele primite odată cu creşterea în nivel.

Se întâmplă, e adevărat, să mai şi pierzi, mai des dacă nu-ţi petreci timp cumpărând şi testând zecile de arme existente, dar o faci de obicei în urma combinaţiilor fantasmagorice de piese care-i intră AI-ului, lucru pe care nu-l găsesc nici măcar amuzant.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei