Rainbow Six Vegas 2 Review

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 15:34

Rainbow Six Vegas 2 Review

Dacă în prima parte am luat rolul lui Logan Keller, căpitanul echipei Rainbow, acum vom lupta din perspectiva lui Bishop, conducătorul echipei Bravo, avându-i din nou drept coechipieri pe Jung Park (specialistul IT al echipei) și Michael Walter (expertul în explozibili). Coordonatorul misiunilor din elicopterul care survolează zona de conflict va fi Sharon Judd, ale cărei informaţii vor fi indispensabile în multe momente ale jocului. Prima misiune se desfăşoară cu cinci ani înaintea poveştii din R6 Vegas, scopul fiind „pacificarea” teroriștilor dintr-un observator științific din munții Pirinei şi salvarea ostaticilor. Fiind însă obișnuiți ca lucrurile să nu se sfârșească întotdeauna așa cum ne-am dori, și această operaţiune va avea un final neașteptat, cu repercursiuni în prezent.

După acest intro, acţiunea din Vegas 2 se desfăşoară concomitent cu cea a predecesorului, însă de data aceasta suntem pe urmele unui al doilea personaj negativ din spatele evenimentelor care au pus stăpânire pe Oraşul Păcatelor, Alvarez Cabrero. Povestea este expusă la fel ca și în prima parte, “on the move” cu ajutorul unor cut-scene-uri realizate cu engine-ul jocului, firul epic fiind bine închegat şi lăsând impresia unui film interactiv de acţiune similar cu Die Hard sau celebrul serial 24.

Pe parcursul acțiunii, la fel ca şi în primul joc, veți putea ordona coechipierilor să întreprindă diverse acțiuni, cum ar fi intrarea în forţă într-o cameră ocupată de terorişti, folosirea computerelor sau a grenadelor (explozive sau fumigene), dezarmarea bombelor etc. Ordinele sunt simpliste, pentru folosirea lor fiind nevoie doar de două taste, formulă care şi-a demonstrat viabilitatea în primul Vegas, producătorii neavând astfel vreun motiv s-o schimbe. De asemenea, cele două moduri de acţiune – asalt sau silenţios – sunt şi ele prezente, fiecare dintre ele pretându-se pentru anumite situaţii, unele chiar impuse de poveste.

Fiindcă tot veni vorba de coechipieri, inteligența lor artificială a fost îmbunătăţită, cu toate că nu era neapărat cazul, aceştia nefiind “încurcă-lume” nici în prima parte. De data aceasta îmbunătățirile sunt la nivel de grija pe care o au pentru propria viaţă, nemaifiind nevoie să apelăm atât de des la serul magic cu care îi putem readuce în luptă după ce sunt doborâţi. Ce-i drept, vor exista în continuare schimburi de „amabilităţi” în care vor zbura gloanţele în toate direcţiile, fiind aproape imposibil să nu "cadă" și cineva din echipa ta. De partea cealaltă a baricadei, inamicii sunt ceva mai agresivi şi mai inteligenţi, însă nu exagerat, acest aspect depinzând foarte mult și de nivelul de dificultate ales. Vor arunca cu grenade flash sau incendiare ori de câte ori au ocazia și nu vor rata oportunitatea de a lua controlul vreunui cuib de mitralieră dacă tocmai a murit colegul care o controla. De cele mai multe ori, dacă se simt înconjurați se vor ascunde “după colț” începând să tragă haotic și înjurând, probabil speriați de situație. AI-ul inamic se poate vedea însă cel mai bine în acţiune în confruntările “Terrorist-Hunt”: când îşi dau seama că eşti în zonă, te vor hărțui constant, uneori intrând forțat chiar și pe fereastră, numai ca să te poată lua prin surprindere.

Vegas 2 are trei niveluri de dificultate: Casual, Normal și Realist. Pe casual, jocul e o variantă mai dificilă de Serious Sam, deși asemănarea este oarecum forțată, fiind totuşi păstrată o doză de realism, în sensul că nu puteți intra într-o cameră plină de teroriști ca să trageți după bunul plac și să ieșiți la fel de sănătoşi cum ați intrat. Se simte însă că jocul a fost creat pentru modul normal sau realist, confruntările fiind extrem de antrenante mai ales în modul realist, în care o singură mișcare greșită poate determina încărcarea ultimului checkpoint. Acest mod este recomandat celor care tânjesc după shooterele tactice, deoarece pentru ceilalți se va dovedi mai mult frustrant decât distractiv, diferenţa între aceste două ultime niveluri de dificultate fiind destul de abruptă. Prin această îmbinare de realism și acţiune s-a încercat astfel împăcarea ambelor clase de jucători: cei care îşi doresc foarte mult realism de la un astfel de titlu și cei care vor doar un shooter obişnuit, în care nu mori chiar de la primul glonţ încasat.

Ubisoft se pare că a renunțat la modul tradițional de salvare și s-a îndreptat spre un sistem de salvare bazat pe checkpoint-uri mult mai îngrijit. Dacă în alte titluri ale publisher-ului francez (Advanced Warfighter 1 şi 2, chiar şi primul Vegas) era oarecum criticat acest model, în Vegas 2 nu mai am ce să-i reproșez, amplasarea punctelor de save/load fiind foarte bună. S-a mai păstrat și sistemul de sănătate, care nu este bazat pe health pack-uri ci pe ideea împrumutată din Halo, în care sănătatea revine la normal după ce ai fost rănit, singura cerință fiind adăpostirea personajului pentru a-și putea trage “suflul” câteva momente. Din acest punct de vedere, Vegas 2 s-a dovedit a fi ceva mai ușor decât frățiorul său mai mic.

Legat de armamentul disponibil, de data aceasta s-a schimbat foaia, însă în bine pentru jucători. S-a introdus un sistem bazat pe experiență – Advanced Combat Enhancement and Specialization – ACES: pentru fiecare inamic doborât de tine sau de colegii din echipă (AI sau cooperativ) într-un anume mod, vei primi un număr de puncte de experienţă, în funcţie de nivelul de dificultate ales, iar când atingi un anumit scor, eşti avansat în rang. Recompensa este alcătuită din armament mai bun, modele de camuflaj şi echipament de protecţie plus un nou rang militar. Există mai multe clase pe care vă puteți specializa în funcție de modul de joc: lunetist (marksmanship), asalt sau lupta din apropiere (close quarter battles), fiecare clasă deblocând arme specifice.

Este o alternativă interesantă, bazată pe un raport efort/răsplată care putea la fel de bine să nu existe într-un shooter de genul, dar este până la urmă binevenită, adăugând un plus la feeling-ul general. Cu atât mai mult cu cât recompensa este pe măsură, iar armele sunt modelate astfel încât cele care vor fi deblocate pe multe puncte de experientă să merite efortul cu adevărat. Pe de altă parte, sunt absolut convins că veteranii Rainbow Six și ale shooterelor tactice în general se vor lua pur și simplu cu mâinile de cap când vor vedea apariția unui astfel de sistem de joc (cu alte cuvinte – împușcă cât mai mulți adversari doar ca să ai acces la o armă). Revenind la arme în sine, varietatea este din nou la înălţime, pe lângă cele din R6 Vegas fiind introduse noi jucării, printre care AKS74-U, FNC, M468, AUG Para, SR25-SD sau L96 Arctic Warfare. Bineînţeles, alături de arme veţi avea la dispoziție și gadget-urile indispensabile unui agent Rainbow Six: explozibil C4, grenade flashbang, fumigene sau incendiare, snake cam pentru examinarea unei camere pe sub uşi etc. De asemenea, dacă nu aveţi răbdare să deblocaţi un shotgun de exemplu, îl puteţi „împrumuta” oricând de la un inamic doborât.

Din punct de vedere tehnic, Vegas 2, ca şi predecesorul său, este construit pe engine-ul Unreal 3. Şi dacă în R6 Vegas am beneficiat de o grafică foarte bună, versiunea de faţă conţine îmbunătăţiri substanţiale. Fără exagerări, acestui titlu nu am ce reproșuri să-i aduc la acest capitol. Până și optimizarea fost îmbunătăţită, jocul fiind de această dată mai "blând" cu sistemele medii ca performanţă. De la expresiile faciale la detaliile privind mediul înconjurător (care mai beneficiază și de efecte de fizică avansate), totul este excelent realizat. Animațiile colegilor sau ale inamicilor sunt iarăși un punct la care excelează vizualul din Vegas, iar peisajul exterior din elicopter este la “înălțime” şi absolut superb. Poate singurele minusuri să fie reprezentate de dispariția nivelurilor din cazinouri care erau mult mai opulente din punct de vedere al detaliilor. În schimb, ne sunt oferite zone mai convenționale, de genul depozitelor sau clădiri de birouri, garaje ş.a.m.d. După cum am menţionat, mediul înconjurător, de la monitoarele de pe pereți la ferestre și diferitele extinctoare sau butelii, este destructibil, acum contând foarte mult şi tipul materialului după care vă ascundeţi din calea gloanţelor. Astfel că o cutie de lemn nu vă va oferi prea mare protecţie împotriva unui terorist care vă vânează cu shotgun-ul.

În ceea ce privește partea audio, calitatea vocilor, alături de efectele sonore și muzică, urmează linia impusă de primul Vegas; cu alte cuvinte, excelent realizate, efectele sonore din timpul confruntărilor (zgomotele armelor) beneficiind pe unde mai era nevoie de îmbunătăţiri minore. Însă cireașa de pe tort poate fi cu ușurință legată de modul cooperativ, cel puțin pentru campania single-player. Dacă și în alte titluri similare (Kane & Lynch spre exemplu) acest aspect era lăudat, în Vegas 2 îi putem ridica statuie, căci feeling-ul este sublim. Cu atât mai mult dacă veţi juca pe modul realist de dificultate, unde tactica și acțiunea se vor simți la ele acasă. Ce-i drept, ești constrâns în a juca cooperativ doar în doi jucători (față de 4 cât era plănuit iniţial), iar ceilalți doi membri ai echipei controlați de către AI nu pot primi ordine decât de la cel care a creat jocul, ceea ce nu este neapărat un lucru plăcut.

Revenind la multiplayer, puteţi folosi experiența câștigată în single-player, alături de personalizarea echipamentului propriu, lăudându-vă cu rangul și tipurile de camuflaj adoptate (o cască de protecție de ultimă generație va face cu siguranță furori). Jocul în multiplayer este similar primei versiuni (modul Versus spre exemplu), el fiind extins prin câteva hărți noi și moduri de joc, precum Team Leader, Demolition sau Total Conquest Only Team. Din punctul meu de vedere, cel mai interesant s-a dovedit a fi Team Leader, în care nu poți omorî ceilalți membri ai echipei adverse decât atunci când ai reușit să le omori liderul. Și nu veți reuși foarte ușor, deoarece el va fi păzit foarte bine. Un lucru enervant însă e acela că nu este specificat numărul recomandat de jucători pentru fiecare hartă la crearea unui meci, aşa că dacă vreţi de exemplu să jucaţi un 1 vs. 1 rapid va trebui să ştiţi pe dinafară ce hartă se pretează sau nu unui deathmatch scurt. Altfel, va trebui s-o luaţi la ghici.

Până acum, în mai mică sau mare măsura, jocul a beneficiat mai mult de laude. Ei bine, cum titlul de față a fost creat de oameni, și Vegas 2 are problemele sale. În primul rând, se observă uşor că este o portare, chiar dacă destul de reușită față de altele; controlul bineînțeles că are de suferit, senzitivitatea implicită fiind prea mare iar ţintirea este frustrantă în unele situații, dacă nu este ajustată corespunzător. Pe urmă avem o campanie single-player suficient de scurtă pentru a-i supăra pe mulți, deoarece în maxim 6-7 ore un jucător cât de cât experimentat o va da gata. Personal, acest aspect nu mi se pare neapărat un rateu din partea echipei din Montreal, deoarece prefer un single-player relativ mai scurt şi atractiv, decât foarte lung și plictisitor, că doar d-aia este shooter și nu RPG. Totodată, flexibilitatea modificării detaliilor grafice nu prea există, jocul suferind din această cauză ca şi predecesorul său.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei