Rise of the Argonauts Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 19:35

Rise of the Argonauts Review

Mi-am pus traista-n băț și am pornit pe cărările lui Rise of the Argonauts sperând că o să mă invadeze o Grecie Antică asemănătoare cu cea din legendele lui Homer. Mă vedeam deja călare pe un Pegas, trăgându-mă de brăcinari cu zeii și încercând să le câștig bunăvoința. Nu am dat însă de intrigile abundente ale antichității. În schimb, m-a izbit… Hollywood-ul.

Teoretic, Rise of the Argonauts spune aceeaşi poveste a trupei de eroi care a pornit în căutarea Lânii de Aur pe vasul Argo, doar că relatează totul într-o manieră “300”. E ca și cum scenariștii au creat firul narativ cu câteva secole înainte de Hristos și un regizor american vine cu modificări de ultimă oră pentru a mula povestea pe profilul publicului needucat contemporan.

Nu-nu, tăiem tânărul cu coșuri care pornește în căutarea Lânii de Aur pentru a ajunge rege în Iolcos, cum să meargă setea de putere cu sistemul nostru septic de valori?! Trântiți în locul lui un Iason cu bărbia lui Marlon Brando și pachețele uleioase de spartan. Și puneţi-l direct rege, să se impună. Cod roșu – lipsește povestea de dragoste cu happy ending! Aruncați-o pe Medeea la pești și inventați-mi ceva gen Orfeu și Euridice. Da, Alceme sună bine. De fapt, păstrați-o și pe Medeea, dar în rol secundar, că vrăjitoarele dau bine pe sticlă. Cum, opoziția rău/bine nu este evidentă? Găsiţi o zeitate feminină mai obscură și trântiți-i un cult de fanatici. Google it, pentru numele lui Zeus!

Şi uite aşa, o poveste ce promitea numeroase răsturnări de situație și care lăsa loc pentru explorarea Greciei mitologice, având în mijloc un personaj profund care suferă transformări semnificative de-a lungul călătoriei sale, s-a transformat într-o farsă grețoasă de amor. Alceme moare fix în ziua nunții, săgetată nu de Cupidon, ci de un fanatic aparținând de Blacktongue, cult ce slăvea orbește pe Hecate, și care se pare că nu facea altceva decât să îndeplinească o profeție. Ce mai contează că la origini Hecate era o zeitate tracă non-malefică, ocrotitoare a căminelor. Sună exotic? Sună.

Nici berbecul cu Lâna de Aur nu este cel din legende, creat de Poseidon în una din scurtele sale aventuri cu nimfele, ci este creat de Titani din orgoliu, menit să fie deasupra omului prin perfecțiune. Lâna lui face minuni tocmai fiindcă el este un simbol al echilibrului de putere în lume, între om și natură. Iar Oracolul din Delphi seamănă mai degrabă cu fetița din The Ring decât cu ghicitoarea înțeleaptă.

La rândul lor, Argonauții nu sunt nimic mai mult decât un bun exemplu de ce ar fi putut inventa producătorii dacă ar fi rescris ei istoria antică. Atalanta este cât de cât la ea acasă, dar Hercule e denumit pe numele lui latin (era Heracle în greacă), iar Pan și Ahile sunt rupți din contextul lor firesc.

Grecia de cartier

Oricât aș părea de pornită, salata de idei și legende nu este chiar o idee proastă pentru Rise of the Argonauts. Chiar și reduși la esență, eroii legendari tot au farmec. Hercule, cu țeasta lui mică și corpul musculos, este întruchiparea prietenului care s-ar sacrifica orbește pentru orice cauză nobilă. Pan este un satir boem, încercând să deslușească lirismul în orice întâmplare, în timp ce Atalanta e aprigă și iute la mânie, tachinându-se cu invincibilul, dar afemeiatul Ahile.

Conversațiile dintre ei sunt savuroase, mai ales când Pan încearcă să îi explice lui Hercule politică și acesta adoarme. Și inamicii lui Iason păstrează același aer unic, de la Meduza pierdută în contemplarea propriei frumuseți, la uriașul Manticore. Iar schimbul dur de cuvinte cu membrii Blacktongue este mereu dramatic.

Cu toate acestea, îmi pare rău pentru toți adolescenții bulversați, a căror singură sursă de cultură rămân jocurile de care nu se pot dezlipi. Nu vorbesc de “inteligențele locale”, ci de popoarele înalt tehnologizate care confundă nume de țări cu materiale. Ar merita măcar să știe că nu totul se reduce la povești de amor și pectorali supradotați. Din păcate, până şi Wikipedia se pare că se află la prea multe click-uri depărtare.

Un alt dezavantaj al amestecului grosolan de personaje este faptul că universul descris de Homer pierde din identitate. Lumea antică în care se plimbă Iason este protejată de patru zei minori, de parcă întregul Olimp ar fi fost aruncat la groapa de gunoi și doar Apollo, Hermes, Atena și Ares ar fi supraviețuit reciclării (Zeus, stăpân peste muntele grec sfânt și ocrotitor al insulei Iolcos, este și el menționat în discursurile pătimașe ale lui Iason despre soartă). Și cu toate că știm din legende stilul zeilor de a-și băga nasul în viețile oamenilor, cei din Rise of the Argonauts sunt mult prea cuminți, mai degrabă figuri spre care să ridici ochii decât duhuri neastâmpărate pe care să le alungi cu satârul din viața ta.

Fiindcă vorbim doar de cinci divinități, Iason va sfârși prin a vizita tot atâtea zone din vasta Grecie antică, fiecare sub patronajul unui zeu menționat. Ca într-o pildă răsuflată, pentru a își atinge scopul, eroul trebuie să facă prima oară curățenie în problemele altora. Și deoarece călătoria între aceste zone are loc cu un simplu ecran de încărcare, nu poți să ignori sentimentul că vasul Argo (și de altfel întregul decor grecesc) este mai mult pretextul pentru o poveste clișeu decât un mijiloc de redare a unui univers demult apus, la granița dintre mit și realitate.

ARPG

Operațiile estetice nu s-au limitat doar la atmosferă şi contextul firului narativ, ci și la definirea jocului ca gen. S-a dorit o îmbinare între Action și RPG, doar că ea s-a concretizat într-o creatură hibridă dubioasă. În loc să lipească un cap de Action pe un corp de RPG, producătorii au secționat atent copitele, deciși să facă cea mai delicioasă… piftie. Mecanismele prost alăturate determină o funcționare eronată a gameplay-ului și a designului de nivel. De exemplu, într-un titlu RPG de actualitate ne-am aștepta la un univers cât mai deschis, numeroase obiective secundare cu recompense diferite în funcție de deciziile luate și la zone explorabile prin excelență.

În schimb, toate orașele și insulele prin care se perindă Iason aduc mai degrabă cu niște peșteri liniare cu rute blocate stupid de decor, create special pentru caftirea inamicilor în masă. Decizia unei astfel de proiectări a nivelurilor este cu atât mai dubioasă cu cât Rise of the Argonauts nu pune accent pe lupte, ci pe dialoguri. Veți petrece cam 70% din joc într-un sistem de conversații asemănător cu cel din Mass Effect. Doar că deciziile pe care le luați nu vor avea impact nici măcar asupra aliniamentului personajului, argonauții fiind lipsiți, se pare, de orice sistem de valori.

Opțiunile în timpul dialogurilor fie sunt întrebări despre viața interlocutorului, fie sunt dedicate unuia din cei patru zei minori. Tot ca în Mass Effect, răspunsurile sunt de multe ori formulate ca atitudini și jucătorului îi e greu să determine exact reacția pe care o va avea Iason la cele auzite. De aceea, veţi rămâne de multe ori cu impresia că asistați la o discuție despre vreme sau la una ca să treacă timpul. Iar din monotonia conversațiilor iese în faţă doar o dezbatere filozofică pe tema Lânii de Aur în fața Senatului și rarele momente în care trebuie să dați răspunsuri contra conometru, secvențe care introduc şi puțin farmec realist.

Producătorii au dat un șut milităresc și oricărui element RPG care ține de modificarea personajului. Arsenalul nu pică de pe inamici, ci este obținut prin rezolvarea misiunilor principale și secundare. El se reduce la armură, un scut și trei arme(suliță, sabie, buzdugan) pe care eroul le poate schimba oricând în timpul confruntărilor. Fiecare armă are și un tip de atac special. De exemplu, buzduganul poate fi izbit de pământ pentru a aduce toți inamicii din jur la nivelul solului, iar sulița poate fi aruncată de la o distanță sigură.

Ce-ai făcut, mă?

Pe măsură ce veți obține obiecte tot mai eficiente și cu proprietăți pasive unice, va trebui să alegeți pe care să le cărați cu voi, deoarece schimbarea lor ulterioară poate fi făcută doar pe Argo. De aceea, Iason nu are nici un fel de inventar și nu va investi puncte de experiență în abilităţi. Motivul fiind că înaintarea în nivel este mai deosebită în Rise of the Argonauts.

Producătorii au optat pentru un sistem propriu (şi ingenios) de „Isprăvi” (Deeds), asemănător cu Achievement-urile pentru Xbox Live (sau Trofeele PSN). Aceste isprăvi pot fi obţinute relativ uşor, deoarece aproape orice acţiune a lui Iason este „contorizată”, fie că omoară X inamici sau alege să dedice răspunsurile din conversații anumitor zei. Îndeplinirea misiunilor aduce un bombardament de isprăvi și cred că aceste momente sunt singurele care chiar mi-au oferit satisfacție. Deeds-urile sunt grupate în constelații care pot fi deblocate și vizualizate în meniu până la sfâșitul jocului, dar, mai important, aceste isprăvi pot fi dedicate zeilor, în schimbul unor binecuvântări.

Această grație divină se manifestă prin numeroase îmbunătățiri pasive, precum atac mai puternic, aliați mai rezistenți, viteză mai mare sau eficiență sporită a armelor împotriva anumitor tipuri de inamici. Fiecare din cei patru zei minori oferă și până la patru vrăji de care Iason se poate folosi. Deblocarea vrăjilor necesită numeroase achievementuri, deci e de indicat să vă axați pe un singur zeu dacă doriți să vedeți vrăji cu efecte dramatice. Eu am optat pentru Hermes și m-am ales cu o vrajă ce determina regenerarea rapidă a rănilor, una care oferea armelor un atac cu rafale de vânt, o vrajă care încetinea timpul și, cireașa de pe tort, o gaură neagră care înghițea inamici și îi arunca înapoi morți.

Din păcate, abilitățile nu sunt chiar atât de ușor de folosit, deoarece producătorii, în virtutea aceleiași goane după acțiune, au decis că nu e nevoie să afişeze obligatoriu interfața. Intenţia este una bună, pentru a spori imersiunea, dar vrăjile sunt apelate prin tastele numerice, iar ele nu reacționează decât după ce interfața apare prin fade-in. Aşa că o vrajă care ar trebui să salveze situația vă va băga de multe ori în groapă până așteptați să se execute. De aceea vă recomand să săpați prin opţiuni și să activați indicatorul de viață și de vrăji, fiindcă altfel nu veți ști nici câtă viață aveți, nici dacă veți reuși să activați o vrajă fără să muriți glorios pe câmpul de luptă.

Alte probleme nu pot fi însă rezolvate. Obiectivele sunt trecute pe o hartă care nu poate fi accesată decât din meniu, adică prin întreruperea jocului. Iar interfața pentru dedicare isprăvilor e încărcată vizual și greoaie. Mai mult, producătorii nu au permis configurarea tastaturii și / sau butoanelor controller-ului, jocul venind în schimb cu trei combinații diferite din care să puteți alege (puteţi încerca să schimbaţi schema de control folosind programe 3rd party, cum ar fi Glove Pie).

De aceea, unele butoane pentru versiunea Xbox 360 rămân nefolosite, iar desemnarea unui atac cu scutul pentru rotița mouse-ului, împreună cu schimbarea armelor, vă va da de multe ori de furcă. Ca să evitați stresul, veți alege de multe ori să uitați vrăjile și combo-urile numeroase și să vă axați pe un singur tip de atac, gen click-click-abilitate specială, care măcar vă va ține departe de doamna cu coasa.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Party privat, intr-un restaurant din Capitala. Participantii au fost amendati, iar patronul, dus la politie pentru audieri
29/11/2020 23:25

 Politistii au amendat duminica seara 26 de persoane care participau la un eveniment privat organizat intr-un restaurant din Bucuresti. Patronul localului a fost dus la politie pentru a ...

Prima ieșire televizată a lui Donald Trump după alegerile prezidențiale: Am câștigat detașat. Alegerile au fost trucate
29/11/2020 22:46

Preşedintele in exerciţiu american Donald Trump a afirmat - duminică - că "nu-şi va schimba opinia" privind acuzaţiile sale fără probă de fraudă electorală, in cursul primului său interviu ...

Topul județelor după noua raportare de cazuri COVID-19: București are peste 880 de cazuri în ultima zi / Prahova și Brașov, circa 350
29/11/2020 15:27

 Nu mai putin de 10 judete, aproape un sfert din total, au raportat peste 200 de cazuri de imbolnăviri cu COVID-19 in ultimele 24 de ore. De departe cel mai mare număr se regăseste in continuare in Capi ...

Constanța a ajuns la cea mai mare rată de infectare din țară, deși reședința și alte localități sunt în carantină
29/11/2020 14:16

Rata de infectare a explodat in Constanta in luna noiembrie, iar judetul de la malul mării a ajuns să aibă cea mai mare rată de infectare din tară, in timp ce municipiul si alte 8 localităti au fost car ...

Pensiuni în flăcări la Moeciu
29/11/2020 14:13

  Trei pensiuni au luat foc, sambătă, in statiunea Moeciu din judetul Brasov. Turistii cazati acolo s-au autoevacuat, astfel că nimeni nu a fost rănit, potrivit reprezentantilor ISU. Incendiul a porn ...

Alegeri in SUA: Curtea Suprema a statului Pennsylvania respinge o plangere a lui Trump. Echipa miliardarului inregistreaza 20 de infrangeri judiciare
29/11/2020 14:03

Curtea Suprema a statului Pennsylvania a respins o noua plangere a campaniei lui Donald Trump, prin care denunta nereguli in alegerile prezidentiale de la 3 noiembrie, reducand astfel aproape definitiv posibili ...

Instantele anuleaza majoritatea amenzilor date de autoritati pentru nepurtarea mastii. Politistul trebuie sa constate personal contraventia
29/11/2020 11:41

Avocatii au constatat ca, in majoritate, instantele de judecata admit plangerile petentilor care contesta amenzile aplicate pentru nepurtarea mastii. "Majoritatea instantelor se pronunta favorabil petenti ...

Atenție! S-a schimbat legea! Poliția nu mai are dreptul să te amendeze dacă nu ai buletinul la tine!
29/11/2020 11:36

De la sfarsitul lunii ianuarie 2020, romanii nu mai pot fi amendati pentru că nu au actul de identitate la ei. Desi legea s-a schimbat in luna ianuarie a acestui an, sunt si acum politisti locali care nu cunos ...

Cod galben de ninsori, luni, în 8 județe din Muntenia și Dobrogea   Prognoza meteo pentru urmatoarele zile
29/11/2020 11:33

    VREMEA      Prognoza meteo pentru IASI Iasi http://www.tititudorancea.ro/z/vremea_prognoza_meteo_iasi_romania.htm DATI CLIC PE " detalii" si se va dechide pa ...

FOTO/VIDEO - Polițist, la un pas de moarte din cauza unui șofer nervos. Bărbatul l-a izbit cu mașina și a dispărut
29/11/2020 11:17

Un poliţist a fost lovit violent, cu maşina, de un şofer care a staţionat neregulamentar in zona Gării de Nord, a anunţat Sindicatul Europol, sambătă, pe Facebook.       "Poliţi ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei