Rise of the Argonauts Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 19:35

Rise of the Argonauts Review

Mi-am pus traista-n băț și am pornit pe cărările lui Rise of the Argonauts sperând că o să mă invadeze o Grecie Antică asemănătoare cu cea din legendele lui Homer. Mă vedeam deja călare pe un Pegas, trăgându-mă de brăcinari cu zeii și încercând să le câștig bunăvoința. Nu am dat însă de intrigile abundente ale antichității. În schimb, m-a izbit… Hollywood-ul.

Teoretic, Rise of the Argonauts spune aceeaşi poveste a trupei de eroi care a pornit în căutarea Lânii de Aur pe vasul Argo, doar că relatează totul într-o manieră “300”. E ca și cum scenariștii au creat firul narativ cu câteva secole înainte de Hristos și un regizor american vine cu modificări de ultimă oră pentru a mula povestea pe profilul publicului needucat contemporan.

Nu-nu, tăiem tânărul cu coșuri care pornește în căutarea Lânii de Aur pentru a ajunge rege în Iolcos, cum să meargă setea de putere cu sistemul nostru septic de valori?! Trântiți în locul lui un Iason cu bărbia lui Marlon Brando și pachețele uleioase de spartan. Și puneţi-l direct rege, să se impună. Cod roșu – lipsește povestea de dragoste cu happy ending! Aruncați-o pe Medeea la pești și inventați-mi ceva gen Orfeu și Euridice. Da, Alceme sună bine. De fapt, păstrați-o și pe Medeea, dar în rol secundar, că vrăjitoarele dau bine pe sticlă. Cum, opoziția rău/bine nu este evidentă? Găsiţi o zeitate feminină mai obscură și trântiți-i un cult de fanatici. Google it, pentru numele lui Zeus!

Şi uite aşa, o poveste ce promitea numeroase răsturnări de situație și care lăsa loc pentru explorarea Greciei mitologice, având în mijloc un personaj profund care suferă transformări semnificative de-a lungul călătoriei sale, s-a transformat într-o farsă grețoasă de amor. Alceme moare fix în ziua nunții, săgetată nu de Cupidon, ci de un fanatic aparținând de Blacktongue, cult ce slăvea orbește pe Hecate, și care se pare că nu facea altceva decât să îndeplinească o profeție. Ce mai contează că la origini Hecate era o zeitate tracă non-malefică, ocrotitoare a căminelor. Sună exotic? Sună.

Nici berbecul cu Lâna de Aur nu este cel din legende, creat de Poseidon în una din scurtele sale aventuri cu nimfele, ci este creat de Titani din orgoliu, menit să fie deasupra omului prin perfecțiune. Lâna lui face minuni tocmai fiindcă el este un simbol al echilibrului de putere în lume, între om și natură. Iar Oracolul din Delphi seamănă mai degrabă cu fetița din The Ring decât cu ghicitoarea înțeleaptă.

La rândul lor, Argonauții nu sunt nimic mai mult decât un bun exemplu de ce ar fi putut inventa producătorii dacă ar fi rescris ei istoria antică. Atalanta este cât de cât la ea acasă, dar Hercule e denumit pe numele lui latin (era Heracle în greacă), iar Pan și Ahile sunt rupți din contextul lor firesc.

Grecia de cartier

Oricât aș părea de pornită, salata de idei și legende nu este chiar o idee proastă pentru Rise of the Argonauts. Chiar și reduși la esență, eroii legendari tot au farmec. Hercule, cu țeasta lui mică și corpul musculos, este întruchiparea prietenului care s-ar sacrifica orbește pentru orice cauză nobilă. Pan este un satir boem, încercând să deslușească lirismul în orice întâmplare, în timp ce Atalanta e aprigă și iute la mânie, tachinându-se cu invincibilul, dar afemeiatul Ahile.

Conversațiile dintre ei sunt savuroase, mai ales când Pan încearcă să îi explice lui Hercule politică și acesta adoarme. Și inamicii lui Iason păstrează același aer unic, de la Meduza pierdută în contemplarea propriei frumuseți, la uriașul Manticore. Iar schimbul dur de cuvinte cu membrii Blacktongue este mereu dramatic.

Cu toate acestea, îmi pare rău pentru toți adolescenții bulversați, a căror singură sursă de cultură rămân jocurile de care nu se pot dezlipi. Nu vorbesc de “inteligențele locale”, ci de popoarele înalt tehnologizate care confundă nume de țări cu materiale. Ar merita măcar să știe că nu totul se reduce la povești de amor și pectorali supradotați. Din păcate, până şi Wikipedia se pare că se află la prea multe click-uri depărtare.

Un alt dezavantaj al amestecului grosolan de personaje este faptul că universul descris de Homer pierde din identitate. Lumea antică în care se plimbă Iason este protejată de patru zei minori, de parcă întregul Olimp ar fi fost aruncat la groapa de gunoi și doar Apollo, Hermes, Atena și Ares ar fi supraviețuit reciclării (Zeus, stăpân peste muntele grec sfânt și ocrotitor al insulei Iolcos, este și el menționat în discursurile pătimașe ale lui Iason despre soartă). Și cu toate că știm din legende stilul zeilor de a-și băga nasul în viețile oamenilor, cei din Rise of the Argonauts sunt mult prea cuminți, mai degrabă figuri spre care să ridici ochii decât duhuri neastâmpărate pe care să le alungi cu satârul din viața ta.

Fiindcă vorbim doar de cinci divinități, Iason va sfârși prin a vizita tot atâtea zone din vasta Grecie antică, fiecare sub patronajul unui zeu menționat. Ca într-o pildă răsuflată, pentru a își atinge scopul, eroul trebuie să facă prima oară curățenie în problemele altora. Și deoarece călătoria între aceste zone are loc cu un simplu ecran de încărcare, nu poți să ignori sentimentul că vasul Argo (și de altfel întregul decor grecesc) este mai mult pretextul pentru o poveste clișeu decât un mijiloc de redare a unui univers demult apus, la granița dintre mit și realitate.

ARPG

Operațiile estetice nu s-au limitat doar la atmosferă şi contextul firului narativ, ci și la definirea jocului ca gen. S-a dorit o îmbinare între Action și RPG, doar că ea s-a concretizat într-o creatură hibridă dubioasă. În loc să lipească un cap de Action pe un corp de RPG, producătorii au secționat atent copitele, deciși să facă cea mai delicioasă… piftie. Mecanismele prost alăturate determină o funcționare eronată a gameplay-ului și a designului de nivel. De exemplu, într-un titlu RPG de actualitate ne-am aștepta la un univers cât mai deschis, numeroase obiective secundare cu recompense diferite în funcție de deciziile luate și la zone explorabile prin excelență.

În schimb, toate orașele și insulele prin care se perindă Iason aduc mai degrabă cu niște peșteri liniare cu rute blocate stupid de decor, create special pentru caftirea inamicilor în masă. Decizia unei astfel de proiectări a nivelurilor este cu atât mai dubioasă cu cât Rise of the Argonauts nu pune accent pe lupte, ci pe dialoguri. Veți petrece cam 70% din joc într-un sistem de conversații asemănător cu cel din Mass Effect. Doar că deciziile pe care le luați nu vor avea impact nici măcar asupra aliniamentului personajului, argonauții fiind lipsiți, se pare, de orice sistem de valori.

Opțiunile în timpul dialogurilor fie sunt întrebări despre viața interlocutorului, fie sunt dedicate unuia din cei patru zei minori. Tot ca în Mass Effect, răspunsurile sunt de multe ori formulate ca atitudini și jucătorului îi e greu să determine exact reacția pe care o va avea Iason la cele auzite. De aceea, veţi rămâne de multe ori cu impresia că asistați la o discuție despre vreme sau la una ca să treacă timpul. Iar din monotonia conversațiilor iese în faţă doar o dezbatere filozofică pe tema Lânii de Aur în fața Senatului și rarele momente în care trebuie să dați răspunsuri contra conometru, secvențe care introduc şi puțin farmec realist.

Producătorii au dat un șut milităresc și oricărui element RPG care ține de modificarea personajului. Arsenalul nu pică de pe inamici, ci este obținut prin rezolvarea misiunilor principale și secundare. El se reduce la armură, un scut și trei arme(suliță, sabie, buzdugan) pe care eroul le poate schimba oricând în timpul confruntărilor. Fiecare armă are și un tip de atac special. De exemplu, buzduganul poate fi izbit de pământ pentru a aduce toți inamicii din jur la nivelul solului, iar sulița poate fi aruncată de la o distanță sigură.

Ce-ai făcut, mă?

Pe măsură ce veți obține obiecte tot mai eficiente și cu proprietăți pasive unice, va trebui să alegeți pe care să le cărați cu voi, deoarece schimbarea lor ulterioară poate fi făcută doar pe Argo. De aceea, Iason nu are nici un fel de inventar și nu va investi puncte de experiență în abilităţi. Motivul fiind că înaintarea în nivel este mai deosebită în Rise of the Argonauts.

Producătorii au optat pentru un sistem propriu (şi ingenios) de „Isprăvi” (Deeds), asemănător cu Achievement-urile pentru Xbox Live (sau Trofeele PSN). Aceste isprăvi pot fi obţinute relativ uşor, deoarece aproape orice acţiune a lui Iason este „contorizată”, fie că omoară X inamici sau alege să dedice răspunsurile din conversații anumitor zei. Îndeplinirea misiunilor aduce un bombardament de isprăvi și cred că aceste momente sunt singurele care chiar mi-au oferit satisfacție. Deeds-urile sunt grupate în constelații care pot fi deblocate și vizualizate în meniu până la sfâșitul jocului, dar, mai important, aceste isprăvi pot fi dedicate zeilor, în schimbul unor binecuvântări.

Această grație divină se manifestă prin numeroase îmbunătățiri pasive, precum atac mai puternic, aliați mai rezistenți, viteză mai mare sau eficiență sporită a armelor împotriva anumitor tipuri de inamici. Fiecare din cei patru zei minori oferă și până la patru vrăji de care Iason se poate folosi. Deblocarea vrăjilor necesită numeroase achievementuri, deci e de indicat să vă axați pe un singur zeu dacă doriți să vedeți vrăji cu efecte dramatice. Eu am optat pentru Hermes și m-am ales cu o vrajă ce determina regenerarea rapidă a rănilor, una care oferea armelor un atac cu rafale de vânt, o vrajă care încetinea timpul și, cireașa de pe tort, o gaură neagră care înghițea inamici și îi arunca înapoi morți.

Din păcate, abilitățile nu sunt chiar atât de ușor de folosit, deoarece producătorii, în virtutea aceleiași goane după acțiune, au decis că nu e nevoie să afişeze obligatoriu interfața. Intenţia este una bună, pentru a spori imersiunea, dar vrăjile sunt apelate prin tastele numerice, iar ele nu reacționează decât după ce interfața apare prin fade-in. Aşa că o vrajă care ar trebui să salveze situația vă va băga de multe ori în groapă până așteptați să se execute. De aceea vă recomand să săpați prin opţiuni și să activați indicatorul de viață și de vrăji, fiindcă altfel nu veți ști nici câtă viață aveți, nici dacă veți reuși să activați o vrajă fără să muriți glorios pe câmpul de luptă.

Alte probleme nu pot fi însă rezolvate. Obiectivele sunt trecute pe o hartă care nu poate fi accesată decât din meniu, adică prin întreruperea jocului. Iar interfața pentru dedicare isprăvilor e încărcată vizual și greoaie. Mai mult, producătorii nu au permis configurarea tastaturii și / sau butoanelor controller-ului, jocul venind în schimb cu trei combinații diferite din care să puteți alege (puteţi încerca să schimbaţi schema de control folosind programe 3rd party, cum ar fi Glove Pie).

De aceea, unele butoane pentru versiunea Xbox 360 rămân nefolosite, iar desemnarea unui atac cu scutul pentru rotița mouse-ului, împreună cu schimbarea armelor, vă va da de multe ori de furcă. Ca să evitați stresul, veți alege de multe ori să uitați vrăjile și combo-urile numeroase și să vă axați pe un singur tip de atac, gen click-click-abilitate specială, care măcar vă va ține departe de doamna cu coasa.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei