Risen Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 18:22

Risen Review

Acum 6 ani am trăit o experienţă unică. Deja intrasem în febra Gothic-ului odată cu primele ture date prin Gothic 1, însă apogeul acestei stări de euforie a fost atins atunci când am jucat Gothic 2, în compania căruia am rămas pur şi simplu fără cuvinte şi unde designerii Piranha Bytes îşi investiseră tot talentul pentru a crea o lume medievală fantasy deosebit de interesantă. Cu toate că bug-urile nu lipseau, o mulţime de fani RPG au putut să treacă peste neajunsuri, de parcă nici nu le-ar fi observat, fiind vrăjiţi cu totul de poveste, gameplay şi atmosferă.

A urmat un Gothic creat cu aceeaşi atenţie pentru detalii, care însă a suferit de simptomele unei lansări în grabă. În momentul de faţă, după instalarea Community Patch 1.73, pot să afirm că Gothic 3 a ajuns în sfârşit ceea ce ar fi trebuit să fi fost chiar de la început, dar mai bine mai târziu decât niciodată. Spun asta pentru că nu-mi imaginez că fanii şi-ar fi pierdut timpul cu atâtea bug fix-uri şi îmbunătăţiri dacă nu ar fi fost ceva de capul jocului original.

Însă în urma unor neînţelegeri cu publisher-ul Jowood, studiourile Piranha Bytes au renunţat la seria Gothic şi au purces pe drumul lor, tot în domeniul RPG-urilor. Astfel a fost posibilă naşterea lui Risen, un RPG care, deşi nu se vrea o continuare directă a seriei Gothic, moşteneşte cu siguranţă stilul acesteia.

Basme, domniţe, piraţi, insule şi comori

Povestea din Risen nu debordează de originalitate. E plină de clişee şi de lucruri întâlnite în alte RPG-uri, musteşte de influenţa seriei Gothic, dar se fereşte totuşi să arunce la grămadă aceste elemente. Se pleacă de la premisa că lumea oamenilor e atacată de forţe nemaivăzut de puternice, iar cutremurele, vulcanii şi orice altă forţă a naturii au pus stăpânire pe ceea ce a creat omul de-a lungul existenţei sale, transformând totul în scrum.

În mijlocul mării, o corabie se luptă cu furtuna, iar la bordul ei, un mag înfricoşat încearcă să combată fără succes atacul unei arătări uriaşe. Corabia este distrusă, singurii supravieţuitori fiind o domniţă şi un nou erou fără nume, ambii eşuaţi pe plaja unei insule ciudate. De aici, povestea se dezvoltă lent şi de-a lungul ei o să întâlniţi personaje şi situaţii interesante, locuri exotice şi cam tot ce am dori de la o poveste spusă în jurul focului într-o seară răcoroasă.

Elementul care face diferenţa între un RPG de duzină şi unul memorabil e modul în care te simţi şi percepi lumea în care faci primii paşi. Iar aici se vede talentul celor de la Piranha Bytes, în senzaţiile pe care le trăieşti în Risen chiar de pe plaja unde ai naufragiat. În neliniştea pe care o ai când intri în pădure sau frica pe care o simţi când păşeşti în prima peşteră, acestea fiind susţinute şi de partea tehnică (furtuna, cu ale ei fulgere şi tunete, e excelent redată).

Căldură mare, monşer

Un element cu influenţe mari asupra gameplay-ului este insula din Risen, diferită în mod sensibil de cea din Gothic 2, care avea un aer temperat şi o faţadă germanică (lăsând la o parte zona din Night of the Raven). Aici vei întâlni palmieri, păduri luxuriante, iarbă înaltă, poduri înguste peste prăpăstii şi temple exotice. Iar design-ul de nivel nu face altceva decât să te invite la explorare, întrucât toată insula e ticsită cu zone secrete, aşa că în fiecare colţişor se poate ascunde o surpriză.

Insula vulcanică Faranga reprezintă un loc de joacă, unde fiecare cântă după cum îi vrea inima. Şi cu toate că nu e prea întinsă, are ce oferi unui naufragiat dezorientat. Fie că o ia spre mlaştina bandiţilor, fie că dă o tură prin portul oraşului numit foarte sugestiv Harbor Town, sau de ce nu, dacă se înrolează la mânăstirea de la poalele vulcanului, eroul nostru nu va duce lipsă de activităţi, oriunde s-ar îndrepta.

Îmi aduc aminte că, la vremea lui, primul Gothic mi-a fost recomandat de către un necunoscător într-ale RPG-urilor ca un joc de vânătoare. Am fost tare sceptic cu privire la ceea ce voi întreprinde în el, însă am descoperit destul de repede că nu era nici pe departe un Deer Hunter al timpurilor medievale, unde puteai frige un scavanger la proţap. Şi în Risen ai deseori senzaţia că ai în faţă un joc de vânătoare, când umbli prin păduri, doar că rolurile s-au schimbat. Acum tu eşti vânatul, iar sălbăticiunile sunt vânătorii tăi neobosiţi.

Asta pentru că insula e cât se poate de periculoasă, primejdia e la orice pas, iar cum nu există level-scaling sau zone progresive ca dificultate, te poţi trezi oricând cu ditamai sălbătăciunea în spinare, la fel ca în Gothic-uri. Drumurile principale sunt relativ sigure, dar nu te baza întotdeauna pe asta.

Şi dacă se întâmplă ceva neprevăzut, fugi cu încredere spre orice fermă sau căbănuţă care îţi iese în cale, locuri ce se pot dovedi de un real ajutor atunci când eşti fugărit de vreo namilă ce nu prezintă nicio reticenţă în a bloca rutele de acces între zonele importante. Ca un sfat de ţinut minte, sub nicio formă nu e recomandat să faci pe viteazul şi să explorezi peşterile, cel puţin nu până când ajungi la un nivel cât de cât ridicat, când pui şi tu mâna pe vreo armă mai răsărită, o armură mai lucioasă şi, preferabil, o abilitate sau vrajă nouă.

Din acest punct de vedere, Risen face o treabă extraordinară în a-ţi aminti că prin sălbăticie nu e de joacă şi că un mediu idilic poate să fie astfel numai vizual. Când te "atinge" vreo gorilă sau vreun căpcăun, nu cred că vei mai considera locul unul pitoresc, în ciuda faptului că pare o insulă liniştită. Ori dacă zonele frumuşele se pot dovedi a fi foarte periculoase, atunci ce să mai zic de porţiunile sinistre, pline cu ghouli, scorpioni uriaşi şi cine mai ştie ce?

Chiar dacă Faranga e un loc periculos, nu eşti luat la pumni chiar din prima, existând o mică zonă ceva mai liniştită la început, pe post de tutorial. Aici vei întâlni doar versiuni mai blânde ale unor animale precum lupi, vulturi, un gen de arici, gnomi, însă odată cu ieşirea la prima cărare mai importantă ţi se va înfăţişa "The Real Deal". Pentru fanii Gothic şi cei experimentaţi într-ale RPG-urilor, e recomandată alegerea unui nivel mai ridicat de dificultate, însă novicii sau cei fără prea mult timp la dispoziţie ar face bine să meargă pe burtă. Chiar şi aşa, dificultatea influenţează cantitatea de damage pe care o primeşte eroul, nu şi cât de puternice sunt loviturile sale, aşa că grijă mare chiar şi pe Easy, unii oponenţi sunt greu de învins!


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei