ciocan  justitie (1)

Dimensiune font:

Romani plasati in carantina se plang in instanta, dar magistratii le-au respins reclamatiile

| 08-04-2020 09:19

 Nemultumiti ca au fost bagati fortat in carantina, unii romani au inceput sa conteste in instanta deciziile Directiilor de Sanatate Publica judetene si solicita sa stea izolati la domiciliu. In doua procese identificate de Ziare.com, judecatorii au respins astfel de cereri si motiveaza ca masura a fost luata pentru a preveni si limita efectele epidemiei cu COVID-19.

"Scopul imediat si mediat al carantinei este impiedicarea propagarii virusului in societate si contaminarea unui numar ridicat de persoane, in conditiile in care in momentul de fata se inregistreaza un numar de infectari in crestere semnificativa," motiveaza magistratii.

Voia izolarea la domiciliu

Primul caz este de la Brasov, acolo unde un barbat s-a plans judecatorilor de faptul ca a fost bagat in carantina institutionalizata timp de 14 zile la unul din liceele de stiinta din oras. El arata ca a ajuns in carantina, desi impotriva sa nu fusese luata in primul rand masura izolarii de domiciliu. Practic, el nu ar fi semnat o declaratie pe propria raspundere in care sa arate ca nu a calatorit in strainatate sau ca nu a intrat in contact direct cu o persoana infectata cu COVID-19, dar se apara ca nu stia ca trebuia sa faca acest lucru.

El s-a plans si de faptul ca in camera in care a fost cazat nu exista frigider, iar mancarea primita ar fi fost degradata.

"Mai arata ca plasarea in carantina alaturi de alte persoane care prezinta risc de imbolnavire este inoportuna, arbitrara, lipsita si contrara scopului pentru care a fost luata," sustine barbatul. El cerea instantei, sub forma unei ordonante presedintiale, ca masura carantinei sa fie inlocuita cu masura izolarii la domiciliu.

"Privarea de libertate, proportionala cu scopul masurii"

Dupa ce i-a analizat cererea, Judecatoria Brasov i-a respins solicitarea ca inadmisibila pe 1 aprilie. Decizia nu este definitiva.

"Faptul ca reclamantul nu beneficiaza in carantina de aceleasi conditii de confort asemanatoare cu cele de la domiciliu nu inseamna ca a suferit o paguba in sensul art. 996 din Codul de Procedura Civila (Conditiile de admisibilitate in cazul ordonantei presedentiale - n.red.) ori ca a fost supus torturii, asa cum se arata in cuprinsul cererii de chemare in judecata.

Instanta retine ca reclamantul a fost cazat in incinta Liceului de Stiinte Grigore Antipa din municipiul Brasov si ca prin grija personalului i-au fost asigurate alimente, neexistand indicii ca i-au fost aplicate rele tratamente ori ca a fost supus torturii, in sensul art. 2 si 3 din CEDO.

Privarea de libertate, inerenta in cazul luarii masurii instituirii carantinei dar si a izolarii la domiciliu, este in acest caz proportionala cu scopul masurii, acela de a preveni si limita efectele epidemiei cu COVID-19," motiveaza judecatorii.

"Este o eroare in cazul meu"

In mod similar, un barbat care se afla in izolare la domiciliu timp de 14 zile dupa ce s-a intors din Austria sustine ca a fost bagat din greseala in carantina institutionalizata in Alba Iulia. A ajuns in carantina dupa ce DSP a constatat ca a incalcat masura izolarii. "Este o eroare in cazul meu," explica barbatul judecatorilor de la Alba Iulia.

Fratele sau care-i aducea alimente in locul de izolare ar fi intrat in conflict cu un vecin, iar reprezentantii DSP l-ar fi confundat cu el. Asa ca a dat in judecata Directia de Sanatate Publica Alba Iulia, Inspectoratul de Politie al Judetului Alba si Politia orasului Cugir.

Barbatul a ales tot calea unei ordonante presedintiale, care prin esenta ei, astfel cum este reglementata, reprezinta o procedura speciala prin care legea ingaduie sa se dea o rezolvare vremelnica si fara prejudecarea fondului unor cazuri al caror caracter urgent nu ingaduie sa se astepte desfasurarea procedurii de drept comun.

Pentru a fi admisa insa o astfel de ordonanta presedintiala, trebuie indeplinite cumulativ mai multe conditii privind urgenta masurii ce se solicita a fi luata de instanta, caracterul vremelnic al masurii ordonate si neprejudecarea fondului dreptului. Neindeplinirea uneia dintre acestea face inadmisibila cererea de ordonanta presedintiala.

"Masurile sunt dispuse ca urmare a pandemiei"

Asa ca Judecatoria Alba Iulia a respins ca inadmisibila in acest caz cererea barbatului. Decizia nu este definitiva. Magistratii au motivat ca in acest caz este indeplinita conditia caracterului provizoriu al masurii dispuse.

"Astfel, pe calea ordonantei presedintiale nu ar putea fi luate masuri definitive, care sa rezolve in fond litigiul, deoarece scopul acesteia este de a putea fi luate masuri in cazuri urgente, nu de a stabili in mod definitiv drepturile partilor.

In situatia in care s-ar dispune eliberarea petentului din centrul de carantina, s-ar stabili o masura permanenta si ireversibila raportat, pe de o parte, la scopul pentru care fata de acesta s-a decis plasarea in carantina, si, pe de alta parte, la prevederile legale care reglementeaza starea de urgenta determinata de pandemia cu COVID-19, golind astfel de continut masura carantinarii, nefacand posibila restabilirea situatiei de fapt.

Astfel, instanta are in vedere faptul ca atat masura izolarii la domiciliu, cat si masura carantinarii existente la acest moment pe teritoriul Romaniei au fost dispuse ca urmare a pandemiei cu virusul SARS-COV 2, iar scopul imediat si mediat al acestora este impiedicarea propagarii virusului in societate si contaminarea unui numar ridicat de persoane, in conditiile in care in momentul de fata se inregistreaza un numar de infectari in crestere semnificativa," motiveaza Judecatoria Alba Iulia.

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
BCE se aşteaptă la o recesiune severă în 2020 şi la o redresare parţială în 2021
04/06/2020 20:24

 Banca Centrală Europeană (BCE) se aşteaptă ca zona euro să sufere o recesiune profundă anul acesta, din cauza impactului pandemiei de coronavirus, pierderile urmand să fie recuperate doar parţial ...

Inca sase persoane au murit de COVID-19. Am trecut de 1.300 de morti
04/06/2020 20:11

 Grupul de Comunicare Strategica a transmis, joi, ca inca noua persoane au murit de COVID-19, bilantul ajungand la 1.305 de morti. Prima informare a GCS a venit dimineata, fiind vorba despre trei barbat ...

Meteo: Nu scapam de ploi nici in weekend  HARTA METEO LIVE  VEZI METEO IN TIMP REAL
04/06/2020 20:07

 VEZI AICI METEO PENTRU: IASI,BACAU,BOTOSANI,NEAMT, SUCEAVA,VASLUI   Precipitatii Acum Radar Romania ANM.  

Ce a învățat omenirea în șase luni de Covid - Nevoia de a purta mască, studii contradictorii, costuri uriașe pentru economie
04/06/2020 17:17

 Sunt aproape sase luni de cand lumea a inceput să se schimbe, iar acum masca a devenit ceva obisnuit, economia s-a prăbusit in multe tări si costurile repornirii sunt mari. Însă nu trebuie totus ...

Cod galben de furtuni pentru mai multe judete din tara. Cum va fi vremea in Bucuresti
04/06/2020 10:55

 Administratia Nationala de Meteorologie a emis, joi dimineata, o atentionare de tip cod galben de furtuni, valabila pentru mai multe judete din tara. Aceasta intra in vigoare la ora 12:00 si expira la ...

Mii de tone de petrol au contaminat 350 de kilometri patrati din Rusia (Foto&Video). Putin a declarat stare de urgenta si cauta vinovatii
04/06/2020 09:00

 Presedintele rus Vladimir Putin a declarat stare de urgenta dupa ce 20.000 de tone de petrol au ajuns intr-un rau in zona Cercului Arctic. Deversarea a avut loc dupa ce un rezervor de carburant de la o ...

Când deschid țările lumii granițele pentru turiști!
03/06/2020 13:47

 1. Cipru (partea turcă) 1 iunie 2020 2. Turcia ???????? 30 iunie 2020 3. Bulgaria ???????? 10 iunie 2020 4. Qatar ???????? 10 iunie 2020 5. Grecia ???????? 10 ...

DEZBATERE PUBLICĂ 14 turnuri cu o înălțime de până la 42 etaje și un mall în jurul Romexpo, proiectul propus de Iulian Dascălu, pe terenul statului român
28/05/2020 09:13

 14 turnuri, cu inăltimea de pană la 42 de etaje, locuinte si un mall, ar putea fi construite in incinta Romexpo, pe terenul de circa 33 de hectare, care apartine statului roman. Societatea Romexpo SA a ...

Numărul victimelor bombei atomice de la Hiroshima, mai mare decât fusese declarat anterior
18/05/2020 10:39

Raportul a fost elaborat ca parte a unui proiect de cercetare realizat in ultimii 30 de ani de autorităţile oraşului privind victimele bombardamentului, concentrandu-se pe schimbările demografice din u ...

Gabriel Grădinescu - Autoritatea de Supraveghere Financiară este garantul legalității pe piața de capital
12/05/2020 13:52

Vicepresedintele ASF pentru Sectorul Instrumente si Investitii Financiare - Gabriel Grădinescu, a declarat: „Urmare a comunicatelor  domnilor Mihai Fercală şi Stefan Szitas re ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!