Rusia pune piciorul în Libia. Trupe speciale Spetsnaz, agenți GRU și arme de ultimă generație semnalate în teren. Urmează șantajul cu migranți și petrol

default

Dimensiune font:

| 13-10-2018 09:58

 sirte mistrata Libia

 Rusia reîncepe să fie un jucător important în zona Mediteranei. Profitând de problemele interne din democrațiile occidentale, de complicațiile din Siria și Afganistan și disputa privind acordul nuclear cu Iranul, dar și Scandalul taxelor vamale, rușii s-au implantat pe ”nesimțite în Libia”. Dovadă că au învățat din Lecția siriană, acolo unde au susținut o singură parte, în Libia emisarii Moscovei au legături cu ambele tarebe, guvernul de la Tripoli recunoscut internațional și condus de Fayez al-Sarraj și omul forte din Est, mareșalul Khalifa Haftar... pe care se pare îl sprijină mai mult.

 

Presa occidentală a scris recent că Rusia amplasează trupe în Libia, aparent cu scopul de a susține una dintre grupările beligerante în războiul civil, scrie meduza.io. Prima informație a apărut în 8 octombrie în The Sun, într-un articol în care se afirma că Vladimir Putin vrea să transforme țara nord-africană în „noua sa Libie”. Informația a fost însă ulterior confirmată de publicația rusească RBC.

Prima informație a apărut în 8 octombrie în The Sun, într-un articol în care se afirma că Vladimir Putin vrea să transforme țara nord-africană în „noua sa Libie”. Citând surse din serviciile secrete britanice, tabloidul afirma că Rusia a trimis deja „zeci” de agenți GRU și Spetsnaz în estul Libiei, stabilind două baze militare în orașele de coastă Tobruk și Benghazi, recurgând, de asemenea, la societatea militară privată Wagner ca “acoperire.” În plus, ar fi fost raportate sisteme anti-navă Kalibr și de apărare aeriană S-300. Potrivit surselor citate de tabloid, Kremlinul l-ar susține pe mareșalul Khalifa Haftar în eforturile de a prelua controlul asupra zonei de coastă. Acest lucru ar oferi Rusiei posibilitatea a de dezlănțui un “nou val de migranți” prin Mediterana.

Chiar dacă articolele The Sun au uneori tendința de a hiperboliza situația, informațiile au fost confirmate ulterior de publicația rusească de afaceri RBC. Aceasta scrie, citând de asemenea surse, că Moscova transferă de luni de zile trupe în Libia. Kremlinul a negat orice participare în acest conflict.

În ultimii ani, notează meduza.io, au circulat de mai multe ori informațiile că Rusia ar putea interveni mai agresiv în Libia. Speculațiile s-au intensificat la începutul lui 2018, când Moscova a anunțat retragerea ultimelor trupe din Siria. În februarie, citând „zeci de discuții cu foști oficiali europeni, libieni și americani”, The New York Times scria că Moscova a încercat încheierea de tranzacții arme-contra petrol, tentative de mituire și influențare a unor funcționari de vârf din apărare, precum și de tipărirea de bani pentru gruparea lui Haftar.

Cum se împart teberele în teren

Mareșalul Haftar, apropiat de Egipt și de Emiratele Arabe Unite, conduce un guvern paralel care își exercită puterea în estul libian și care contestă autoritatea Guvernului de uniune națională (GNA), recunoscut de comunitatea internațională și cu sediul la Tripoli, potrivit AFP.

 

Haftar este un veteran al războiului libian și a lucrat în armată în perioada dictaturii lui Gaddafi. La sfârșitul anilor 1980 a fugit în Statele Unite și a intrat în rândurile opoziției față de Gaddafi.

În 2016 și 2017, Haftar a vizitat de trei ori Moscova, pentru a cere, spun unele surse, sprijin militar. 

Liderul GNA, Fayez al-Sarraj, a venit și el la Moscova în câteva rânduri. Până recent, Moscova a părut să aplice lecțiile învățate în Siria, spun experții, respectiv menținerea deschisă a opțiunilor și legăturilor cu mai mult de o singură grupare.

De ce ar intra Rusia în Libia?


Spre deosebire de consensul occidental din Siria, unde europenii și SUA s-au poziționat unitar împotriva regimului lui Assad, în Siria nu există o poziție comună a comunității internaționale deși, formal, toată lumea recunoaște guvernul condus de Sarraj.

În timp ce The Sun scria că interesul Rusiei în Libia este dezlănțuirea unui nou val de migranți către Europa, unii experți cred că se încearcă preluarea controlului asupra rezervelor libiene de petrol, locul 10 în lume.

În februarie 2017, Rosneft și Compania națională de petrol a Libiei au semnat un acord de cooperare. Majoritatea câmpurilor petrolifere se află în estul țării, în apropiere de pozițiile controlate de mareșalul Haftar. Un alt scop urmărit de Rusia ar putea fi, scrie meduza.io, încetinirea relansării producției libiene de petrol, pentru a preveni o prăbușire a prețurilor mondiale.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei