Sam and Max: Season One – RePlay Review

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 16:32

Sam and Max: Season One – RePlay Review

   Tratarea jocurilor ca episoade separate nu este o idee nouă, popularizarea acesteia fiind făcută de cei de la Valve prin lansarea Half-Life 2 Episode 1. Conceptul conform căruia jocurile pot fi create asemenea unui serial aduce câteva avantaje pe care industria s-a grăbit să le menţioneze: e mai ieftin să faci un joc mai scurt, cu încasările primului episod se poate continua realizarea urmatoarelor iar fanii nu vor trebui să aştepte ani buni pentru lansarea următorului capitol. În plus, astfel de episoade pot fi benefice pentru dezvoltarea distribuţiei digitale.
       Din păcate, nu întotdeauna socoteala din casa producătorilor se potriveşte cu cea din târgul episodic, aşa că acest sistem a fost hulit de unii clienţi care se simţeau duşi cu zăhărelul. Durata mare dintre Episode 1 şi Episode 2, precum şi unele apariţii cel puţin mediocre, gen Sin: Episodes (care până la urmă a rămas Sin: Episode) au slăbit într-o oarecare măsură entuziasmul iniţial. Totuşi, avem în faţă un exemplu care vine dintr-o zonă a gaming-ului neaşteptată şi care reprezintă o reuşită: o continuare în 6 episoade a unui joc vechi de aproape 15 ani care, pe deasupra, face parte dintr-un gen a cărui moarte a fost anunţată de mai multe ori de voci prăpăstioase precum bocitoarele plătite: adventure.
       Ca să ne facem o idee despre perioada în care a fost lansat Sam & Max Hit the Road, este suficientă menţiunea că a fost lansat pentru DOS, iar una dintre versiuni era pusă la dispoziţia clienţilor pe floppy disk-uri. Prin prezenţa dialogurilor savuroase, a folosirii unei interfeţe îmbunătăţite faţă de produsele anterioare LucasArts şi a particularităţii personajelor, jocul a devenit un clasic. Urmarea acestuia a fost în lucru la Lucas pâna când, în 2004, s-a decis anularea proiectului din cauza perspectivelor reduse de vânzări. O parte dintre angajaţii implicaţi ]n proiect au format Telltale Games, Steve Purcell (creatorul personajelor) a început colaborarea cu acest studio şi Season One a pornit la drum.

       Primul dintre cele şase episoade, Culture Shock, ne aruncă în acelaşi birou cu care eram obişnuiţi din primul titlu, cu mici modificări aduse mobilierului şi interacţiunii cu mediul. Personajele au devenit 3D, dar sistemul de joc general nu diferă mult faţă de predecesor. Interfaţa a fost cosmetizată şi este acum mai uşor de folosit, click-ul stânga al mouse-ului fiind suficient pentru controlarea personajelor şi folosirea obiectelor. S-au păstrat multe detalii din primul joc, fiind evidentă dorinţa producătorilor de a nu ştirbi farmecul acestuia, ci de a continua aventurile celor doi atipici eroi. Pe tot parcursul episoadelor se remarcă o coloană sonoră care se potriveşte extraordinar de bine cu personajele şi atmosfera, fiind o combinaţie de jazz, big-band şi rock’n’roll care este o frunză verde de inovaţie într-o pădure maronie de sunete ce provin din baze de date preînregistrate, cum se întâmplă la alte titluri.
       Culture Shock aduce în prim-plan o conspiraţie de control a minţii care poate înfăptuită cu ajutorul a trei foste staruri de sitcom, The Soda Poppers, al căror rol este să răspândească casete video cu un mesaj subliminal. La această intrigă ciudată adăugaţi şi faptul că starurile sunt de fapt foşti copii minune ai micului ecran şi veţi obţine o încrengătură care necesită o soluţie complet originală.
       Primul personaj cu care veţi face cunoştinţă este Bosco, patron de magazinaş de cartier, obsedat de sisteme de securitate contra furtului şi care se confruntă cu o situaţie la care nu se aştepta: se încearcă introducerea de obiecte în magazin, nu scoaterea acestora. Bosco este de asemenea cel care oferă diferite dispozitive care par că ne vor fi de folos, dar care se dovedesc de o simplitate debordantă, pentru un preţ ce pare că are un adaos mai mare decât taxele pe benzină. Apoi o veţi cunoaşte pe Sybil Pandemik, care îşi schimbă slujba în fiecare episod şi a cărei „carieră” este mereu importantă pentru rezolvarea misterului din episodul respectiv, în Culture Shock ea fiind psihoterapeut, prilej pentru dialoguri de un umor rafinat, bazate pe teoria Freudiană şi pe teste Rorschach. În Culture Shock puzzle-urile nu sunt foarte dificile, dar se păstrează inventivitatea de rezolvare şi bucuria pe care o obţii când intuieşti anumite soluţii.

   Al doilea episod, Situation Comedy, este o critică la adresa tabloidizării presei, atât cea scrisă, cât şi de pe micul ecran. Sybil renunţă la sclipitoarea carieră ca terapeut şi porneşte un ziar de scandal. Sam şi Max sunt trimişi într-un studio unde gazda celui mai de succes talk show îşi ţine publicul ostatic. Pentru a ajunge în studio li se cere să îndeplinească trei condiţii care par şi la noi garanţia ajungerii la o astfel de emisiune: să fie implicaţi într-un scandal, să scoată un album pe piaţă şi să fi avut un rolişor, indiferent de televiziune. Încercarea lui Max de a înlocui rolul în filme cu faptul că au un joc video dedicat se loveşte de un refuz categoric: jocurile îţi strică ochii, sunt sub orice critică! E bine de ştiut.
       Astfel se împământeneşte cu această ocazie un alt obicei care se regăseşte şi în alte episoade, şi anume că trebuie să îndeplineşti trei condiţii, care sunt de fapt baza scenariului din episodul respectiv, cifră care pare împrumutată din mitologia românească (3 ciobănei, 3 fete avea împăratul, 3 preşedinţi a avut România până acum, dintre care unul 3 mandate etc). Pentru a se conforma, detectivii trec printr-un sitcom de joasă speţă, printr-un concurs gen American Idol (sau, pe limba noastră, Megastar), un game-show de genul „Ştii şi câştigi” şi printr-un scandal de presă. În episodul doi ne este prezentat şi un personaj important pentru viitoarele aventuri, Hugh Bliss, care este prezentat ca magician/filozof ce propovăduieşte auto-ajutorarea şi fericirea permanentă.

       Situaţia este salvată, dar tema controlului minţii se regăseşte şi în a treia parte, The Mole, The Mob and the Meatball, în care avem de-a face chiar cu mafia italiană, slefuită desigur pentru a se integra în universul creat de Purcell. Astfel, există un contrast bizar între voice-actingul foarte bun, asemănător filmelor cu mafioţi italieni cu care suntem obişnuiţi şi felul în care aceştia sunt portretizaţi în joc, cu costume în dungi verticale, dar cu faţa acoperită cu capete de ursuleţi de jucărie enormi. Suntem iniţiaţi în tainele pokerului indian şi ale aparatelor cu fise din cazinouri, totul pentru a descoperi ce s-a întâmplat cu un agent infiltrat în mafie. Donnie Brasco, dar cu personaje animate! Pătrunderea în Cosa Nostra (de fapt, Ursa Nostra) se face tot după îndeplinirea a trei sarcini, Bosco mai scoate de sub tejghea un dispozitiv absolut necesar şi extrem de scump, iar Sybil sare din nou pe o altă direcţie carieristică, martor profesionist.
       Al patrulea episod se bazează pe sistemul electoral american şi pe murdăriile din spatele acestuia, precum şi pe uşurinţa cu care publicul poate fi manipulat în cazul alegerilor de către oamenii din umbră. Abe Lincoln Must Die îl are ca personaj principal pe reînviatul preşedinte american care intră într-o cursă electorală cu… Max. Soda Poppers reapar şi sunt guvernatorii statelor South Dakota, North Dakota şi West Dakota (?!) în timp ce obsesia cu focoasele nucleare contribuie din plin la un cocktail exploziv pe care Max nu ezită să îl prepare. Personajul nou care apare în acest episod este agentul secret, perfect antrenat, care nu se abate de la misiune decât conform procedurilor şi a cărui menire este apărarea preşedintelui conform ordinelor, indiferent cât de absurde sunt acestea. Şi aici Bosco „creează” un dispozitiv fără de care povestea nu ar putea avansa, iar Sybil trece în barca matrimonialelor, dar aceste schimbări, deşi previzibile, sunt atât de neaşteptate ca formă încât constituie unul dintre principalele motive pentru care următorul episod este şi mai aşteptat.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei