Scenariu roşu pentru şcolile din 17 localități ale Moldovei

1scoliMD3

Dimensiune font:

| 08-02-2021 00:01

 

Deși nu există situații de carantină decât în localitatea botoșăneană Havîrna, unde incidența cazurilor de COVID este în continuare în jurul valorii de 10 la mia de locuitori, nu toate școlile din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est vor începe semestrul al doilea în bănci. Esistă, însă, pe lângă sutele de școli în scenariul galben și unități școlare din 17 localități care se vor afla, cel puțin pentru următoarele săptămâni, în scenariul roșu. Cele mai multe dintre acestea se regăsesc în judeţul Botoşani – 5, Suceava şi Vaslui – câte 4,  Iaşi - 2, Bacău şi Neamţ câte una

 

* IAŞI * Scenariu roşu la Probota şi Valea Lupului

Raportat la incidența epidemiologică a judeţului, dintr-un total de 98 de unități teritorial adminstrative, 76 sunt în scenariul verde, 20 în scenariul galben și 2 în scenariul roșu. Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori în Probota și Valea Lupului (scenariul roșu), între 1 și 3/1000 de locuitori în municipiul Iași, Aroneanu, Belcești, Ciurea, Erbiceni, Golăiești, Gorban, Heleșteni, Holboca, Ion Neculce, Miroslava, Miroslovești, Oțeleni, Rediu, Românești, Tătăruși, Tomești, Trifești, Vânători, Victoria (scenariul galben), sub 1/1000 de locuitori în celelalte localități (scenariul verde). În conformitate cu Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași, se înregistrează următoarea situație:

-390 de unități de învățământ în Scenariul 1 (verde): participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ, a tuturor preșcolarilor și elevilor, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

-256 de unități de învățământ în Scenariul 2 (galben): participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ, a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, și participarea zilnică, în sistem online, a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.

- 6 unități de învățământ în Scenariul 3 (roșu): participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ, a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, și participarea zilnică, în sistem online, a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.

* SUCEAVA * Restricții la școlile din Rădăuți, Vatra Dornei, Forăști și Moara

Astăzi, unitățile de învățământ din Rădăuți, Vatra Dornei, Forăști și Moara vor funcționa în scenariul roșu, urmând să fie prezenți fizic la cursuri doar preşcolarii şi elevii din învăţământul primar, restul participând în sistem online. În scenariul galben sunt incluse unitățile de învățământ din 54 localități, printre care Suceava, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Siret, Iacobeni, Dolhești, Solca, Ipotești, Șcheia, Bosanci și Milișăuți. În aceste localități se vor prezenta fizic la ore preşcolarii şi elevii din învăţământul primar, elevilor din clasele a VIII–a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal. 56 localități din județul Suceava vor începe semestrul II școlar în scenariul verde, printre care Liteni, Dolhasca, Adâncata, Pătrăuți, Dumbrăveni, Salcea, Baia, Pojorâta, Cornu Luncii, Vadu Moldovei, Drăgușeni, Bogdănești, Verești, Frasin, Boroaia, Râșca, Cârlibaba și Izvoarele Sucevei.

* VASLUI * 4 unităţi de învăţământ în scenariul roșu

Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui monitorizează începerea semestrului al II-lea al anului şcolar 2020-2021 în toate unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţ. Cele 640 de unităţi de învăţământ vor funcţiona astfel:

490 unităţi de învăţământ în Scenariul verde - participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară; 141 unităţi de învăţământ în scenariul galben - participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII- a, a XlI-a, a XlII-a şi a celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal şi participarea zilnică în sistem Online a elevilor din celelalte clase/ ani de studiu; 9 unităţi de învăţământ din patru localităţi în scenariul roșu - participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară şi participarea zilnică în sistem online a elevilor din celelalte clase/ ani de studiu.

 * BACĂU * Scenariu roșu la Măgura

În 21 de localități, printre care municipiile Bacău, Onești și Moinești se deschid în scenariul galben, adică doar nivelul preșcolar, clasele primare și cele de final de ciclu. În alte 71 de unități administrativ teritoriale, școlile sunt în scenariul verde, adică toți copiii merg la ore. Autoritățile continuă să impună pentru redeschiderea în siguranță, menținerea distanței între elevi, purtarea măștii de toți profesorii, elevii, personalul din școli, aerisirea frecventa a spațiilor. În continuare se va face triajul epidemiologic observational la intrarea în unitate. La primele semne de boală, copiii pot fi testați cu teste rapide, doar după acordul părinților, care se obține pe loc. Ei rămân izolați separat până la venirea părinților. La apariția unui caz, rămâne în izolare întreaga clasa. Singura localitate roșie din județul Bacău este Măgura pentru ca rata de infectare este peste 3 la mia de locuitori. Aici vor merge la școală doar clasele primare și copiii de grădiniță.

* BOTOŞANI * Şcoală exclusiv online doar la Havârna

Mai mult de o jumătate din totalul celor 133 de unităţi de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică din judeţ vor relua astăzi cursurile după scenariul galben, potrivit unei hotărâri adoptate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Botoşani. Potrivit documentului aprobat de CJSU, 75 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, cu 142 de structuri arondate, vor începe şcoala după scenariul 2, în timp ce alte 53 de unităţi de învăţământ, cu 181 de structuri arondate, vor începe şcoala după scenariul 1. De asemenea, patru unităţi cu personalitate juridică, cu 17 structuri arondate, vor aplica scenariul 3. O singură unitate de învăţământ, cea din comuna Havârna, căreia îi sunt arondate cinci structuri, va desfăşura activitatea didactică exclusiv online. Localitatea Havârna, unde rata de infectare cu COVID-19 era vineri de 6,74 cazuri la 1.000 de locuitori, se află în carantină de joia trecută. 

* NEAMŢ * Scenariu galben în 17 localităţi

Unităţile de învăţământ din 65 de localităţi ale judeţului Neamţ se vor deschide, pe 8 februarie, în scenariul verde, a declarat prefectul George Lazăr la finalul şedinţei de vineri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Totodată, în 17 localităţi, între care în municipiul Piatra-Neamţ, oraşul Târgu Neamţ şi oraşul Bicaz, unităţile şcolare îşi desfăşura activitatea în scenariul galben. O singură localitate, respectiv comuna Moldoveni, se află în scenariul roşu, cu o incidenţă de peste trei cazuri de COVID-19 la o mie de locuitori. Dintre cele 326 unităţi şcolare din Neamţ, 216 sunt în scenariul verde, 108 în scenariul galben şi una în scenariul roşu. Daniel BACIU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

COMUNA GROPNITA, JUDET IASI, sat BULBUCANI, tel/ fax 0232.414124, email: primariagropnita@gmail.com organizează licitație (etapa 2) în vederea concesionării spaţiilor din Dispensarul medical, aflate in domeniul public al comunei Gropniţa, judetul Iasi, în vederea amenajării de Cabinete medicale individuale şi Farmacie. Spațiile din Dispensarul Uman sunt identificate astfel: 3. Spaţiul nr. 3 - suprafaţă totală de 37,10 mp, situat la parterul clădirii Dispensarului medical (spaţiu de 16,55 mp-Administraţie+spaţiu de 3,75 mp-Oficiu+spaţiu de 8,80 mp-Hol+spaţiu de 4,20 mp-Depozitare+spaţiu de 3,80 mp-G.S.) 4. Spaţiul nr.4 - suprafaţa totală de 44,97 mp din care: 27,40 mp spaţii cabinete+17,57 mp spaţii comune, situat la etajul clădirii Dispensarului medical (spaţiu de 18,45mp-Camera pentru tratamente+ spaţiu de 8,95 mp-Centru personal); 5. Spaţiul nr. 5- suprafată totală de 32,47 mp din care: 14,90 mp spaţiu cabinet+17,57 spaţii comune ,situat la etajul clădirii Dispensarului medical (spaţiu 12,25 –cabinet stomatologie + 2,65 mp-Sterilizare). Concesionarea se face conform OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ și Hotărârii Consiliului Local nr. 110 / 18.12.2020. Informații privind documentația de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. Documentația de atribuire se poate ridica de la sediul Primariei comunei Gropnita, Compartimentul achiziții publice. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar este de 50 lei, se poate achita in numerar la casieria Primăriei comunei Gropnița. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 21.03.2021, ora 12:00. Ofertele se depun la sediul Primariei, data-limita de depunere a ofertelor: 26.03.2021, ora 10:00, intr- un exemplar. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 26.03.2021, ora 11:00 la sediul Primăriei comunei Gropnița, judetul Iasi. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iasi, strada Elena Doamna, nr. 1A, CP 700398, tel 0232260600, fax 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro
Cum primeau decedatii indemnizatii de merit de la Academia Romana. Suma se ridica la peste 3 milioane de lei
04/03/2021 14:56

Un casier de la Academia Romana este cercetat de politie si procurori dupa ce si-at fi insusit peste trei milioane de lei din banii institutiei. Banii figurau ca indemnizatii de merit platite catre unele persoa ...

UPDATE Firma romaneasca, suspectata ca a spalat 500.000 de dolari proveniti din escrocherii financiare comise in strainatate
04/03/2021 10:44

Politistii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti au descins joi dimineata la patru adrese din Capitala si Calarasi intr-un dosar ...

FOTO/VIDEO - Imagini de groază de la cutremurul din 4 martie 1977
04/03/2021 09:00

În seara de vineri, 4 martie 1977, la ora 21.22, Romania a fost zguduită de un puternic cutremur cu o magnitudine de 7.2 pe scara Richter, avand epicentrul in Muntii Vrancei. Era al doilea mare seism din ...

Scandal în Spania - surorile regelui Felipe al VI-lea s-au vaccinat peste rând
04/03/2021 08:00

Vaccinarea anti-COVID-19, despre care au relatat mai multe media, a surorilor regelui spaniol Felipe al VI-lea, in timpul unei călătorii la Abu Dhabi, a provocat o polemică in Spania, unde partidul Podem ...

Un ieșean de 72 de ani este anchetat pentru contrabandă
03/03/2021 21:41

Un bărbat de 72 de ani din Iasi este anchetat pentru contrabandă, după ce in interiorul autoturismului pe care il conducea au fost găsite 150 de pachete de tigări de provenientă Duty free. Un bărbat de ...

Actualitate > International > stiri internationale VIDEO Cum au intervenit politistii din Israel si China in luari de ostatici similare celei de la Onesti. Atacatorii au fost impuscati
03/03/2021 21:04

 Modul in care polistii au intervenit in cazul luarii de ostatici de la Onesti, unde doi oameni au fost omorati dupa mai multe ore de negocieri cu Politia a starnit un val de reactii critice. Doua inr ...

VIDEO Un cutremur puternic a lovit Grecia. Seismul de 6,3 grade a fost resimtit in toata regiunea Balcanilor, inclusiv in Romania
03/03/2021 14:08

 Un cutremur extrem de puternic s-a produs miercuri, 3 martie, in Grecia. Seismul a fost inregistrat in jurul orei 12.15. UPDATE 14.00 Mai multe replici ale seismului, cu magnitudine redusa, au fost i ...

Doi români au furat pistoalele și uniformele unor polițiști spanioli, ca să se răzbune după ce au fost prinși noaptea, pe stradă, încălcând restricțiile
03/03/2021 09:14

  Mai multe arme si uniforme au fost furate dintr-un sediu al Gărzii Civile din Toledo, dar hotii, care luaseră si alte obiecte din postul Villafranca de los Caballeros, au fost deja arestati, scrie L ...

Cutremur de 3 grade in aceasta dimineata in zona seismica Vrancea
03/03/2021 08:53

Un cutremur cu magnitudinea 3 pe scara Richter s-a produs, miercuri dimineată, in zona seismică Vrancea, judetul Buzău, anuntă specialistii din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare si pentru ...

FOTO/VIDEO - 10 beneficii ale aspirinei
02/03/2021 14:41

Cunoscutul medicament folosit in combaterea răcelilor, aspirina are si alte utilizări in domenii diferite. 1. Îndepărtează petele de transpiraţie 2. Te scapă de inţepăturile insectelor 3. &Icir ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei