Şefa ANAF, în prima apariţie de la preluarea funcţiei: Noi trimitem popririle şi la terţi

bani (1)

Dimensiune font:

| 10-04-2019 10:50

Mihaela Triculescu, preşedinta Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a făcut, marţi, primele declaraţii publice de la preluarea funcţiei, în cadrul unor audieri la Senat privind popririle şi accelerarea acestei proceduri.

 

 Senatorul PSD Cătălin – Daniel Fenechiu, care a descris că i-au fost poprite conturile câteva zile şi a aflat în weekend, a întrebat, în timpul unor audieri desfăşurate marţi la Senat, dacă Fiscul pregăteşte vreun proiect prin care să fie ridicate mai repede decât în prezent popririle de pe conturile bancare.

„Avem în vedere măsuri prin care persoanele fizice care au o datorie mai mică de 100 de lei nu mai pot fi popriţi. Într-adevăr, procedura era mai greoaie pentru oprirea popririlor, am dat o circulară prin care, zilnic, un inspector merge la bănci, pentru a rezolva această problemă şi a se ridica popririle... Deci, nu mai există acum o perioadă mai lungă de o zi, adică trei – patru zile, după ce s-a achitat creditul, ca să se poată ridica poprirea de la bancă”, a răspuns Mihaela Triculescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), care şi-a preluat funcţia la data de 3 ianuarie 2019, odată cu revocarea lui Ionuţ Mişa.

Şefa Fiscului a recunoscut că, în prezent, pentru cei care au o datorie şi mai multe carduri poprirea se face pe toate, „pentru că nu se ştie”, respectiv nu este conectată baza Fiscului cu una comună a băncilor.

„Noi trimitem către toate băncile şi la terţi chiar. Doamna Săftoiu (deputatul PNL Adriana Săftoiu – n.red.) ar fi trebuit să fie informată, pentru că noi am trimis şi la Camera Deputaţilor. Deci, noi nu v-am poprit doar conturile bancare, ci v-am trimis... Trebuia să fiţi informată şi să nu fiţi pusă în situaţia...”, a continuat Triculescu.

Adriana Săftoiu a prezentat în cadrul audierilor modul în care a aflat, la data de 9 martie, că i-au fost poprite ambele conturi, unul la Raiffeisen şi altul la BRD, pentru o plată făcută în 2016, dar neevidenţiată în registrele Fiscului.

În plus, în timpul celor două ore cât a fost prezentă la audieri, preşedinta ANAF a susţinut, preţ un minut şi jumătate, că legislaţia fiscală din România a fost inspirată de cea din ţările occidentale.

„ANAF-ul a luat în vedere cele mai bune practici europene ale administraţiilor fiscale, iar Codul de procedură fiscală, care este la noi în prezent, este adaptat legislaţiilor fiscale europene. Şi în Franţa, de exemplu, se fac înfiinţările de popriri de către organele fiscale, cu excepţia sechestrelor care se înfiinţează toate organele fiscale, doar notificarea se face de către entităţi externalizate”, a precizat Triculescu.

La audieri era prezent Francois Bloch, CEO-ul BRD - Groupe Société Générale, care este francez, iar acţionarul majoritar, Groupe Société Générale are origini franceze.

„Ceea ce vroiam să vă spunem este că toate procedurile le-am adaptat, vrem să fie astfel încât să îmbunătăţească relaţia cu contribuabilul şi să o îmbunătăţească şi uşurarea Fiscului în administrarea propriilor creanţe fiscale. Deci, am făcut nenumărate cercetări şi schimburi de experienţă cu administraţiile fiscale europene în acest sens, astfel încât toate procedurile sunt aproape similare cu cele europene”, a încheiat Triculescu.

Bloch a spus, marţi, că, la aproximativ 2,3 milioane de clienţi, anul trecut, banca a primit aproape 700.000 de cereri de poprire, dintre care 418.000 de popriri au fost trimise de Fisc şi aproape 250.000 de popriri de către avocaţi. Astfel, BRD a primit cereri de poprire a conturilor pentru aproximativ 30% dintre clienţi, anul trecut.

Preşedinta ANAF a fost însoţită la audieri de Mihaela Negruţiu, director general în cadrul ANAF, şi de către Mirela Călugăreanu, director general în cadrul ANAF, care a fost preşedintele ANAF între iulie 2017 şi martie 2018, când a fost înlocuită de Ionuţ Mişa. Călugăreanu a fost prima femeie preşedinte al Fiscului din România.

„Îl invitasem pe domnul Teodorovici (Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice - n.red.), la o discuţie, dar aşa cum m-am şi ne-am obişnuit, primii care încalcă regulamentul Camerei Deputaţilor, care spune foarte clar dacă un ministru este invitat la o comisie, este obligatorie prezenţa lui, sunt miniştrii parlamentari. Aceasta este ciudăţenia şi paradoxul calităţii de parlamentar, dar vom insista să vină domnul Teodorovici, pentru că i-am spus doamnei director de la ANAF care a avut bunăvoinţa să vină, că problema ANAF-ului ţine deja de o decizie politică. Cineva ar trebui să răspundă: ce Dumnezeu vrea să facă cu acest ANAF?”, a declarat Săftoiu, marţi.

În prezent, dacă s-ar face un referendum în care oamenii ar fi întrebaţi ce părere au despre ANAF, „am afla nişte lucruri groaznice”, a mai susţinut deputatul PNL.

„Realmente, când primeşti acasă un plic de la ANAF, te cutremuri mai mult decât dacă primeşti un plic de la DNA, pentru că ştii sigur că îţi va fi foarte greu să dovedeşti ce nu ai făcut”, a afirmat Adriana Săftoiu.

Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii a Senatului a avut, marţi, audieri în cazurile privind: problema înfiinţării popririlor bugetare asupra conturilor bancare personale, fără înştiinţare prealabilă (Dosar 170/2019); cesionarea de către bănci a creanţelor debitorilor, dreptul cesionarilor de a percepe de la debitor sume reprezentând dobândă şi comision de administrare, verificarea de către ANPC a conţinutului contractelor încheiate între instituţiile de credit şi consumator, necesitatea modificării OUG nr. 52/2016, în sensul includerii tuturor tipurilor de contracte de credit, modul în care a supravegheat şi controlat BNR activitatea băncilor care au cesionat creanţele către firmele care nu erau instituţii de credit sau instituţii financiare autorizate, necesitatea obligării băncilor de a notifica clienţii înainte de a transmite datele personale la Biroul de Credit (Dosarul 121 şi Dosarul 171). MEDIAFAX.RO

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei