Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 18:51

Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper Review

În ciuda faptului ca în realitate adevăratul Jack Spintecătorul nu a fost prins niciodată, sunteţi puşi în pielea celebrului detectiv care, alături de bunul său prieten, doctorul Watson, trebuie să dezlege misterul criminalului în serie. De la început se remarcă un lucru inedit pentru genul adventure – posibilitatea de a controla personajul din două perspective, 1st şi 3rd person. Cu toate acestea, niciuna nu mi s-a părut foarte eficientă, astfel că adesea am schimbat între cele moduri de câte ori simţeam că nu am cea mai bună perspectivă asupra acţiunilor ce trebuie făcute într-o anumită încăpere.

Datorită faptului că interfaţa este redusă la minim vom beneficia de o vizibilitate sporită, dar asta vine cu un sacrificiu pe măsură, folosirea obiectelor din inventar fiind bizară de-a dreptul. De pildă, dacă aveţi un lacăt în faţă şi patru chei în inventar, sistemul vă obligă să intraţi în meniul special de inventar, luaţi o cheie, ieşiţi din meniu şi să testaţi cheia. Aceşti paşi trebuie urmaţi pentru pentru fiecare cheie, ceea ce devine obositor după o perioadă.

Întrucât avem de-a face cu un point-and-click veritabil, deplasarea personajului va fi realizată cu un click de mouse, în timp ce un dublu-click îl va determina să alerge către destinaţie. De asemenea, cu o simplă apăsare a tastei C vi se prezintă harta oraşului, folosită pentru a naviga mai uşor între zone deja vizitate. Iar orice magazin, casă sau depozit prin care treceţi va fi notat automat pe hartă.

Acţiunea este complet liniară şi nici chiar începătorii genului nu vor întâmpina dificultăţi majore în a descoperi ce trebuie făcut când vor ajunge într-un anumit loc. Aici vine în ajutor un sistem dinamic de „ghidare”, a cărui prezenţă este extrem de utilă la nevoie. Prin apăsarea tastei Space, va apărea o lupă în dreptul tuturor obiectelor cu care puteţi interacţiona din camera respectivă. Evident, nu recomand folosirea acestei funcţii decât în situaţii de criză majoră, pentru a nu pierde din spiritul unui adventure şi pentru a fi mai aproape de celebrele serii clasice Indiana Jones şi Monkey Island.

Mai mult decât atât, cele două personaje pe care le veţi controla alternativ vor specifica următorul pas sau următorul loc pe care trebuie să-l viziteze în încercarea lor de a descoperi nemilosul ucigaş. Deci e la mintea cocoşului încotro trebuie să vă îndreptaţi dacă Dr. Watson spune că e imperativ să mearga la spital pentru a obţine urgent un anume medicament. Iar dacă vreţi să părăsiţi camera înainte de a termina toate questurile, veţi fi atenţionaţi şi nu vi se va permite plecarea.

Spre dezamăgirea celor care vor un fir epic cât mai misterios şi mai dificil de elucidat, producătorii au presărat povestea cu questuri oarecum simpliste în ceea priveşte dificultatea. De obicei vi se spune să vorbiţi cu un anumit personaj sau să-i cereţi un obiect, iar acel personaj la rândul lui are nevoie de un serviciu în schimbul ajutorului oferit. În felul acesta ajungeţi să discutaţi cu patru-cinci personaje, fiecare având nevoie de câte ceva, dar când mulţumiţi unul din ei, problemele se rezolvă subit, asemeni unui domino. Ce-i drept, mi-a plăcut logica lor şi niciodată nu am întâlnit ceva greu de intuit.

Pe lângă aceste questuri, există şi multe puzzle-uri destul de inteligente şi cu o doză mare de imaginaţie. Deşi în mare parte acestea pun serios gândirea la încercare într-un mod interesant şi provocator, de multe ori am avut impresia ca unele dintre ele sunt extrem de dificile şi necesită o doză mare de noroc pe lângă o minte ageră.

O inovaţie de bun augur vine din partea unor elemente specifice investigaţiilor criminalistice, şi anume deducţiile, concluziile şi desfăşurătorul temporal (time scale). Astfel, după descoperirea şi investigarea unei crime, Sherlock Holmes adună informaţii pe care le foloseşte în meniul de deducţie, unde printr-un sistem arborescent de indicii va ajunge la una sau mai multe supoziţii referitoare la criminal.

Jucătorul are la dispoziţie mai multe opţiuni şi doar dacă le selectează pe cele potrivite deducţia finală va fi corectă, ea transformându-se apoi într-o concluzie. Desfăşurătorul temporal nu este altceva decât o riglă imaginară pe care investigatorii noştri aşează evenimentele în funcţie de momentul zilei în ele care s-au întâmplat, cu scopul de a afla ora crimei respective. Trebuie să recunosc că mi-au plăcut aceste elemente care m-au făcut să ma simt în pielea unui adevărat detectiv.

Din punct de vedere grafic, Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper nu este o capodoperă, dar un adventure bun nici nu trebuie să fie. Pentru cei mai pretenţioşi recomand folosirea camerei 3rd person, pentru un feeling mai natural. Nici cea 1st person nu e de lepădat, dar cei care joacă în paralel şi FPS-uri vor fi uşor dezamăgiţi de engine.

Un element care face cinste jocului îl reprezintă sunetul. Muzica apăsătoare este în ton cu atmosfera, pe străzi se aud oamenii cum cerşesc, iar vocile personajelor au un veritabil accent englezesc, foarte interesant. În comparaţie cu alte titluri, NPC-urile nu poartă conversaţii prea lungi, majoritatea aruncând o vorbă urâtă fără dorinţa de a continua discuţia. Dar în antiteză cu vocile NPC-urilor şi cea a lui Watson, vocea lui Sherlock Holmes e absolut oribilă.

Şi nu e vreo problemă de accent sau lipsă de intonaţie, ci mă refer la faptul că actorul respectiv dă impresia că se străduieşte prea mult. Pe tot parcursul aventurii parcă am văzut pe cineva făcând eforturi disperate să nu greşească vreo replică. De aceea, nu am putut sa asociez sub nici o formă personajul de pe ecran cu vocea din boxe.

Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper a fost lansat cu scopul de a umple pentru o perioadă golul care se măreşte în ultimul timp pe calculatoarele pasionaţilor de adventure. Nu pot sa clasific titlul de faţă ca fiind excepţional din vreun punct de vedere, dar nici nu îl pot considera unul excesiv de banal. Povestea e interesantă, quest-urile sunt logice, iar puzzle-urile, deşi uneori frustrante la culme, sunt pline de imaginaţie.

Dar cu toate că are calitaţile lui incontestabile, nu am fost impresionat. Poate pentru că m-au enervat prea tare unele puzzle-uri, poate pentru că vocea lui Holmes mi s-a părut insuportabilă sau poate că aştept cu prea mare entuziasm o nouă surpriză de la Lucas Arts. Însă pentru restul fanilor adventure sau pentru cei care s-au visat vreodată detectivi, jocul nu trebuie ratat.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Coronavirus: Republica Moldova instituie stare de urgenţă până la 15 ianuarie 2021
28/11/2020 00:26

 Comisia naţională extraordinară de sănătate publică (CNESP) de la Chişinău a decis, vineri, intr-o şedinţă condusă de premierul Ion Chicu, insituirea stării de urgenţă pe intreg teritoriul ...

Condamnari dure intr-unul din dosarele ANRP: Crinuta Dumitrean si milionarul Horia Simu - 6 ani, iar expertul Alin Dima - 9 ani si 8 luni
27/11/2020 20:40

Fosta sefa a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) Crinuta Dumitrean, a fost condamnata, vineri, 27 noiembrie, la 6 ani si 3 luni inchisoare pentru abuz in serviciu si luare de mita, in ...

FOTO/VIDEO - Moartea unui cal de curse, răzbunată prin condamnarea jocheului la închisoare. Animalul a murit după ce ar fi fost biciuit cu cravaşa până la epuizare
27/11/2020 15:00

Un jocheu irlandez a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare şi i s-a interzis să practice echitaţia timp de cinci ani pentru moartea calului său, transmite Agerpres. Animalul a murit după ce ...

Donald Trump a  recunoscut că va părăsi Casa Albă. Află și în ce condiții
27/11/2020 14:45

Trump spune pentru prima dată că va părăsi functia dacă Colegiul Electoral votează pentru Biden Presedintele Donald Trump a declarat pentru prima dată că va părăsi mandatul dacă Colegiul Electoral v ...

Trump spune că distribuirea vaccinului anti-Covid va începe săptămâna viitoare
27/11/2020 08:45

Presedintele SUA, Donald Trump, a spus joi că distribuirea vaccinului impotriva coronavirusului va incepe săptămana viitoare si in săptămana de după aceasta, relatează Reuters. Vorbind militarilor ameri ...

ANM - 36 de judete sunt sub cod galben de ceata in aceasta dimineata    Prognoza meteo pentru urmatoarele zile
27/11/2020 08:33

    VREMEA      Prognoza meteo pentru IASI Iasi http://www.tititudorancea.ro/z/vremea_prognoza_meteo_iasi_romania.htm DATI CLIC PE " detalii" si se va dechide pa ...

Diego Maradona a fost înmormântat alături de părinții săi
27/11/2020 08:00

Maradona a fost inmormantat  in cimitirul „Jardin de Bella Vista", alături de părintii lui - Dona Tota si Don Diego. Deschis in anii 1980, este un cimitir privat inconjurat de verdeată, la 35 ...

Accident în Giurgiu. O autocisternă bulgărească încărcată cu sodă caustică s-a răsturnat
26/11/2020 12:28

O autocisternă bulgărească incărcată cu sodă caustică s-a răsturnat joi pe DN 5 B, la ieşirea din localitatea Schitu, judeţul Giurgiu, pe sensul de mers spre localitatea Ghimpaţi. Pompierii din cadr ...

 SUA - 2.400 de decese asociate COVID-19 în 24 de ore, cel mai mare bilanț de la începutul pandemiei
26/11/2020 10:19

Statele Unite au anunţat miercuri, in ajunul sărbătorii de Ziua Recunoştinţei, peste de 2.400 de decese asociate COVID-19 in 24 de ore, potrivit datelor oferite de Universitatea Johns Hopkins, un bilanţ a ...

Testări gratuite în 600 de farmacii din Regiunea Romei
26/11/2020 10:15

600 de farmacii din regiunea Romei, implicate intr-o campanie de testare. Multe dintre farmacii au montat corturi pentru testare, angajand personal suplimentar. În urma acestei strategii, capacitatea de t ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei