Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 18:51

Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper Review

În ciuda faptului ca în realitate adevăratul Jack Spintecătorul nu a fost prins niciodată, sunteţi puşi în pielea celebrului detectiv care, alături de bunul său prieten, doctorul Watson, trebuie să dezlege misterul criminalului în serie. De la început se remarcă un lucru inedit pentru genul adventure – posibilitatea de a controla personajul din două perspective, 1st şi 3rd person. Cu toate acestea, niciuna nu mi s-a părut foarte eficientă, astfel că adesea am schimbat între cele moduri de câte ori simţeam că nu am cea mai bună perspectivă asupra acţiunilor ce trebuie făcute într-o anumită încăpere.

Datorită faptului că interfaţa este redusă la minim vom beneficia de o vizibilitate sporită, dar asta vine cu un sacrificiu pe măsură, folosirea obiectelor din inventar fiind bizară de-a dreptul. De pildă, dacă aveţi un lacăt în faţă şi patru chei în inventar, sistemul vă obligă să intraţi în meniul special de inventar, luaţi o cheie, ieşiţi din meniu şi să testaţi cheia. Aceşti paşi trebuie urmaţi pentru pentru fiecare cheie, ceea ce devine obositor după o perioadă.

Întrucât avem de-a face cu un point-and-click veritabil, deplasarea personajului va fi realizată cu un click de mouse, în timp ce un dublu-click îl va determina să alerge către destinaţie. De asemenea, cu o simplă apăsare a tastei C vi se prezintă harta oraşului, folosită pentru a naviga mai uşor între zone deja vizitate. Iar orice magazin, casă sau depozit prin care treceţi va fi notat automat pe hartă.

Acţiunea este complet liniară şi nici chiar începătorii genului nu vor întâmpina dificultăţi majore în a descoperi ce trebuie făcut când vor ajunge într-un anumit loc. Aici vine în ajutor un sistem dinamic de „ghidare”, a cărui prezenţă este extrem de utilă la nevoie. Prin apăsarea tastei Space, va apărea o lupă în dreptul tuturor obiectelor cu care puteţi interacţiona din camera respectivă. Evident, nu recomand folosirea acestei funcţii decât în situaţii de criză majoră, pentru a nu pierde din spiritul unui adventure şi pentru a fi mai aproape de celebrele serii clasice Indiana Jones şi Monkey Island.

Mai mult decât atât, cele două personaje pe care le veţi controla alternativ vor specifica următorul pas sau următorul loc pe care trebuie să-l viziteze în încercarea lor de a descoperi nemilosul ucigaş. Deci e la mintea cocoşului încotro trebuie să vă îndreptaţi dacă Dr. Watson spune că e imperativ să mearga la spital pentru a obţine urgent un anume medicament. Iar dacă vreţi să părăsiţi camera înainte de a termina toate questurile, veţi fi atenţionaţi şi nu vi se va permite plecarea.

Spre dezamăgirea celor care vor un fir epic cât mai misterios şi mai dificil de elucidat, producătorii au presărat povestea cu questuri oarecum simpliste în ceea priveşte dificultatea. De obicei vi se spune să vorbiţi cu un anumit personaj sau să-i cereţi un obiect, iar acel personaj la rândul lui are nevoie de un serviciu în schimbul ajutorului oferit. În felul acesta ajungeţi să discutaţi cu patru-cinci personaje, fiecare având nevoie de câte ceva, dar când mulţumiţi unul din ei, problemele se rezolvă subit, asemeni unui domino. Ce-i drept, mi-a plăcut logica lor şi niciodată nu am întâlnit ceva greu de intuit.

Pe lângă aceste questuri, există şi multe puzzle-uri destul de inteligente şi cu o doză mare de imaginaţie. Deşi în mare parte acestea pun serios gândirea la încercare într-un mod interesant şi provocator, de multe ori am avut impresia ca unele dintre ele sunt extrem de dificile şi necesită o doză mare de noroc pe lângă o minte ageră.

O inovaţie de bun augur vine din partea unor elemente specifice investigaţiilor criminalistice, şi anume deducţiile, concluziile şi desfăşurătorul temporal (time scale). Astfel, după descoperirea şi investigarea unei crime, Sherlock Holmes adună informaţii pe care le foloseşte în meniul de deducţie, unde printr-un sistem arborescent de indicii va ajunge la una sau mai multe supoziţii referitoare la criminal.

Jucătorul are la dispoziţie mai multe opţiuni şi doar dacă le selectează pe cele potrivite deducţia finală va fi corectă, ea transformându-se apoi într-o concluzie. Desfăşurătorul temporal nu este altceva decât o riglă imaginară pe care investigatorii noştri aşează evenimentele în funcţie de momentul zilei în ele care s-au întâmplat, cu scopul de a afla ora crimei respective. Trebuie să recunosc că mi-au plăcut aceste elemente care m-au făcut să ma simt în pielea unui adevărat detectiv.

Din punct de vedere grafic, Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper nu este o capodoperă, dar un adventure bun nici nu trebuie să fie. Pentru cei mai pretenţioşi recomand folosirea camerei 3rd person, pentru un feeling mai natural. Nici cea 1st person nu e de lepădat, dar cei care joacă în paralel şi FPS-uri vor fi uşor dezamăgiţi de engine.

Un element care face cinste jocului îl reprezintă sunetul. Muzica apăsătoare este în ton cu atmosfera, pe străzi se aud oamenii cum cerşesc, iar vocile personajelor au un veritabil accent englezesc, foarte interesant. În comparaţie cu alte titluri, NPC-urile nu poartă conversaţii prea lungi, majoritatea aruncând o vorbă urâtă fără dorinţa de a continua discuţia. Dar în antiteză cu vocile NPC-urilor şi cea a lui Watson, vocea lui Sherlock Holmes e absolut oribilă.

Şi nu e vreo problemă de accent sau lipsă de intonaţie, ci mă refer la faptul că actorul respectiv dă impresia că se străduieşte prea mult. Pe tot parcursul aventurii parcă am văzut pe cineva făcând eforturi disperate să nu greşească vreo replică. De aceea, nu am putut sa asociez sub nici o formă personajul de pe ecran cu vocea din boxe.

Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper a fost lansat cu scopul de a umple pentru o perioadă golul care se măreşte în ultimul timp pe calculatoarele pasionaţilor de adventure. Nu pot sa clasific titlul de faţă ca fiind excepţional din vreun punct de vedere, dar nici nu îl pot considera unul excesiv de banal. Povestea e interesantă, quest-urile sunt logice, iar puzzle-urile, deşi uneori frustrante la culme, sunt pline de imaginaţie.

Dar cu toate că are calitaţile lui incontestabile, nu am fost impresionat. Poate pentru că m-au enervat prea tare unele puzzle-uri, poate pentru că vocea lui Holmes mi s-a părut insuportabilă sau poate că aştept cu prea mare entuziasm o nouă surpriză de la Lucas Arts. Însă pentru restul fanilor adventure sau pentru cei care s-au visat vreodată detectivi, jocul nu trebuie ratat.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei