Simon the Sorcerer 4: Chaos Happens – RePlay Review

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 14:28

Simon the Sorcerer 4: Chaos Happens – RePlay Review

Lansate de Adventure Soft în 1993, respectiv 1995, primele două jocuri din seria Simon the Sorcerer au fost foarte apreciate de fanii genului adventure; umorul lor a fost comparat cu cel din seria Monkey Island, lucru remarcabil având în vedere că atunci a fost perioada de maximă înflorire a jocurilor adventure.

Însă nici acest gen nu a scăpat de o dureroasă tranziţie către epoca 3D, una din victimele de răsunet fiind Simon the Sorcerer 3D, apărut în 2002. Deşi povestea, gameplay-ul şi umorul s-au ridicat uneori la înălţimea primelor două titluri, Simon The Sorcerer 3D a avut de suferit din cauza interfeţei, dar mai ales din cauza graficii absolut hidoase care a făcut că personajele să fie doar o îngrămădeală de poligoane colorate. De aceea, fanii genului adventure au aşteptat cu neîncredere apariţia celui de-al patrulea joc al seriei, de această dată dezvoltat de cei de la Silver Style Entertainment.

Povestea din Simon the Sorcerer 4: Chaos Happens are loc după câţiva ani de la evenimentele din Simon the Sorcerer 3D. După o ceartă cu fratele său mai mic, Simon este lovit de o telecomandă şi, în timp ce este inconştient, află că Regatul Magic este din nou în primejdie şi e pe cale să piardă afecţiunea lui Alix, fiica lui Calypso, personaje binecunoscute de fanii seriei.

Ca şi în celalalte trei părţi, umorul este atât unul de situaţie, cât mai ales de limbaj. Pentru primul caz, exemplul cel mai concludent este o versiune modificată a basmului cu Scufiţa Roşie: o fată extrem de răsfăţată care nu are ezitări în a îşi apără convingerile feministe folosind chiar şi un spray cu piper, un tată complet sub papucul mamei, o bunică de-a dreptul enervantă, un lup alcoolic, dar şi o găină… deprimată.

Comicul de limbaj aparţine aproape în totalitate lui Simon care şi aici dă dovadă de mult sarcasm, (auto) ironie şi cinism. Plus diverse aluzii, mai mult sau mai puţin răutăcioase, la adresa altor jocuri (Diablo, Harry Potter), a genului adventure, ba chiar legate şi de a treia parte a seriei ("I have good reasons not to remember my adventures in Simon the Sorcerer 3D").

Din nefericire, umorul este destul de subţire. Are câteva faze memorabile care pot smulge mai mult decât zâmbete largi, dar pe ansamblu are poante şi replici copilăreşti, fiind o adevărată insultă la adresa inteligenţei jucătorului.

Pe de altă parte, replicile lui Simon conţin uneori indicii privind rezolvarea unor quest-uri. Ca în orice joc adventure, puzzle-urile sunt de trei feluri: unele care se bazează pe bunul simţ al jucătorului, acestea fiind cele mai uşoare. În cea de-a doua categorie intră cele ale căror soluţii au strânsă legătură cu modul în care se desfăşoară povestea. Astfel că dificultatea lor este variabilă, depinzând de cât de mult sunteţi familiarizaţi cu universul Simon the Sorcerer. Iar în cea de-a treia categorie avem puzzle-urile care cer fie o foarte mare experienţă cu jocurile adventure, fie o combinare la întâmplare a obiectelor din inventar.

Partea bună este că unele puzzle-uri sunt "locale", adică necesită doar folosirea obiectelor din scenele adiacente locului din care ia naştere puzzle-ul respectiv. Mai mult, povestea este lineară, astfel că niciodată nu veţi avea de rezolvat mai mult de trei-patru quest-uri în acelaşi timp. În al doilea rând, Simon the Sorcerer 4 este un joc ce foloseşte exclusiv mouse-ul, ale cărui acţiuni sunt complet interactive, în funcţie de elementul cu care intraţi în contact.

Drept urmare, nu va trebui să scanaţi milimetric fiecare scenă pentru a fi siguri că nu aţi pierdut din vedere obiecte sau aţi sărit peste descrierea lor ce vă poate furniza informaţii despre puzzle-uri. Tot cu ajutorul mouse-ului, în momentul în care faceţi rost de harta jocului, deplasarea între diverse locaţii se va face instant, salvând timp preţios.

În al treilea rând, există un jurnal care ţine evidenţa tuturor quest-urilor, complete şi incomplete. În momentul în care nu ştiţi cum să rezolvaţi un puzzle, puteţi cu ajutorul jurnalului să primiţi maxim trei indicii, unele mai clare, altele mai puţin evidente, însă în general folositoare. Trei menţiuni trebuie făcute. Unu, niciodată nu puteţi "greşi" un quest, aşa că nu trebuie să vă îngrijoraţi dacă un puzzle rămâne ceva mai mult timp în stadiul de incomplet: nu înseamnă că aţi greşit ceva, ci că este un puzzle a cărui rezolvare stă în soluţionarea celor secundare care îl alcătuiesc.

Doi, indiferent de cât de des apelaţi la acele indicii, finalul jocului este acelaşi şi nu veţi fi recompensat în niciun fel dacă aţi reuşit să îl terminaţi fără ajutorul acestor indicii. Un lucru de notat este că în Simon the Sorcerer 4 nu există shortcut-uri pe tastatură, astfel că pentru a accesa jurnalul trebuie apăsat de fiecare dată ESC.

Şi trei, pentru a vedea ce este în inventar (adică pălăria lui Simon), este suficient să mutaţi cursorul în partea de jos a ecranului, ceea ce, pe de altă parte, incomodează deplasarea lui Simon atunci când acesta trebuie să traverseze o scenă de sus în jos.

Dacă ne referim la partea tehnică, grafica este deseori mai mult decât decentă: animaţii fluide, fundaluri frumos desenate, paletă de culori de bun gust şi, în buna tradiţie a seriei, cu linii uşor curbe acolo unde ar trebui să fie linii drepte (gen World of Warcraft). Nici muzica nu deranjează – chiar dacă e repetitivă, ea este intercalată cu dese perioade de linişte, astfel că nu devine agasantă (deşi poate plictisi la un moment dat).

Vocile însă vă vor testa serios răbdarea. Nu m-a enervat faptul că lipsync-ul este absent, ci că replicile personajelor sunt spuse fie într-o manieră în care cea mai mică tonalitate lipseşte, fie cu o emfază exagerată. Totodată, ca şi în cazul altor jocuri a căror poveste este scrisă în altă limbă decât cea engleză, uneori vocile nu se potrivesc cu textele de pe ecran, care mai conţin şi mici greşeli gramaticale.

Cel mai deranjant lucru la acest capitol este vocea lui Simon. Încă de la introducerea penibilă, ca prezentare şi dialoguri, realizezi că s-a întâmplat ceva groaznic cu vocea protagonistului, care era una din caracteristicile definitorii ale seriei. În primul rând, este una de provenienţă americană şi fiecare fan al seriei ştie că Simon este britanic. În al doilea rând, Simon vorbeşte de parcă ar avea 10 ani. De aceea, nici nu-i de mirare că multe din replici îşi pierd savoarea – este tulburător să auzi o voce de copil care încearcă să spună o glumă al cărei conţinut este adresat adulţilor.

Trăgând linie, Simon the Sorcerer 4: Chaos Happens este un joc care se adresează în special fanilor seriei traumatizaţi de eşecul numit Simon the Sorcerer 3D. Cei cărora le place genul adventure vor avea parte de prea puţin umor de calitate, aspect în care alte titluri asemănătoare apărute recent excelează.

Nu putem decât să sperăm că Mike şi Simon Woodroffe, cei care au înfiinţat Adventure Soft şi au contribuit la realizarea acestui titlu, se vor implica şi mai mult în dezvoltarea părţii a cincea.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Coronavirus: Republica Moldova instituie stare de urgenţă până la 15 ianuarie 2021
28/11/2020 00:26

 Comisia naţională extraordinară de sănătate publică (CNESP) de la Chişinău a decis, vineri, intr-o şedinţă condusă de premierul Ion Chicu, insituirea stării de urgenţă pe intreg teritoriul ...

Condamnari dure intr-unul din dosarele ANRP: Crinuta Dumitrean si milionarul Horia Simu - 6 ani, iar expertul Alin Dima - 9 ani si 8 luni
27/11/2020 20:40

Fosta sefa a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) Crinuta Dumitrean, a fost condamnata, vineri, 27 noiembrie, la 6 ani si 3 luni inchisoare pentru abuz in serviciu si luare de mita, in ...

FOTO/VIDEO - Moartea unui cal de curse, răzbunată prin condamnarea jocheului la închisoare. Animalul a murit după ce ar fi fost biciuit cu cravaşa până la epuizare
27/11/2020 15:00

Un jocheu irlandez a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare şi i s-a interzis să practice echitaţia timp de cinci ani pentru moartea calului său, transmite Agerpres. Animalul a murit după ce ...

Donald Trump a  recunoscut că va părăsi Casa Albă. Află și în ce condiții
27/11/2020 14:45

Trump spune pentru prima dată că va părăsi functia dacă Colegiul Electoral votează pentru Biden Presedintele Donald Trump a declarat pentru prima dată că va părăsi mandatul dacă Colegiul Electoral v ...

Trump spune că distribuirea vaccinului anti-Covid va începe săptămâna viitoare
27/11/2020 08:45

Presedintele SUA, Donald Trump, a spus joi că distribuirea vaccinului impotriva coronavirusului va incepe săptămana viitoare si in săptămana de după aceasta, relatează Reuters. Vorbind militarilor ameri ...

ANM - 36 de judete sunt sub cod galben de ceata in aceasta dimineata    Prognoza meteo pentru urmatoarele zile
27/11/2020 08:33

    VREMEA      Prognoza meteo pentru IASI Iasi http://www.tititudorancea.ro/z/vremea_prognoza_meteo_iasi_romania.htm DATI CLIC PE " detalii" si se va dechide pa ...

Diego Maradona a fost înmormântat alături de părinții săi
27/11/2020 08:00

Maradona a fost inmormantat  in cimitirul „Jardin de Bella Vista", alături de părintii lui - Dona Tota si Don Diego. Deschis in anii 1980, este un cimitir privat inconjurat de verdeată, la 35 ...

Accident în Giurgiu. O autocisternă bulgărească încărcată cu sodă caustică s-a răsturnat
26/11/2020 12:28

O autocisternă bulgărească incărcată cu sodă caustică s-a răsturnat joi pe DN 5 B, la ieşirea din localitatea Schitu, judeţul Giurgiu, pe sensul de mers spre localitatea Ghimpaţi. Pompierii din cadr ...

 SUA - 2.400 de decese asociate COVID-19 în 24 de ore, cel mai mare bilanț de la începutul pandemiei
26/11/2020 10:19

Statele Unite au anunţat miercuri, in ajunul sărbătorii de Ziua Recunoştinţei, peste de 2.400 de decese asociate COVID-19 in 24 de ore, potrivit datelor oferite de Universitatea Johns Hopkins, un bilanţ a ...

Testări gratuite în 600 de farmacii din Regiunea Romei
26/11/2020 10:15

600 de farmacii din regiunea Romei, implicate intr-o campanie de testare. Multe dintre farmacii au montat corturi pentru testare, angajand personal suplimentar. În urma acestei strategii, capacitatea de t ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei