Soldier of Fortune: Payback Review

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 16:09

Soldier of Fortune: Payback Review

  Spre deosebire de predecesorii săi, Soldier of Fortune Payback nu a fost creat de Raven Software, ci de studiourile Cauldron, a căror (unică) experienţă în domeniul FPS-urilor s-a concretizat în Chaser, un joc slab din toate punctele de vedere. Faţă de Chaser, SoFP a fost dezvoltat cu ajutorul unei versiuni îmbunătăţite a engine-ului CloakNT. Chiar dacă e la a treia versiune, CloakNT nu poate ţine pasul cu celalalte motoare grafice ale prezentului şi nu mă refer neapărat la Unreal Engine 3 sau la CryEngine 2. Cu excepţia misiunilor din junglă şi a unor locuri în care apa arată foarte bine, titlul de faţă nu impresionează din punct de vedere grafic. Mai mult, interacţiunea cu mediul înconjurător e aproape nulă, existând doar posibilitatea de a trage în câteva butoaie a căror explozii, culmea!, rănesc inamicii foarte puţin sau deloc, chiar dacă aceştia se află în imediata lor vecinătate. În plus, imaginea reflectată în lunetă e aceeaşi, indiferent unde te afli, ceea ce spune multe despre capacităţile acestui engine.
        De altfel, din meniu poţi seta doar luminozitatea şi rezoluţia. Atât! Niciodată nu am mai întâlnit aşa ceva într-un joc pentru PC cu pretenţii (a se citi un joc care costă $39.99). Iar dacă nu instalezi patchul v1.1, vei observa un fenomen deranjant de clipping al unor texturi, indiferent că te joci pe XP sau Vista, sau că ai o placă video Ati sau Nvidia. Pe de altă parte, am descoperit că poţi trage prin ochiurile de sârmă ale gardurilor, lucru rar întâlnit în jocurile cu un asemenea grad scăzut de interactivitate. De asemenea, ca şi în Black, FPS-ul celor de la Criterion realizat pentru Xbox şi PS2, în momentul când reîncarci o armă, imaginea din depărtare se înceţoşează, fapt de care uneori trebuie ţinut seama, în special când vine vorba de multiplayer.

        La capitolul minusuri de neiertat intră şi faptul că nu te poţi apleca după colţuri. Da, într-un joc apărut în toamna lui 2007, care se autointitulează continuarea lui Soldier of Fortune 2, nu există opţiunea "lean". Absenţa acestei opţiuni se simte cel mai mult în multiplayer şi mai puţin în single-player, datorită AI-ului idiot, un alt aspect care arată lipsa de experienţă sau dezinteresul slovacilor de la Cauldron. Nu contează ce zgomote faci şi nici dacă tragi în ei, inamicii nu vor reacţiona decât dacă te apropii la o anumită distanţă. Moment în care vor căuta să te lichideze urmând cu stricteţe diverse scripturi.
        Astfel, nu vor fi rare cazurile în care vei vedea cum aceştia nu vor trage în tine până când nu vor efectua anumite trasee, ba chiar te vor ignora complet, aflaţi fie chiar şi la doi paşi. Iar alertarea inamicilor doar în funcţie de distanţa care te separă de ei face inutilă abordarea tip stealth. Mai mult, odată ce te-au detectat vor şti tot timpul unde te afli. Degeaba te ascunzi în spatele unei clădiri şi încerci să calculezi care opţiune e mai bună – stânga, dreapta sau pe scări – întotdeauna vei fi întâmpinat cu o rafală de gloanţe.

    Un alt aspect deosebit de deranjant este conceptul de respawn infinit – sunt mulţi ani de când nu am înjurat atât de obscen cum a fost cazul nivelului în care trebuia să dobor un elicopter, având în acelaşi timp grijă să rezist valurilor de soldaţi inamici care apăreau la nesfârşit. Cu excepţia respectivului nivel, respawn-ul se învârte în jurul aceleiaşi variabile: distanţa între tine şi inamici. E absolut inutil să vânezi cu puşca cu lunetă inamicii din turnurile de pază înainte de a avansa către obiectiv: ei nu vor apărea acolo decât atingi o anumită linie invizibilă care declanşează scriptul de respawn. Lucru valabil şi când vine vorba de zonele deja explorate.
        Poţi curăţa nivelul clădire cu clădire, asta nu înseamnă că nu există şansa ca inamicii să se respawneze undeva în spatele tău. Pe lângă această metodă ieftină de a crea adrenalină, mai există şi luptele cu aşa-zisele personaje tip boss, situaţie în care nu ai altceva efectiv de făcut decât să bagi cât mai multe gloanţe în ei. Doar cu multă, foarte multă îngăduinţă, prezenţa lor poate fi justificată de aşa-zisa poveste, o simplă înşiruire de misiuni în care unica legătură cu Double Helix este folosirea numelui "The Shop". John Mullins, personajul principal din primele două titluri ale seriei, a fost schimbat cu Thomas Mason, un tip dur şi insipid care are totuşi timp să schimbe aluzii sexuale penibile cu Cassandra Decker, domnişoara care se ocupă cu briefing-ul misiunilor.

        Armele sunt variate şi multe dintre ele pot fi modificate, ataşându-le o lunetă sau un amortizor. Însă vor fi dese situaţiile în care vei rămâne fără muniţie, ceea ce te obligă să schimbi una dintre cele două arme din dotare cu una folosită de inamici. Iar amortizorul este complet inutil în condiţiile în care, repet, AI-ul ştie tot timpul unde eşti. Grenadele te pot salva din multe situaţii neplăcute, mai ales că, după cum spuneam mai sus, adversarii refuză uneori să moară, chiar dacă arunci în aer un butoi cu combustibil aflat exact lângă ei. De menţionat că aici cuţitul nu ocupă unul dintre sloturile rezervate armelor de foc, ci este "ataşat" tastei melee. Păcat însă că, spre deosebire de Delta Force, uciderea unui adversar în multiplayer cu cuţitul se contorizează doar ca un singur frag.
        Sistemul de damage întâlnit în SoFP este inferior celui din Double Helix, singurul punct comun fiind cantitatea mare de sânge de pe ecran. Indiferent cu ce armă tragi, mâinile şi picioarele adversarilor vor zbura în toate direcţiile, însă pieptul este complet indestructibil, iar capetele explodează întotdeauna ca nişte pepeni sau baloane de săpun. Dar, spre deosebire de predecesorul său, SoFP foloseşte sistemul de health din Call of Duty: nu ai pe ecran un indicator al stării de sănătate. În schimb, dacă ecranul se înroşeşte înseamnă că e momentul să eviţi neapărat tirul inamic. În caz contrar, singura soluţie este să reiei misiunea de la ultimul checkpoint, căci Payback nu foloseşte sistemul de salvări devenit de mulţi ani un standard în genul FPS. De pe ecran lipseşte şi un indicator al nivelului de stamină, folositoare atunci când sprintezi, opţiune care oricum e aproape inutilă, deoarece nu poţi sprinta decât în linie dreaptă, timp în care nu poţi trage în inamici.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei