Spec Ops: The Line Review: un joc de poveste...

default

Dimensiune font:

| 03-10-2012 10:00

Spec Ops: The Line Review: un joc de poveste...

In lumea noastra toate lucrurile pot fi catalogate drept bune sau rele, insa cum si cine defineste binele? Dar raul? Spec Ops: The Line, jocul despre care vorbim astazi, ne invata o lectie pretioasa despre cat de flexibile sunt aceste concepte in functie de unghiul din care privim o anumita situatie. Da, vorbim despre un joc video, insa unul care este literalmente condus de o poveste fascinanta, de la inceput si pana la final.

Spec Ops: The Line este un third person shooter de la care nimeni nu a avut mari asteptari. El este al doilea joc produs vreodata de compania germana Yager Development - primul joc se numeste Yager si este un joc cu lupte aeriene, prea putin cunoscut, jucabil pe Xbox. Primul Xbox.

 

Spec Ops The Line

 

Noul Spec Ops vine in fata noastra cu un concept care zdruncina din temelii imaginea eroului de shooter militar asa cum il cunoastem. Ati facut cunostinta vreodata cu personajul care ucide tot ce ii sta in cale, isi termina misiunea si pleaca acasa cu aceeasi duritate si stima de sine cu care a venit in zona de conflict? Probabil ca da, insa nu il veti vedea in Spec Ops.

 

Actiunea jocului se petrece in Dubai. Cele mai puternice furtuni de nisip inregistrate vreodata pe Pamant au devastat intregul emirat. In timp ce persoanele instarite din Dubai au fost evacuate din timp, marea masa a populatiei a ramas in interiorul zonei calamitate. Batalionului 33 al armatei SUA a patruns in Dubai si, sub comanda Capitanului John Konrad a decis sa ramana acolo pentru a face ordine si a incerca evacuarea populatiei, situatie impotriva ordinelor primite din SUA, care cereau intoarcerea soldatilor acasa.

 

Spec Ops The Line

 

Dupa sase luni de zile in care comunicatiile si transportul spre Dubai au fost imposibile, armata SUA a receptionat un mesaj radio in care Konrad anunta esecul eforturilor de evacuare. Acesta este puncul in care incepe, practic, jocul. In secret , o echipa Delta Force formata din trei soldati este trimisa intr-o misiune de recunoastere pentru a cauta supravietuitori si a afla ce s-a intamplat cu Batalionul 33 si comandantul sau. Liderul acestei echipe este Capitanul Walker, personaj cu experienta de lupta si cu o buna cunoastere a Batalionului 33.

 

Daca intrarea in Dubai este una relaxata pentru membrii echipei Delta Force, situatia devine tot mai tensionata atunci cand Walker refuza sa asculte parerile subordonatilor si ii obliga sa mearga mai departe pentru a incerca sa salveze populatia de Batalionul 33, care prin tehnicile sale de mentinere a ordinii a devenit, cel putin aparent, o forta malefica.

 

Spec Ops The Line

 

Pe parcursul jocului, Walker (ale carui replici sunt interpretate de actorul Nolan North) devine tot mai afectat de ororile din jur. Protagonistul sufera conflicte interioare pe tot parcursul povestii. Nevoia de a ucide soldati americani pentru a face "ceea ce este bine" ii degradeaza vizibil starea psihica, luciditatea si limbajul lui Walker, iar momentele in care deciziile sale afecteaza populatia pe care incearca sa o salveze il transforma intr-un om ruinat, cu o minte incapabila de a mai intelege termeni precum bine, rau, moralitate, vina, realitate sau halucinatie.

 

Am simtit nevoia de a va introduce in poveste din simplul motiv ca Spec Ops: The Line este unul dintre putinele jocuri pentru care povestea nu este o scuza pentru a pune mana pe tragaci, ci chiar baza reala jocului. Personajele, in frunte cu Walker, se comporta uman si arata ca, oricat de puternice ar parea, sunt afectate de situatiile prin care trec. Nu pot sa imi exprim destul aprecierea pentru acest tip de realizare a personajelor si sper din suflet sa vedem mai multejocuri cu implicatii morale adanci, care sa ofere mai multa maturitate morala segmentului de jocuri shooter. Glorificarea actelor de razboi in jocuri este momentan normalitatea - fiecare mare blockbuster din gaming prezinta personaje al caror unic regret este ca au ramas fara gloante in arma preferata.

 

Spec Ops The Line

 

Oricat de fascinat as fi de poveste si personaje, trebuie sa vorbim si despre celelalte componente ale jocului. Pe partea grafica, jocul sta destul de bine - ruleaza pe respectabilul motor grafic Unreal Engine 3 si reuseste sa ofere o experienta vizuala satisfacatoare. Tonalitatile de culoare se schimba gradual, aproape fara sa iti dai seama in functie de atmosfera dorita de producatori in diferitele parti ale nivelurilor.

 

Orasul Dubai este bazat pe corespondentul sau din realitate si pastreaza o nota luxurianta chiar daca vorbim despre o varianta degradata, cu zgarie-nori inclinati, cladiri ingropate in nisip si chiar ambarcatiuni sau avioane in mijlocul orasului. Diverse siretlicuri vizuale sunt utilizate cu succes pentru a pastra un framerate bun chiar si atunci cand de exemplu, trebuie sa strabati o distanta mare deasupra orasului, pe o tiroliana care trece si prin interiorul unor cladiri. Din punct de vedere artistic pe peretii din joc gasim foarte multe picturi sau graffiti-uri cu mesaj mai mult sau mai putin subliminal, iar atentia la detalii in construirea unor nivele plauzibile, credibile este de apreciat.

 

Spec Ops The Line

 

Tehnic vorbind, am jucat Spec Ops:The Line pe nivelul grafic Very High (fara antialiasing) la o rezolutie de 1440x900. Cu aceste setari am inregistrat o medie de aproximativ 40 de cadre pe secunda pe un sistem low-end cu placa grafica NVIDIA GeForce GT240. Jocul este foarte bine optimizat.

 

Mecanismul de salvare a jocului este bazat pe checkpoint-uri. Reincarcarea nivelului de la cel mai recent checkpoint dureaza in jur de 5-10 secunde, insa pe masura ce avansam in joc, artwork-ul dinecranul de incarcare se schimba, iar in partea de jos a ecranului apar mesaje ce fac apel la problemele morale prin care trecem impreuna cu personajul. Texte precum "Tu esti vinovat pentru tot", "Inca esti un om bun", "Ia zi, te simti ca un erou?" sau "Cati americani ai ucis astazi?" iti dau fiori de fiecare data.

 

Spec Ops The Line

 

Sunetul beneficiaza de asemenea de niste alegeri inspirate. Soundtrack-ul jocului este variat si este integrat in povestea jocului, caci nu se aude din neant, ci chiar din difuzoare improvizate pe care DJ-ul Batalionului 33 le-a amplasat cu migala prin tot orasul si le foloseste pentru a transmite stiri, mesaje si muzica. Despre vocile personajelor pot spune doar ca sunt realizate cu mare maiestrie, cele mai memorabile fiind evident vocea protagonistului Walker (Nolan North) si cea a capitanului Konrad (Bruce Boxleitner). Dialogurile sunt de asemenea inspirate si credibile, iar umorul devine tot mai sumbru odata cu progresia povestii. Cat despre limbajul lui Walker si al colegilor sai, daca la inceput discutiile se poarta in termeni militari care dau bine, spre finalul povestii ele devin cu totul altfel, adica pline de injuraturi si strigate de furie.

 

Gameplay-ul, din pacate, nu este un punct foarte solid al jocului. Jocul este un cover-based third-person shooter care nu doar ca nu aduce nimic nou pe partea de gameplay, dar nici nu se straduieste sa isi faca treaba cum trebuie. In primul rand sistemul de cover nu functioneaza mereu asa cum trebuie, sunt destule obiecte la care te-ai astepta sa iti ofere protectie si totusi nu poti activa sistemul de cover acolo. Acest lucru nu ar fi frustrant daca, pe nivel de dificultate mediu, ar fi posibil sa stai mai mult de 5 secunde in viata fara sa iti tii "capul la cutie". Aproape tot jocul te vei trezi stand dupa cine stie ce perete sa-ti regenerezi viata si iesind cate un pic sa mai faci vreo doua-trei headshot-uri pentru a mai scapa de un val de inamici. Apropo, fiecare headshot este celebrat printr-un scurt moment de slow-motion care te face sa le vanezi cu truda si sa le iubesti... asta apropo de dileme morale.

 

Spec Ops The Line

 

Din fericire, nivelele variate dar si elementele de poveste care se intrepatrund cu momentele de tras cu arma fac ca shooting-ul sa nu fie atat de plictisitor, ducandu-l undeva in zona "satisfacator". Exista o varietate suficienta de arme, de la pistolul Desert Eagle (care trage ca un shotgun, putand chiar sa decapiteze inamicii de aproape) la mitraliere "simple" si pana la raritati precum shotgun-uri cu munitie exploziva, machine gun-uri sau RPG-uri. De obicei armele pe care le luam de la inamici au un numar destul de mic de gloante in ele, lucru care mai adauga un grad binevenit de dificultate si diversitate. In lipsa de munitie, avem la dispozitie atacul melee care il pune la podea pe inamic, dupa care putem activa o miscare de executie brutala. Inamicii sunt si ei de mai multe feluri, regula principala fiind ca spre finalul jocului sunt mult mai puternici si dificil de ucis.

 

Dar Walker nu e singur in misiunea sa, el are si doi subordonati carora le poate da comenzi. In fapt le poate da doar doua comenzi, dintre care doar una poate fi folosita mereu: "ataca inamicul pe care am pus tinta". Cealalta comanda este "arunca flashbang" si poate fi activata doar atunci cand pana si jocul s-a plictisit de faptul ca stai prea mult sub acelasi cover. Serios! Oficial descrierea este "cand te afli intr-o situatie dificila din care poti iesi cu greu, poti apasa Mouse3 pentru comanda de flashbang."

 

Spec Ops The Line

 

Sunt si cazuri in care ne putem folosi de mediu pentru a scapa de anumiti inamici, dar sunt destul de rare si par mai degraba niste solutii pe care producatorii ni le-au "bagat pe gat" - uneori suntem chiar indrumati cu un icon rosu pe locul in care trebuie sa tragem pentru a sparge un geam si a lasa nisipul de afara sa cada peste inamicul nostru. Exista si elemente de cover distructibile, ceea ce ne poate duce la disperare daca avem in fata inamici multi si puternici, si chiar la moarte daca sistemul de cover da un rateu atunci cand vrem sa ne mutam in spatele altei posibile protectii.

 

Exista si niste momente cu gameplay putin diferit: uneori trebuie sa tragi cu machine-gun-ul unui elicopter in cateva zeci de elicoptere inamice sau sa directionezi dintr-un fel de drona un atac de proiectile cu fosfor alb. In alte momente poti lua decizii, spre exemplu poti salva un agent CIA sau un cuplu de civili care sunt dusi spre executie... dar vorbim despre un joc cu mari implicatii morale, iar orice decizie ai lua tot prost te vei simti.

 

Spec Ops The Line

 

Campania single-player are cinci finaluri diferite in functie de actiunile pe care le realizezi in momentele finale ale jocului. Se poate trece prin toate cele cinci dand reload de la ultima misiune si schimband ceva. Veti sti voi ce. Fiecare final are propriul cut-scene ce prezinta in modul sau durerea prin care a trecut protagonistul.

 

Partea de multiplayer a jocului a fost dezvoltata de Darkside Game Studios si este, sa spunem, jucabila dar nu foarte satisfacatoare. Daca va asteptati la un joc cu care sa va ocupati noptile in modul multiplayer, acesta nu este o alegere inspirata. Totusi, cu sase moduri de joc in multiplayer veti reusi sa va distrati pentru cateva ore... inainte sa va intoarceti la Battlefield/Call of Duty.

 

Spec Ops The Line

 

In concluzie, Spec Ops: The Line este un joc in care se observa o dorinta foarte mare de reusita din partea producatorilor. Problemele de gameplay si sistemul de multiplayer lipsit de sclipire sunt partile care coboara nota jocului, dar felul in care sunt construite cele 6-7 ore de campanie single-player ma face sa fiu atent la proiectele urmatoare ce vor veni din partea echipei de la Yager Development.

Apropo, Nolan North este si vocea personajului Nathan Drake din seria Uncharted. Daca vreti sa auziti cum ar suna Nathan Drake injurand, jucati Spec Ops: The Line!

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei