Spellforce: The Order of Dawn Review

default

Dimensiune font:

| 24-10-2012 14:48

Spellforce: The Order of Dawn Review

In vremurile de aur ale PC-ului, un joc putea fi categorisit foarte usor. Wolfenstein era FPS, Dune 2, Command & Conquer si Warcraft erau strategii real-time, seria Heroes domina genul TBS si tot asa. Acum insa, odata cu dezvoltarea ametitoare a industriei de jocuri si cu lansarea titlurilor pe banda rulanta unul dupa altul, piata a ajuns la un grad de saturatie unde mecanicile fiecarui gen in parte nu mai pot fi imbunatatite suficient de mult, astfel incat un jucator sa nu considere recent aparutul joc X asemanator sau chiar o clona a lui Y. Evident, singura solutie de iesire din acest impas pentru producatori a fost crearea unor jocuri care sa combine diverse genuri, pentru un gameplay mai divers si atractiv. Surprinzator, acesti hibrizi au fost uneori foarte apreciati de comunitatea de jucatori si iata ca acum cei de la Phenomic incearca si ei marea cu degetul, venind pe piata cu un amestec fantasy de RTS si RPG care ne promite o experienta de neuitat.

Spellforce: The Order of Dawn Spellforce: The Order of Dawn

Povestea din Spellforce, desi la inceput s-ar putea sa vi se para plictisitoare, este destul de interesanta incat sa va convinga sa terminati campania single-player. In taramul magic Fiara, un grup de 13 magicieni, in nesabuinta si lacomia lor, au dezlantuit iadul incercand sa stapaneasca puterile cosmosului, nereusind decat sa distruga lumea in care se aflau, supravietuitorii acestui cataclism refugiindu-se pe niste insule plutitoare, ramasite ale lumii de odinioara, conectate intre ele prin portaluri magice. Jucatorul va prelua rolul unui rune warrior, fiind chemat la inceputul jocului de catre Rohen, unul din cei doi ultimi magicieni supravietuitori, pentru a impiedica distrugerea totala a lumii in care se afla.

Spellforce: The Order of Dawn Spellforce: The Order of Dawn

Primul lucru care va sari in ochi la inceperea jocului va fi ecranul de creare a caracterului. Pardon? Creare a caracterului in stil RPG intr-un RTS? Imposibil. De fapt, putin probabil, insa acum jucatorul are posibilitatea sa aleaga intre trei caractere predefinite (pentru cei lenesi sau cei care nu se aventureaza sa-si creeze propriul personaj) sau sa si-l configureze manual, dupa pofta inimii, ca in orice alt RPG. Mai intai va trebui sa alegeti o abilitate din cele sapte disponibile: light combat arts, heavy combat arts, ranged combat, white magic, elemental magic, mind magic sau black magic. Urmeaza apoi specializarea acestuia, optiunile variind in functie de ce abilitate v-ati ales (vor fi 28 de specializari in total). Daca ati selectat light combat arts, ca specializare veti putea alege intre piercing weapons, light blade weapons, light blunt weapons sau light armor, insa daca ati decis sa mergeti pe calea magiei (elemental magic spre exemplu), veti avea ca optiuni Fire, Ice sau Earth Elemental Magic.
Dupa ce v-ati ales specializarea, va mai trebui sa distribuiti niste puncte de experienta in cele 7 stats-uri ale caracterului: strength, stamina, dexterity, agility, intelligence, wisdom si charisma, fiecare din ele avand influente asupra numarului de HP-uri, damage-ului facut de jucator sau cantitatii maxime de mana, asa cum suntem obisnuiti din RPG-urile clasice. Mai ramane sa alegeti daca noul vostru avatar va fi baiat sau fata si puteti incepe aventura. Va recomand cu cea mai mare incredere sa nu sariti peste prolog, deoarece el serveste rolul de tutorial si sa va explica foarte bine si detaliat toate mecanicile jocului.

Spellforce: The Order of Dawn Spellforce: The Order of Dawn

Avatar-ul vostru reprezinta cel mai important personaj din joc. Pe masura ce avansati in poveste, completati quest-uri si invingeti inamici, el va primi puncte de experienta care pot fi investite apoi in stats-uri sau skill point-uri, pentru abilitati suplimentare: berserk, warcry, benefactions si altele. Pentru magicieni, producatorii au creat in jur de 100 de vraji, gama din care puteti alege fiind foarte vasta. Eroul vostru va avea de asemenea si un inventar, putand sa echipeze diverse arme, armuri sau obiecte, in functie de tipul personajului ales, gama fiind impresionanta: armuri, coifuri, sabii, arbalete, scuturi si inele, toate cu requirements si bonusuri proprii. Luptatorii melee vor putea echipa armuri, sabii si scuturi grele, care pluseaza la rezistenta eroului, in timp ce un avatar ranged va trebui sa se multumeasca cu o armura light si o arbaleta, care insa ii ofera un damage mai mare. De asemenea, pe parcursul jocului veti gasi diverse rune, cu ajutorul carora puteti sa chemati in ajutor worker-i care va vor ajuta sa va creati bazele sau alti eroi, pe care ii summonati de la un hero monument. Runele le veti folosi prin intermediul Rune Board-ului de care dispuneti, unde veti avea cinci slot-uri pentru hero rune-uri si sase slot-uri pentru worker runes (ele fiind impartite in trei slot-uri pentru muncitorii light side si trei pentru dark side).

Spellforce: The Order of Dawn Spellforce: The Order of Dawn

Actiunea din Spellforce poate fi impartita in doua categorii: cea de RPG si cea RTS. In prima parte va trebui sa rezolvati quest-uri, atat principale cat si secundare, pentru cat mai multe puncte de experienta, la fel ca in orice RPG. Numarul de insule pe care va trebui sa-l vizitati este destul de mare, fiecare din ele avand propriile arii, quest-uri, obiecte si inamici pe care va trebui sa-i infruntati. Evident, la o asemenea dimensiune a spatiului de joc apare problema backtracking-ului, in care jucatorul trebuie sa viziteze arii explorate undeva la inceputul jocului, drum care de obicei ia destul de mult. Nu insa si in Spellforce, deoarece veti gasi in locuri foarte convenabile asa numitele Bind Stone-uri, care au un dublu rol: in primul rand, ele actioneaza ca punct de respawn pentru avatar-ul vostru – daca ati murit in timp ce va luptati cu un inamic, nu veti primi binecunoscutul mesaj de Game Over, ci eroul vostru se va respawna la ultimul Bind Stone activat, insa cu o mica penalitate la punctele de experienta. De asemenea, Bind Stone-urile sunt si un sistem de tranzit intre diferitele arii si insule ale jocului, deplasarea intre ele fiind instantanee, jucatorul avand posibilitatea sa acopere distante foarte mari in doar cateva minute. De asemenea, lumea din Spellforce este continua si persistenta in acelasi timp: daca sunteti aproape de a fi infrant pe o anumita insula, va puteti retrage printr-un portal sau Bind Stone, dupa care sa reveniti pentru a mai incerca o data (singurul inconvenient fiind ca toate unitatile si cladirile construite pana atunci vor disparea, fiind nevoiti sa va reconstruiti baza).

Spellforce: The Order of Dawn Spellforce: The Order of Dawn

De-a lungul calatoriilor voastre, veti gasi si obiecte pe care nu le puteti echipa, ele fiind inutile pentru avatar-ul personal. Pe acestea le puteti vinde la comerciantii care se afla de obicei in oraselele de pe o insula, ei avand la randul lor obiecte folositoare, cum ar fi runele sau obiecte mai puternice pentru eroul vostru. De remarcat este faptul ca in Spellforce nu exista o moneda unica in joc, ci trei: aur, argint si cupru. 100 de monezi de cupru sunt echivalentul unei monede de argint si 100 de argint unei monezi de aur. Astfel, un obiect poate sa coste spre exemplu 15 monezi de argint sau 15.000 de monezi de cupru sau orice combinatie intre cele doua (sau trei).
Navigarea prin lumea jocului este foarte facila, datorita pathfinding-ului foarte bun al personajului si a camerei excelente. Ea va permite sa jonglati intre o perspectiva top-view, unde veti vedea situatia de ansamblu, dar puteti la fel de bine sa faceti zoom pana la nivelul solului pentru a vedea bataliile de aproape, sau sa va controlati avatar-ul dintr-o perspectiva 3rd person si folosind tastele W,A,S,D pentru a va deplasa. Camera poate fi si rotita, insa va reveni la pozitia initiala pentru a evita problemele de orientare. De asemenea, jurnalul va va oferi informatii precise despre quest-urile care trebuie sa le completati, ce trebuie sa faceti pentru a le duce la indeplinire si cate aveti active in mod curent iar Spellbook-ul va fi indinspensabil pentru invatarea vrajilor, care vin sub forma de scroll-uri. Un lucru de remarcat este faptul ca orice inamic mort sau cutie din joc care au obiecte ce pot fi luate de catre jucator vor avea o aura in jurul lor, lucru foarte util atunci cand explorati o insula in cautare de goodies.

Spellforce: The Order of Dawn Spellforce: The Order of Dawn

Partea de RTS intervine atunci cand descoperiti un monument, unde odata activat, puteti folosi worker runes-urile pe care le gasiti de-a lungul jocului pentru a chema in ajutor unul din cele sase tipuri de worker, corespunzator fiecarei rase din joc: human, elves si dwarves pentru light side si dark elves, orcs, trolls pentru darkside. De asemenea, ca rasplata pentru quest-urile completate, veti primi si blueprints pentru cladiri pentru a va construi o baza. Va trebui insa sa va miscati repede, deoarece odata activat, monumentul va fi ca un far pentru inamici, care vor trimite mai intai cativa cercetasi sa vada despre ce e vorba, dupa care vor incepe sa va atace sistematic.
De asemenea, fiecare rasa este caracterizata de propriile atribute: dwarfii sunt luptatori melee foarte puternici, elfii sunt prin excelenta arcasi dar cam firavi, oamenii sunt buni la toate, in timp ce troll-i si orc-i au mai multi muschi decat neuroni. Cladirile fiecarei rase au propriul stil arhitectonic si look, cladirile fiind organizate in tier-uri in functie de rolul lor. Cladirile avansate, cum ar fi templele sau academiile sunt in tier-urile superioare, in timp ce minele, carierele de piatra sau topitoriile sunt disponibile inca de la inceput. Veti mai putea construi avanposturi, ferme, cabane de vanatoare, temple, depozite de mancare sau cartiere generale, cel mai avansat dintre acestea dandu-va posibilitatea, pe langa marirea numarului de soldati pe care puteti avea, sa recrutati un Titan specific rasei respective, o unitate extrem de puternica dar foarte costisitoare.

Spellforce: The Order of Dawn Spellforce: The Order of Dawn

Ca in orice RTS, dupa ce incepeti sa creati tarani (pe masura ce avansati in joc, veti descoperi noi rune cu worker-i mai eficienti), va trebui sa incepeti sa extrageti si cele sapte resurse disponibile in joc: trei comune fiecarei rase – piatra, mancare, fier, lemn si trei speciale – aria, moonsilver si lenya. Moonsilver-ul este folosit de dwarf-i pentru a-si crea armele, elfi-i folosesc lenya, in timp ce aria este o resursa indispensabila pentru crearea unitatilor magice. Lemnul, piatra si fierul nu vor ridica probleme in exploatarea lor, deoarece se vor gasi prin preajma monumentului in cantitati suficiente, insa resursele speciale sunt mai rare si va trebui sa va protejati muncitorii de raidurile inamicilor odata ce va departartati de monument pentru a le exploata.
Luptele din Spellforce sunt destul de spectaculoase, in meciurile de multiplayer numarul combatantilor putand ajunge la ordinul sutelor cu mare usurinta, armatele fiind si ele foarte diverse, caci numarul de unitati din joc este in jur de 50. In ciuda folosirii sistemului Click & Fight, haosul caracteristic bataliilor foarte mari nu a fost complet eliminat, cu toate ca sistemul in sine nu este prost implementat, ideea care sta la baza lui fiind destul de simpla. Acum, pentru a ataca un inamic, tot ce trebui sa faceti este sa-l selectati si apoi sa alegeti actiunea dorita. Pentru unitatile normale, ea va fi un atac normal, dar pentru eroi ea poate fi si o vraja sau o alta abilitate. Astfel, numarul de click-uri este redus la minim, iar jucatorul se poate concentra mai bine asupra bataliei. Cu toate acestea insa, datorita numarului mare de unitati, uneori s-ar putea sa pierdeti controlul asupra luptei, ceea ce pe mine unul m-a dus de cateva ori direct in ecranul de Load Game.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

BANCUL ZILEI

06:00

NEBUNIE la Moscova: peste 1000 de persoane, arestate la proteste. Ciocniri violente cu forțele de ordine/ VIDEO
23/01/2021 20:15

  Iulia Navalniia, soţia opozantului rus Aleksei Navalnii, a anunţat că a fost reţinută de poliţie in capitală in timpul manifestaţiei. În centrul Moscovei, forţele antirevoltă au arestat ...

Scoția nu mai vrea în Marea Britanie. Plan pentru un referendum privind independența
23/01/2021 19:24

Partidul naţionalist scoţian (SNP) a intocmit un plan in 11 puncte privind organizarea unui al doilea referendum asupra independenţei, din care sambătă au fost publicate mai multe puncte, relatează dpa. ...

Restaurantele si cafenele din Iasi vor functiona la 50% din capacitate! Municipiul Iasi intra in scenariul verde
23/01/2021 10:05

 În perioada 07 ianuarie 2021 – 21 ianuarie 2021, municipiul Iasi a inregistrat o rată de infectare cu SARS-CoV-2 de  1,35%. În aceste conditii, Iasul se incadrează in scenari ...

Estimarea lui Joe Biden privind numarul americanilor care vor mai muri de COVID-19:
23/01/2021 09:51

Noul presedinte al Statelor Unite ale Americii a vorbit in cursul de vineri, 22 ianuarie, despre pandemia de COVID. Presedintele american, Joe Biden, a estimat vineri ca pandemia de COVID-19 va face mai mult d ...

În Marea Britanie, mai mult de jumătate dintre muzee riscă să se închidă definitiv
23/01/2021 09:50

Şase din 10 muzee britanice se tem că nu vor supravieţui pandemiei de coronavirus, a declarat vineri asociaţia Art Fund, apreciind că al treilea lockdown impus in Marea Britanie va agrava situaţia acest ...

Un muncitor roman din Italia a ucis cu sange rece un membru marcant al Mafiei. La audieri a afirmat ca a fost nevoit sa-si apere nepotul
23/01/2021 09:48

Un roman din Italia, simplu muncitor, a ajuns in bataia reflectoarelor dupa ce a ucis un mafiot italian. Initial, s-a crezut ca ar fi o razbunare, dupa ce victima acceptase sa colaboreze cu judecatorii italieni ...

Detinutii, declarati de Guvern prioritari la vaccinare. Liviu Dragnea sau Radu Mazare se pot vaccina inaintea populatiei generale
23/01/2021 09:44

 Persoanele private de libertate au fost incluse in etapa a treia A, alaturi de lucratorii din HoReCa, bancheri, coafeze, bibliotecari sau casieri, pentru a fi vaccinati prioritar, potrivit Hotararii de ...

Reacţie dură a Moscovei după anularea legii care conferă limbii ruse statut special în Republica Moldova
23/01/2021 00:01

 Konstantin Kosaciov, preşedintele Comisiei pentru relaţii internaţionale din Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a criticat vineri in termeni virulenţi decizia din urmă cu ...

Ungaria cumpără 2 milioane de doze de vaccin Sputnik / Comisia Europeană dezaprobă decizia Budapestei de a autoriza vaccinul rusesc
22/01/2021 23:56

Ungaria a anunţat vineri că va achiziţiona două milioane de doze de vaccin rusesc Sputnik V, fiind prima ţară din UE care cumpără vaccinuri anti-Covid-19 in afara schemei gestionate de Comisia European ...

Compania Pfizer, lovitură dură pentru România. Ce se întâmplă cu vaccinurile care urmau să sosească în țară
22/01/2021 20:55

Veste proastă pentru Romania, dar si alte state din Europa. Compania Pfizer va trimite doar jumătate din dozele pe care trebuia să le trimită săptămana aceasta, ceea ce inseamnă că vaccinarea va fi afec ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei