Spellforce: The Order of Dawn Review

default

Dimensiune font:

| 24-10-2012 14:48

Spellforce: The Order of Dawn Review

In vremurile de aur ale PC-ului, un joc putea fi categorisit foarte usor. Wolfenstein era FPS, Dune 2, Command & Conquer si Warcraft erau strategii real-time, seria Heroes domina genul TBS si tot asa. Acum insa, odata cu dezvoltarea ametitoare a industriei de jocuri si cu lansarea titlurilor pe banda rulanta unul dupa altul, piata a ajuns la un grad de saturatie unde mecanicile fiecarui gen in parte nu mai pot fi imbunatatite suficient de mult, astfel incat un jucator sa nu considere recent aparutul joc X asemanator sau chiar o clona a lui Y. Evident, singura solutie de iesire din acest impas pentru producatori a fost crearea unor jocuri care sa combine diverse genuri, pentru un gameplay mai divers si atractiv. Surprinzator, acesti hibrizi au fost uneori foarte apreciati de comunitatea de jucatori si iata ca acum cei de la Phenomic incearca si ei marea cu degetul, venind pe piata cu un amestec fantasy de RTS si RPG care ne promite o experienta de neuitat.

Spellforce: The Order of Dawn Spellforce: The Order of Dawn

Povestea din Spellforce, desi la inceput s-ar putea sa vi se para plictisitoare, este destul de interesanta incat sa va convinga sa terminati campania single-player. In taramul magic Fiara, un grup de 13 magicieni, in nesabuinta si lacomia lor, au dezlantuit iadul incercand sa stapaneasca puterile cosmosului, nereusind decat sa distruga lumea in care se aflau, supravietuitorii acestui cataclism refugiindu-se pe niste insule plutitoare, ramasite ale lumii de odinioara, conectate intre ele prin portaluri magice. Jucatorul va prelua rolul unui rune warrior, fiind chemat la inceputul jocului de catre Rohen, unul din cei doi ultimi magicieni supravietuitori, pentru a impiedica distrugerea totala a lumii in care se afla.

Spellforce: The Order of Dawn Spellforce: The Order of Dawn

Primul lucru care va sari in ochi la inceperea jocului va fi ecranul de creare a caracterului. Pardon? Creare a caracterului in stil RPG intr-un RTS? Imposibil. De fapt, putin probabil, insa acum jucatorul are posibilitatea sa aleaga intre trei caractere predefinite (pentru cei lenesi sau cei care nu se aventureaza sa-si creeze propriul personaj) sau sa si-l configureze manual, dupa pofta inimii, ca in orice alt RPG. Mai intai va trebui sa alegeti o abilitate din cele sapte disponibile: light combat arts, heavy combat arts, ranged combat, white magic, elemental magic, mind magic sau black magic. Urmeaza apoi specializarea acestuia, optiunile variind in functie de ce abilitate v-ati ales (vor fi 28 de specializari in total). Daca ati selectat light combat arts, ca specializare veti putea alege intre piercing weapons, light blade weapons, light blunt weapons sau light armor, insa daca ati decis sa mergeti pe calea magiei (elemental magic spre exemplu), veti avea ca optiuni Fire, Ice sau Earth Elemental Magic.
Dupa ce v-ati ales specializarea, va mai trebui sa distribuiti niste puncte de experienta in cele 7 stats-uri ale caracterului: strength, stamina, dexterity, agility, intelligence, wisdom si charisma, fiecare din ele avand influente asupra numarului de HP-uri, damage-ului facut de jucator sau cantitatii maxime de mana, asa cum suntem obisnuiti din RPG-urile clasice. Mai ramane sa alegeti daca noul vostru avatar va fi baiat sau fata si puteti incepe aventura. Va recomand cu cea mai mare incredere sa nu sariti peste prolog, deoarece el serveste rolul de tutorial si sa va explica foarte bine si detaliat toate mecanicile jocului.

Spellforce: The Order of Dawn Spellforce: The Order of Dawn

Avatar-ul vostru reprezinta cel mai important personaj din joc. Pe masura ce avansati in poveste, completati quest-uri si invingeti inamici, el va primi puncte de experienta care pot fi investite apoi in stats-uri sau skill point-uri, pentru abilitati suplimentare: berserk, warcry, benefactions si altele. Pentru magicieni, producatorii au creat in jur de 100 de vraji, gama din care puteti alege fiind foarte vasta. Eroul vostru va avea de asemenea si un inventar, putand sa echipeze diverse arme, armuri sau obiecte, in functie de tipul personajului ales, gama fiind impresionanta: armuri, coifuri, sabii, arbalete, scuturi si inele, toate cu requirements si bonusuri proprii. Luptatorii melee vor putea echipa armuri, sabii si scuturi grele, care pluseaza la rezistenta eroului, in timp ce un avatar ranged va trebui sa se multumeasca cu o armura light si o arbaleta, care insa ii ofera un damage mai mare. De asemenea, pe parcursul jocului veti gasi diverse rune, cu ajutorul carora puteti sa chemati in ajutor worker-i care va vor ajuta sa va creati bazele sau alti eroi, pe care ii summonati de la un hero monument. Runele le veti folosi prin intermediul Rune Board-ului de care dispuneti, unde veti avea cinci slot-uri pentru hero rune-uri si sase slot-uri pentru worker runes (ele fiind impartite in trei slot-uri pentru muncitorii light side si trei pentru dark side).

Spellforce: The Order of Dawn Spellforce: The Order of Dawn

Actiunea din Spellforce poate fi impartita in doua categorii: cea de RPG si cea RTS. In prima parte va trebui sa rezolvati quest-uri, atat principale cat si secundare, pentru cat mai multe puncte de experienta, la fel ca in orice RPG. Numarul de insule pe care va trebui sa-l vizitati este destul de mare, fiecare din ele avand propriile arii, quest-uri, obiecte si inamici pe care va trebui sa-i infruntati. Evident, la o asemenea dimensiune a spatiului de joc apare problema backtracking-ului, in care jucatorul trebuie sa viziteze arii explorate undeva la inceputul jocului, drum care de obicei ia destul de mult. Nu insa si in Spellforce, deoarece veti gasi in locuri foarte convenabile asa numitele Bind Stone-uri, care au un dublu rol: in primul rand, ele actioneaza ca punct de respawn pentru avatar-ul vostru – daca ati murit in timp ce va luptati cu un inamic, nu veti primi binecunoscutul mesaj de Game Over, ci eroul vostru se va respawna la ultimul Bind Stone activat, insa cu o mica penalitate la punctele de experienta. De asemenea, Bind Stone-urile sunt si un sistem de tranzit intre diferitele arii si insule ale jocului, deplasarea intre ele fiind instantanee, jucatorul avand posibilitatea sa acopere distante foarte mari in doar cateva minute. De asemenea, lumea din Spellforce este continua si persistenta in acelasi timp: daca sunteti aproape de a fi infrant pe o anumita insula, va puteti retrage printr-un portal sau Bind Stone, dupa care sa reveniti pentru a mai incerca o data (singurul inconvenient fiind ca toate unitatile si cladirile construite pana atunci vor disparea, fiind nevoiti sa va reconstruiti baza).

Spellforce: The Order of Dawn Spellforce: The Order of Dawn

De-a lungul calatoriilor voastre, veti gasi si obiecte pe care nu le puteti echipa, ele fiind inutile pentru avatar-ul personal. Pe acestea le puteti vinde la comerciantii care se afla de obicei in oraselele de pe o insula, ei avand la randul lor obiecte folositoare, cum ar fi runele sau obiecte mai puternice pentru eroul vostru. De remarcat este faptul ca in Spellforce nu exista o moneda unica in joc, ci trei: aur, argint si cupru. 100 de monezi de cupru sunt echivalentul unei monede de argint si 100 de argint unei monezi de aur. Astfel, un obiect poate sa coste spre exemplu 15 monezi de argint sau 15.000 de monezi de cupru sau orice combinatie intre cele doua (sau trei).
Navigarea prin lumea jocului este foarte facila, datorita pathfinding-ului foarte bun al personajului si a camerei excelente. Ea va permite sa jonglati intre o perspectiva top-view, unde veti vedea situatia de ansamblu, dar puteti la fel de bine sa faceti zoom pana la nivelul solului pentru a vedea bataliile de aproape, sau sa va controlati avatar-ul dintr-o perspectiva 3rd person si folosind tastele W,A,S,D pentru a va deplasa. Camera poate fi si rotita, insa va reveni la pozitia initiala pentru a evita problemele de orientare. De asemenea, jurnalul va va oferi informatii precise despre quest-urile care trebuie sa le completati, ce trebuie sa faceti pentru a le duce la indeplinire si cate aveti active in mod curent iar Spellbook-ul va fi indinspensabil pentru invatarea vrajilor, care vin sub forma de scroll-uri. Un lucru de remarcat este faptul ca orice inamic mort sau cutie din joc care au obiecte ce pot fi luate de catre jucator vor avea o aura in jurul lor, lucru foarte util atunci cand explorati o insula in cautare de goodies.

Spellforce: The Order of Dawn Spellforce: The Order of Dawn

Partea de RTS intervine atunci cand descoperiti un monument, unde odata activat, puteti folosi worker runes-urile pe care le gasiti de-a lungul jocului pentru a chema in ajutor unul din cele sase tipuri de worker, corespunzator fiecarei rase din joc: human, elves si dwarves pentru light side si dark elves, orcs, trolls pentru darkside. De asemenea, ca rasplata pentru quest-urile completate, veti primi si blueprints pentru cladiri pentru a va construi o baza. Va trebui insa sa va miscati repede, deoarece odata activat, monumentul va fi ca un far pentru inamici, care vor trimite mai intai cativa cercetasi sa vada despre ce e vorba, dupa care vor incepe sa va atace sistematic.
De asemenea, fiecare rasa este caracterizata de propriile atribute: dwarfii sunt luptatori melee foarte puternici, elfii sunt prin excelenta arcasi dar cam firavi, oamenii sunt buni la toate, in timp ce troll-i si orc-i au mai multi muschi decat neuroni. Cladirile fiecarei rase au propriul stil arhitectonic si look, cladirile fiind organizate in tier-uri in functie de rolul lor. Cladirile avansate, cum ar fi templele sau academiile sunt in tier-urile superioare, in timp ce minele, carierele de piatra sau topitoriile sunt disponibile inca de la inceput. Veti mai putea construi avanposturi, ferme, cabane de vanatoare, temple, depozite de mancare sau cartiere generale, cel mai avansat dintre acestea dandu-va posibilitatea, pe langa marirea numarului de soldati pe care puteti avea, sa recrutati un Titan specific rasei respective, o unitate extrem de puternica dar foarte costisitoare.

Spellforce: The Order of Dawn Spellforce: The Order of Dawn

Ca in orice RTS, dupa ce incepeti sa creati tarani (pe masura ce avansati in joc, veti descoperi noi rune cu worker-i mai eficienti), va trebui sa incepeti sa extrageti si cele sapte resurse disponibile in joc: trei comune fiecarei rase – piatra, mancare, fier, lemn si trei speciale – aria, moonsilver si lenya. Moonsilver-ul este folosit de dwarf-i pentru a-si crea armele, elfi-i folosesc lenya, in timp ce aria este o resursa indispensabila pentru crearea unitatilor magice. Lemnul, piatra si fierul nu vor ridica probleme in exploatarea lor, deoarece se vor gasi prin preajma monumentului in cantitati suficiente, insa resursele speciale sunt mai rare si va trebui sa va protejati muncitorii de raidurile inamicilor odata ce va departartati de monument pentru a le exploata.
Luptele din Spellforce sunt destul de spectaculoase, in meciurile de multiplayer numarul combatantilor putand ajunge la ordinul sutelor cu mare usurinta, armatele fiind si ele foarte diverse, caci numarul de unitati din joc este in jur de 50. In ciuda folosirii sistemului Click & Fight, haosul caracteristic bataliilor foarte mari nu a fost complet eliminat, cu toate ca sistemul in sine nu este prost implementat, ideea care sta la baza lui fiind destul de simpla. Acum, pentru a ataca un inamic, tot ce trebui sa faceti este sa-l selectati si apoi sa alegeti actiunea dorita. Pentru unitatile normale, ea va fi un atac normal, dar pentru eroi ea poate fi si o vraja sau o alta abilitate. Astfel, numarul de click-uri este redus la minim, iar jucatorul se poate concentra mai bine asupra bataliei. Cu toate acestea insa, datorita numarului mare de unitati, uneori s-ar putea sa pierdeti controlul asupra luptei, ceea ce pe mine unul m-a dus de cateva ori direct in ecranul de Load Game.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei