SWAT 4 Review

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 19:11

SWAT 4 Review

  Desi nu pot sa spun ca m-au atras in vreun fel shooter-le tactice realiste, cum ar fi mult apreciatul Rainbow Six, SWAT 3: Close Quarter Battles a fost singurul joc de acest gen pe care l-am jucat cu placere la data aparitiei sale. Asta si deoarece SWAT 3 era primul titlu din seria SWAT care era orientat pe actiune, fiind un first person shooter, spre deosebire de celelalte doua, care erau mai mult strategii. In ciuda calitatii sale si a aprecierilor de care s-a bucurat, a fost nevoie de 5 ani de zile pentru ca fanii seriei sa se poata bucura de un nou joc, produs de data aceasta de catre Irrational Games (Tribes: Venageance, Freedom Force).

SWAT 4 SWAT 4 SWAT 4

     Asa cum reiese si din titlu, jucatorul va fi pus in postura de comandant a unei echipe SWAT formata din patru ofiteri, pe care v-a trebui s-o conduca in situatii care de care mai periculoase, ele variind de la raiduri in cazinouri ilegale si efectuarea unor arestari periculoase pana la eliberarile de ostatici. Cele 13 niveluri ale campaniei single-player nu sunt legate intre ele printr-un fir narativ, asa ca nu exista practic o poveste despre care se poate vorbi, fiecare misiune fiind de sine statatoare. Dupa ce urmariti briefing-ul misiunii, care va va prezenta informatiile disponibile despre situatia respectiva (numar estimat de ostatici, presupusii suspecti) veti avea posibilitatea sa alocati membrilor echipei echipamentul pe care-l considerati necesar pentru misiunea respectiva. Cu toate ca multi jucatori n-ar sta prea mult pe ganduri pana sa aleaga o mitraliera cu “armor piercing rounds” sau un shotgun, trebuie tinut cont de faptul ca principala misiune e trupelor SWAT este sa protejeze vietile ostaticilor si, pe cat posibil, chiar si pe cele ale raufacatorilor. Astfel, nu veti fi autorizati sa omorati un suspect decat daca acesta reprezinta o amenintare directa pentru echipa voastra sau ostatici, orice folosire nejustificata a fortei letale fiind penalizata. Si cu toate ca obiectivele misiunilor difera, omorarea ostaticilor (accidentala sau nu) va duce invariabil la pierderea misiunii, asa ca intrarile in forta, in stil Rambo, nu sunt recomandate.

     De altfel, principala calitate a jocului o reprezinta veridicitatea procedurii pe care trebuie sa o urmati in timpul misiunilor (pe care unii ar putea-o considera plictisitoare), care aduce un plus de realism si imersiune. Sa luam o situatie tipica: echipa voastra trebuie sa intre intr-o camera unde banuiti ca s-ar fi baricadat 2 suspecti periculosi. Pentru siguranta se foloseste mai intai optiwand-ul (un tub cu o camera video la capat) pe sub usa, pentru a vedea ce se intampla inauntru fara a va expune pericolului. Dupa ce i-ati localizat pe cei 2 infractori, cel mai probabil veti ordona un “bang & clear” (unul din membrii echipei va deschide usa iar altul va arunca inauntru un flashbang pentru a orbi inamicii). In momentul in care echipa voastra intra in forta in camera respectiva, colegii vostrii vor incepe sa tipe la suspecti sa lase jos armele si sa se predea. In cazul fericit, acestia vor fi atat de nauciti de grenada aruncata, incat se vor conforma fara probleme. In cel mai rau caz, va trebui sa-i omorati pe amandoi. Indiferent insa de rezultat, va trebui sa raportati rezultatele actiunii voastre centrului de comanda, dupa care sa continuati misiunea (daca mai este cazul). Partea mai dureroasa e ca si ostaticii pot fi uneori incapatanati si de obicei va fi nevoie sa-i impuscati cu o pusca cu bile sau sa-i “parfumati” cu gaze lacrimogene pentru a-i imobiliza (lucru obligatoriu, pentru a evita situatiile neplacute).

SWAT 4 SWAT 4 SWAT 4

 Interfata este foarte facila, meniurile contextuale fiind la loc de cinste, lucru care usureaza foarte mult munca jucatorilor. Atunci cand apelati meniul in fata unei usi vor aparea toate actiunile pe care echipa voastra le poate intreprinde (open & clear, bang & clear, move & clear, use optiwand etc). De asemenea, atunci cand sunteti in fata unei usi incuiate si va uitati direct la broasca, optiunea de “lockpicking” va fi selectata automat, deoarece optiunea de “door breach” (distrugerea incuietorii cu un shotgun special sau o incarcatura de explozibil) este mai zgomotoasa si poate fi chiar periculoasa pentru ostaticii din camera respectiva, daca stau fix in dreptul usii. Cu toate ca puteti sa dati ordine intregii echipe, unele situatii fac necesara intrarea intr-o camera din mai multe directii, sau supravegherea unui hol, pentru a nu fi luati pe nepregatite de vreun suspect care patruleaza. De aceea, echipa voastra poate fi impartita in doua “fire teams”, rosu si albastru, pe care puteti sa le comandati separat. Pentru nu complica situatia mai mult decat e necesar, toti membrii echipei au o camera de luat vederi atasata la casca, jucatorul avand posibilitatea sa vada in stil “remote” ce vad si membrii echipei. Folosirea viewport-urilor va fi esentiala in momentul cand veti incerca sa sincronizati o intrarea multipla intr-o camera cu mai multi suspecti, dar ele mai pot fi folosite si in cazul in care unul dintre lunetistii prezenti la fata locului va raporteaza ca a detectat un suspect, moment in care aveti posibilitatea sa preluati controlul si sa-l impuscati direct, daca asa considerati de cuviinta.

     Arsenalul este foarte variat si adecvat oricarei situatii cu care v-ati putea confrunta. Veti avea la dispozitie mitraliere, pusti de asalt, shotgun-uri, dar si arme non-letale, cum ar fi spray-ul paralizant, taser gun-ul, care electrocuteaza inamicii si peper-ball gun (imaginati-va o arma de paintball care trage cu bile de cauciuc). Daca vreti cu tot dinadinsul sa folositi armele standard, va trebui sa alegeti intre gloantele hollow point, care sunt recomandate in cazul in care suspectii nu folosesc veste antiglont si cele “armor piercing”, care pot sa faca sita chiar si un inamic ascuns dupa o masa. Ca arma secundara puteti alege unul dintre cele 3 modele de pistoale sau taser gun-ul, in timp ce grenadele, care sunt toate non-letale (stinger grenade, flashbang si cs gas grenade), sunt foarte folositoare pentru dezorientarea inamicilor.

SWAT 4 SWAT 4 SWAT 4

     Intr-un astfel de joc, AI-ul poate reprezenta intotdeauna o problema spinoasa dar din fericire, Irrational Games i-a inzestrat pe membrii echipei voastre cu o inteligenta cu mult peste medie. Ei vor executa ordinele primite fara a se bloca unii pe altii, vor incerca pe cat posibil sa nu va incomodeze atunci cand va deplasati si vor impusca un suspect doar daca acesta reprezinta un pericol direct pentru ei sau pentru ostatici, cu toate ca uneori mai au probleme cu navigarea prin niveluri. Comportamentul inamicilor si al ostaticilor insa este intotdeauna imprevizibil: unii se vor preda fara probleme, altii vor incepe sa traga in stanga si-n dreapta ca niste apucati, in timp ce unii ostatici vor refuza pur si simplu sa fie legati cu catuse pana cand nu-i impuscati cu o arma non letala sau ii odorizati cu spray-ul paralizant. Un alt element care pluseaza foarte mult la rejucabilitate este ca locatia ostaticilor si inamicilor se schimba de fiecare data cand reluati o misiune, lucru care forteaza jucatorul sa se adapteze de permanenta, repetarea unei misiuni fiind buna doar pentru obisnuirea cu stilul de joc cat si invatarea nivelului. De asemenea, in functie de gradul de dificultate ales, la sfarsitul fiecarei misiuni veti primi un punctaj. Daca acesta nu este suficient de mare, nu puteti trece la urmatoarea misiune. Cu toate ca pare un pic restrictiv, acest sistem este foarte stimulant pentru a incerca sa capturati suspectii dintr-o misiune mai dificila, in loc sa-i impuscati pur si simplu.

SWAT 4 SWAT 4 SWAT 4

 Dupa cum puteti vedea si din imagini, SWAT 4 nu arata rau, dar nici nu impresioneaza, cu toate ca are la baza engine-ul Unreal. Personajele sunt detaliate si modelate foarte bine, cu toate ca unii inamici si ostatici mi s-au parut un pic cam colturosi. Datorita texturarii si design-ului, nivelurile au un grad ridicat de realism, unele locatii, cum ar fi subsolul unui rapitor, fiind de-a dreptul inspaimantatoare. Cei care sufera de claustrofobie ar face bine sa evite SWAT 4, deoarece nivelurile sunt predominant indoor iar ritmul destul de lent al actiunii s-ar putea sa-i descurajeze pe cei care cauta un UT2004 cu arme realiste. Animatiile sunt si ele foarte bine realizate, mai ales cand e vorba de secvente de genul “open & clear”. Singura problema la partea grafica ar fi ca jocul are tendinta sa se mai impotmoleasca in anumite faze cu actiune intensa, dar din fericire astfel de situatii sunt destul de rare. Este insa recomandat sa aveti 1GB ram pentru o experienta placuta.

     Realismul este prezent si la partea sonora, sunetele armelor fiind cat se poate de veridice, la fel si zgomotul pasilor pe diversele suprafete pe care calcati (lemn, marmura, metal, gresie etc). Voice acting-ul este si el convingator, cu toate ca in timpul briefing-ului ofiterul care prezinta situatia are un calm care aproape de adoarme, tratand situatiile de criza ca si cum ar fi niste antrenamente in poligon. But maybe that’s just me. De asemenea, in SWAT 4 se tipa de mama focului. Tipa ostatecii speriati, tipa suspectii, care nu vor sa lase arme, tipa colegii vostrii de echipa, care striga la suspecti sa arunce totusi armele … ce mai, haos total. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca ostatecii te mai si bombane un pic cand le pui catusele, drept “multumire” ca le-ai salvat viata. Muzica nu veti auzi decat in situatiile foarte tensionate, ceea ce nu trebuie insa privit ca un minus, deoarece in unele misiuni, linistea mormantala in care inaintati creste si mai mult adrenalina.

SWAT 4 SWAT 4 SWAT 4

     Pe langa rejucabilitatea single-player ridicata, modurile multiplayer pluseaza si ele considerabil la durata de viata a jocului. Hartile pot suporta un maxim de 16 jucatori, in moduri precum Barricaded Suspects, VIP, Rapid Deployment sau modul Co-op, care va permite sa jucati impreuna cu alti 3 prieteni misiunile single-player. Singura buba a acestui mod de joc (devenit o raritate in titlurile din ziua de azi)e ste ca nu permite folosirea botilor in cazul in care nu sunt suficienti jucatori umani, lucru care insa intr-o retea mai maricica nu va pune prea mari piedici. De asemenea, daca nu aveti pe nimeni din zona pasionat de astfel de jocuri, puteti sa va creati propriile misiuni, derivate din cele single-player, de data aceasta insa cu alti parametri, pentru a le face mult mai antrenante, in functie de preferintele voastre.

SWAT 4 SWAT 4 SWAT 4

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei