default

Dimensiune font:

Syndicate Review

| 22-10-2012 15:33

Syndicate Review

Într-o vreme când nu toate jocurile dintr-un gen erau copia unei copii a unei copii (vorba lui Palahniuk) şi lumea încă asculta cu speranţă în ochii vorbele lui Peter Molyneux, englezii verzi de la Bullfrog aduceau pe micile monitoare un joculeţ care avea să devină portdrapelul cyberpunk, alături de System Shock.

Mă refer, desigur, la RTT-ul izometric Syndicate, un titlu care ilustra un viitor clădit pe o premisă standard Gibson sau Phillip K. Dick: în urma unui capitalism laissez-faire, megacorporaţii ajung să stăpânească lumea şi să poarte un război crâncen pentru supremaţia pieţei şi, în definitiv, a lumii.

Prezenţa drogurilor, a violenţei, libertatea de a omorî civili fără niciun fel de repercusiuni şi motivaţia sterilă pictau un univers lipsit de moralitate, în care singurul Dumnezeu e corporaţia-mamă şi intenţiile ei adeseori sinistre. Dar dacă în 1993 vorbeam de tactică şi o perspectivă de tip eagle-eye, acest reboot al francizei abordează totul la persoana întâi şi transpune concepte vechi în pielea unui shooter liniar standard piperat cu mecanici şi abilităţi de hacking.

Acum alter-ego-ul tău poartă numele de Kilo, un agent îmbunătăţit cibernetic aflat în slujba celei mai mari corporaţii de pe planetă: Eurocorp. În 2017, cipul DART 6 separă oamenii cam cum împarte smartphone-ul gintele sociale dintr-un liceu de fiţe în 2012: cine nu are, nu contează.

Universul de date generat de acest cip devine mai important decât lumea fizică, dovadă stând ostracizarea şi eliminarea drepturilor oamenilor care nu îşi permit deţinerea unei astfel de jucării. Dar cum nevoia de putere continuă să bântuie vârfurile piramidelor corporatiste chiar şi când arde restul lumii, eşti trimis în diverse misiuni de asasinat, recuperat date, respectiv anihilat tot ce înseamnă sindicat advers.

Tiparele de desen animat sunt aici umplute cu actori arhicunoscuţi (Brian Cox în rolul liderului corporatist fără scrupule şi Rosario Dawson ca omul de ştiinţă / femeia-simbol) şi chiar dacă şi-au împrumutat asemănarea personajelor, modelarea nu este dintre cele mai strălucite văzute pe monitor.

Povestea e destul de scurtă şi în mare parte uşor de uitat: e o călătorie îngrădită de obiective care vin în serie, presărată cu gauntlet event-uri care preced pseudotrădări şi întorsături de situaţie previzibile şi plictisitoare. Nu există niciun moment în care să declari că s-a întâmplat ceva nemaivăzut, dar cu toate astea, ce e memorabil e felul în care o faci.

Există destul de mult spectacol integrat în măcel, atât prin prisma cut scene-urilor violente care nu întrerup imersiunea, păstrând perspectiva 1st person, cât şi prin elementele de hacking, suprapuse destul de fluent peste acţiunea cu arme de foc. Arsenalul mai mult sau mai puţin standard (puşcă de asalt, shotgun, pistoale, lansator de rachete, aruncător de flăcări, grenade) îşi va face treaba cu brio, completat de trei abilităţi de hacking şi diverse elemente de decor cu proprietăţi volatile.

Abilităţile de hacking asupra oponenţilor funcţionează destul de simplu: având în vedere că toată lumea care contează are câte un DART 6 îngropat în scăfârlie, îi poţi „convinge” fie să se sinucidă, aruncând în aer pe oricine se află suficient de aproape, fie să întoarcă armele împotriva camarazilor până în momentul în care, rămaşi fără ţinte, să se sinucidă subit. Chiar şi armele sunt dotate cu cipuri care pot fi atacate electronic şi vor exploda în braţele oricui trage cu ele. În completarea acestor artificii vine DART Overlay, obligatoria “super viziune” augmentată de slow motion, reîncărcabilă şi necesară numeroaselor lupte cu boşi.

Ce e interesant e că poţi face hacking sau folosi abilităţile în timp ce tragi şi astfel să te ocupi de mai mulţi inamici în paralel dacă eşti suficient de ager. Ba mai mult, există o oarecare latură de RPG, cu un arbore de îmbunătăţiri pentru care primeşti “fise” prin cipurile pe care le extragi din scăfârlia anumitor NPC-uri, de regulă boşi.

O altă bilă albă ar trebui s-o primească soundtrack-ul, câteva piese dubstep ale unora dintre cei mai cunoscuţi producători contemporani ai acestui gen: Skrillex, Nero sau Flux Pavilion. Indiferent că iubiţi sau urâţi această specie controversată, lumea jocului pare că îmbrăţişează dubstep-ul, o bună ilustrare sonoră a suprafeţelor curate, futuriste şi acţiunii frenetice care se desfăşoară pe parcursul aventurilor lui Kilo.

Mai puţin interesantă este liniaritatea. Mereu e un singur coridor şi o singură uşă prin care poţi (şi trebuie) să parcurgi nivelul. Toate abilităţile sunt ofensive şi nu există nicio abordare alternativă – drept urmare – Syndicate devine un FPS standard al cărui scenariu single-player, cu o durată de circa patru ore, e lipsit complet de orice valoare de rejucabilitate.

Aşadar, producătorii încearcă să justifice preţul prin misiunile cooperative care însoţesc scurta şi în mare nememorabila drumeţie de unul singur. Nouă la număr, aceste hărţi au o durată de maxim 30 de minute şi recompensează fiecare parcurgere prin experienţă şi achievements (care la rândul lor aduc experienţă odată cu depăşirea anumitor praguri). Personalizarea arsenalului aduce un strop de variaţie (puteţi alege o armă principală, una secundară şi două app-uri sau “vrăji” cibernetice), iar mecanicile de “breaching” (termenul din joc pentru hacking) şi-au făcut loc şi aici.

Lucrul în echipă – vindecarea aliaţilor, folosirea app-urilor care afectează zonal sau colectiv echipa, cum ar fi câmpul de forţă şi “squad heal” – este esenţial, iar inamicii nu sunt adaptaţi numărului de jucători, încurajând astfel formarea unei echipe întregi, de patru agenţi.

Obiectivele ce trebuie îndeplinite în fiecare misiune nu variază enorm: în general, ele oscilează între recuperarea anumitor obiecte şi îmbarcarea lor în elicopterul de evadare sau eliminarea anumitor agenţi (grupuri de boşi cu capacităţi similare party-ului de jucători), dar primele câteva parcurgeri pot genera experienţe interesante, a la Left 4 Dead.

După ce treceţi o dată prin ele pe modul de dificultate normal, puteţi încerca să obţineţi maximul de trei stele pe unul din cele două niveluri superioare sau să încercaţi să vă depăşiţi timpii. Însă chiar şi aşa, nu ştiu cât de longeviv va fi multiplayer-ul, fiindcă sunt elemente fundamentale care îi lipsesc cu desăvârşire: chat-ul în scris (iar party-urile de oameni random arareori folosesc voice chat-ul inclus) sau detalii despre clanurile care te invită să li te alături înainte să accepţi sau să refuzi.

Posibilitatea de a crea un clan (în terminologia jocului, sindicat) este deschisă oricui şi aduce cu sine un clasament specializat, precum şi challenge-uri adresate clanurilor. Din nou, interfaţa spartană nu permite acţiuni de bun simţ, cum ar fi comunicarea cu clanul sau posibilitatea de a trimite mesaje jucătorilor, altfel decât să îi adaugi separat în Origin în lista de prieteni. Singura parte bună e că ştii sigur că ai câţiva oameni pe care-i poţi invita dacă ai probleme în a umple party-ul.

Drept urmare, Syndicate va deveni plictisitor în prima săptămână şi nu îi prevăd o durată de viaţă la fel de lungă precum cea a lui Left 4 Dead. E prea scurt, prea mic şi prea convenţional într-o piaţă în care AAA-ul clasic e deja suprasaturat cu alternative care durează mai mult şi oferă moduri competitive; nu doar câteva zeci de ore de reluări cooperative în care eşti forţat să te înţelegi “din priviri” în cazul în care tu sau coechipierii nu folosiţi microfon pentru VoIP. 


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
Avertizare ANM - Zece județe sub cod galben de furtuni
04/08/2020 11:04

ANM a emis o avertizare Cod galben de vijelii si ploi torentiale pentru zece judete ale tării, pană miercuri la ora 12.00. În acelasi timp, in regiunile vestice indicele temperatură-umezelă va atinge ...

Coronavirus Romania. 823 de cazuri noi si 19 decese in ultimele 24 de ore. Record de pacienti la Terapie Intensiva: 419
03/08/2020 14:32

 Numarul cazurilor noi de coronavirus raportat luni, 3 august, este de 823, iar cel al deceselor de 19. De la inceputul pandemiei pana acum, in Romania au fost confirmate 54.009 de cazuri de p ...

Australienii au scapat de sub control epidemia de COVID-19 - Stare de dezastru în statul Victoria
03/08/2020 09:18

Statul Victoria, al doilea cel mai populat din Australia, a declarat duminică stare de dezastru şi a impus o intedicţie de circulaţie pe timp de noapte in capitala Melbourne, in cadrul celor mai stricte res ...

Record de temperatura de 44,5 grade HARTA METEO LIVE  VEZI METEO IN TIMP REAL
02/08/2020 21:00

 VEZI AICI METEO PENTRU: IASI,BACAU,BOTOSANI,NEAMT, SUCEAVA,VASLUI   Precipitatii Acum Radar Romania ANM.  

Hogeweyk, „orașul” în care toată lumea suferă de demență
02/08/2020 18:51

 La o primă vedere, Hogeweyk, situat la aproximativ 20 de kilometri de Amsterdam, arată ca orice alt oras olandez. Locuitorii isi duc viata in mod normal, fac cumpărături, merg la film si se intalnesc ...

Gafă de proporţii uriaşe a conducerii PNL şi USR Prahova ! Ploieştiul în pericol să piardă clădirea primăriei !
31/07/2020 14:04

 Anunţată de ieri, astăzi a avut loc conferinţa de presă a conducerilor judeţene a PNL şi USR Prahova, menită să anunţe alianţe electorale locale.   Iar locul „ochit” de cele ...

BREAKING - Noi restricții anunțate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență: Mască în spații deschise, activități interzise noaptea și distanță pe plajă
28/07/2020 20:44

Comitetul National pentru Situatii de Urgentă a aprobat in sedinta desfăsurată astăzi, 28 iulie, Hotărarea numărul 37 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspandirii infectiilor cu SARS CoV-2 l ...

Putin își plasează arma supremă în Marea Neagră - Poate lovi România în câteva minute
27/07/2020 05:55

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat - duminică, la Sankt-Petersburg - că Marina militară rusă va fi dotată cu arme nucleare hipersonice şi cu drone submarine nucleare, acestea - potrivit Ministeru ...

Două îngrijitoare românce au primit moștenire peste un milion de euro de la italianul bogat pe care l-au îngrijit
25/07/2020 18:38

Două romance care lucrau ca ingrijitoare pentru un bătran din Italia, au primit după moartea acestuia un milion de euro. Bătranul le-a trecut in testament pentru că au avut grijă de el, insă rudele bărb ...

Româncă sunată în a șasea zi de vacanță în Grecia: Aveți COVID pozitiv. Cum a fost confirmată cu COVID-19 telefonic și ce a urmat.
25/07/2020 10:55

Iată integral mesajul femeii de 39 de ani, publicat pe Forum Grecia: ”Dulce si amar de Grecia Scrisoare către mine si către voi toti, sper să invătam ceva bun de aici Prima mea vacantă in Grecia ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!