default

Dimensiune font:

Tales of Monkey Island: Launch of the Screaming Narwhal Review

| 22-10-2012 18:41

Tales of Monkey Island: Launch of the Screaming Narwhal Review

Acum câteva zile am avut o discuţie destul de interesantă cu un domn care s-a jucat mai toate adventure-urile lansate până acum. Spre deosebire de atitudinea mea uşor pornită împotriva declinului acestui gen odată extrem de cerebral, domnul în cauză s-a declarat foarte relaxat, aproape jovial, şi mi-a mărturisit că lui personal îi convine tendinţa asta casual, ca un şpriţ de vară.

Recunosc că iniţial am fost uşor revoltat – l-am cunoscut pe omul ăsta într-o vreme în care nu puteam să construiesc un argument elocvent, să-mi prezint agresiv perspectiva sau să mă revolt împotriva viziunilor lui. Ei bine, perspectiva conturată de el sună cam aşa: „Când eram în facultate şi în prima etapă a căsniciei, aveam destul timp ca să descifrez misterele trăznite din Day of the Tentacle sau Monkey Island, precum şi o predilecţie oarecum tinerească de a nu mă lăsa păgubaş după două ore pierdute în aceeaşi cameră încuiată pe toate părţile, trăgând de toate cuiele şi balamalele care ieşeau în evidenţă, doar-doar oi găsi o crăpătură prin care să mă strecor.

Acum nu mai e cazul – nu-mi mai permit să înghesui în coada hardului 3-4 aventuri complicate şi să le mănânc, pe rând, pe pâine, în ideea că dacă termin unul pe săptămână am încă o mână de poveşti care să-mi umple programul în viitorul apropiat. Deci da, mie îmi convine că sunt mai puţine şi, în mare parte, mai uşoare.”

„Bine-bine”, zic eu, „dar ţi se par la fel de bune? Adică şi două ore în Beneath a Steel Sky sunt mai bine investite decât aceeaşi perioadă de timp aruncată pe Still Life 2.” Privindu-mă indulgent şi înţelegător, taică-miu a izbucnit într-o chicoteală destul de stânjenitoare şi a recunoscut că nu, nu sunt la fel de bune, dar pe de altă parte, atunci când trăieşti o epocă în care se investesc scenarii de top şi bani de trezorerie într-un gen vei vedea rezultate mult superioare unei perioade în care genul respectiv e înviat mai mult de nostalgici şi inadaptaţi decât de centrul de putere şi finanţare al erei.

„Şi în fond, uită-te la tine”, a adăugat el. „De trei ore stai în faţa sticlei şi râzi ca prostu’ la toate poznele blondului ăsta prost desenat.”

Am roşit. Monkey Island se întorsese.

A pirate I was meant to be,

Trim the sail and roam the sea…

Să fii pirat nu e lucru mic. Înseamnă în primul rând să fii liber, neconstrâns de normele fixiste ale realităţii, comunităţii şi accepţiunii obiective care te îndeamnă să rămâi legat de glia terestră. Guybrush Threepwood, protagonistul seriei, ştie perfect asta şi în ciuda gesturilor delicate sau fragilităţii care îl caracterizează, găseşte cele mai trăznite soluţii unora din cele mai ciudate probleme puse în calea vreunui pirat, cu o ingeniozitate de care doar un câine al mării ar fi în stare.

Franciza are o serie de caracteristici foarte clare şi greu de imitat, drept pentru care recunosc că n-am crezut în abilitatea celor de la Telltale de a recrea unul din cele mai bune adventure-uri zămislite în întreaga istorie a jocurilor video. Dar având în vedere că o parte semnificativă din oamenii care au contribuit la Tales of Monkey Island sunt aceiaşi designeri care şi-au lăsat amprenta pe întreaga serie (de la Dave Grossman, lead designer, până la Dominic Armato, vocea care-l însufleţeşte pe Guybrush), pot declara cu bucurie-n suflet că spiritul Monkey Island e intact, glumiţele sunt în acelaşi ton, iar puzzle-urile sunt mai mult decât reuşite – pe alocuri sunt aproape geniale.

Povestea începe mai mult sau mai puţin ca oricare Monkey Island de la 2 încoace: Guybrush încearcă s-o salveze pe Elaine Threepwood (nee Marley) din ghearele mizerabile ale demonicului căpitan LeChuck, care a răpit-o pentru a-i înmuia inima şi a o convinge că ar fi o idee bună să-i fie tovarăşă pe vecie. De aici mai departe o să te confrunţi cu o epidemie între piraţi, un doctor cel puţin dement şi eterna problemă a junglei întortocheate.

Ahoy, me hearties! But whar teh graphics?

Pricipala şi poate singura mea doleanţă la noua serie de jocuri adventure ar fi grafica: deşi nu mi se pare că ar fi nimic în neregulă cu modelarea, texturile sunt adeseori usturătoare pentru ochi şi mi s-a întâmplat nu doar o dată să îmi exclam nemulţumirea cu voce tare, spre oroarea pietonilor care-mi treceau pe sub fereastră.

Potenţial se vede că există – cum ziceam, modelele sunt reuşite, dar speculez că o grafică de tip cel-shading ar fi fost de preferat. E cât se poate de inestetic să vezi în fundal norişori desenaţi frumos de mână, în stilul seriei, în timp ce prim-planul e infectat de modele 3D colorate cât se poate de minimalist, şi asta în sensul rău.

O problemă minoră, dar prezentă, mai este şi reciclarea anumitor personaje: într-un gen în care oricum nu prea ai de ce să clonezi NPC-uri, unde acestea ar trebui să se bucure de o personalitate individuală şi mai ales având în vedere că nici nu sunt atât de multe la număr, e destul de supărător că vezi acelaşi cap de cartof în două ipostaze diferite.

Tranziţiile şi interfaţa în schimb mi s-au părut foarte reuşite: de fiecare dată când accesezi meniul principal se va contura animaţia unei “excursii” prin junglă, inventarul e doar la un click distanţă şi cele două-trei puzzle-uri contra timp nu vor fi îngreunate de vreo complicaţie de ordin tehnic, cum ar fi accesul voalat la vreun obiect sau artificii obtuze în calea răspunsului.

Asta ca să nu mai zic că şi logica soluţiilor a fost gândită destul de bine, ele nefiind monotone sau ancorate în plictisul realităţii, ci având trimiteri subtile pe diverse obiecte împrăştiate pe insula pe care eşti reţinut sau remarci inteligente din partea NPC-urilor.

Cât despre cine sunt aceste personaje, atât cele noi, cât şi cele consacrate care apar în acest prim episod au personalităţi potrivite universului din care fac parte şi niciunul nu pare aruncat la întâmplare sau introdus doar de dragul de a umple goluri. Rezultatul e că dialogurile au trezit o nostalgie adormită demult în mine şi pentru asta nu pot decât să le mulţumesc producătorilor – se vede că s-a investit în acest titlu multă pasiune şi dedicare, pe lângă timp şi bani.

Vocile, muzica şi sunetele sunt şi ele construite pe şablonul Monkey Island – nicio voce nu mi s-a părut deranjantă, Guybrush, Elaine, LeChuck sunt toţi uşor de recunoscut pentru fanii consacraţi, iar tema Monkey Island îşi face şi ea apariţia. Cu toate astea, încă mai avem de aşteptat până i se va adăuga un ingredient nou laturii sonore – mi-ar plăcea nişte compoziţii inedite, din acelaşi gen şi cu aceeaşi atmosferă ca şi cele deja existente.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
Coronavirus Romania. 823 de cazuri noi si 19 decese in ultimele 24 de ore. Record de pacienti la Terapie Intensiva: 419
03/08/2020 14:32

 Numarul cazurilor noi de coronavirus raportat luni, 3 august, este de 823, iar cel al deceselor de 19. De la inceputul pandemiei pana acum, in Romania au fost confirmate 54.009 de cazuri de p ...

Australienii au scapat de sub control epidemia de COVID-19 - Stare de dezastru în statul Victoria
03/08/2020 09:18

Statul Victoria, al doilea cel mai populat din Australia, a declarat duminică stare de dezastru şi a impus o intedicţie de circulaţie pe timp de noapte in capitala Melbourne, in cadrul celor mai stricte res ...

Record de temperatura de 44,5 grade HARTA METEO LIVE  VEZI METEO IN TIMP REAL
02/08/2020 21:00

 VEZI AICI METEO PENTRU: IASI,BACAU,BOTOSANI,NEAMT, SUCEAVA,VASLUI   Precipitatii Acum Radar Romania ANM.  

Hogeweyk, „orașul” în care toată lumea suferă de demență
02/08/2020 18:51

 La o primă vedere, Hogeweyk, situat la aproximativ 20 de kilometri de Amsterdam, arată ca orice alt oras olandez. Locuitorii isi duc viata in mod normal, fac cumpărături, merg la film si se intalnesc ...

Gafă de proporţii uriaşe a conducerii PNL şi USR Prahova ! Ploieştiul în pericol să piardă clădirea primăriei !
31/07/2020 14:04

 Anunţată de ieri, astăzi a avut loc conferinţa de presă a conducerilor judeţene a PNL şi USR Prahova, menită să anunţe alianţe electorale locale.   Iar locul „ochit” de cele ...

BREAKING - Noi restricții anunțate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență: Mască în spații deschise, activități interzise noaptea și distanță pe plajă
28/07/2020 20:44

Comitetul National pentru Situatii de Urgentă a aprobat in sedinta desfăsurată astăzi, 28 iulie, Hotărarea numărul 37 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspandirii infectiilor cu SARS CoV-2 l ...

Putin își plasează arma supremă în Marea Neagră - Poate lovi România în câteva minute
27/07/2020 05:55

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat - duminică, la Sankt-Petersburg - că Marina militară rusă va fi dotată cu arme nucleare hipersonice şi cu drone submarine nucleare, acestea - potrivit Ministeru ...

Două îngrijitoare românce au primit moștenire peste un milion de euro de la italianul bogat pe care l-au îngrijit
25/07/2020 18:38

Două romance care lucrau ca ingrijitoare pentru un bătran din Italia, au primit după moartea acestuia un milion de euro. Bătranul le-a trecut in testament pentru că au avut grijă de el, insă rudele bărb ...

Româncă sunată în a șasea zi de vacanță în Grecia: Aveți COVID pozitiv. Cum a fost confirmată cu COVID-19 telefonic și ce a urmat.
25/07/2020 10:55

Iată integral mesajul femeii de 39 de ani, publicat pe Forum Grecia: ”Dulce si amar de Grecia Scrisoare către mine si către voi toti, sper să invătam ceva bun de aici Prima mea vacantă in Grecia ...

Grupare de proxeneti constituita de o familie
22/07/2020 20:47

 O familie din Buzau a ajuns in atentia DIICOT dupa ce a trimis tinere din Romania sa se prostitueze in Marea Britanie, Spania, Germania si Elvetia. Fetele erau racolate prin metoda "Lover B ...