Tales of Monkey Island: Launch of the Screaming Narwhal Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 18:41

Tales of Monkey Island: Launch of the Screaming Narwhal Review

Acum câteva zile am avut o discuţie destul de interesantă cu un domn care s-a jucat mai toate adventure-urile lansate până acum. Spre deosebire de atitudinea mea uşor pornită împotriva declinului acestui gen odată extrem de cerebral, domnul în cauză s-a declarat foarte relaxat, aproape jovial, şi mi-a mărturisit că lui personal îi convine tendinţa asta casual, ca un şpriţ de vară.

Recunosc că iniţial am fost uşor revoltat – l-am cunoscut pe omul ăsta într-o vreme în care nu puteam să construiesc un argument elocvent, să-mi prezint agresiv perspectiva sau să mă revolt împotriva viziunilor lui. Ei bine, perspectiva conturată de el sună cam aşa: „Când eram în facultate şi în prima etapă a căsniciei, aveam destul timp ca să descifrez misterele trăznite din Day of the Tentacle sau Monkey Island, precum şi o predilecţie oarecum tinerească de a nu mă lăsa păgubaş după două ore pierdute în aceeaşi cameră încuiată pe toate părţile, trăgând de toate cuiele şi balamalele care ieşeau în evidenţă, doar-doar oi găsi o crăpătură prin care să mă strecor.

Acum nu mai e cazul – nu-mi mai permit să înghesui în coada hardului 3-4 aventuri complicate şi să le mănânc, pe rând, pe pâine, în ideea că dacă termin unul pe săptămână am încă o mână de poveşti care să-mi umple programul în viitorul apropiat. Deci da, mie îmi convine că sunt mai puţine şi, în mare parte, mai uşoare.”

„Bine-bine”, zic eu, „dar ţi se par la fel de bune? Adică şi două ore în Beneath a Steel Sky sunt mai bine investite decât aceeaşi perioadă de timp aruncată pe Still Life 2.” Privindu-mă indulgent şi înţelegător, taică-miu a izbucnit într-o chicoteală destul de stânjenitoare şi a recunoscut că nu, nu sunt la fel de bune, dar pe de altă parte, atunci când trăieşti o epocă în care se investesc scenarii de top şi bani de trezorerie într-un gen vei vedea rezultate mult superioare unei perioade în care genul respectiv e înviat mai mult de nostalgici şi inadaptaţi decât de centrul de putere şi finanţare al erei.

„Şi în fond, uită-te la tine”, a adăugat el. „De trei ore stai în faţa sticlei şi râzi ca prostu’ la toate poznele blondului ăsta prost desenat.”

Am roşit. Monkey Island se întorsese.

A pirate I was meant to be,

Trim the sail and roam the sea…

Să fii pirat nu e lucru mic. Înseamnă în primul rând să fii liber, neconstrâns de normele fixiste ale realităţii, comunităţii şi accepţiunii obiective care te îndeamnă să rămâi legat de glia terestră. Guybrush Threepwood, protagonistul seriei, ştie perfect asta şi în ciuda gesturilor delicate sau fragilităţii care îl caracterizează, găseşte cele mai trăznite soluţii unora din cele mai ciudate probleme puse în calea vreunui pirat, cu o ingeniozitate de care doar un câine al mării ar fi în stare.

Franciza are o serie de caracteristici foarte clare şi greu de imitat, drept pentru care recunosc că n-am crezut în abilitatea celor de la Telltale de a recrea unul din cele mai bune adventure-uri zămislite în întreaga istorie a jocurilor video. Dar având în vedere că o parte semnificativă din oamenii care au contribuit la Tales of Monkey Island sunt aceiaşi designeri care şi-au lăsat amprenta pe întreaga serie (de la Dave Grossman, lead designer, până la Dominic Armato, vocea care-l însufleţeşte pe Guybrush), pot declara cu bucurie-n suflet că spiritul Monkey Island e intact, glumiţele sunt în acelaşi ton, iar puzzle-urile sunt mai mult decât reuşite – pe alocuri sunt aproape geniale.

Povestea începe mai mult sau mai puţin ca oricare Monkey Island de la 2 încoace: Guybrush încearcă s-o salveze pe Elaine Threepwood (nee Marley) din ghearele mizerabile ale demonicului căpitan LeChuck, care a răpit-o pentru a-i înmuia inima şi a o convinge că ar fi o idee bună să-i fie tovarăşă pe vecie. De aici mai departe o să te confrunţi cu o epidemie între piraţi, un doctor cel puţin dement şi eterna problemă a junglei întortocheate.

Ahoy, me hearties! But whar teh graphics?

Pricipala şi poate singura mea doleanţă la noua serie de jocuri adventure ar fi grafica: deşi nu mi se pare că ar fi nimic în neregulă cu modelarea, texturile sunt adeseori usturătoare pentru ochi şi mi s-a întâmplat nu doar o dată să îmi exclam nemulţumirea cu voce tare, spre oroarea pietonilor care-mi treceau pe sub fereastră.

Potenţial se vede că există – cum ziceam, modelele sunt reuşite, dar speculez că o grafică de tip cel-shading ar fi fost de preferat. E cât se poate de inestetic să vezi în fundal norişori desenaţi frumos de mână, în stilul seriei, în timp ce prim-planul e infectat de modele 3D colorate cât se poate de minimalist, şi asta în sensul rău.

O problemă minoră, dar prezentă, mai este şi reciclarea anumitor personaje: într-un gen în care oricum nu prea ai de ce să clonezi NPC-uri, unde acestea ar trebui să se bucure de o personalitate individuală şi mai ales având în vedere că nici nu sunt atât de multe la număr, e destul de supărător că vezi acelaşi cap de cartof în două ipostaze diferite.

Tranziţiile şi interfaţa în schimb mi s-au părut foarte reuşite: de fiecare dată când accesezi meniul principal se va contura animaţia unei “excursii” prin junglă, inventarul e doar la un click distanţă şi cele două-trei puzzle-uri contra timp nu vor fi îngreunate de vreo complicaţie de ordin tehnic, cum ar fi accesul voalat la vreun obiect sau artificii obtuze în calea răspunsului.

Asta ca să nu mai zic că şi logica soluţiilor a fost gândită destul de bine, ele nefiind monotone sau ancorate în plictisul realităţii, ci având trimiteri subtile pe diverse obiecte împrăştiate pe insula pe care eşti reţinut sau remarci inteligente din partea NPC-urilor.

Cât despre cine sunt aceste personaje, atât cele noi, cât şi cele consacrate care apar în acest prim episod au personalităţi potrivite universului din care fac parte şi niciunul nu pare aruncat la întâmplare sau introdus doar de dragul de a umple goluri. Rezultatul e că dialogurile au trezit o nostalgie adormită demult în mine şi pentru asta nu pot decât să le mulţumesc producătorilor – se vede că s-a investit în acest titlu multă pasiune şi dedicare, pe lângă timp şi bani.

Vocile, muzica şi sunetele sunt şi ele construite pe şablonul Monkey Island – nicio voce nu mi s-a părut deranjantă, Guybrush, Elaine, LeChuck sunt toţi uşor de recunoscut pentru fanii consacraţi, iar tema Monkey Island îşi face şi ea apariţia. Cu toate astea, încă mai avem de aşteptat până i se va adăuga un ingredient nou laturii sonore – mi-ar plăcea nişte compoziţii inedite, din acelaşi gen şi cu aceeaşi atmosferă ca şi cele deja existente.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei