The Abbey – RePlay Review

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 14:38

The Abbey – RePlay Review

 

În ultimul timp, studiourile axate pe crearea jocurilor de aventură nu prea ne-au mai mângâiat simţurile, lansând pe piaţă titluri cel puţin îndoielnice din punct de vedere al calităţii. Au existat şi excepţii, dar puţinii fani adventure rămaşi speră în continuare că va veni o zi în care jocurile lor preferate vor fi din nou la putere. Sau măcar nu vor mai fi pe moarte.

Acea zi din păcate n-a venit şi se pare că se lasă aşteptată până când şi ultimul strop de speranţă se va risipi. Deocamdată însă, ne vom putea pierde cateva ore bune în compania călugărului Leonardo de Toledo, trimis de Vatican la mânăstirea Natividad pentru a elucida misterul ce înconjoară moartea suspectă a unui confrate. The Abbey ne duce din start cu gândul la renumita carte scrisă de Umberto Eco – “Numele Trandafirului” şi, de ce nu, la filmul omonim, acţiunea având într-adevăr anumite similitudini, dar şi diferenţe, jocul fiind ceva mai mult decât un simplu remake. Misterele legate de crime dubioase au fost întotdeuna un subiect apetisant, iar dacă la asta se mai adaugă şi mânăstiri, călugări şi fapte oculte, nu poate rezulta decât un cocktail extrem de interesant pentru cei care vor să facă pe Sherlock Holmes. Ideea e bună, dar trebuie s-o ajute şi implementarea.

La nivel de gameplay, marca e cea clasică, adică un adventure point & click cu tot ce am vrea să vedem de la el: discuţii interminabile (cu minusurile de rigoare), puzzle-uri nici prea grele, dar nici prea uşoare şi un inventar simplu şi concis, unde putem combina obiectele "colecţionate" pentru a rezolva anumite probleme. Deşi sunt frumuşele şi în mare parte logice, unele puzzle-uri nu fac decât să stârnească râsul, cel mai elocvent exemplu fiind situaţia în care trebuie să stoarcem o pelerină udă pentru a-i folosi apa la prepararea unei ciorbe. Pe ansamblu, majoritatea puzzle-urilor întâlnite se rezumă de obicei la combinarea diverselor obiecte, există şi câteva care presupun asamblarea unor piese intr-o anumită ordine, dar nimic special la acest capitol.

Deoarece spaţiul de joc este destul de restrâns, harta pe care o aveţi la dispoziţie nu e neapărat necesară, simpla căutare a următorului obiectiv fiind de ajuns. Mânăstirea este împărţită în zone interioare şi exterioare, fiecare cu mai multe subdiviziuni adnotate corespunzător, trecerea între ele făcându-se rapid şi natural. În aceste zone, ceea ce căutăm e relativ uşor de găsit: diversele obiecte care pot fi folosite au un nume şi pot fi adăugate în inventar cu un simplu click dreapta de mouse pe ele. Aici mai intervine din când în când o problemă, unele obiecte fiind mai greu de reperat decât altele, dar nici nu se ajunge la faimoasa vânătoare de pixeli atât de "dragă" fanilor adventure.

Pentru a avansa în poveste trebuie să vorbim cu NPC-urile, care deşi sunt puţine, au parte de o personalitate specifică epocii şi spaţiului cultural şi dogmatic în care vă aflaţi. Singurul personaj care nu-şi are locul în acest peisaj e Bruno, învăţăcelul lui Leonardo, care are parte de câteva scene penibile, precum şi de replici şi o voce total neinspirate. În rest, călugării chiar au farmec, în special bătrânelul senil obsedat de creşterea unor plante cu care poartă şi conversaţii. Ceea ce mi-a plăcut în mod special în privinţa personajelor a fost faptul că fiecare au argumente pro şi contra împotriva altuia, de nu mai ştii ce să crezi în privinţa crimei pe care trebuie s-o investighezi. De aceea, cea mai mare parte a dialogurilor sunt interesante, dar din cauza lungimii kilometrice a unora dintre ele mai avem şi pliciseală, din cauza unor amănunte care nu-şi au rostul.

Subiectul fiind unul matur şi serios, ne-am aştepta ca atmosfera să fie apăsătoare. Deoarece şi-au dorit probabil să iasă din tipare, producătorii ne-au servit taman inversul: o grafică cartoonish, inspirată din desenele animate create de Walt Disney, ce îmbină fundaluri 2D cu elemente 3D. Clădirile ce alcătuiesc mânăstirea sunt exact cum ne-am aştepta: frumos desenate, specifice vremii, impresionante pe alocuri, iar personajele au parte de trăsături exagerate specifice unui desen animat: nas mai mare, o falcă-n pământ, ochi bulbucaţi etc. Din păcate, animaţiile mai au mult până la realism, unele fiind extrem de slabe, printre care şi unele din stările sufleteşti, cum ar fi îndoiala, mirarea sau supărarea, alese complet aiurea, Leonardo dând impresia că râde atunci când ar trebui de fapt să fie nervos. Per total, ochii noştri au ce urmări pe ecran, dar această grafică nu se potriveşte subiectului. Îşi face treaba şi atât, atmosfera având însă de suferit din această cauză.

Partea sonoră străluceşte în ceea ce priveşte muzica, bine aleasă si atmosferică, coloana sonoră beneficiind de aportul Orchestrei Filarmonice din Praga. La fel sunt şi majoritatea vocilor folosite, dar dezamăgirea vine sub forma unor efecte sonore dubioase, cum ar fi paşii sau diferite obiecte în cădere, totul culminând cu cireaşa de pe tort, sunetul stropitorii folosite de bătrânelul botanist menţionat anterior, care e pur şi simplu deranjant. Nu ştiu cum au fost obţinute, dar sunt sintetice şi omoară ultima brumă rămasă de atmosferă. Nicio problemă nu e însă mai pregnantă decât mai sus amintita voce a lui Bruno. Vă recomand să fugiţi pe cât posibil de replicile lui, deoarece provoacă stare acută de disconfort.

Ţinând cont de seceta care a pus stăpânire pe acest gen de jocuri, The Abbey este un titlu care-i poate mulţumi pe iubitorii de aventură, dar şi pe cei care s-au săturat de împuşcat frenetic în dreapta şi-n stânga şi doresc ceva mai liniştit. Dacă nu aveţi pretenţii exagerate de la un joc şi puteţi savura un adventure decent , atunci o să vă simţiţi bine în compania lui.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:04

1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Nicolas Sarkozy, fostul presedinte francez, judecat in dosarul
23/11/2020 18:09

Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy este judecat la Tribunalul Corectional din Paris, incepand de luni si pana la 10 decembrie, cu privire la coruptie si trafic de influenta in dosarul "interceptaril ...

Sindicatul Europol: Rugăm hoţii să nu fure după ora 18:00
23/11/2020 14:40

Potrivit sindicaliştilor de la Europol, şefii de la IPJ Harghita i-au anunţat pe subalterni că de acum incolo vor munci cate 12 ore, de luni pană sambătă, intre 06:00 - 18:00. În cazul unor urgen ...

Angajații Spitalului Județean de Urgență Bacău se tem de vaccinul anti-COVID
23/11/2020 13:15

Directia de Sănătate Publică Bacău a inceput interogarea personalului medical din toate spitalele, a celui din centrele de asistentă socială, angajatilor din ambulatorii de specialitate, policlinici, di ...

Suedia, mesaj dur către populație: „Anulați, reprogramați și amânați
23/11/2020 12:15

Premierul Suediei, Stefan Lofven, a transmis un mesaj clar cetăţenilor, in contextul pandemiei. În fata unei mortalităti considerabil mai mari decat in ​​alte tări nordice, Suedia incearcă o var ...

„Beţi câte 50 de grame şi mergeţi mai departe”, sfatul lui Dodon după pierderea alegerilor
23/11/2020 12:00

Igor Dodon, incă preşedinte in funcţie al Republicii Moldova după ce a pierdut alegerile im faţa Maiei Sandu, merge in localităţile in care a obţinut cele mai multe voturi la scrutinul prezidenţial şi ...

Europa va ridica în ianuarie restricţiile de zbor impuse avioanelor Boeing 737 MAX
23/11/2020 11:45

Europa va ridica in ianuarie restricţiile de zbor impuse avionului Boeing 737 MAX, după ce autoritatea de reglementare americană (FAA) a pus capăt consemnării la sol din ultimele 20 de luni. Modelul Boein ...

Procurorii din Germania cercetează aproximativ 20.000 de cazuri de infracţiuni legate de noul coronavirus
23/11/2020 11:35

Procurorii din Germania anchetează aproximativ 20.000 de cazuri de infracţiuni legate de noul coronavirus, relatează luni cotidianul german Die Welt, citat de DPA. Comercializarea de măşti sanitare contra ...

Peste 25.000 de copii au fost uciși în Afganistan
23/11/2020 11:25

În perioada 2005-2019 in conflictele din Afganistan au fost ucişi sau răniţi 26.025 de copii, arată un raport al organizaţiei caritabile britanice Salvaţi Copiii, preluat de dpa. Numai anul trecut, ...

Țara care anunță relaxarea restricțiilor
23/11/2020 10:45

În prezent, Franţa se află sub carantină la nivel naţional, insă autorităţile promit că vor incepe eliminarea treptată a restricţiilor ce au fost impuse pentru limitarea transmiterii COVID-19. ...

Alte trei localități au intrat în carantină. Cine sunt românii afectați
23/11/2020 09:55

Romania este lovită crunt de pandemia de coronavirus. Avem parte de mii de cazuri noi in fiecare zi, iar restrictiile sunt pe măsură. Autoritătile au decis carantinarea altor localităti importante. Decizii ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei