The Saboteur Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 17:52

The Saboteur Review

Dat fiind numărul uriaş de jocuri plasate în al Doilea Război Mondial, nu m-aş mira dacă majoritatea v-aţi da ochii peste cap a lehamite după ce zăriţi swastika prin screenshot-uri. Dar ceea ce ne propun răposatele studiouri Pandemic este un fel de Grand Theft Auto în Franţa ocupată de nazişti, nicidecum încă un shooter care să trâmbiţeze curajul şi eforturile americanilor debarcaţi în Normandia.

Nu, aici nu e nicio urmă de război convenţional, soldaţi ce caută ultimii fii ai vreunei mame cu inima în gât sau planuri elaborate de eliberare a Franţei. Aici eşti doar tu, un tânăr mecanic/pilot de curse/sabotor irlandez, care duce conceptul de vendetă personală pe culmi nebănuite. Se face că într-o cursă din zona de ocupaţie nemţească din al Doilea Război Mondial, mai precis din Saarbrucken, după cum se întâmplă adeseori în filmele cu Tom Cruise, un băiat blond cu ochii albaştri n-a putut concepe cum de un alcoolic de pe partea mai zgâlţâită a insulei britanice l-ar putea învinge corect, aşa că într-un exces de zel specific ubermenschilor îţi împuşcă un cauciuc şi te lasă în praf şi ceaţă.

Drept răzbunare, şi pentru a arăta că românul e frate cu irlandezul, iei decizia nobilă de a-i zvârli maşina de pe o coastă direct în plonjon către pietrele ascuţite de dedesubt. Iar în răspuns, băiatul ăla blond e un fel de SPP-ist sus-pus care îţi omoară cel mai bun prieten şi e la o aruncătură de glonţ de a te trimite şi pe tine în lumea celor care nu cuvântă, pe motiv că aţi face parte din serviciile secrete britanice. Fireşte, evadezi înainte să se întâmple asta şi restul… restul e poveste.

Clişeele hollywoodiene se ţin lanţ pe parcursul poveştii, dar asta nu deranjează, ci dimpotrivă. The Saboteur are încă din montajul de la început trăsături cinematografice puternice şi e uşor de dedus că a fost gândit ca un film interactiv. Sean Devlin, protagonistul, este un fumător cu o paletă de replici care de care mai insinuante şi sarcastice şi se bucură de suficientă personalitate încât să ţin minte şi după terminarea jocului câteva perle de pe la început.

Asumându-ţi responsabilităţile unui sabotor în slujba Rezistenţei Franceze, va trebui să asasinezi, urmăreşti şi mai ales să arunci în aer diverse structuri ale ocupaţiei naziste. Cu mantia aceasta de pirahna sanitar vei defila prin întregul Paris, în stil sandbox, similar ca şi concept cu oraşele din inFamous, GTA sau Assassin’s Creed.

Ca şi în ultimul exemplu de mai sus, Parisul se bucură de randarea la scară a unor monumente cunoscute, cum ar fi catedrala Notre Dame sau Turnul Eiffel, impresionante mai ales atunci când priveşti oraşul prin ceaţă, din cel mai înalt punct. Pentru escaladare ai la dispoziţie tot felul de ieşiri, cărămizi şi balcoane, destul de bine integrate în arhitectura clădirii, fără să pară că eşti obligat să escaladezi pe o rută prestabilită. Chiar dacă Parisul nu e construit în aşa fel încât să îl traversezi pe ţigle, te poţi căţăra cam pe orice clădire şi veţi face asta destul de frecvent dacă vreţi să sabotaţi toate difuzoarele, turnurile şi staţiile de radar cu care agaricii lui Hitler au împânzit boema capitală a franţujilor.

Ceea ce vă va fructifica eforturile distructive este un artificiu destul de interesant, similar cu metamorfozele ecologiste din cel mai recent Prince of Persia. Vedeţi voi, zonele ocupate de nemţi sunt monocrome, punctate doar de câteva culori şi lumini, a la Sin City. Această influenţă negativă marchează lipsa de speranţă şi viaţă a parizienilor, drept pentru care odată cu îndeplinirea anumitor misiuni şi eliberarea unor sectoare de sub jugul arian, culoarea va umple din nou străzile cartierului respectiv.

Nimic mai convingător, mai ales prin prisma faptului că există varietate estetică suficientă pentru a alimenta eforturile lui Devlin. Clădirile emblematice, străzile pline de atmosferă şi arhitectura predominant neoclasică, împestriţată de stil renascentist şi gotic târziu, livrează unul din cele mai imersive oraşe pe care le-am vizitat vreodată virtual, iar de fiecare dată când am adus minunea tehnicolor într-un cartier m-am plimbat niţel cu scop strict turistic, înainte să urmăresc obiectivele sinistre ale misiunii următoare.

N-am simţit în niciun alt joc sandbox acelaşi grad acut de imersiune în peisaj, cu atât mai mult cu cât singurul desfăşurat într-un cadru relativ apropiat, Mafia, nu îţi permiţea să escaladezi precum francezii parkourişti din ziua de astăzi orice casă, turn sau biserică prezentă. Dacă tot am pomenit Mafia, cei care s-au îndrăgostit de maşinile clasice, jazz-ul interbelic sau domniţele cu jartiere şi freze a la Veronica Lake vor găsi o alinare mai mult decât satisfăcătoare în design-ul lui Saboteur.

Producătorii nu au folosit Edith Piaf sau Marlene Dietrich în coloana sonoră, ci, urmând slovele de duh ale lui Tarantino (care a băgat Ennio Morricone şi rock în Inglourious Basterds), au considerat că Feeling good şi alte vârfuri de lance ale jazz-ului american sunt la fel de potrivite pentru mise-en-scene-ul lui The Saboteur.

Nu pot decât să le dau dreptate – n-am simţit vreo lipsă de rezonanţă sau nepotrivire auditivă în timp ce conduceam o maşină de curse numită sugestiv Altair printre bannere naziste şi localnici oprimaţi, iar pe fundal răsuna vocea inconfundabilă a Ninei Simone: „It’s a new dawn, it’s a new day, it’s a new life for me; and I’m feeling good…”.

Pastişa care defineşte Saboteur nu e lipsită de bun-gust, iar faptul că e eclectic în diverse aspecte nu face decât să-i amplifice efectul artistic. Vestimentaţia, introducerea curselor sau dialogurile de ambient, surprinse cu jumătate de timpan în vreun colţ de stradă, la un croissant şi cafe-au-lait trădează un dram de pasiune investit de producători pe care cu greu îl regăseşti în multe jocuri contemporane.

Pe mine unul nu m-a deranjat prezenţa zeppelin-urilor, o divagare de la realitatea istorică ce nu face decât să sublinieze că Saboteur nu e un joc cuminte, ancorat în randări istorice cotidiene. Totuşi, cadrul se rezumă la o realitate lipsită de capriciile mutanţilor, experimentelor oculte sau altor giumbuşlucuri de factură Wolfenstein.

Din punct de vedere vizual, singura hibă pe care i-o pot găsi sunt o mână de animaţii îndoielnice şi un pathfinding pe alocuri găunos al NPC-urilor, care mai sfâşie din loc în loc atmosfera, dar acestea nu sunt suficient de deranjante încât să erodeze ceea ce cred eu că este magnum opus-ul Pandemic, din păcate şi ultimul lor joc.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

BANCUL ZILEI

06:40


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Donald Trump detonează BOMBA și își cheamă fanii la LUPTĂ: 'Aceste alegeri au fost trucate! Trebuie să inversăm aceste alegeri'
26/11/2020 00:07

Preşedintele american in exerciţiu, Donald Trump, a cerut miercuri susţinătorilor săi să "inverseze" rezultatul alegerilor prezidenţiale la mai mult de două săptămani după anunţul victorie ...

Numărul infectărilor cu COVID-19 crește iar în Italia: 722 de decese și aproape 26.000 de noi cazuri
25/11/2020 23:56

Italia a raportat 722 de decese - mai puţin de 853 faţă de ziua precedentă - şi 25.853 de noi infecţii, - mai mult faţă de marţi, a anunţat Ministerul Sănătăţii, potrivit The Guardian, anuntă new ...

FOTO/VIDEO - Un bărbat s-a izbit cu mașina în poarta Angelei Merkel
25/11/2020 14:14

Un individ a lovit intenţionat cu un vehicul, miercuri dimineaţă, poarta sediului Cancelariei Germaniei, in centrul Berlinului. Autorităţile suspectează că incidentul are motivatie politică, probab ...

Ce spune cel mai bogat român din SUA despre un lockdown total: „Ar fi un dezastru economic cum nu s-a mai întâmplat de sute de ani
25/11/2020 13:15

  George Haber, un prosper om de afaceri american de origine romană, supranumit peste Ocean "părintele DVD-ului", critică ideea de lockdown vehiculată de Joe Biden, despre care spune că ar ...

Un TIR plin cu porci s-a răsturnat în Vrancea
25/11/2020 13:07

Un TIR incărcat cu porci vii s-a răsturnat, miercuri, pe DN 23A, in localitatea Milcovul, in urma evenimentului conducătorul auto fiind rănit uşor, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vran ...

24 de milioane de americani riscă să moară de foame. „Este cea mai mare criză alimentară din istoria recentă a Americii
25/11/2020 08:15

Aproape 24 de milioane de americani riscă să nu aibă ce manca. Numărul a crescut cu un sfert, de la izbucnirea pandemiei de Covid-19. Cozile din fata băncilor de alimente si a cantinelor sociale sunt din c ...

FOTO - ȘOCANT! La București, bolnavii cu COVID sunt conectați la oxigen pe holuri
25/11/2020 08:00

La Institutul „Matei Bals" din Bucuresti, pacientii cu COVID-19 sunt intinsi pe paturi de campanie sau conectati la oxigen direct pe holuri din cauză că in sectia de Terapie Intensivă si in saloan ...

Sinagoga Yetev Lev din New York,amendată cu 15.000 de dolari pentru organizarea unei nunți cu mii de participanți
25/11/2020 07:15

Primarul New York-ului, Bill de Blasio, a anunţat amendarea unei sinagogi acuzate că a incălcat regulile sanitare in condiţiile in care metropola se luptă cu o revenire a epidemiei de COVID-19 deoarece a p ...

Fostul rege spaniol Juan Carlos ar fi ascuns milioane de euro in doua banci din Elvetia
24/11/2020 23:30

Fostul rege spaniol Juan Carlos a ascuns in doua banci elvetiene milioane de euro obtinute in urma unor tranzactii cu actiuni, prin conturi ale Fundatiei Zagatka, societatea pe care ar fi folosit-o pentru a dis ...

S-a descoperit un nou simptom al COVID
24/11/2020 16:46

Cercetătorii americani sustin că au găsit un simptom al infectării cu Sars-Cov-2. După ce s-a aflat deja că multe dintre persoanele infectate isi pierd gustul si mirosul, acum specialistii vorbesc despre ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei