default

Dimensiune font:

The Saboteur Review

| 22-10-2012 17:52

The Saboteur Review

Dat fiind numărul uriaş de jocuri plasate în al Doilea Război Mondial, nu m-aş mira dacă majoritatea v-aţi da ochii peste cap a lehamite după ce zăriţi swastika prin screenshot-uri. Dar ceea ce ne propun răposatele studiouri Pandemic este un fel de Grand Theft Auto în Franţa ocupată de nazişti, nicidecum încă un shooter care să trâmbiţeze curajul şi eforturile americanilor debarcaţi în Normandia.

Nu, aici nu e nicio urmă de război convenţional, soldaţi ce caută ultimii fii ai vreunei mame cu inima în gât sau planuri elaborate de eliberare a Franţei. Aici eşti doar tu, un tânăr mecanic/pilot de curse/sabotor irlandez, care duce conceptul de vendetă personală pe culmi nebănuite. Se face că într-o cursă din zona de ocupaţie nemţească din al Doilea Război Mondial, mai precis din Saarbrucken, după cum se întâmplă adeseori în filmele cu Tom Cruise, un băiat blond cu ochii albaştri n-a putut concepe cum de un alcoolic de pe partea mai zgâlţâită a insulei britanice l-ar putea învinge corect, aşa că într-un exces de zel specific ubermenschilor îţi împuşcă un cauciuc şi te lasă în praf şi ceaţă.

Drept răzbunare, şi pentru a arăta că românul e frate cu irlandezul, iei decizia nobilă de a-i zvârli maşina de pe o coastă direct în plonjon către pietrele ascuţite de dedesubt. Iar în răspuns, băiatul ăla blond e un fel de SPP-ist sus-pus care îţi omoară cel mai bun prieten şi e la o aruncătură de glonţ de a te trimite şi pe tine în lumea celor care nu cuvântă, pe motiv că aţi face parte din serviciile secrete britanice. Fireşte, evadezi înainte să se întâmple asta şi restul… restul e poveste.

Clişeele hollywoodiene se ţin lanţ pe parcursul poveştii, dar asta nu deranjează, ci dimpotrivă. The Saboteur are încă din montajul de la început trăsături cinematografice puternice şi e uşor de dedus că a fost gândit ca un film interactiv. Sean Devlin, protagonistul, este un fumător cu o paletă de replici care de care mai insinuante şi sarcastice şi se bucură de suficientă personalitate încât să ţin minte şi după terminarea jocului câteva perle de pe la început.

Asumându-ţi responsabilităţile unui sabotor în slujba Rezistenţei Franceze, va trebui să asasinezi, urmăreşti şi mai ales să arunci în aer diverse structuri ale ocupaţiei naziste. Cu mantia aceasta de pirahna sanitar vei defila prin întregul Paris, în stil sandbox, similar ca şi concept cu oraşele din inFamous, GTA sau Assassin’s Creed.

Ca şi în ultimul exemplu de mai sus, Parisul se bucură de randarea la scară a unor monumente cunoscute, cum ar fi catedrala Notre Dame sau Turnul Eiffel, impresionante mai ales atunci când priveşti oraşul prin ceaţă, din cel mai înalt punct. Pentru escaladare ai la dispoziţie tot felul de ieşiri, cărămizi şi balcoane, destul de bine integrate în arhitectura clădirii, fără să pară că eşti obligat să escaladezi pe o rută prestabilită. Chiar dacă Parisul nu e construit în aşa fel încât să îl traversezi pe ţigle, te poţi căţăra cam pe orice clădire şi veţi face asta destul de frecvent dacă vreţi să sabotaţi toate difuzoarele, turnurile şi staţiile de radar cu care agaricii lui Hitler au împânzit boema capitală a franţujilor.

Ceea ce vă va fructifica eforturile distructive este un artificiu destul de interesant, similar cu metamorfozele ecologiste din cel mai recent Prince of Persia. Vedeţi voi, zonele ocupate de nemţi sunt monocrome, punctate doar de câteva culori şi lumini, a la Sin City. Această influenţă negativă marchează lipsa de speranţă şi viaţă a parizienilor, drept pentru care odată cu îndeplinirea anumitor misiuni şi eliberarea unor sectoare de sub jugul arian, culoarea va umple din nou străzile cartierului respectiv.

Nimic mai convingător, mai ales prin prisma faptului că există varietate estetică suficientă pentru a alimenta eforturile lui Devlin. Clădirile emblematice, străzile pline de atmosferă şi arhitectura predominant neoclasică, împestriţată de stil renascentist şi gotic târziu, livrează unul din cele mai imersive oraşe pe care le-am vizitat vreodată virtual, iar de fiecare dată când am adus minunea tehnicolor într-un cartier m-am plimbat niţel cu scop strict turistic, înainte să urmăresc obiectivele sinistre ale misiunii următoare.

N-am simţit în niciun alt joc sandbox acelaşi grad acut de imersiune în peisaj, cu atât mai mult cu cât singurul desfăşurat într-un cadru relativ apropiat, Mafia, nu îţi permiţea să escaladezi precum francezii parkourişti din ziua de astăzi orice casă, turn sau biserică prezentă. Dacă tot am pomenit Mafia, cei care s-au îndrăgostit de maşinile clasice, jazz-ul interbelic sau domniţele cu jartiere şi freze a la Veronica Lake vor găsi o alinare mai mult decât satisfăcătoare în design-ul lui Saboteur.

Producătorii nu au folosit Edith Piaf sau Marlene Dietrich în coloana sonoră, ci, urmând slovele de duh ale lui Tarantino (care a băgat Ennio Morricone şi rock în Inglourious Basterds), au considerat că Feeling good şi alte vârfuri de lance ale jazz-ului american sunt la fel de potrivite pentru mise-en-scene-ul lui The Saboteur.

Nu pot decât să le dau dreptate – n-am simţit vreo lipsă de rezonanţă sau nepotrivire auditivă în timp ce conduceam o maşină de curse numită sugestiv Altair printre bannere naziste şi localnici oprimaţi, iar pe fundal răsuna vocea inconfundabilă a Ninei Simone: „It’s a new dawn, it’s a new day, it’s a new life for me; and I’m feeling good…”.

Pastişa care defineşte Saboteur nu e lipsită de bun-gust, iar faptul că e eclectic în diverse aspecte nu face decât să-i amplifice efectul artistic. Vestimentaţia, introducerea curselor sau dialogurile de ambient, surprinse cu jumătate de timpan în vreun colţ de stradă, la un croissant şi cafe-au-lait trădează un dram de pasiune investit de producători pe care cu greu îl regăseşti în multe jocuri contemporane.

Pe mine unul nu m-a deranjat prezenţa zeppelin-urilor, o divagare de la realitatea istorică ce nu face decât să sublinieze că Saboteur nu e un joc cuminte, ancorat în randări istorice cotidiene. Totuşi, cadrul se rezumă la o realitate lipsită de capriciile mutanţilor, experimentelor oculte sau altor giumbuşlucuri de factură Wolfenstein.

Din punct de vedere vizual, singura hibă pe care i-o pot găsi sunt o mână de animaţii îndoielnice şi un pathfinding pe alocuri găunos al NPC-urilor, care mai sfâşie din loc în loc atmosfera, dar acestea nu sunt suficient de deranjante încât să erodeze ceea ce cred eu că este magnum opus-ul Pandemic, din păcate şi ultimul lor joc.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
Coronavirus Romania. Noi cifre alarmante: Record de pacienti la ATI: 464 persoane, 1.309 de noi cazuri si 41 de decese, in 24 de ore
05/08/2020 14:02

 Raportul autoritatilor privind evolutia coronavirusului in Romania, arata noi cifre alarmante. In doar 24 de ore s-au inregistrat 41 de decese si 1.309 cazuri noi. La sectiile de Terapie Intensiva sunt 46 ...

VIDEO Dezastrul de a doua zi: Cum arată Beirutul după explozii
05/08/2020 09:59

 Imagini publicate de Guardian arată efectul devastator al exploziilor de marti. Presedintele Libanului a invocat starea de urgentă pentur o perioadă de două săptămani. Pană acum au f ...

Cinci persoane duse la audieri, după filtrele din Capitală. Ce au găsit polițiștii în mașinile lor
05/08/2020 08:32

Cinci persoane in masinile cărora au fost găsite, in timpul filtrelor de marti noaptea, din Capitală, un pistol cu bile, o bată de baseball si alte arme albe au fost duse la audieri, fiind intocmite dosare ...

NEBUNIE Bilanţul contaminărilor cu covid-19 în Olanda creşte cu 95% într-o săptămână
05/08/2020 08:10

E nebunie in Olanda, unde coronavirusul face ravagii. Specialistii nu mai pot tine sub control boala, iar numărul infectărilor explodează.   Bilanţul contaminării cu noul coronavirus aproape s-a dub ...

  HARTA METEO LIVE  VEZI METEO IN TIMP REAL
05/08/2020 08:00

 VEZI AICI METEO PENTRU: IASI,BACAU,BOTOSANI,NEAMT, SUCEAVA,VASLUI   Precipitatii Acum Radar Romania ANM.  

VIDEO Profesorii din SUA cer ca școlile SĂ NU fie deschise: Proteste masive la New York, Chicago și Los Angeles, după declarațiile lui Donald Trump
04/08/2020 20:23

 Mai multe sindicate de profesori au protestat luni la New York impotriva eventualei redeschideri a centrelor de invăţamant pentru următorul an şcolar, in condiţiile in care cazurile de contagiere cu ...

Fostul monarh al Spaniei a luat calea exilului - Ce destinație exotică a ales regele Juan Carlos
04/08/2020 17:27

Fostul rege al Spaniei Juan Carlos a plecat in Republica Dominicană după ce şi-a anunţat plecarea in exil, in contextul in care este vizat de o anchetă de corupţie, dezvăluie marţi cotidienele La Vangua ...

În Giurgiu, închiderea teraselor și a păcănelelor după ora 23,00 a durat fix două zile
04/08/2020 15:29

 Măsura care prevedea inchiderea teraselor si a sălilor de jocuri de noroc intre orele 23,00 - 6,00 a fost valabilă doar două zile in judetul Giurgiu. Vineri, 31 iulie, Comitetul Judeţean pentru Si ...

Cine e Emi Pian, seful clanului Duduianu, executat in stil mafiot de un rival pe o strada din Capitala
04/08/2020 13:14

 Liderul clanului Duduianu, Florin Mototolea, zis Emi Pian, a fost executat in stil mafiot, in dimineata zilei de marti, 4 august, de un individ din clanul rival. Emi Pian, ucis in rafuiala din Sec ...

Avertizare ANM - Zece județe sub cod galben de furtuni
04/08/2020 11:04

ANM a emis o avertizare Cod galben de vijelii si ploi torentiale pentru zece judete ale tării, pană miercuri la ora 12.00. În acelasi timp, in regiunile vestice indicele temperatură-umezelă va atinge ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!