The Witcher: Enhanced Edition – RePlay Review

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 14:30

The Witcher: Enhanced Edition – RePlay Review

Ceea ce a împiedicat The Witcher să fie catalogat ca un RPG de excepţie au fost anumite deficienţe legate de gameplay şi partea tehnică. Iar cele câteva patch-uri apărute în lunile următoare lansării au arătat că este loc de îmbunătăţiri decente în ambele direcţii.

Au fost reparate multe bug-uri privind diverse quest-uri şi item-uri, timpii enormi de încărcare a zonelor au fost reduşi substanţial, iar numărul CTD-urilor (Crash To Desktop) a scăzut şi el. Mai mult decât atât, cei de la CD Prokect Red s-au angajat să aducă jocului modificări ceva mai profunde care până la urmă s-au concretizat într-o nouă versiune retail, denumită foarte sugestiv Enhanced Edition.

Efortul producătorilor de a adăuga voci şi subtitrări pentru mai multe limbi străine este impresionant, dar ce mi-a plăcut a fost că versiunea în engleză a fost refăcută, personajele beneficiind acum de mai multe linii de dialog şi de un vocabular ceva mai bogat. De asemenea, s-a lucrat şi la animaţiile personajelor cu rol important în poveste, limbajul corpului din timpul cut-scene-urilor fiind ceva mai apropiat de realitate.

O altă îmbunătăţire vizibilă este că înfăţişarea anumitor creaturi este mai diversificată din punct de vedere al culorilor. Mai mult, numărul personajelor care arătau identic, dar aveau linii de dialog diferite, a fost redus prin introducerea unor noi piese de vestimentaţie. De altfel, unele scene din Enhanced Edition au acum o paletă de culori mai vie, cu impact pozitiv asupra peisajelor ce conţin răsărituri şi apusuri de soare.

Cine a jucat versiunea originală ştie că timpii de încărcare numeroşi şi lungi erau o adevărată problemă care te putea determina să renunţi şi să dezinstalezi jocul fără nici un regret. Acum, perioadele de încărcare au scăzut considerabil, astfel că pendularea între diverse zone este mai rapidă, iar vizitarea interiorului unei case are loc instantaneu. În plus, opţiunea de autosave este acum opţională.

Pe de altă parte, în ciuda îmbănătăţirilor aduse, frecvenţa CTD-urilor încă rămâne un motiv serios pentru a da cu pumnul în masă şi de a înjura pentru timpul de joc pierdut de la ultima salvare. Totodată, deşi jocul este pe ansamblu mai fluid, scăderile de framerate sunt cam la fel de drastice în timpul scenelor populate cu multe NPC-uri, ceea ce arată limitările tehnologice ale engine-ului Aurora legate de scalabilitatea acestuia în raport cu performanţele crescute ale PC-urilor actuale.

Pathfinding-ul creaturilor a fost şi el îmbunătăţit, în special cel al lui Geralt, dar tot mai există probleme când trebuie să ajungă din punctul A în B trecând printr-o diferenţă de altitudine. De asemenea, există în continuare acel bug care face ca anumite creaturi să-şi dea duhul mult mai greu decât e cazul şi acest lucru se poate verifica în timpul luptelor cu mai mulţi adversari identici, luându-i la rost pe fiecare parte. Veţi fi surprinşi de cantitatea considerabilă de damage pe care o poate suporta un inamic ai cărui tovarăşi cu aceleaşi statistici au căzut din câteva lovituri de sabie.

Şi sistemul de dialog a rămas neschimbat. Ca şi în versiunea originală, recomand ca alegerea liniilor de dialog să se facă de jos în sus. Prima opţiune din meniu este cea mai importantă şi alegerea ei poate duce la dispariţia celorlalte, absenţă care poate închide definitiv anumite alegeri legate de relaţia cu personajul respectiv şi deci posibile quest-uri. De menţionat că această metodă nu este necesară când este vorba de discuţiile care influenţează povestea principală.

Modificări consistente se observă şi la dice poker. De exemplu, nu am mai întâlnit situaţii în care NPC-urile au trei zaruri de cinci şi nu schimbă decât un zar în loc de două, partidele fiind astfel mult mai antrenante. Pe de altă parte, ca şi în jocul original, o metodă de a obţine ceva mai mulţi bani este să-ţi laşi adversarul să câştige câteva partide. El va începe să liciteze sume tot mai mari, iar după ce îi vei goli buzunarele, vei constata că suma câştigată depăşeşte totalul compus din banii puşi de tine în joc şi cei avuţi de el iniţial.

Continuând cu modificările importante, inventarul lui Geralt a fost mărit, acum fiind împărţit în două secţiuni, prima de uz general şi a doua dedicată exclusiv alchimiei. Atât Satchel, cât şi Alchemy Sack au acum un buton de sortare a diferitelor obiecte şi ingrediente, ceea ce asigură un management mai eficient atunci când inventarul este plin şi nu sunteţi decişi ce obiecte să aruncaţi.

În continuare însă, nu poţi stoca în inventar alte arme în afară de cele aflate în sloturile disponibile (patru la număr). De altfel, cum doar cele două săbii sunt legate de stiluri de luptă ale lui Geralt, utilizarea celorlalte arme este inutilă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru vrăji. În afară de Aard şi Igni, celalalte trei "semne" au o utilitate practică apropiată de zero, chiar şi pe cel mai ridicat nivel de dificultate.

Mai mult, ca şi în versiunea originală, varietatea armelor şi a armurilor este foarte mică considerând întinderea jocului, iar drop-urile care nu au legătură cu quest-urile importante sunt de toată jena. Rolul lor este unul pur economic, dar numai atunci când e vorba de cantităţi mari. Din fericire, nu mai e nevoie să scotoceşti fiecare cadavru, ci e suficient să ţii apăsat CTRL şi cu un click de mouse drop-urile sunt transferate automat în inventar.

Tot la capitolul nemulţumiri intră şi perspectiva High Isometric care a rămas neschimbată, adică puţin prea apropiată de nivelul solului. Ca şi acum un an, au existat situaţii în care am simţit nevoia de a avea o perspectivă mai îndepărtată de personaj. Un alt lucru deranjant este că poţi scotoci nestingherit prin case, fără ca locatarii acestora să se supere câtuşi de puţin. Credibilitatea jocului scade şi mai mult atunci când găseşti obiecte destul de valoroase în cufere şi dulapuri, în condiţiile în care posesorii se plâng că sunt săraci şi mor de foame.

Dincolo de toate aceste modificări aduse versiunii originale, The Witcher Enhanced Edition vine şi cu două noi aventuri, The Price of Neutrality şi Side Effects. Ambele pot fi jucate indiferent dacă aţi terminat jocul sau nu, deoarece nu este posibilă importarea eroului din single-player-ul propriu-zis. În schimb, vi se vor da un anumit număr de talente cu care îl puteţi personalize pe Geralt, ceea ce subliniază faptul că cele două aventuri reprezintă entităţi separate, chiar dacă povestea lor se leagă de cea principală.

Într-un fel e de înţeles această decizie a producătorilor. Jocul, în funcţie de numărul quest-urilor, orelor de gameplay şi al gradului de dificultate, poate fi terminat cu valori ale nivelului personajului principal cuprinse între 32 şi 50. Să echilibrezi cele două aventuri în funcţie de acest aspect ar fi fost, dacă nu dificil, atunci cel puţin o activitate care ar fi necesitat o perioadă mare de timp.

The Witcher Enhanced Edition este o achiziţie excelentă pentru fanii RPG care nu au intrat în contact cu universul creat de Andrzej Sapkowski. Cei care au terminat The Witcher nu vor avea motive să reia jocul de la capăt, dar pe lângă cele două aventuri, vor primi câteva materiale specifice versiunilor Collector’s Edition.

Printre acestea se numără harta şi coloana sonoara a jocului, un DVD "Making of" şi editorul D’jinii cu ajutorul căruia sperăm să vedem cât mai multe aventuri create de comunitate. Iar faptul că toate aceste materiale (mai puţin nuvela scrisă de Andrzej Sapkowski) sunt disponibile gratuit pentru jucătorii care au cumpărat versiunea iniţială este încă lucru lăudabil din partea producătorilor.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei