Tom Clancy’s Splinter Cell Pandora Tomorrow Review

default

Dimensiune font:

| 24-10-2012 14:42

Tom Clancy’s Splinter Cell Pandora Tomorrow Review

Un nou pericol ameninta SUA. Si ce daca? Sa joace americanii Splinter Cel: Pandora Tomorrow. Poate asa se cred mai in siguranta. Pe mine deja ma scarbesc subiectele astea. Tot ceea ce inseamna shooter tactic sau third person action au acum legatura intr-un fel sau altul cu Statele Unite. Ori Statele Unite sunt victima care se ridica din cenusa precum pasarea phoenix ori eroul apara drepturile si interesele tarii sale mult prea iubite. Inca o data ma intreb: ce legatura au toate astea cu mine? Poate am ajuns sa fiu scarbit de faptul ca eroul cu care joc este american. Poate as vrea ca din cand in cand sa fie si el chinez, indian, francez sau eschimos. Astia ce au? Raie? De ce nu se gandeste nimeni la un joc in care personajul principal este un fost membru in legiunea straina? Oare numai piata din Statele Unite conteaza pentru producatorii de jocuri? Noi nu existam? Noi nu le cumparam produsele? Sa pun cuvintele de mai sus pe seama supararii cauzate de bataia de cap pe care mi-a dat-o Splinter Cell 2 in cele cateva zile de cand l-am instalat? Sa nu ma intelegeti gresit. Acesta nu este un mod subtil de a spune ca producatorii dat-o in bara. Nu am nevoie de asemenea subterfugii pentru a va comunica asa ceva. De fapt, o sa deduceti si singuri dupa ce veti parcurge cele ce urmeaza.

Tom Clancy's Splinter Cell Pandora Tomorrow Tom Clancy's Splinter Cell Pandora Tomorrow

„La pomu’ laudat sa nu te duci cu sacu” spune un vechi proverb romanesc. Trebuie sa recunosc ca si eu salivez ori de cate ori vad un trailer, mai ales daca el apartine unui joc ce s-a lasat asteptat prea mult timp. De la imagini care de multe ori iti taie respiratia si pana la realitate sunt insa pasi destul de mari. Bineinteles ca suntem in 2006 si SUA este din nou amenintata, insa de acesta data teroarea vine din Timorul de Est. Ma rog, puteau trece si 2050 ca nu prea se intrevad schimbari majore in viitorul apropiat in ceea ce priveste politica SUA, dar aceasta e cu totul o alta discutie. Bineinteles ca ei se ofera sa ajute tinara democratie a Timorului si bineinteles ca acest ajutor se concretizeaza in instalarea unei baze militare americane in zona. E ceva de genul „Noi va ajutam, dar va ocupam mai intai”. In cazul acesta mi se pare si normal sa se intrebe unii „da ce cauta astia aici?” Problema e ca „unii” sunt rai de tot, sau ca sa fiu mai specific, gruparea terorista se numeste Darah Dan Doa (Blood&Prayer sau Singe&Rugaciune). Este un lucru cunoscut ca multi scriitori au avut o predilectie pentru nume originale, mai ales in jocuri ele facandu-si de foarte multe ori aparitia. Se vede insa ca producatorii stau cam prost la acest capitol, mai ales ca simbolistica numelor gruparilor teroriste reale este extrem de interesanta, cuvintele ce se regasesc in aceste titulaturi nefiind alese la intamplare. Dar cum poate o mica grupare locala sa ameninte un colos precum SUA?
Rezolvarea pe care ne-o propune jocul sterge rusinea primei impresii. Eroul principal este tot Sam Fisher, iar misiunile acestui au acelasi caracter secret ca in prima parte. Locatiile pe care le vei vizita sunt dintre cele mai diverse: din sediul ambasadei SUA din Jakarta sari in Paris, din Paris in tren, de acolo in alta parte, din alta parte in jungla si lista mai poate continua. Nu am ce reprosa povestii. Fara sa stii exact ce te asteapta, te avanti intr-o misiune si descoperi ca treaba pute din ce in ce mai tare. Sunt si ceva surprize presarate pe parcurs, asa ca fiti pe faza. Cel putin din acest punct de vedere nu veti fi dezamagiti. Pe de alta parte, veti petrece ceva timp in fiecare locatie. Datorita marimii si lungimii in timp a acestora, producatorii au crezut de buna cuviinta sa le imparta pe mai multe subnivele si bine au facut. Ceea ce nu am gasit insa foarte placut a fost liniaritatea excesiva a jocului, faptul ca intotdeauna mergi inainte si faptul ca a fost mult ingradita libertatea de miscare si imaginatia jucatorului. Sa va dau un exemplu. Se da o sala. Doi joaca zaruri sau carti intr-un colt, iar al treilea soldat patruleaza in cerc. Orice ai face, nu ii poti anihila pe toti trei. Pana nu executi ceea ce jocul vrea sa executi, nu poti trece mai departe. In speta, trebuie sa-l urmaresti pe respectivul care in momentul in care ajunge in intuneric se opreste. Asta e prea de tot, insa despre lipsurile AI-ului sau mai bine zis lipsa AI-ului vom discuta ceva mai tarziu. Ceea ce vroiam sa scot in evidenta era faptul ca de multe ori trebuie sa te zbati sa gasesti modalitatea de actiune la care s-au gandit producatorii, in loc sa ti se dea libertatea sa actionezi asa cum crezi de cuviinta. Nu va speriati, in majoritatea cazurilor e floarea la ureche, insa exceptiile trebuie sa confirme regula asa ca sunt si ele prezente.

Tom Clancy's Splinter Cell Pandora Tomorrow Tom Clancy's Splinter Cell Pandora Tomorrow

Per total, jocul pare ceva mai simplu decat primul. Nu stiu daca si-a spus cuvantul experienta adunata din prima parte, insa am impresia ca si inamicii au devenit ceva mai toleranti. Te poti acum deplasa ceva mai repede si chiar daca esti auzit nu trebuie sa reiei jocul de la ultimul save, te poti uita pe sub usi cu ajutorul cablului optic (facilitatea din Rainbow Six de deschidere a usilor nu e insa prezenta) sau poti spiona in liniste folosindu-te de camerele din dotare si care in mod auxiliar pot degaja un gaz mai special. Frica de a lasa cadavrele intr-un loc in care pot fi descoperite a fost si ea rezolvata. De fiecare data cand veti ajunge intr-un loc desul de intunecos, indicatorul va clipi si astfel puteti fi siguri ca acela este un loc potrivit pentru a depozita inamicii morti. Daca insa lasati cadavrele pe culoarele unde doar ati tras in becurile ce asigurau iluminarea, puteti avea surprize. Haios a fost momentul in care am lovit pe la spate un soldat si l-am carat in apa. Am fost fortat sa reiau misiunea dupa cateva zeci de secunde pentru ca nu aveam voie sa omor pe nimeni, iar nefericitul probabil s-a inecat. Totusi, respectivul a rezistat, inconstient, sub apa, cam prea mult timp.
Din nefericire, jocul este plin de astfel de buguri. In Ierusalim trebuia sa urmaresc o agenta Shin Bet (Israeli Secret Police). La un moment dat aceasta poarta o discutie scurta cu un politist in timp ce eu umaresc toata poveste din umbra. Cum nu prea sunt cuminte de felul meu, am facut ceva zgomot, moment in care politistul a uitat de discutie si s-a indreptat spre mine sa investigheze cauza sunetului. Agenta insa vorbea in continuare ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Ceva mai devreme, dar tot in Ierusalim, in timp ce observam din umbra traiectoria a doi politisti, au inceput sa se deruleze dialoguri pe care le purtasem cu un anumit personaj in nivelul anterior. Nervos si de faptul ca in primul subnivel primisem o harta a orasulu,i iar acum nu, am abandonat pret de cateva ore bune jocul, injurand de mama focului. Va mai amintiti de exceptiile de care vorbeam mai sus. Iti vine uneori sa te dai cu capul de toti peretii. Si se mai spune ca GTA3 instiga la violenta?!?!

Tom Clancy's Splinter Cell Pandora Tomorrow Tom Clancy's Splinter Cell Pandora Tomorrow

Apoi unde sunt toate noutatile pe care ni le-ati promis, domnilor producatori? Da, ele exista, dar spuneti-mi si mie cand se folosesc pe parcursul jocului ca eu unul nu am descoperit. Constructia nivelelor este in asa fel incat toata treaba se reduce la a profita cat mai mult de umbre si de traseele parcurse de cei care patruleaza. Pai de ce pot sa ma las cand pe un picior, cand pe altul, in split-jump, daca nu am nevoie de asa ceva? De ce pot sa stau atirnat cu capul in jos precum liliacul si sa trag daca nu am unde? Eu nu inteleg existenta acestor facilitati. Pai daca nu e nevoie de ele scoateti-le domne, poate asa mai reduceti din numarul de CD-uri. Calitatile de acrobat ale lui Sam nu sunt mai deloc folosite pe parcursul jocului si e pacat. S-ar fi putut face atat de multe lucruri frumoase. De fapt, daca ma gandesc bine, chiar acest lucru m-a dezamagit cel mai tare. M-am asteptat la adevarate provocari, insa nu m-am ales decat cu frisca de pe tort. Cum spuneam si mai sus, AI-ul are intr-adevar o problema. Ori sunt eu incredibil de bun (ceea ce sincer ma indoiesc) ori e el incredibil de prost, lucru ce pare mai apropiat de adevar. Cea mai tare faza are loc in momentul in care fluieri. Gardianul sau politistul dupa caz, parca se trezeste din betie. Traseul pe care il parcurge este mereu acelasi, insa acum vine sa investigheze. Eu ma deplasez un pic intr-o parte, ma aproprii de el prin spate si i-o dau in cap. E chiar asa de simplu incat e regula. Mai multe gloante folosesti pe becurile pe care le spargi decat pe ei, ca sa nu mai spun ca de foarte multe ori nici nu se sinchisesc sa investigheze stingerea sau spargerea vreunuia.

Tom Clancy's Splinter Cell Pandora Tomorrow Tom Clancy's Splinter Cell Pandora Tomorrow

Daca in cazul primei parti grafica a purtat un rol important in ceea ce priveste impresia nemaipomenita pe care mi-a lasat-o acel joc, nu acelasi lucru pot afirma de aceasta data. Pe de o parte, asa cum puteti vedea si in poze, umbrele arata execrabil pe un Radeon 9700 cu ultima versiune de drivere Catalyst, iar aplicarea Anti Aliasing-ului este si de aceasta data imposibila. Pe de alta parte, am impresia ca Sam Fisher a cam imbatrinit pentru ca prea e intepenit. Poate il doare spatele, nu stiu, problema e ca nu se misca chiar atat de natural pe cat o facea in prima parte. In rest, mediul pare destul de variat si destul de bine conturat, cu foarte multe detalii care contribuie enorm la senzatia de imersiune atat de necesara pentru acest tip de joc. Pe langa faptul ca animatiile sunt de toata jena si modelele inamicilor sunt compuse din mult mai putine poligoane decat i s-au dat lui Sam. Nu stiu daca tactica asta de a lua dintr-o parte si a da in cealalta functioneaza intotdeauna. Producatorii ar fi trebuit totusi sa dea jucatorului posibilitatea de a controla ceva mai multe optiuni prin meniul si asa saracacios. Jocul de lumini si umbre este intr-adevar excelent, insa mi se pare putin absurd ca un bec sa lumineze o portiune bine definita de teren, ca apoi sa urmeze bezna totala.

Tom Clancy's Splinter Cell Pandora Tomorrow Tom Clancy's Splinter Cell Pandora Tomorrow

Pentru final, am pastrat in mod special detaliile in legatura cu noua componenta multiplayer. Doua echipe, fiecare cu cate doi membri, se confrunta pe cateva nivele in cele trei moduri posibile: Extraction, Neutralization si Sabotage. Ultimele doua sunt asemanatoare, in sensul ca spionii trebuie sa neutralizeze containerele ce contin virusul cu pricina (aflati voi despre ce e vorba in singleplayer), doar ca in modul Sabotage trebuie sa plaseze un modem langa acestea in loc sa le neutralizeze manual. Extraction se refera la faptul ca spionii trebuie sa aduca la puntul de extractie un anumit numar de containere. Mercenarii trebuie sa faca exact pe dos, adica sa pazeasca obiectivele. Ceea ce mi-a sarit imediat in ochi este diferenta de perspectiva de la spioni la mercenari si cand spun asta nu ma refer doar la modul predominant third person sau first person in functie de echipa aleasa, ci la faptul ca spionii nu pot omori, neavand in dotarea lor gloante, in timp ce mercenarii sunt dotati cu o arma foarte puternica ce include si lansator de grenade. Este clar ca in cazul in care doriti sa exersati abilitatile dobandite in single-player va trebui sa aveti in vedere echipa spionilor, cea a mercenarilor fiind pentru cei ce isi doresc un multiplayer de first person shooter clasic. Adevarul e ca intotdeauna da bine sa fi oaia neagra, asa ca m-am simtit excelent ca mercenar, unde mai pui ca atunci cand activezi lanterna zici ca esti soldatelul din AVP in cautare de alieni micuti si zburdalnici.

Tom Clancy's Splinter Cell Pandora Tomorrow Tom Clancy's Splinter Cell Pandora Tomorrow

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei