ERR(8): Notice: Undefined variable: content
Total War: Shogun 2 – Fall of the Samurai Review

default

Dimensiune font:

Total War: Shogun 2 – Fall of the Samurai Review

| 22-10-2012 15:31

Total War: Shogun 2 – Fall of the Samurai Review

Aşa cum speciile apar, dispar, evoluează şi se transformă, la fel şi civilizaţiile umane se ridică şi înfloresc, pentru ca la un moment dat să apună, rămânând doar rânduri în cartea de istorie şi vestigii arhitectonice interesante mai mult pentru arheologi şi agenţiile de turism.

Nici Japonia nu a fost scutită de acest inevitabil ciclu, epoca shogunatului apunând spre sfârşitul secolului al-XIX-lea, ţara Soarelui Răsare revenind la imperialism. În tradiţie niponă însă, evenimentele n-au fost deloc o revoluţie de catifea, deoarece transformarea guvernamentală şi orientarea spre Vest s-a lăsat cu multe capete tăiate. La propriu.

Chiar dacă aceia care au trecut prin istoria japoneză ar fi înclinat spre o prezentare războinică centrată pe celebra rebeliune din Satsuma, cei de la Creative Assembly au ales un conflict mult mai mic  – Războiul Boshin, 300 de ani mai târziu faţă de povestea iniţială din Shogun 2. Confruntarea este scurtă, sub doi ani, astfel că nu ai prea mult loc de întors în ceea ce priveşte deciziile de luat pentru direcţia de dezvoltare a Japoniei şi unificarea ei sub o nouă conducere, a împăratului, sau păstrarea vechilor tradiţii ale samurailor.

Indiferent de preferinţe, acest pachet independent este organizat “în dulcele stil clasic”, fiind mult mai mult decât un DLC cu două skin-uri, trei unităţi şi două misiuni. Departe de superficialitatea momentului, Fall of the Samurai o să vă ocupe timpul o perioadă destul de lungă, nu doar în campanie, ci şi în skirmish sau în multiplayer.

Şase clanuri stau cu sabia scoasă din teacă, gata de acţiune: Satsuma, Chosu şi Tosa de partea împăratului, în timp ce Obama, Jozai şi Aizu stau alături de tradiţionaliştii susţinători ai shogunatului. Încă o dată, la fel ca în original, campaniile sunt mai uşoare sau mai dificile în funcţie de poziţionarea provinciilor de start şi de resursele materiale ce pot fi obţinute cât mai rapid pentru a pune pe picioare un comerţ înfloritor.

Satsuma începe în colţul din stânga jos al hărţii şi are marele avantaj de a controla două provincii; Chosu au şi ei o poziţie favorabilă, dar cu o vulnerabilitate deosebită din direcţia ţărmului, ceea ce te obligă să acorzi o atenţie sporită părţii navale. Tosa îşi face de cap pe o insulă separată, astfel că aparent este mai uşor de construit şi apărat; pe de altă parte, e destul de dificil să-ţi transporţi trupele dacă nu ai o flotă serioasă până reuşeşti să stabileşti puncte fortificate serioase în partea principală a arhipelagului nipon.

Obama (nu, nu discutăm istoria SUA!) începe încet şi umil undeva în mijlocul hărţii, dar poziţia nu este tocmai ideală şi trebuie mereu să priveşti în toate direcţiile: inamicii vin şi de pe uscat, dar şi de pe apă; Jozai beneficiază de o poziţie mai avantajoasă, dar are dificultăţi odată ce îşi începe expansiunea spre centrul celei mai mari insule, multe provincii şi multe graniţe fiind greu de apărat şi controlat; Aizu este de departe una dintre cele mai grele campanii, imensa provincie fiind un punct de trecere pentru orice clan şi, chiar dacă iniţial graniţele sunt puţine (mai ales dacă te dezvolţi întâi spre nord), expansiunea vine cu aceleaşi probleme ca în cazul Jozai.

Mai există şi alte clanuri destul de importante, dar multe dintre ele vor fi rase de pe hartă cam ca în Shogun 2, prin acţiunile AI-ului. Însă la final, tu eşti cel care va decide viitorul Japoniei: dacă rămâne o ţară agrară, tradiţionalistă, închisă oricărei influenţe din afară sau dacă primeşte cu braţele deschise influenţa vestică americană, engleză sau franceză şi toate avantajele şi dezavantajele industrializării.

If my descendants wish to be as I am, they must study patience.

La fel ca în orice titlu Total War, răbdarea este cuvântul de bază. O economie înfloritoare garantează o armată numeroasă, în timp ce trupele garantează şi ele o expansiune constantă şi un nivel de apărare corespunzător. Pe de altă parte, aceleaşi trupe costă şi trebuie să ai mereu în vedere noi surse de venit, într-un cerc vicios cât se poate de realist. Nu merge să cheltuieşti tot şi apoi să-ţi flamânzeşti clanul, orice rebeliune poate fi fatală.

De asemenea, industrializarea vine cu o serie de clădiri şi trupe specifice, la putere fiind de acum armele de foc, în frunte cu celebra mitralieră Gatling. În mod cert dacă aţi văzut The Last Samurai (cu Tom Cruise în rolul principal, o combinaţie între Shogun-ul lui James Clavell şi clişeele hollywood-iene), ştiţi momentul în care trupele imperiale atacă cu mitraliera trupele dezlănţuite ale samurailor şi măcelul care a urmat.

Totuşi, avem în continuare şi unităţi „clasice”, cu săbii şi suliţe, dar tacticile se schimbă pe măsură ce tehnologia avansează înspre modernizarea armatei. Avem academii care să antreneze soldaţii în folosirea armelor de foc şi a tunurilor, avem reţele de linii ferate cu abur (chiar dacă nu pe tot teritoriul, ceea ce oferă o importanţă strategică deosebită provinciilor unde se poate auzi şuierul locomotivei), linii de telegraf, iar flotele sunt dotate cu o impresionantă putere de foc. Trenul reprezintă o modalitate rapidă de transport nu doar pentru trupe, dar şi în ceea ce priveşte comerţul, astfel că bonusurile în această direcţie nu sunt deloc de neglijat.

Dezvoltarea diverselor construcţii şi a trupelor/bonusurilor adiacente depind nu doar de bani, ci şi de studierea diverselor tehnologii din arborele aferent; în continuare numărul de ture pentru cercetare este destul de mare pentru viteza cu care se desfăşoară campania, dar contează enorm direcţia în care apuci: industrializare sau tradiţionalism.

De cealaltă parte, fabricile emergente şi trenurile nu sunt tocmai pe placul agrarilor japonezi şi cu cât mai industrializată este o provincie, cu atât cresc riscurile nemulţumirilor şi rebeliunii. Modernizarea merită însă efortul dacă mai vrei să şi câştigi jocul, dar trebuie să fii mereu pregătit cu trupe suplimentare sau resursele financiare pentru a le recruta rapid. Atenţie mare însă, o tură avansează jocul cu doar două săptămâni, ceea ce se traduce în 6 ture de iarnă, cu dure consecinţe asupra unităţilor prinse în teritoriu străin (attrition).

Life is like unto a long journey with a heavy burden. Let thy step be slow and steady, that thou stumble not.

Luptele din Fall of the Samurai, chiar dacă folosesc arme de foc mult mai mult, nu se desprind prea mult de tradiţia jocului. Aceleaşi reguli se aplică indiferent că ai arcuri sau puşti, deci tot nu e sănătos să arunci toate trupele la grămadă în luptă. E adevărat că tunurile sau mitraliera fac diferenţa, dar nici de partea shogunului nu eşti lăsat “în fundul gol”.

O serie de unităţi speciale au fost create pentru evidenţierea părţii de care evoluezi: de exemplu, un Foreign Veteran îţi antrenează trupele, măreşte producţia dacă e plasat într-un oraş sau poate provoca la duel generalul inamic pentru a reduce moralul adversarilor înaintea unei bătălii. Ishin Shishi îţi oferă sprijin dacă joci de partea imperială, la celălalt capăt aflându-se Shinshengumi; nu lipsesc nici geishele sau Shinobi, mereu pregătiţi să asasineze, saboteze sau să pună cale diversiuni.

Dacă pe mal lucrurile sunt destul de clare, s-a lucrat mult în ceea ce priveşte confruntările navale. Flota joacă un rol extrem de important datorită distanţei de foc, ceea ce permite şi asedierea oraşelor de pe apă. O luptă terestră poate fi câştigată doar pentru că ţi-ai decimat inamicul cu salve venite de pe nave, nave care pot scăpa fără niciun fel de pierderi dacă nu există baterii de coastă. Şi cu toate că partea de control rămâne în continuare destul de “tulbure”, navele au devenit brusc nu doar o metodă de a-ţi apăra flota comercială, ci şi un element hotărâtor în multe lupte mixte.

Spre final, etapa Realm Divide nu mai este atât de albă sau neagră precum în jocul original. Trebuie să alegi odată pentru totdeauna dacă eşti de partea împăratului sau a shogun-ului, ceea ce va determina ce alianţe îţi rămân; evident, poţi decide că vrei să fii propriul tău stăpân, dar trebuie să şi fii pregătit ca toată lumea să se întoarcă împotriva ta.

Un element inedit pentru un joc care de obice priveşte imaginea în ansamblu este coborârea conflictului la scară micro. Ai mitraliera Gatling, de exemplu, sau eşti într-o bătălie navală: camera va coborî dacă vrei la persoana întâi pentru a-ţi da ocazia de a controla direct focul. Evident, rişti să pierzi focusul asupra întregului câmp de luptă, dar senzaţia de control direct şi satisfacţia unor lovituri reuşite merită chiar şi să mai încarci câte o salvare dacă ai ratat. La capătul opus, skirmish-urile au ajuns la un impresionant număr de 40 vs 40, ceea ce înseamnă o dificultate mult mai mare în a controla armata; de fapt, armatele, pentru că ai de-a face cu întregi batalioane. Nu lipsesc nici bătăliile istorice, şase la număr, atât pe apă, cât şi pe uscat.

Intelligence is the flower of discrimination. There are many examples of the flower blooming but not bearing fruit.

Despre multiplayer e un pic mai dificil să discutăm, fiindcă tehnic vorbind încă e în closed beta, aşa că anumite aspecte (atributele unităţilor, numărul maxim ş.a.m.d) se mai pot schimba până pe 23 martie (când va fi lansat jocul).

Cert e că avem o hartă Conquest refăcută pentru a fi în ton cu perioada istorică, la care se adaugă 22 de hărţi pentru confruntări (4 pentru asedii, 6 navale şi 12 terestre). De asemenea, clădirile ce pot fi capturate în bătăliile terestre sunt acum aleatoare (mai reducând astfel un pic din previzibilitatea strategiilor), bateriile de coastă pot fi şi ele capturate pentru a fi folosite în confruntările navale, iar în modul co-op jucătorii îşi pot trimite unităţi unul altuia sub formă de „cadou”.

La capitolul Avatar, Fall of the Samurai vine cu un nou arbore de abilităţi, specific şi el secolului al XIX-lea, noi seturi şi piese de armură, alături de peste 40 de retainers (obiecte sau personaje care-ţi însoţesc avatarul şi oferă diverse bonusuri). Cel mai important însă, există şi posibilitatea de a avea mai mulţi avatari pentru a putea progresa independent în Shogun 2 şi FoTS. De altfel, chiar producătorii au specificat faptul că nu au vrut să împartă comunitatea în „cei care au şi cei care n-au expansion-ul”, aşa că noii-veniţi care cumpără doar FoTS vor putea juca împotriva celor care au doar Shogun 2.

Partea vizuală a fost adusă la zi pentru a reflecta includerea trupelor străine, cu uniforme adecvate şi comentarii pe măsură, plus o coloană sonoră dedicată. La fel ca în Shogun 2, harta se dezvăluie în toată splendoarea 3D pe măsură ce înaintezi în teritoriu, iar câmpurile de luptă au rămas reproduceri destul de fidele ale reprezentării de pe hartă.

They say Japan was made by a sword.

În stilul Total War, chiar dacă Fall of the Samurai este clasificat drept un expansion pack stand-alone, cu ceva mai multe clanuri ar fi fost de-a binelea un joc de sine stătător. Chiar şi aşa, puţine i se pot reproşa, iar pasionaţii vor regăsi cel puţin două motive de rejucabilitate, dacă nu chiar şase, pentru fiecare clan în parte.

Şi voi încheia această fabuloasă campanie prin a cita un alt coleg şi jucător, cuvinte care nici că puteau rezuma mai bine nu doar jocul, ci şi realitatea istorică prin care au trecut multe ţări ale acelei epoci: All hail the new seats of power in Japan: Mr. Smith, Mr. Wesson and Dr. Richard J. Gatling.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
Coronavirus Romania. Noi cifre alarmante: Record de pacienti la ATI: 464 persoane, 1.309 de noi cazuri si 41 de decese, in 24 de ore
05/08/2020 14:02

 Raportul autoritatilor privind evolutia coronavirusului in Romania, arata noi cifre alarmante. In doar 24 de ore s-au inregistrat 41 de decese si 1.309 cazuri noi. La sectiile de Terapie Intensiva sunt 46 ...

VIDEO Dezastrul de a doua zi: Cum arată Beirutul după explozii
05/08/2020 09:59

 Imagini publicate de Guardian arată efectul devastator al exploziilor de marti. Presedintele Libanului a invocat starea de urgentă pentur o perioadă de două săptămani. Pană acum au f ...

Cinci persoane duse la audieri, după filtrele din Capitală. Ce au găsit polițiștii în mașinile lor
05/08/2020 08:32

Cinci persoane in masinile cărora au fost găsite, in timpul filtrelor de marti noaptea, din Capitală, un pistol cu bile, o bată de baseball si alte arme albe au fost duse la audieri, fiind intocmite dosare ...

NEBUNIE Bilanţul contaminărilor cu covid-19 în Olanda creşte cu 95% într-o săptămână
05/08/2020 08:10

E nebunie in Olanda, unde coronavirusul face ravagii. Specialistii nu mai pot tine sub control boala, iar numărul infectărilor explodează.   Bilanţul contaminării cu noul coronavirus aproape s-a dub ...

  HARTA METEO LIVE  VEZI METEO IN TIMP REAL
05/08/2020 08:00

 VEZI AICI METEO PENTRU: IASI,BACAU,BOTOSANI,NEAMT, SUCEAVA,VASLUI   Precipitatii Acum Radar Romania ANM.  

Hogeweyk, „orașul” în care toată lumea suferă de demență
02/08/2020 18:51

 La o primă vedere, Hogeweyk, situat la aproximativ 20 de kilometri de Amsterdam, arată ca orice alt oras olandez. Locuitorii isi duc viata in mod normal, fac cumpărături, merg la film si se intalnesc ...

Gafă de proporţii uriaşe a conducerii PNL şi USR Prahova ! Ploieştiul în pericol să piardă clădirea primăriei !
31/07/2020 14:04

 Anunţată de ieri, astăzi a avut loc conferinţa de presă a conducerilor judeţene a PNL şi USR Prahova, menită să anunţe alianţe electorale locale.   Iar locul „ochit” de cele ...

BREAKING - Noi restricții anunțate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență: Mască în spații deschise, activități interzise noaptea și distanță pe plajă
28/07/2020 20:44

Comitetul National pentru Situatii de Urgentă a aprobat in sedinta desfăsurată astăzi, 28 iulie, Hotărarea numărul 37 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspandirii infectiilor cu SARS CoV-2 l ...

Putin își plasează arma supremă în Marea Neagră - Poate lovi România în câteva minute
27/07/2020 05:55

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat - duminică, la Sankt-Petersburg - că Marina militară rusă va fi dotată cu arme nucleare hipersonice şi cu drone submarine nucleare, acestea - potrivit Ministeru ...

Două îngrijitoare românce au primit moștenire peste un milion de euro de la italianul bogat pe care l-au îngrijit
25/07/2020 18:38

Două romance care lucrau ca ingrijitoare pentru un bătran din Italia, au primit după moartea acestuia un milion de euro. Bătranul le-a trecut in testament pentru că au avut grijă de el, insă rudele bărb ...

%BANNER_M_49%

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

%BANNER_D_49%

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!