default

Dimensiune font:

Transformers: Fall of Cybertron Review

| 22-10-2012 14:56

Transformers: Fall of Cybertron Review

Copilăria unora dintre noi s-a derulat nu în faţa calculatorului, ci construind întregi oraşe din LEGO doar pentru a le distruge într-o încleştare imaginară între Optimus Prime şi Megatron. Ceva mai târziu am văzut şi nişte filme (nu extraordinare, dar mai vii decât bucăţile de plastic din cutia cu jucării), iar acum doi ani producătorii High Moon veneau cu Transformers: War for Cybertron pentru a ilustra interactiv continua luptă dintre Autobots şi Decepticons. A se citi „băieţii buni contra cei răi”.

Fall of Cybertron este un omagiu mult mai pronunțat adus desenelor animate clasice şi se adresează în special fanilor înrăiţi ai universului cu roboţi ce se transformă în maşini. Intriga nu trece mult de obişnuitul „buni contra răi”, dar toate aluziile, dialogurile şi personajele au multe de spus celor care ştiu mai mult decât numele liderilor celor două facţiuni şi eventual „ăla galben cu nume de insectă” – da, simpaticul Bumblebee. Evident, pentru restul jucătorilor obişnuiţi aflaţi în căutarea unui shooter, toată afacerea e puţin confuză, dar acţiunea este intensă şi cu destule ocazii să-ţi dai seama că nu eşti invincibil ca să te distrezi binişor pe parcursul misiunilor din campanie.

fallofcybertron063 fallofcybertron062

Într-un fel, tocmai aplecarea spre clasici face din FoC un joc care uită esenţialul din numele său: partea cu transformarea. E drept, există momente scriptate când n-ai de ales şi devii maşinuţă şi câteva spre final, cu Grimlock, unde abia aştepţi să te transformi. În rest, avem de-a face cu un shooter cât se poate de normal, limitat în dimensiuni, a cărui variaţie este în mare parte reprezentată de personajele disponibile şi de a vedea ce arme sunt mai potrivite pentru a trimite inamicii la fier vechi.

Campania oferă 6 misiuni de fiecare parte, Autobot şi Decepticons, dar nu ai cum să alegi cu ce începi; doar treci de la una la alta fără nicio avertizare, acum îl coordonezi pe Metroplex să distrugă tunurile Decepticon, apoi treci la Bruticus pentru a transforma în ruine tot în jurul tău. Ultima misiune reprezintă concluzia „epică” a luptei roboţilor pentru o planetă oricum pe moarte (rezervele de Energon sunt aproape epuizate), cu un final în coadă de peşte care cel mai probabil pune bazele următorului titlu care să explice şi să descrie aterizarea supravieţuitorilor pe Terra.

fallofcybertron055 fallofcybertron054

Pe de altă parte, misiunile sunt aproape de fiecare dată încredinţate unor personaje diferite, cu abilităţi individuale. E adevărat că multe sunt o oglindă fidelă pentru ambele facţiuni, dar unii roboţi ies în evidenţă. Cliffjumper are o secţiune dedicată stealth, unde ai ocazia să foloseşti rute alternative pentru a evita santinele mult mai puternice şi mai bine înarmate, dar dacă e cazul, Cliff se descurcă şi cu un pistol dacă îl ţii în mişcare. Jazz se foloseşte de cârlige şi salturi pentru a traversa niveluri contra cronometru, în timp ce Soundwave foloseşte ajutoare mecanice pentru diverse acţiuni în mediul de joc.

De departe cele mai bine realizate sunt nivelurile unde îl controlezi pe Grimlock, un Autobot care nu se transformă, aşa cum fanii ştiu deja, într-un Porsche elegant, ci într-un dinozaur mecanic, o fiară uriaşă care distruge tot ce mişcă în calea lui cam dintr-o singură lovitură. Evident, transformarea sa specială este dependentă de încărcarea abilităţii aferente, dar în mod sigur vei lupta îndârjit pentru a te bucura de cele circa 30 de secunde de putere reptiloidă brută.

fallofcybertron061 fallofcybertron060

La cimitirul de maşini

În esenţă, Fall of Cybertron rămâne însă un shooter şi încă unul cu diverse probleme. Controlul pe mouse şi tastatură se dovedeşte nesigur când eşti maşină sau un Decepticon-avion/elicopter, iar trecerea dintr-o stare în alta poate fi considerată în unele momente şi un fel de exploit: ai terminat muniţia ca robot, te transformi (dacă îţi permite spaţiul din nivel) şi te foloseşti de tunul ataşat până ajungi la un pachet de gloanţe. Cam acelaşi lucru se întâmplă şi în multiplayer, plus nevoia de a ajunge în miezul conflictului, ceea ce se întâmplă mult mai rapid pe patru roţi decât pe două picioare.

Mai mult, remarci rapid că inamicii au un avantaj important: se folosesc de cover, în timp ce tu nu ai asemenea opţiune, de multe ori fiind obligat să găseşti un colţ ferit unde să-ti regenerezi scutul. Există şi o opţiune (Perk) care îţi dublează viaţa, dar în rest există niveluri unde ai de muncă chiar şi pe nivelul normal de dificultate.

fallofcybertron059 fallofcybertron058

Armele sunt mai impresionante şi mai reuşite decât în War for Cybertron, dar dincolo de variaţie, ajungi repede să preferi doar una sau două pe care să le îmbunătăţeşti la maximum (arsenalul este comun indiferent de facţiune). Cele mai multe sunt arme normale, să zicem, pistol, shotgun, mitralieră sau aruncător de grenade, dar restul au oferte mai deosebite: Riot Cannon-ul trage încet, dar cu efecte explozive devastatoare odată îmbunătăţit, Energon Harvester-ul fură viaţă de la inamici, iar un Dimensional Decimator atrage în vârtejul lui orice inamic ghinionist aflat în raza sa de acţiune.

Îmbunătăţirile, patru la număr pentru fiecare armă, au marele avantaj de a se face simţite din prima. Chiar contează că ai mărit capacitatea încărcătorului, că ai eliminat reculul puştii cu lunetă sau ai crescut cu un impresionant 75% viteza de tragere. Şi tot ce omori în jur aduce credite, moneda cu care să cumperi upgrade-urile sau alte „jucărele”, precum grenade, mine sau diverse avantaje pasive.

fallofcybertron057 fallofcybertron056

Cu cât mai mulţi, cu atât mai bine

Din păcate, campania single-player nu mai vine şi cu optiunea cooperativă, dar măcar modul Escalation a revenit. De fapt un mod Horde, trebuie să rezişti alături de alţi trei prieteni la 15 valuri de inamici, fiecare controlând un anume tip de Transformer; unele hărţi te pun de partea Autobots, altele de partea Decepticons, dar interesant este că distrugerea oponenţilor vă aduce bani. Muniţie, arme, upgrade-uri sau deschiderea de zone mai largi în niveluri pot fi cumpărate astfel, dar e de preferat să iei aceste decizii în comun cu aliaţii. Câştigurile nu pică din cer precum ploaia de vară, astfel că trebuie bine împărţite pentru a ieşi victorioşi.

Multiplayer-ul competitiv în 16 este o cu totul altă poveste, oferind Team Deathmatch, Capture the Flag şi Conquest. Abia aici ai cu adevărat ocazia să te transformi după gust, de nevoie sau doar de plăcere, în timp ce împuşti frenetic în dreapta şi în stânga, eventual săltând un steag sau cucerind puncte de control. Ai de ales între patru clase – Scientist, Infiltrator, Destroyer sau Titan – dacă vrei să foloseşti forţă brută sau puşca cu lunetă şi strecuratul invizibil.

fallofcybertron053 fallofcybertron052

 

Tune your robot

Pe măsură ce lupţi câştigi experienţă şi deblochezi arme, upgrade-uri şi tot felul de componente folosite doar pentru cosmetizare vizuală. Poţi fi orice Transformer inclus în joc, dar de asemenea poţi să-ţi creezi propriul robot (deşi deocamdată opţiunile sunt destul de limitate, fiind în plan câteva pachete de astfel de cosmetizări – contra cost, desigur).

Toate bune şi frumoase, dacă multiplayer-ul ar funcţiona. Constant am avut parte de un joc care nu recunoştea niciun fel de conexiune Internet, nu vedea servere şi nici nu ţinea minte contul creat după ce îl închideam. Evident, se lucrează la rezolvarea acestor probleme, dar practic indisponibilitatea multiplayer-ului s-ar putea să dezamăgească înainte de vreme fanii care abia aşteptau să se înfrunte.

Din punct de vedere vizual Fall of Cybertron se prezintă decent, cu explozii şi efecte bine realizate dacă le priveşti de la distanţă; roboţii nu excelează în detalii, iar formele de maşină suferă de un inevitabil bloom exagerat. Din fericire n-am avut alte probleme tehnice în afară de unele stângăcii ale controlului, iar vocile şi dialogurile sunt scutite de replici inutil pompoase despre cum Megatron îl va distruge pe Optimus şi invers. Coloana sonoră iese foarte bine în evidenţă, în special melodia din generic şi The Touch, folosită în filmul din 1986.

fallofcybertron051 fallofcybertron050

La final, Transformers: Fall of Cybertron este un omagiu adus întreg universului Transformers, dar ca joc uită că are o poveste de spus şi un gameplay coerent de dus la capăt. Iţele intrigii se unesc abia în finalul extrem de intens (dar pleoştit în ultima misiune), iar acţiunea nu trece peste a fi un shooter decent, cu arme şi îmbunătăţiri destul de variate. Într-adevăr un joc pentru fanii adevăraţi sau pentru copilul din noi.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
Cinci persoane duse la audieri, după filtrele din Capitală. Ce au găsit polițiștii în mașinile lor
05/08/2020 08:32

Cinci persoane in masinile cărora au fost găsite, in timpul filtrelor de marti noaptea, din Capitală, un pistol cu bile, o bată de baseball si alte arme albe au fost duse la audieri, fiind intocmite dosare ...

NEBUNIE Bilanţul contaminărilor cu covid-19 în Olanda creşte cu 95% într-o săptămână
05/08/2020 08:10

E nebunie in Olanda, unde coronavirusul face ravagii. Specialistii nu mai pot tine sub control boala, iar numărul infectărilor explodează.   Bilanţul contaminării cu noul coronavirus aproape s-a dub ...

  HARTA METEO LIVE  VEZI METEO IN TIMP REAL
05/08/2020 08:00

 VEZI AICI METEO PENTRU: IASI,BACAU,BOTOSANI,NEAMT, SUCEAVA,VASLUI   Precipitatii Acum Radar Romania ANM.  

VIDEO Profesorii din SUA cer ca școlile SĂ NU fie deschise: Proteste masive la New York, Chicago și Los Angeles, după declarațiile lui Donald Trump
04/08/2020 20:23

 Mai multe sindicate de profesori au protestat luni la New York impotriva eventualei redeschideri a centrelor de invăţamant pentru următorul an şcolar, in condiţiile in care cazurile de contagiere cu ...

Fostul monarh al Spaniei a luat calea exilului - Ce destinație exotică a ales regele Juan Carlos
04/08/2020 17:27

Fostul rege al Spaniei Juan Carlos a plecat in Republica Dominicană după ce şi-a anunţat plecarea in exil, in contextul in care este vizat de o anchetă de corupţie, dezvăluie marţi cotidienele La Vangua ...

În Giurgiu, închiderea teraselor și a păcănelelor după ora 23,00 a durat fix două zile
04/08/2020 15:29

 Măsura care prevedea inchiderea teraselor si a sălilor de jocuri de noroc intre orele 23,00 - 6,00 a fost valabilă doar două zile in judetul Giurgiu. Vineri, 31 iulie, Comitetul Judeţean pentru Si ...

Cine e Emi Pian, seful clanului Duduianu, executat in stil mafiot de un rival pe o strada din Capitala
04/08/2020 13:14

 Liderul clanului Duduianu, Florin Mototolea, zis Emi Pian, a fost executat in stil mafiot, in dimineata zilei de marti, 4 august, de un individ din clanul rival. Emi Pian, ucis in rafuiala din Sec ...

Avertizare ANM - Zece județe sub cod galben de furtuni
04/08/2020 11:04

ANM a emis o avertizare Cod galben de vijelii si ploi torentiale pentru zece judete ale tării, pană miercuri la ora 12.00. În acelasi timp, in regiunile vestice indicele temperatură-umezelă va atinge ...

Hogeweyk, „orașul” în care toată lumea suferă de demență
02/08/2020 18:51

 La o primă vedere, Hogeweyk, situat la aproximativ 20 de kilometri de Amsterdam, arată ca orice alt oras olandez. Locuitorii isi duc viata in mod normal, fac cumpărături, merg la film si se intalnesc ...

Gafă de proporţii uriaşe a conducerii PNL şi USR Prahova ! Ploieştiul în pericol să piardă clădirea primăriei !
31/07/2020 14:04

 Anunţată de ieri, astăzi a avut loc conferinţa de presă a conducerilor judeţene a PNL şi USR Prahova, menită să anunţe alianţe electorale locale.   Iar locul „ochit” de cele ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!