Transnistria intenționează să se alăture Federației Ruse. "Independența țării este o prioritate absolută"

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 22-07-2022 12:13

 Transnistria își menține cursul spre independență cu eventuala aderare la Rusia, aprobată la referendumul din 2006, a declarat vineri ministrul de externe al republicii nerecunoscute, Vitaly Ignatiev, potrivit agenției ruse de presă TASS.

 

"Vectorul politicii externe a Transnistriei rămâne neschimbat: este independența și aderarea ulterioară la Federația Rusă, care a fost aprobată la referendumul din 2006" 

Aceasta direcție a fost susținută de 98% dintre participanții la plebiscit. Ulterior, Consiliul Suprem al Transnistriei a cerut Dumei de Stat, Consiliului Federației și președintelui Rusiei să recunoască republica ca stat independent și suveran.

Republica nerecunoscută Transnistria a fost înființată la 2 septembrie 1990, pe teritoriul Republicii Moldova, pe malul stâng al Nistrului, locuit de populație predominant rusofonă, scrie agenția rusă de presă TASS.

Tensiuni între Rusia și Republica Moldova

În ultimele zile, tensiunile au crescut în regiunea separatistă transnistreană din Republica Moldova, în contextul în care joi s-a împlinit 30 de ani de la semnarea acordului de pace care a contribuit la crearea actualului status quo, în care Transnistria este propriul stat nerecunoscut de facto, cu o garnizoană rusă staționată acolo 

La începutul acestei săptămâni a existat o dispută între Chișinău și Moscova, după ce moldovenii au oprit oficiali militari ruși la graniță.

În cazul în care Transnistria ar adera la Rusia, aceasta ar plasa o exclavă rusă la granița de vest a Ucrainei, alături de regiunea Odesa, scrie publicația britanică The Guardian.

La începutul conflictului actual, Transnistria a susținut că se trage asupra sa din teritoriul ucrainean, iar exploziile au avariat emițătoare radio din interiorul Transnistriei.

 
 

Ce este Transnistria?

Transnistria este o fâșie îngustă de pământ situată între malul estic al râului Nistru și granița Moldovei cu Ucraina.

Dintr-o populație totală de aproximativ 470.000 de persoane, etnicii ruși și ucraineni sunt împreună mai numeroși decât etnicii moldoveni.

Deși este recunoscut la nivel internațional ca parte a Republicii Moldova, teritoriul separatist susținut de Rusia se află sub controlul autorităților separatiste din 1992, după ce prăbușirea Uniunii Sovietice a declanșat un conflict între noua Republică Moldova independentă și separatiștii care doreau să mențină legăturile sovietice.

Nicio țară, inclusiv Rusia, nu recunoaște teritoriul ca fiind independent, dar autoritățile moldovenești nu au niciun control asupra regiunii, care funcționează ca un stat separat.

De ce Transnistria este atât de importantă pentru Rusia

Transnistria este o formațiune artificială care este complet dependentă politic de Rusia. Kremlinul acționează asupra Moldovei, folosindu-și puterea economică și exploatând și situația volatilă din Transnistria pentru ca să preseze guvernul moldovean să nu adere vreodată la UE sau la NATO.

Când este vorba despre Transnistria, Rusia este imprevizibilă și că Moldova are motive serioase de îngrijorare când este vorba de provocările lansate de Kremlin.

Transnistria - Câteva date cheie

Statul separatist autoproclamat, oficial numit Republica Moldovenească Nistreană, are o suprafață de 4.163 kmp (cam cât un județ mic de la noi) și o populație de sub 500.000 de oameni.

Regiunea are capitala la Tiraspol (municipiu cu 130.000 de locuitori) și mai există cinci raioane: Dubăsari, Slobozia, Rîbnița, Camenca și Grigoriopol. Deși nu este recunoscut pe plan internațional, statul transnistrean are guvern, monedă proprie, constituție, armată și emite și pașapoarte.

Trei regiuni recunosc statul cu capitala la Tiraspol: Abhazia; Nagorno-Karabah și Osetia de Sud (și ele cu statut foarte controversat).

Moldova este o regiune pe care Rusia o consideră un posibil stat-tampon si Moldova reprezintă o preocupare constantă a Kremlinului, explică Tim Marshall în cartea „Prizonierii Geografiei”.

„În practică, rușii controlează deja o parte din Moldova - regiunea numită Transnistria - teritoriu moldovean la est de râul Nistru - care desparte Moldova, de Ucraina. În viclenia lui, Stalin a strămutat un mare număr de ruși acolo, la fel cum a făcut și în Crimeea, după deportarea majorității populației tătare.

În Transnistria modernă, cel puțin 50% dintre locuitori sunt etnici ruși sau ucraineni, toți proruși. Când Moldova a devenit independentă, în 1991, populația rusofonă s-a răsculat și, după un scurt război, a declarat Republica Separatistă Transnistria. Un ajutor consistent l-a reprezentat armata rusă staționată acolo, Rusia având și în prezent 2.000 de militari în Transnistria”.

Moscova presează Chișinăul și prin intermediul regiunii Transnistria

În cartea publicată acum câțiva ani, Tim Marshall scria că un atac al Rusiei asupra Moldovei ar însemna traversarea Ucrainei, peste râul Nipru, apoi peste o altă graniță suverană. El scria că un astfel de lucru este realizabil, dar cu pierderi mari de vieți omenești și cu folosirea Odesei ca punct intermediar.

Analistul scria și că un astfel de atac ar aduce sancțiuni nemaivăzute asupra Moscovei. Iată că Rusia a atacat Ucraina acum două luni și Odesa este și ea în vizorul lui Putin, dar trebuie spus că pare foarte puțin probabil un atac asupra Moldovei.

Kremlinul acționează însă asupra Moldovei, folosindu-și puterea economică și exploatând și situația volatilă din Transnistria pentru ca să preseze guvernul moldovean să nu adere la UE sau la NATO. „Moldova depinde energetic de Rusia, recoltele ei merg în est, iar importurile rusești de vin moldovenesc cresc sau descresc în funcție de starea relației dintre cele două țări”, scrie Tim Marshall.

Aici nu trebuie uitat că Putin a invocat adesea conceptul de „etnici ruși” pentru o serie de acțiuni pe teritoriul altor state, chipurile pentru a ajuta etnicii ruși „captivi” acolo. Într-un discurs faimos, după anexarea Crimeeii, în 2014, Putin a spus, referindu-se la regiuni din sudul și estul Ucrainei: „Rusia a pierdut aceste teritorii din varii motive, dar oamenii au rămas”. Etnicii ruși sunt în număr de peste 200.000 și în Transnistria, iar Kremlinul nu uită de ei...

Trebuie spus și că Moldova nu are forța militară necesară, nu doar pentru a face față unui atac al Rusiei, ci nici a unei diversiuni limitate. Moldova nu are cum să rezolve chestiunea transnistreană singură și nu are cum să încorporeze teritoriul în statul moldovean și să-i determine pe ruși să retragă armata.

Istoria a arătat că Rusia vrea să controleze zonele plate din vestul granițelor sale europene, cum ar fi câmpia nord-europeană, dar și câmpia din zona Moldovei. Rusia vrea și acces la Dunăre, de-a lungul ultimilor 170 de ani pierzând și recâștigând acest acces pe care nu-l mai are de la destrămarea URSS.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:11

Vameșii ucraineni au paralizat granițele României: Camioanele de Ucraina stau 720 de ore la Vama Halmeu
08/12/2023 00:13

Timpul de asteptare pentru automarfare in Punctul de trecere a frontierei de la Halmeu, la granita cu Ucraina, este, joi după-amiaza, de 720 de minute pentru automarfare. Inspectoratul Teritorial al Politiei ...

Percheziții DNA la ANAF București
08/12/2023 00:09

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează, joi, 7 decembrie, percheziţii in mai multe locaţii, printre care şi la sediul Direcţiei Generale Antifraudă din Capitală, in legătură cu infra ...

Comandamentul de iarnă al ANPC este o vacanță plătită din bani publici pentru apropiații lui Horia Constantinescu
08/12/2023 00:07

Comandamentul de iarnă al ANPC este o vacantă plătită din bani publici pentru apropiatii lui Horia Constantinescu, afirmă comisarii ANPC din tară. Horia Constantinescu a făcut un asa zis comandament de i ...

Istoria se repetă? 'Ucraina va deveni un al doilea Vietnam pentru SUA' – şeful Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei
08/12/2023 00:06

Şeful Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a atenţionat joi Statele Unite că sprijinul occidental pentru Ucraina va transforma conflictul intr-un "al doilea Vietnam", a cărui umbră va plana ani ...

Reacția Lui Mircea Bravo După Accidentul Grav De Ieri. În Ce Stare Este Bunicuța Din Chinteni
07/12/2023 21:05

Cunoscutul influencer şi comediant Mircea Bravo a intrat cu maşina intr-un stalp, luni dimineaţă, in localitatea bihoreană Roşia. In urma accidentului rutier, o pasageră din autoturism a fost rănită u ...

Momentul în care 11 oameni și-un câine ies dintr-o mașină. Imaginile filmate la Măgura s-au viralizat.
07/12/2023 19:37

Imagini virale au fost filmate la Măgura, in Bacău, atunci cand un autoturism opreste pe marginea drumului, se deschid portierele si cei din masină incep să coboare. Momentele surprinse de o cameră de supr ...

Erdogan către SUA: Dați-ne avioane F16 ca să votăm pentru aderarea Suediei la NATO
07/12/2023 19:10

Congresul SUA ar trebui să avanseze cu procedura de aprobare a vanzării de avioane F-16 către Turcia astfel incat Turcia să poată face pasii necesari pentru ca Suedia să adere la NATO, a declarat presedin ...

‘Ai de ma-sa!’ Primul test cu tramvaiul pe noile linii de pe bulevardul Cetatii la Timisoara, un dezastru: Garnitura a ‘sters’ in mers un stalp ce sustine firele de contact pentru ca… spatiul e prea ingust.
07/12/2023 18:57

TIMISOARA. Situatie de rasu’-plansu’ pe bulevardul Cetatii din Timisoara, aflat pe ultima suta de metri cu reabilitarea. S-a facut prima proba cu tramvai pe noile linii, iar garnitura a sters in mers un sta ...

Imaginea zilei: În Parlament pe jos, pe marmură, sunt așezate găleți din plastic în care se strânge apa infiltrată prin tavan
07/12/2023 16:34

Imagini uimitoare au fost surprinse astăzi in Palatul Parlamentului. Ploaia a provocat inundatii pe holurile acestui simbol al puterii romanesti. In ciuda cheltuielilor semnificative efectuate pentru lucrări ...

'Cel mai mare cadou' oferit lui Putin de către congresul SUA: Biden cere urgent fonduri masive pentru Ucraina, dar opoziția republicană blochează demersul
07/12/2023 16:19

Congresul american a eşuat miercuri in adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari reclamat cu insistenţă de preşedintele Joe Biden, conţinand fonduri pentru Ucraina şi Israel, n ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei