armata_turca_84255900
bomb_siria_88945600
siria_bombardata_59373200

Dimensiune font:

Turcia, ofensivă militară în Siria! A început războiul împotriva kurzilor

| 10-10-2019 09:11

Război în Siria! Turcia a început miercuri operațiunea militară în nordul Siriei impotriva kurzilor. Președintele Erdogan a anunțat pe Twitter începerea invaziei și spune că „obiectivul acesteia este restabilirea pacii si stabilitătii in Siria”. NATO a cerut Turciei să dea dovadă de "reținere" iar Uniunea Europeană a cerut stoparea ofensivei. Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență joi, 10 octombrie. Liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a transmis că nu susține operațiunea militară și că Ankara poartă toată responsabilitatea. În pofida reacțiilor internaționale, în seara zilei de miercuri, Ankara a anunţat începutul fazei terestre a operaţiunii.

 

 Turcia a lansat operațiunea miercuri, în jurul orei 12.00 (ora României - n.r.). Ofensiva millitară este îndreptată împotriva Statului Islamic (Daesh) și milițiilor kurde și este denumită de președintele Recep Tayyip Erdogan ”Primăvara Păcii”.

Anunțul a fost făcut de preşedintele Recep Tayyip Erdogan printr-un mesaj pe Twitter., trei ore mai tarziu, în jurul orei 16.00 (ora României - n.r.).

Operațiunea este condusă de Forțele armate turce și de Armata națională siriană (rebeli sirieni susținuți de Ankara).

Primele bombardamentele aeriene au lovit oraşele Ras al-Ain, Tal Abyad, Nusaybin si Qamishli din nordul Siriei, la frontiera cu Turcia.

 

 

Aviaţia militară turcă a atacat zone civile, provocând “o panică uriaşă în rândul populaţiei”, potrivit Forţelor Democrate Siriene (SDF).

Cel puţin 11 persoane, dintre care 8 civili, au fost ucise miercuri în cursul ofensivei armatei turce asupra forţelor kurde din nord-estul Siriei. Două dintre victime şi-au pierdut viaţa în tirurile de artilerie asupra Qamichli, oraş a cărui populaţie majoritară este de origine kurdă.

Militarii turci şi şi aliaţii săi rebeli sirieni au pătruns miercuri seara în nord-estul Siriei, lansând astfel ofensiva terestră asupra luptătorilor miliţiei kurde susţinute de statele occidentale, potrivit anunţului făcut de ministerul apărării de la Ankara.

„Forţele noastre armate eroice şi Armata naţională siriană (rebelii sirieni susţinuţi de Ankara) au început faza terestră a operaţiunii”, se arată într-un comunicat al ministerului turc al apărării.

Kurzii din nordul Siriei au avut un rol-cheie în distrugerea grupării Stat Islamic. Cu toate acestea, în ochii Turciei, milițiile kurde sunt cuiburi teroriste, care trebuie lichidate.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan afirmase luni că o ofensivă a Ankarei împotriva miliţiei kurde ”Unităţile de apărare a poporului” (YPG) în nord-estul Siriei ar putea interveni în orice moment, după ce primise ceea ce părea să fie undă verde din partea omologului său american Donald Trump.

Apoi, Ministerul Apărării turc a anunţat marţi că a încheiat pregătirile în vederea lansării unei operaţiuni militare împotriva unei miliţii kurde în nord-estul Siriei, pe fondul confuziei generate de Washington. Donald Trump anuntase duminica seara retragerea fortelor americane care stationau in nordul Siriei.

Prin ofensiva pornita miercuri, Ankara susține că vrea să alunge milițiile kurde de la granița cu Siria pentru a crea o zonă-tampon în care să adăpostească o parte din cei 3,6 milioane de sirieni refugiați în Turcia.

Recep Tayyip Erdogan a acuzat armata americană că nu ia suficiente măsuri pentru a-i îndepărta din regiune pe luptătorii kurzi, aliați ai acesteia în războiul contra mișcării jihadiste Stat Islamic.

Experții se tem că, profitând de escaladarea tensiunilor la frontieră, ISIS s-ar putea regrupa.

Reacții internaționale la ofensiva Turciei în nordul Siriei
Rusia a cerut precautie Turciei inaintea lansarii operatiunii

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a îndemnat miercuri pe omologul său turc ”să se gândească bine” înainte să lanseze o ofensivă împotriva forţelor kurde în nordul Siriei, a anunţat Kremlinul într-un comunicat.

”Putin şi-a îndemnat partenerii turci să se gândească bine la situaţie şi să evite să aducă atingere eforturilor comune vizând să rezolve criza siriană”, se arată în acest comunicat, publicat în urma unei convorbiri la telefon între cei doi preşedinţi.

SUA nu susțin operațiunea Turciei

Preşedintele american Donald Trump a transmis că operaţiunea militară turcă din nordul Siriei este o ''idee proastă'' şi că nu o susţine, iar Ankara poartă toată responsabilitatea.

Preşedintele american Donald Trump a afirmat miercuri că operaţiunea militară turcă din nordul Siriei este o ''idee rea'' şi că nu o susţine, adăugând că Ankara poartă acum responsabilitatea pentru toţi luptătorii Statului Islamic din acea zonă.

''În această dimineaţă, Turcia, membră a NATO, a invadat Siria. Statele Unite nu susţin acest atac şi i-au indicat în mod clar Turciei să această operaţiune este o idee rea'', a menţionat Donald Trump într-un scurt comunicat.
Egiptul face apel la convocarea unei reuniuni de urgenţă a Ligii Arabe după ce Turcia a declanşat o ofensivă în nordul Siriei, a anunţat miercuri Ministerul egiptean de Externe, informează agerpres.ro.

„Egiptul condamnă în cei mai fermi termeni agresiunea Turciei asupra teritoriului sirian”, a anunţat Ministerul prin intermediul unui comunicat. Potrivit instituţiei, ofensiva „reprezintă un atac flagrant şi inacceptabil asupra suveranităţii unui stat arab”.

Reuniunea, care va fi una cu ușile închise, a fost cerută de 5 membri dintre cei 15 ai Consiliului: Marea Britanie, Germania, Franța, Belgia și Polonia.

Întâlnirea va fi de dimineaţă, în urma consultărilor din cadrul Consiliului de Securitate în cazul Columbiei.
NATO a cerut Turciei să dea dovadă de "reținere", potrivit mesajului lui Jens Stoltenberg, secretarul general al alianței.

UE a cerut stoparea ofensivei din Siria și a amenințat cu întreruperea finanțărilor.

Primul mesaj a venit din partea președintelui în exercițiu al Comisei Europene, Jean-Claude Juncker, la putin timp dupa anuntul declansarii invaziei de catre Erdogan. Juncker a cerut oprirea operațiunii.

Miercuri seară, Uniunea Europeană a somat Turcia să înceteze urgent ofensiva militară, denunţând iniţiativa „unilaterală” a Administraţiei Recep Tayyip Erdogan.

„Uniunea Europeană cere Turciei să oprească această iniţiativă militară unilaterală”, se arată într-o declaraţie comună a celor 28 de state membre ale Uniunii Europene.

„Este puţin probabil ca pretinsa zonă de securitate prevăzută de Turcia în nord-estul Siriei să răspundă criteriilor internaţionale în materie de repatriere a refugiaţilor”, subliniază Uniunea Europeană, avertizând că nu va furniza „asistenţă pentru stabilizare sau dezvoltare în zonele în care sunt ignorate drepturile populaţiei”.

Turcia a lansat operațiunea ”Primăvara Păcii” miercuri, în jurul orei 12.00 (ora României - n.r.). Ofensiva millitară este îndreptată împotriva Statului Islamic și milițiilor kurde.

Anunțul a fost făcut de preşedintele Recep Tayyip Erdogan printr-un mesaj pe Twitter.

Operațiunea este condusă de Forțele armate turce și de Armata națională siriană (rebeli sirieni susținuți de Ankara).

Ministerul de Externe al Turciei l-a convocat pe ambasadorul SUA la Ankara pentru a-l informa de lansarea atacului asupra populației kurde din Siria.

În mesajul postat pe Twitter, Erdogan a denumit operaţiunea ”Primăvara Păcii” şi a afirmat că ţintele sunt Statul Islamic şi miliţiile kurde YPG (Unităţile de Protecţie a Poporului), pe care Ankara le consideră aliate cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia.
„Forțele Armate Turce, împreună cu Armata Națională Siriană, au lansat operațiunea Izvorul Păcii (…) Misiunea noastră este să prevenim crearea unui coridor terorist de-a lungul graniței noastre sudice și să aducem pacea în regiune”, a scris Erdogan.

Erdogan susține că operațiunea are ca obiectiv stabilirea unei zone de securitate în nord-estul Siriei.

"Zona de securitate pe care o vom crea va permite revenirea refugiaților sirieni în țara lor", a mai spus președintele turc.

Turcia a efectuat miercuri "lovituri aeriene" în nordul sirian al graniției cu Turcia. Bombardamentele aeriene au lovit oraşul Ras al-Ain din nord-vestul ţării, la frontiera cu Turcia.

Conform unui purtător de cuvânt al Forţelor Democrate Siriene (SDF), aviaţia militară turcă a atacat zone civile, provocând “o panică uriaşă în rândul populaţiei”. O sursă turcă din domeniul securităţii a declarat aceleiaşi agenţii că atacul va fi sprijinit şi de artilerie, scrie Agerpres.

A fost lovit și oraşul Tal Abyad, tot în nordul Siriei. Informația despre bombardarea celui de-al doilea oraș după Ras al-Ain, dată de un purtător de cuvânt al YPG, citat de agerpres.ro.

Rebelii sirieni aliaţi cu Turcia au amenințat că vor ataca şi ei forţele kurde.

"Loviţi-i cu un pumn de fier, daţi-le să guste iadul focurilor voastre", şi-a îndemnat luptătorii Armata Naţională, principala grupare rebelă susţinută de Ankara. În comunicatul acestora se cere şi cruţarea civililor şi a celor care dezertează, trecând de partea insurgenţilor, scrie agerpres.ro.

Ofensiva a venit după ce SUA au anunțat retragerea militarilor dislocați în nordul Siriei

Prin lansarea ofensivei miercuri, Turcia nu a așteptat mai mult de 48 de ore de la decizia SUA de a se retrage pentru a trece la ofensiva din SIria.

Incursiunea în Siria a devenit iminentă după ce SUA a anunțat retragerea militarilor dislocați în această regiune.

Preşedintele american Donald Trump a afirmat miercuri că intervenţia în Orientul Mijlociu a fost "cea mai proastă decizie din istoria SUA", la trei zile după ce a anunţat retragerea trupelor americane din sectoare apropiate de frontiera turcă din nordul Siriei.

Până la acțiunea de miercuri a președintelui Erdogan, Donald Trump a avertizat Turcia referitor la intenția de a invada Siria.

Trump a transmis că va „distruge” economia turcă dacă incursiunea va fi una exagerată.

Administraţia SUA a anunțat duminică retragerea trupelor din nordul Siriei în contextul ofensivei militare a Turciei împotriva grupurilor insurgente kurde.

din nou în conflictul sirian
În urmă cu o lună, la începutul lui septembrie, președintele turc amenința cu „deschiderea porților” pentru a permite refugiaților sirieni să părăsească Turcia și să ia drumul țărilor occidentale dacă nu va fi instituită curând o „zonă de securitate” în Siria, proiect discutat cu Statele Unite ale Americii, dar care trena de luni de zile.

Comentariile lui Erdogan veneau pe fondul tensiunii crescute cu Washingtonul în legătură cu întârzierile în stabilirea zonei de securitate – propuse mai întâi de Donald Trump – în nordul Siriei, acolo unde controlează o parte din teritoriu, dar și în legătură cu soarta miliției kurde, aliată a SUA împotriva Statului Islamic.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, cu sediul social în Mun. Vaslui, str. Victoriei, nr. 100, bl. 100, sc. A, etaj 2, ap. 1, jud. Vaslui, Nr. de înreg. ORC: J37/422/2007, CUI RO 21973910, potrivit Sentinţei civile nr. 373/F/2015 din data de 25.11.2015, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secția civilă, în dosarul nr. 4262/89/2013, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 04.02.2020, ora 12.00, a activelor S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași: Nr. activ Denumire şi descriere activ Valoare de evaluare (preț fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitaţiei (preț fără T.V.A.) Activ 1 ANALIZOR AUTOMAT PENTRU COAGULARE SYSMEX CA-560, SN A4276, anul fabricării 01/2010, nr. inv. 114; COMPUTER TOMOGRAF SOMATOM EMOTION 6 SLICE (DE), marca Siemens, fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10046766, SN 80109; RMN MAGNETOM ESSENZA, marca Siemens – fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10352127, SN 49097. - 2.424.500,00 lei, - 1.939.600,00 lei; Activ 2 ANALIZOR AUTOMAT DE HEMATOLOGIE, marca Siemens, model Advia 2120i, S/N IR10031042, nr. inv. 117. - 134.910,00 lei, - 107.928,00 lei; Activ 3 ANALIZOR AUTOMAT DE IMUNOLOGIE, Immulite 1000, SN I2221/2010, frecvența 50 Hz, anul fabricării 2010, nr. inv. 112. - 63.600,00 lei, - 50.880,00 lei; Activ 4 APARATURĂ MEDICALĂ PENTRU LABORATOR - Aalizor ioni Medica Easy Lyte Plus Na/K/CI, SN 31075BNKC, nr. inv. 6; - Aparat electrochirurgie, model Surtron 120, fabricat în Italia, clasa I CF, SN 00467/4008, anul fabricării 2008; - Centrifuga, model MPW-223e, SN 10223e141607, anul fabricării 2007 viteza max. 1/min 4000 rpm; - Concentrator oxigen EverFlo / OPI, SN 0016499, max. O2: 96%; - Fotometru portabil BioMérieux, model Densimat, SN IDN012623, fabricat în Italia; - Sistem ECG Computerizat CARDIAX, SN 0607031420, fabricat în Ungaria; - Videocolposcop Fiber Optic, model Dr Camscope (XGA), SN DCSM – 11C – 145, anul fabricării 03/2011, fabricat în Korea; MOBILIER ȘI APARATURĂ BIROTICĂ - Notebook Toshiba 17.3, model SATELLITE C75-A-10W, SN 9D024769C, procesor Intel I3; - Acvariu cu filtre TETRATEC și FLUVIAL FX5; - Aer condiționat- 3 buc; - Calculator Dualcore; - Casă marcat; - Copiator Color Minolta, Bizhub C220, SN A0ED023036217; - Mobilier farmacie (demontat); - Sistem Dualcore + monitor 19 ''; - Sistem Intel; - Sistem supraveghere (aferent spațiului închiriat). Tâmplărie PVC (montata). - 52.470,00 lei, - 41.976,00 lei; Activ 5 MIJLOACE DE TRANSPORT FIAT 500 ABARTH - AUTOTURISM, CAROSERIE -AB BERLINACU HAYON, MARCA FIAT, TIP - 312/AXD1A/500 ABARTH, NR. IDENTIFICARE ZFA31200000252581, NORMA POLUARE EURO 4, AN FABRICAȚIE 2008, MASA PROPRIE 1110 KG, NUMAR LOCURI 4, CILINDREE 1368 CMC, PUTERE 99 KW (134,5 CP), SURSA ENERGIE BENZINĂ, TRACȚIUNE FAȚĂ, CULOARE NEGRU, CO2- 155 G/KM, CAPACITATE REZERVOR 35 L, DATA PRIMEI ÎNMATRICULĂRI ÎN ROMÂNIA 2009, NR. ÎNMATRICULARE VS-67-TLK, KM LA BORD - 142.202. Stare tehnică – turbină defectă, mâner portieră rupt, parbriz spart - 31.470,00 lei, - 25.176,00 lei. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro ș la numerele de telefon: tel. 0232/43864, 0757544544, 0755132470 sau e-mail vanzari@insolventa.ro..
Lovitură grea pentru Radu Mazăre: ICCJ i-a refuzat eliberarea din închisoare
23/01/2020 21:21

Magistratii Înaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au respins, joi, ca nefondată contestatia la executare formulată de Radu Mazăre. Fostul primar al Constantei execută o pedeapsă de 9 ani de inc ...

Mentenanța elicopterelor Armatei Bulgariei, efectuată de Airbus în România
23/01/2020 19:23

Airbus Helicopters in Romania (AHRO), parte a grupului Airbus, a semnat recent un acord-cadru pe cinci ani cu Ministerul Apărării din Bulgaria care prevede acordarea de servicii de suport logistic integrat pe ...

O copila de 14 ani din Botoșani a fost lăsată însărcinată. Tatăl copilului, de 27 de ani, i-a făcut o promisiune
23/01/2020 19:11

Un dosar penal a fost deschis pe marginea acestui caz, el aflandu-se deja pe masa judecătorilor din Botosani. Bărbatul de 27 de ani a intretinut relatii intime cu minora de 14 ani in perioada iunie-septembri ...

Regina Elisabeta a II-a a promulgat Acordul privind Brexitul
23/01/2020 18:20

 Regina Elisabeta a II-a a promulgat, joi, Acordul de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana, urmand ca Brexitul sa se produca efectiv la 31 ianuarie, au anuntat guvernul si parlamentul, relateaza A ...

DIICOT a dat lovitura: au destructurat o mare rețea de spălare de bani. Pagubă de aproximativ 7 milioane de euro
23/01/2020 17:03

Un bărbat a fost retinut de procurorii DIICOT, fiind suspectat că a spălat bani, folosindu-se de o identitate falsă, si că a creat circuite financiare fictive, transferand bani in conturile unor firme din ...

HARTA METEO LIVE  VEZI METEO IN TIMP REAL  (ANM) Cresc putin temperaturile, dar vantul sufla puternic
23/01/2020 08:17

 VEZI AICI METEO PENTRU: IASI,BACAU,BOTOSANI,NEAMT, SUCEAVA,VASLUI   Precipitatii Acum Radar Romania ANM.  

LIVEVIDEO Procesul de destituire a lui Donald Trump: Senatul începe dezbaterile pe fond
22/01/2020 21:23

 Senatul american a inceput miercuri dezbaterile pe fond la procesul de destituire a presedintelui Donald Trump, cu prezentarea argumentelor acuzării, scrie AFP. Presedintele american a "solicit ...

Cazul care a scandalizat România. Unei mame din Tulcea i-a fost luat copilul de două luni pe care îl alăpta. Mii de distribuiri
22/01/2020 17:36

Cazul a fost prezentat pe Facebook luni seară, iar pană marţi seară stransese peste 13.000 de distribuiri şi aproape 3000 de comentarii. O tanără din Tulcea susţine că ar fi fost despărţită de copi ...

Testosteron scăzut la bărbați: ce rol are dieta
22/01/2020 16:34

Bărbatii cu deficit de testosteron ar putea opta pentru pierderea in greutate (dacă sunt supraponderali sau obezi), pentru cresterea nivelului testosteronului. Totusi, anumite diete sărace in grăsimi s-ar p ...

Bătută cu bestialitate de un fost campion la box fiindcă i-a refuzat avansurile
22/01/2020 16:15

Modelul american Jamie Frontz a lansat o serie de acuze grave la adesa lui Serghei Kovalev, un fost campion la semi-usoară IBF, WBA si WBO. Aceasta sustine că sportivul a lovit-o atat de dur incat a fost nevo ...