Ucraina a fost a treia putere nucleară de pe planetă. BBC: De ce nu există riscul ca Putin să apese butonul nuclear

0000000  stiri-100-suta-la-suta-300x86

Dimensiune font:

| 01-03-2022 23:51

În timpul Războiului Rece, a treia putere nucleară de pe planetă - după Statele Unite și Rusia - nu a fost Regatul Unit, Franța sau China, ci Ucraina.


Și odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice (URSS) în 1991, noua națiune independentă avea să moștenească aproximativ 3.000 de arme nucleare lăsate de Moscova pe teritoriul său. Trei decenii mai târziu, Ucraina este denuclearizată.


Iar chestiunea revine în prim-plan acum că țara se află într-o poziție delicată după invazia Rusiei care a început pe 24 februarie, Vladimir Putin amenințând că va reacționa la orice amestec al puterilor NATO în confruntare.


Dar ce s-a întâmplat în ultimele decenii pentru ca Ucraina să treacă de la a fi una dintre cele mai mari puteri nucleare ale lumii la a fi o țară invadată de vecinul ei?

Acord la Budapesta

În 1990, Ucraina a decis să renunțe la armele nucleare rămase pe teritoriul său în schimbul securității și recunoașterii ca țară independentă. Totul a fost convenit prin Memorandumul de la Budapesta, un acord semnat între guvernul Ucrainei, Rusiei, Regatului Unit și Statelor Unite după sfârșitul URSS.


În documentul, semnat în 1994 în capitala Ungariei, Ucraina s-a angajat să adere la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP) și să returneze la Moscova focoasele rămase pe teritoriul său.

„Odată cu sfârșitul URSS, o parte din stocul de arme nucleare sovietice a fost lăsat în diferite țări din Europa de Est, iar în Occident a existat îngrijorarea că acestea ar putea fi pierdute sau utilizate abuziv, punând Europa în pericol”, spune Ferraro Jr., politolog și cercetător, pentru BBC.


În schimbul denuclearizării Kievului, guvernele Rusiei, Statelor Unite și Regatului Unit s-au angajat să „respecte independența, suveranitatea și granițele existente ale Ucrainei” și să „se abțină de la amenințarea sau utilizarea forței” împotriva țării.

Prerogativele erau foarte importante pentru guvernul ucrainean la acea vreme, deoarece țara și-a câștigat independența definitivă abia în 1991 și încă se lupta pentru recunoașterea internațională după epoca sovietică. Până în 1996, Kievul predase toate armele sovietice de pe teritoriul său. Memorandumul a fost semnat și de Belarus și Kazahstan, cu aceleași condiții convenite de guvernul ucrainean.


Ucraina susține că Rusia a încălcat tratatul pentru prima dată în 2014, când a invadat și anexat Crimeea, regiunea din estul țării în care se află baza navală rusă de la Sevastopol și Flota Mării Negre.


Guvernul ucrainean mai afirmă că au fost încălcate condițiile înțelegerii atunci când, în același an, Kremlinul a susținut grupările separatiste care conduc rebeliuni în provinciile Donețk și Luhansk, la granița de est a teritoriului său.


Conflictul din regiune a făcut deja peste 14.000 de morți

De când amenințarea unei invazii ruse a teritoriului ucrainean a devenit evidentă la începutul anului 2022, guvernul ucrainean, condus de președintele Volodymyr Zelensky, a invocat din nou Memorandumul de la Budapesta. Dar nu a fost timp de consultare. Invazia rusă a început pe 24 februarie, cu atacuri asupra infrastructurii militare ucrainene din toată țara și sosind convoaie rusești din diverse direcții. După ultimul discurs al liderului ucrainean referitor la Memorandum, președintele rus Vladimir Putin a continuat să folosească cuvintele lui Zelensky pentru a-și justifica acțiunile.

Președintele rus a indicat, într-un discurs, că Ucraina părăsește pactul cu intenția de a dezvolta un arsenal nuclear cu ajutorul Statelor Unite.


Potrivit acestuia, țara plănuia acțiuni agresive și, prin urmare, reprezenta un risc mult mai mare pentru populația rusă.


"Declarațiile lui Putin sunt total false. Nu există niciun interes din partea SUA să înarmeze sau să vadă Ucraina înarmată cu arme nucleare", explică Alexander Lanoszka, profesor de Relații Internaționale la Universitatea din Waterloo (Canada) și expert în securitate nucleară.


Cine sprijină pe cine în conflictul dintre Rusia și Ucraina?

"Ucraina a primit garanții de securitate după ce a abandonat cel de-al treilea arsenal nuclear ca mărime din lume. Nu mai avem aceste arme, dar nici nu avem securitate", a spus Zelensky într-un discurs din 19 februarie.


"Din 2014, Ucraina a încercat de trei ori să convoace consultări cu statele semnatare ale Memorandumului de la Budapesta, dar fără succes. Astăzi, Ucraina o va face pentru a patra oară. Pentru ultima oară", a adăugat el.

Decizie „prematură”

Chiar înainte ca Memorandumul de la Budapesta să fie aprobat, membri ai elitei politice ucrainene și experți în politică internațională au vorbit despre posibilitatea ca acordul să fi fost încălcat de unii dintre semnatari.


Volodymyr Tolubko, un fost comandant militar ales în Parlamentul ucrainean, a susținut la o sesiune a Legislativului din 1992 că ideea denuclearizării complete a Ucrainei în schimbul promisiunii de securitate a fost „prematură”.

Potrivit acestuia, țara ar trebui să păstreze măcar câteva dintre focoasele sovietice, care să servească la „descurajarea oricărui agresor”.

Odată cu cea mai recentă invazie rusă, dezbaterea a reapărut, oficialii guvernamentali și analiștii politici susținând că Ucraina ar fi putut preveni incursiunea Rusiei dacă ar fi avut arme nucleare la dispoziție.


Ferraro Jr., de la USP, explică că, de fapt, există credința în rândul unor națiuni că un arsenal nuclear poate fi util pentru a descuraja atacurile străine. Se numește descurajare nucleară sau pace nucleară. Potrivit lui, țările care au un arsenal nuclear au mai puține riscuri, nu pentru că își pot folosi cu adevărat armele, ci pentru că folosesc ca garanție sau amenință cu orice tentativă de atac.

„Susținătorii acestor idei folosesc adesea exemplul Războiului Rece pentru a-și fundamenta argumentele, pentru că la acea vreme Statele Unite și Rusia nu au avut niciodată un conflict direct și s-au oprit doar la amenințări”.

Experții avertizează, însă, că prezența armelor nucleare este departe de a reprezenta o garanție sau percepția păcii

„Conflictele care implică puteri nucleare sunt întotdeauna mai periculoase și mai tensionate, așa cum este cazul confruntării dintre Pakistan și India care se desfășoară de ani întregi”, spune Ferraro Jr.


Costuri politice și financiare

Pentru Alexander Lanoszka, argumentele prezentate de elita ucraineană nu au sens, deoarece Kievul nu a avut niciodată controlul asupra armelor instalate pe teritoriul său după cel de-al Doilea Război Mondial.

"Ucraina avea doar control fizic asupra acestor arme, dar nu control operațional. Nu aveau codurile de acces și detaliile critice pentru a le opera", spune cercetătorul.


Andrew Futter, profesor de politică internațională la Universitatea din Leicester (Marea Britanie), subliniază, de asemenea, că păstrarea arsenalului de la Kiev ar fi însemnat riscuri viitoare.


„Deși Ucraina are acum o industrie nucleară, transformarea acesteia într-un program de arme nucleare ar implica costuri politice și financiare semnificative”, adaugă acesta.

Există riscul unei confruntări nucleare?

Deși Kievul s-a denuclearizat, invazia Ucrainei de către forțele ruse a reînviat temerile de o confruntare nucleară în Europa. Putin a spus clar în discursurile sale că va răspunde agresiv dacă vreun membru al NATO, o alianță militară condusă de Statele Unite și marile puteri europene, decide să se amestece în confruntare. În plus, el a pus în „alerta specială” forțele de descurajare ale Rusiei.


Într-o conversație cu oficiali militari, președintele rus a spus că puterile mondiale au întreprins „acțiuni ostile” față de Rusia și au impus „sancțiuni ilegitime”.


Cu toate acestea, trecerea la starea de alertă nu înseamnă că există o intenție reală de a le folosi, scrie BBC.

Potrivit experților în politică și securitate nucleară, nu există niciun motiv de panică în acest moment.

„Există un interes comun din toate părțile de a limita acest conflict la Ucraina. Așa că aș fi foarte surprins dacă s-ar folosi arme nucleare în acest moment”. Potrivit lui Ferraro Jr., chiar și în cazul unui atac rusesc asupra altor foste republici sovietice, care fac acum parte din NATO, precum Estonia, Letonia și Lituania, cele două părți ar putea prefera să minimizeze riscurile.

„Așa cum Occidentul și NATO evită conflictul direct în Ucraina, Rusia ar evita și confruntarea în restul Europei de Est”, a mai zis Ferraro Jr.

Pentru Futter, nu există nicio indicație că Moscova intenționează să-și folosească armele nucleare împotriva Ucrainei

„Nu văd niciun motiv pentru care Moscova ar folosi arme nucleare împotriva Ucrainei. Nu numai pentru că orice material radioactiv atât de aproape de granița sa ar putea fi periculos, ci și pentru că probabil că nu vor să distrugă țara și populația ucraineană, nu văd niciun motiv pentru care Moscova ar folosi arme nucleare împotriva Ucrainei deoarece planul lor pare să fie încorporarea teritoriului în Rusia”.

Larlecianne Piccolli, cercetătoare specializată în arme strategice și în politica rusă de securitate și apărare și director al Institutului de Politică și Strategie din America de Sud (Isape), a scris pe profilul ei de Twitter că ridicarea alertei de către Putin are ca obiectiv principal să intimideze Ucraina și să o forțeze la masa negocierilor, lucru care este deja în lucru, scrie BBC. 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei S.C. SONIC MEDIA S.R.L.–societate în faliment, dosar nr. 3173/103/2014 aflat pe rolul Tribunalului Neamț-Secţia II civilă, de contencios administrativ și fiscal, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei S.C. SONIC MEDIA S.R.L.: 1. Activ 1 – Bun mobil - Autovehiculul special N1G SNG Toyota Hillux (DSNG), nr. înmatriculare NT-10-GIG, dotat cu echipament telecomunicaţii prin satelit, parțial descompletat – Preț de pornire 70% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare - 81.200 Lei (exclusiv TVA); 2. Activ 2 – Bunuri mobile – Preț de pornire 70% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare. Licitațiile vor avea loc în data de: 20.03.2020 respectiv 03, 17 și 30.04.2020 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Grigore Ureche, nr. 3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr. 4, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 100 lei; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO10PIRB2400776376001000 deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul RO33PIRB2400738563001000, deschis pe numele lichidatorului judiciar la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Grigore Ureche, nr. 3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr. 4, Jud. Iaşi, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508, 0744994490; fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei Old Age S.R.L., dosar nr. 5193/99/2015 (290/2015) aflat pe rolul Tribunalului Iași, in temeiul dispozitiilor Legii nr. 85/2014 vinde prin licitatie publica cu strigare urmatoarele active: Bun imobil – situat in Comuna Ciurea, Sat Dumbrava, Jud. Iași, format din: Teren intravilan in sup. de 1.976 mp amplasat in parcela 1Cc și constructiile C1 – hala cu s.c. de 681,33 mp și C2 platforma betonata (padoc) cu s.c. de 488,15 mp; Cota indiviza din teren in suprafata de 810,62 mp. Pret de pornire – 18.000 Euro (exclusiv TVA).Bun imobil – Proprietate industriala situata in Comuna Ciurea, Sat Dumbrava, Jud. Iași, formata din: Teren intravilan in sup. de 4.065 mp amplasat in parcela 1Cc și constructiile C1 – hala (grajd nr. 4) cu s.c. de 383,88 mp, C2 – platforma betonata (padoc) cu s.c. de 227,21 mp și C3 – magazie cu s.c. de 17,82 mp;Teren intravilan in sup. de 2.712 mp amplasat in parcela 1Cc și constructiile C1 – hala cu s.c. de 685,44 mp, C2 – platforma betonata (padoc) cu s.u. de 422,46 mp și C3 – hala cu s.c. de 695,86 mp; Cota indiviza din teren in suprafata de 810,62 mp. Pret de pornire - 114.660 Euro (exclusiv TVA). Bunuri mobile de natura de natura echipamentelor tehnologice și mijloacelor de transport, astfel: Denumire activ / Valoare de pornire la licitatie (Lei–fara TVA) Masina de facut porumb siloz in vid SEKO SAMURAI 5 400/50, 92.153lei ; Combina recoltat porumb siloz FERABOLI model 976, 14.286 lei; Semanatoare plante paioase GASPARDO NINA model 400-29 ROWS, 8.000 lei; Semanatoare plante prasitoare GASPARDO model DORADA SP-6R, 19.268 lei; Masina de infoliat baloti rotunzi FERABOLI model RAPID 1, 17.916 lei; Combina DEUTZ-FAHR model 5485 HT, 204.412 lei; Presa balotat baloti rotunzi FERABOLI model ENTRY 120, 5.500 lei; Cositoare FERABOLI model VITTORIA FD 4, 6.702 lei; Masina de imprastiat ingrasaminte lichide ZACCARIA model ZAM C/10, 30.159 lei; Masina de erbicidat CAFFINI STARTER TSD 22, 25.133 lei; Prasitoare GASPARDO model HL DT 8R-5MDD, 6.500 lei; Rezervor carburant cu pompa 9000 L model DT090-5K, 3.000 lei; Cultivator cu fertilizare Mecanica Ceahlau, 6.002 lei; Turbojet cu presiune BOSCH AQT 35-12; 231 lei; Aparat spalat cu jet KARCHER HD9/19M, 923 lei; Compresor aer 1.477 lei; Suflanta aer model CTE 063 M6 CD, 692lei; Masina de imprastiat ingrasamant Mecanica Ceahlau, 554 lei; Balanta electronica, 162 lei; Masina de erbicidat MIL 502, 1.016 lei; Masina cusut saci, 1.526 lei; Cantar electric, 370 lei; Cultivator tractat MA/AG model CULTIRAPID CTRI 50/2Q, 41.888 lei; Autotractor RENAULT PREMIUM, 10.860 lei; Autoutilitara FURGON MERCEDES BENZ SPRINTER 311CD, 3.720 lei; Autoutilitara DACIA LOGAN PU PACK CONF.,3.000 lei. Licitatiiile vor avea loc in zilele de 02, 09, 16, 23.02.2023 respectiv 02, 09, 16 și 23.03.2023 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Parter, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putand participa orice persoana fizica sau juridica. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar, prin e-mail sau fax, cel tarziu cu 1 zi lucratoare inainte de ziua licitatiei, pana la ora 16.00. Ofertantii care se inscriu la licitatie, dar nu participa, pierd toate sumele avansate in vederea participarii la licitatie. Neplata pretului in termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitatiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achizitionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vanzare in sarcina cumparatorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vanzare, sub sanctiunea decaderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada pana in ziua licitatei. Informatii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@ gmail.com.
ALFA & OMEGA INSOLV I.P.U.R.L., lichidator judiciar al debitoarei ARVI AGRO S.R.L., dosar nr. 10161/99/2017 (609/2017) aflat pe rolul Tribunalului Iasi, in temeiul dispozitiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitatie publica cu strigare urmatoarele active: Denumire active/ Valoare de pornire la licitatie (lei – fara tva). autoturism peugeot partner - 2006, 7.331 lei; autoturism peugeot partner - 2006, 3.666 lei; autoutilitara mercedes actros - 1999, 58.651 lei; autoturism volvo s60 - 2011, 21.994 lei; autoturism dacia duster - 2016, 26.882 lei; autoturism toyota avensis - 2011, 14.663 lei; autoturism volskwagen polo - 2015, 24.438 lei; electrostivuitor jungheinrich efg dh 15 - 1996, 2.444 lei; electrostivuitor jungheinrich le - ac 18 - 2006, 9.775 lei; manipulator manitou mt 732 - 2013, 141.740 lei; manipulator manitou mt 732 - 2016, 151.516 lei. Licitatiiile vor avea loc in zilele de 02.02.2023, 02.03.2023, 06.04.2023 respectiv 11.05.2023 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iasi, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Parter, Birou nr. 1, Jud. Iasi, putand participa orice persoana fizica sau juridica care va depune cerere de participare la licitatie insotita de: dovada achitarii taxei de participare in cuantum de 2.000 lei, la care se adauga T.V.A.; dovada achitarii garantiei de participare la licitatie in cuantum de 10% din pretul de pornire al licitatiei care se va achita in contul deschis pe numele debitoarei Arvi Agro S.R.L. Garantia nu este purtatoare de T.V.A.; actele de identificare a persoanei juridice/fizice, imputernicire pentru persoana care reprezinta societatea cu mentiunea ca are mandat de a licita indiferent de suma, stampila. Taxa de participare se va achita in contul lichidatorului judiciar deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar, prin e-mail sau fax, cel tarziu cu 1 zi lucratoare inainte de ziua licitatiei, pana la ora 16.00. Ofertantii care se inscriu la licitatie, dar nu participa, pierd toate sumele avansate in vederea participarii la licitatie. Neplata pretului in termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitatiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achizitionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vanzare in sarcina cumparatorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vanzare, sub sanctiunea decaderii, se va adresa lichidatorului judiciar si va face dovada pana in ziua licitatei. Informatii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la tel: 0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
FOTO: Accident rutier în localitatea Agapia! Trei autoturisme, ce  erau parcate au fost avariate
29/01/2023 17:51

 Astăzi, 29 ianuarie, in jurul orei 15:00, politistii Formatiunii Rutiere Targu-Neamt au fost sesizati cu privire la producerea unui eveniment rutier pe  DN 15C, in localitatea Agapia.   Din p ...

Unul dintre cei mai fermecători prădători, apariție după mai mult de un secol de absență. Unde a fost surprins acesta
29/01/2023 16:53

Unul dintre cei mai fermecători prădători, pe cale de disparitie, a fost surprins după mai mult de un secol de la ultima vizită, plimbandu-se intr-o pădure din sud-vestul Londrei. Este vorba despre jderul ...

Animalele care arată la fel de multă afecțiune precum câinii
29/01/2023 16:53

Animalele care arată la fel de multă afectiune precum cainii. Există si alte animale care pot concura cu usurintă cu cainii pentru titlul de cel mai bun companion al omului. Caini si-au castigat deja recu ...

Leopard 2 vs T-90M. Ce tancuri vor câștiga, în urma confruntării dintre cele de fabricație germană și cele de fabricație rusească
29/01/2023 16:52

Ambele tancuri au tunuri si munitie principale puternice, protectie avansată a blindajului si sisteme optice si de control avansate. Intr-un cadru larg, cu rază de actiune posibilă foarte mare, T-90 ar pu ...

Cancerul cu cea mai mare mortalitate în România la nivel european, învins în Australia. De doi ani, nu mai există niciun caz
29/01/2023 16:50

Vorbim despre cancerul de col uterin. Acest tip de cancer poate fi prevenit foarte simplu prin vaccinare, iar in Australia, de doi ani, nu a mai fost niciun caz. Cum? Foarte simplu: prin vaccinarea anti HPV. ...

Consilierul lui Zelenski: Trupele ruse vor teroriza populația civilă până se va încheia războiul
29/01/2023 16:49

Consilierul şefului cancelariei prezidentiale ucrainene, Mihailo Podoliak, a afirmat că trupele ruse vor continua să terorizeze ucrainenii cu atacuri cu rachete si drone pană la finalul războiului, potri ...

Ministerul britanic al Apărării: Moscova diminuează deliberat numărul pierderilor sale în Ucraina
29/01/2023 16:49

Rusia diminuează in mod deliberat numărul pierderilor sale in războiul impotriva Ucrainei, afirmă sambătă Ministerul britanic al Apărării intr-un buletin informativ cu privire la situaţia de pe front ...

Procurorii DNA au dat lovitura: doi inspectori ANAF, prinși în flagrant când cereau mită
29/01/2023 16:49

Doi inspectori in cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au fost plasaţi in arest la domiciliu pentru luare de mită, ei fiind suspectaţi de procurorii DNA că au pretins 10.000 de euro de la admin ...

Românii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru aceste servicii- Prețurile au crescut cu până la 30%
29/01/2023 16:47

Pacienţii trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar la inceputul lui 2023 faţă de 2022 pe investigatii medicale in clinicile private. Potrivit unei analize făcute de Ziarul Financiar, costurile in ...

Scandal rasist la naționala de fotbal a Bulgariei: Fotbaliștii cu altă culoare a pielii nu vor juca
29/01/2023 16:47

Directorul tehnic al Federatiei de Fotbal din Bulgaria, Georgi Ivanov, a fost criticat după unele comentarii privind culoarea pielii jucătorilor care ar putea evolua pentru echipa natională. Cresterea num ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei