Ucraina a fost a treia putere nucleară de pe planetă. BBC: De ce nu există riscul ca Putin să apese butonul nuclear

0000000  stiri-100-suta-la-suta-300x86

Dimensiune font:

| 01-03-2022 23:51

În timpul Războiului Rece, a treia putere nucleară de pe planetă - după Statele Unite și Rusia - nu a fost Regatul Unit, Franța sau China, ci Ucraina.


Și odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice (URSS) în 1991, noua națiune independentă avea să moștenească aproximativ 3.000 de arme nucleare lăsate de Moscova pe teritoriul său. Trei decenii mai târziu, Ucraina este denuclearizată.


Iar chestiunea revine în prim-plan acum că țara se află într-o poziție delicată după invazia Rusiei care a început pe 24 februarie, Vladimir Putin amenințând că va reacționa la orice amestec al puterilor NATO în confruntare.


Dar ce s-a întâmplat în ultimele decenii pentru ca Ucraina să treacă de la a fi una dintre cele mai mari puteri nucleare ale lumii la a fi o țară invadată de vecinul ei?

Acord la Budapesta

În 1990, Ucraina a decis să renunțe la armele nucleare rămase pe teritoriul său în schimbul securității și recunoașterii ca țară independentă. Totul a fost convenit prin Memorandumul de la Budapesta, un acord semnat între guvernul Ucrainei, Rusiei, Regatului Unit și Statelor Unite după sfârșitul URSS.


În documentul, semnat în 1994 în capitala Ungariei, Ucraina s-a angajat să adere la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP) și să returneze la Moscova focoasele rămase pe teritoriul său.

„Odată cu sfârșitul URSS, o parte din stocul de arme nucleare sovietice a fost lăsat în diferite țări din Europa de Est, iar în Occident a existat îngrijorarea că acestea ar putea fi pierdute sau utilizate abuziv, punând Europa în pericol”, spune Ferraro Jr., politolog și cercetător, pentru BBC.


În schimbul denuclearizării Kievului, guvernele Rusiei, Statelor Unite și Regatului Unit s-au angajat să „respecte independența, suveranitatea și granițele existente ale Ucrainei” și să „se abțină de la amenințarea sau utilizarea forței” împotriva țării.

Prerogativele erau foarte importante pentru guvernul ucrainean la acea vreme, deoarece țara și-a câștigat independența definitivă abia în 1991 și încă se lupta pentru recunoașterea internațională după epoca sovietică. Până în 1996, Kievul predase toate armele sovietice de pe teritoriul său. Memorandumul a fost semnat și de Belarus și Kazahstan, cu aceleași condiții convenite de guvernul ucrainean.


Ucraina susține că Rusia a încălcat tratatul pentru prima dată în 2014, când a invadat și anexat Crimeea, regiunea din estul țării în care se află baza navală rusă de la Sevastopol și Flota Mării Negre.


Guvernul ucrainean mai afirmă că au fost încălcate condițiile înțelegerii atunci când, în același an, Kremlinul a susținut grupările separatiste care conduc rebeliuni în provinciile Donețk și Luhansk, la granița de est a teritoriului său.


Conflictul din regiune a făcut deja peste 14.000 de morți

De când amenințarea unei invazii ruse a teritoriului ucrainean a devenit evidentă la începutul anului 2022, guvernul ucrainean, condus de președintele Volodymyr Zelensky, a invocat din nou Memorandumul de la Budapesta. Dar nu a fost timp de consultare. Invazia rusă a început pe 24 februarie, cu atacuri asupra infrastructurii militare ucrainene din toată țara și sosind convoaie rusești din diverse direcții. După ultimul discurs al liderului ucrainean referitor la Memorandum, președintele rus Vladimir Putin a continuat să folosească cuvintele lui Zelensky pentru a-și justifica acțiunile.

Președintele rus a indicat, într-un discurs, că Ucraina părăsește pactul cu intenția de a dezvolta un arsenal nuclear cu ajutorul Statelor Unite.


Potrivit acestuia, țara plănuia acțiuni agresive și, prin urmare, reprezenta un risc mult mai mare pentru populația rusă.


"Declarațiile lui Putin sunt total false. Nu există niciun interes din partea SUA să înarmeze sau să vadă Ucraina înarmată cu arme nucleare", explică Alexander Lanoszka, profesor de Relații Internaționale la Universitatea din Waterloo (Canada) și expert în securitate nucleară.


Cine sprijină pe cine în conflictul dintre Rusia și Ucraina?

"Ucraina a primit garanții de securitate după ce a abandonat cel de-al treilea arsenal nuclear ca mărime din lume. Nu mai avem aceste arme, dar nici nu avem securitate", a spus Zelensky într-un discurs din 19 februarie.


"Din 2014, Ucraina a încercat de trei ori să convoace consultări cu statele semnatare ale Memorandumului de la Budapesta, dar fără succes. Astăzi, Ucraina o va face pentru a patra oară. Pentru ultima oară", a adăugat el.

Decizie „prematură”

Chiar înainte ca Memorandumul de la Budapesta să fie aprobat, membri ai elitei politice ucrainene și experți în politică internațională au vorbit despre posibilitatea ca acordul să fi fost încălcat de unii dintre semnatari.


Volodymyr Tolubko, un fost comandant militar ales în Parlamentul ucrainean, a susținut la o sesiune a Legislativului din 1992 că ideea denuclearizării complete a Ucrainei în schimbul promisiunii de securitate a fost „prematură”.

Potrivit acestuia, țara ar trebui să păstreze măcar câteva dintre focoasele sovietice, care să servească la „descurajarea oricărui agresor”.

Odată cu cea mai recentă invazie rusă, dezbaterea a reapărut, oficialii guvernamentali și analiștii politici susținând că Ucraina ar fi putut preveni incursiunea Rusiei dacă ar fi avut arme nucleare la dispoziție.


Ferraro Jr., de la USP, explică că, de fapt, există credința în rândul unor națiuni că un arsenal nuclear poate fi util pentru a descuraja atacurile străine. Se numește descurajare nucleară sau pace nucleară. Potrivit lui, țările care au un arsenal nuclear au mai puține riscuri, nu pentru că își pot folosi cu adevărat armele, ci pentru că folosesc ca garanție sau amenință cu orice tentativă de atac.

„Susținătorii acestor idei folosesc adesea exemplul Războiului Rece pentru a-și fundamenta argumentele, pentru că la acea vreme Statele Unite și Rusia nu au avut niciodată un conflict direct și s-au oprit doar la amenințări”.

Experții avertizează, însă, că prezența armelor nucleare este departe de a reprezenta o garanție sau percepția păcii

„Conflictele care implică puteri nucleare sunt întotdeauna mai periculoase și mai tensionate, așa cum este cazul confruntării dintre Pakistan și India care se desfășoară de ani întregi”, spune Ferraro Jr.


Costuri politice și financiare

Pentru Alexander Lanoszka, argumentele prezentate de elita ucraineană nu au sens, deoarece Kievul nu a avut niciodată controlul asupra armelor instalate pe teritoriul său după cel de-al Doilea Război Mondial.

"Ucraina avea doar control fizic asupra acestor arme, dar nu control operațional. Nu aveau codurile de acces și detaliile critice pentru a le opera", spune cercetătorul.


Andrew Futter, profesor de politică internațională la Universitatea din Leicester (Marea Britanie), subliniază, de asemenea, că păstrarea arsenalului de la Kiev ar fi însemnat riscuri viitoare.


„Deși Ucraina are acum o industrie nucleară, transformarea acesteia într-un program de arme nucleare ar implica costuri politice și financiare semnificative”, adaugă acesta.

Există riscul unei confruntări nucleare?

Deși Kievul s-a denuclearizat, invazia Ucrainei de către forțele ruse a reînviat temerile de o confruntare nucleară în Europa. Putin a spus clar în discursurile sale că va răspunde agresiv dacă vreun membru al NATO, o alianță militară condusă de Statele Unite și marile puteri europene, decide să se amestece în confruntare. În plus, el a pus în „alerta specială” forțele de descurajare ale Rusiei.


Într-o conversație cu oficiali militari, președintele rus a spus că puterile mondiale au întreprins „acțiuni ostile” față de Rusia și au impus „sancțiuni ilegitime”.


Cu toate acestea, trecerea la starea de alertă nu înseamnă că există o intenție reală de a le folosi, scrie BBC.

Potrivit experților în politică și securitate nucleară, nu există niciun motiv de panică în acest moment.

„Există un interes comun din toate părțile de a limita acest conflict la Ucraina. Așa că aș fi foarte surprins dacă s-ar folosi arme nucleare în acest moment”. Potrivit lui Ferraro Jr., chiar și în cazul unui atac rusesc asupra altor foste republici sovietice, care fac acum parte din NATO, precum Estonia, Letonia și Lituania, cele două părți ar putea prefera să minimizeze riscurile.

„Așa cum Occidentul și NATO evită conflictul direct în Ucraina, Rusia ar evita și confruntarea în restul Europei de Est”, a mai zis Ferraro Jr.

Pentru Futter, nu există nicio indicație că Moscova intenționează să-și folosească armele nucleare împotriva Ucrainei

„Nu văd niciun motiv pentru care Moscova ar folosi arme nucleare împotriva Ucrainei. Nu numai pentru că orice material radioactiv atât de aproape de granița sa ar putea fi periculos, ci și pentru că probabil că nu vor să distrugă țara și populația ucraineană, nu văd niciun motiv pentru care Moscova ar folosi arme nucleare împotriva Ucrainei deoarece planul lor pare să fie încorporarea teritoriului în Rusia”.

Larlecianne Piccolli, cercetătoare specializată în arme strategice și în politica rusă de securitate și apărare și director al Institutului de Politică și Strategie din America de Sud (Isape), a scris pe profilul ei de Twitter că ridicarea alertei de către Putin are ca obiectiv principal să intimideze Ucraina și să o forțeze la masa negocierilor, lucru care este deja în lucru, scrie BBC. 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi, cod postal 707485, telefon 0232/238.333, fax 0232/238.320, e-mail: primariasipote@yahoo.ro, cod fiscal 4540291. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 loturi de teren, amplasate in intravilanul satului Iazu Nou, Str. Tineretului, F.N., ce apartin domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 1 -suprafata de 2.020 mp, numar cadastral 61658, Cartea Funciara 61658; Lotul 2 -suprafata de 1.797 mp, numar cadastral 61655, Cartea Funciara 61655; Lotul 3 -suprafata de 1.364 mp, numar cadastral 61659, Cartea Funciara 61659; Lotul 4 -suprafata de 1.496 mp, numar cadastral 61714, Cartea Funciara 61714; 1 lot de teren, amplasat in intravilanul satului Mitoc, Str. Arhimandrit Nectarie, F.N., ce apartine domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 5 -suprafata de 1.236 mp, numar cadastral 61754, Cartea Funciara 61754; 2 loturi de teren, amplasate in intravilanul satului Mitoc, Str. Scolii, F.N., ce apartin domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 6 -suprafata de 1.342 mp, numar cadastral 61765, Cartea Funciara 61765; Lotul 7 -suprafata de 1.072 mp, numar cadastral 61747, Cartea Funciara 61747; conform caietului de sarcini, H.C.L. Sipote nr. 93/30.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Serviciul Administrare Patrimoniu, sau se poate consulta pe site-ul: www.primaria sipote.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Administrare Patrimoniu, din cadrul Comunei Sipote, comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita in numerar la Casieria institutiei sau cu ordin de plata in contul Comunei Sipote, RO95TREZ24A70 5000200130X, deschis la Trezoreria Municipiului Iasi, cod fiscal 4540291. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 16.10.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 24.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 12.00, Camin Cultural Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Luca Arbore nr. 151, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Harlau, cu sediul in oras Harlau, Str. Gheorghe Doja nr. 1, judetul Iasi, telefon 0232/722.344, fax 0232/722.622, e-mail: jud-hirlau- reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Teren in suprafata de 222 mp, situat in intravilanul orasului Negresti, Str.Decebal, F.N., T 30, P 97, Punct Tarina, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin C.F. nr. 73740 Negresti, nr.cadastral 73740, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 84/23.09.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019, privind Codul Administrativ. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 15.10.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 23.10.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren in suprafata de 100 mp, situat in intravilanul orasului Negresti, F.N., ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara nr. 73583 Negresti, nr. cadastral 73583, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 72/30.08.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019, privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii, in vederea desfasurarii de activitati comerciale. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 15.10.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 23.10.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, Sala Mare, parter, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
Dublura lui Leonardo DiCaprio, trimisă la război. Ce s-a întâmplat cu actorul rus?
14/10/2024 15:09

Un rus care primise mai multe roluri in filme si reclame, ca dublură a lui Leonardo DiCaprio, a fost trimis la război ca să lupte cu Ucraina. Roman Burtsev, de 41 de ani, a cunoscut succesul imitandu-l pe m ...

Poșircă pe post de vin direct de la producători. Iluziile vândute „la poartă” de mai mulți proprietari de viță de vie
14/10/2024 13:58

Romanii sunt mari consumatori de vin, multi preferand să-l cumpere din marile lanturi de supermarketuri sau din magazine specializate. Totusi, există insă si persoane care aleg să cumpere vinul direct de la ...

Adio, Coca-Cola și Pepsi în România! Faimosul gust al băuturilor carbogazoase suferă modificări radicale în mod constant
14/10/2024 13:33

De-a lungul anilor, gigantii Coca-Cola si Pepsi au adus nenumărate imbunătătiri băuturilor răcoritoare pe care le produc. Recent insă, se pare că cei doi mari producători au renuntat la un ingredient es ...

Pelerinajul prezidențiabililor la Sfânta Parascheva: Ciolacu, Ciucă și Lasconi, printre credincioși. Mircea Geoană a preferat scena
14/10/2024 12:00

Mii de persoane asistă, luni, la Sfanta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, prilejuită de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, in timp ce la rand sunt peste 45.000 de pelerini care aşteaptă s ...

Boala gravă a lui Ion Țiriac, o mare minciună. Alexandru, fiul miliardarului, revoltat din cauza zvonurilor: „Sunt numai prostii. Tata e acasă, în București. Muncește!”
13/10/2024 08:16

Informatia potrivit căreia Ion Tiriac s-ar afla internat intr-un spital din Austria a pus pe jar nu doar mass-media, ci si pe apropiati, mai ales că miliardarul roman are o varstă inaintată, 85 de ani. La ...

Polonia anunță că deschide o bază NATO pentru a doborî rachetele rusești. „Am convenit cu Statele Unite”
13/10/2024 08:12

Polonia isi va deschide săptămanile care vin o nouă bază NATO pentru a dobori rachetele rusesti, anuntă ministrul de Externe Radoslaw Sikorski „In următoarele săptămani vom deschide o bază de apăra ...

'Războiul amazoanelor' - Turcan o face praf pe lidera USR: Elena Laconi a făcut o serie de gafe si stângăcii de proporții care au stârnit scandaluri pe măsură
13/10/2024 08:04

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, una dintre vocile PNL, a lansat, pe Facebook, un atac la adresa Elenei Lasconi, lidera, USR. "Elena Lasconi se dovedeste, pe zi ce trece, de-a dreptul incompatibilă cu cea m ...

Rareş Bogdan, reacţie la criticile lui Crin Antonescu: 'Am pus de trei ori mâna pe telefon să-l sun' / Ce spune despre o înţelegere Geoană - Antonescu
13/10/2024 08:02

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan susţine că liberalilor nu le-au picat bine criticile lansate de fostul preşedinte Crin Antonescu, pentru că partidul traversa un moment dificil in acea perioadă - d ...

SRI, precizări după avertismentul Ambasadei SUA
12/10/2024 08:21

In legătura cu avertismentul Ambasadei SUA apărut in spatiul public, Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvant al SRI, face următoarele precizări: „Pană in prezent, SRI nu are informatii care ar putea cond ...

Viktor Orban afirmă că există un plan extern de răsturnare a guvernului maghiar
12/10/2024 08:18

Premierul ungar Viktor Orban a numit dezbaterea controversată din Parlamentul European din această săptămană o „incercare de crucificare” a sa şi s-a plans că preşedinta Comisiei Europene, alături ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei