Ucraina are mai multe arme anti-tanc decât tancurile armatei ruse

Razboi

Dimensiune font:

| 11-03-2022 11:10

 Poporul Ucrainei continuă să lupte pentru existența țării sale. În ajutorul lui, SUA și aliații au inundat țara cu arme pentru contracararea armatei ruse. „În mai puțin de o săptămână, SUA și NATO au trimis peste 17.000 de arme anti-tanc, inclusiv rachete Javelin, dincolo de granițele Poloniei și României, descărcându-le din avioane militare de transport gigantice pentru a fi transportate pe șosele până la Kiev, capitala Ucrainei, și în alte orașe mari”, a scris duminică The New York Times.

 

Tanc rusesc distrus cu un sistem Javelin 

Săptămâna trecută șeful statului major al SUA, generalul Mark Milley, a vizitat un aerodrom nenumit de lângă granița ucraineană care a devenit un centru pentru transportul armelor, a declarat un demnitar al Pentagonului pentru CNN. Milley a putut vedea cu ochii lui efortul multinațional de aprovizionare cu arme a Ucrainei pe fondul invaziei neprovocate a Rusiei. 

Demnitarul anonim a declarat că „marea majoritate” a pachetului de asistență militară de 350 de milioane de dolari pentru Ucraina adoptat de SUA a fost deja livrat, la doar o săptămână de la aprobarea lui de către Casa Albă.

Ucigașii de tancuri

Pe lângă rachetele Javelin de producție americană au ajuns la ucraineni și rachete cu rază scurtă NLAW anglo-suedeze, aruncătoare de grenade și alte sisteme anti-tanc. Pe rețelele sociale au apărut clipuri care arată cum sunt folosite aceste arme de ucraineni împotriva blindatelor rusești invadatoare.

„Forțele ucrainene recurg la vechea [tactică - n.trad.] «trage și fugi» cu aruncătoare de grenade”, scria sub un clip postat pe Twitter săptămâna trecută.

 

Armele au fost folosite pentru a încetini și întârzia atacurile rusești, iar până acum rezultatul a constat într-un număr semnificativ de tancuri rusești distruse. Armata ucraineană susține că a distrus peste 200 de tancuri și aproape o mie de transportoare blindate de la începutul războiului, deși analiștii independenți nu au putut verifica decât parțial aceste cifre.

Cifre umflate?

Și rușii și ucrainenii se folosesc de propagandă pentru a-și sprijini efortul de război. Totuși, unii congresmeni nu contestă numărul vehiculelor distruse raportat de Ucraina, ci mai degrabă numărul armelor ajunse efectiv în țară.

Pentagonul nu a confirmat formal că în Ucraina au ajuns de fapt 17.000 de arme anti-tanc. 

„Privind cifra [de 17.000 - n.a.]: e mult mai ridicată decât am fost noi informați”, a declarat congresmenul republican Mike Waltz, colonel în rezervă al Armatei SUA și fost membru al forțelor speciale, în prezent membru al Comitetului Camerei pentru Forțele Armate, citat de Task & Purpose. „E vorba de 17.000 promise sau de 17.000 în mâinile lor? Și cum sunt împărțite pe categorii, pentru că cu siguranță nu există atâtea rachete Javelin, și nici măcar NLAW. Sunt curios ce clasifică ei drept armă anti-tanc.”

Waltz a avertizat de asemenea că Rusia poate trece la represalii contra SUA atacând convoaiele de aprovizionare, deși a precizat că „Pentagonul lucrează la diversificarea locurilor din care sunt trimise asemenea lucruri”.

Nu e nevoie de multă instrucție

Demnitari ucraineni le-au transmis celor americani că transporturile de armament chiar „fac diferența pe câmpul de luptă”. Un factor poate fi acela că rachetele Javelin sunt destul de ușor de folosit. Task & Purpose afirmă că utilizarea dispozitivului de țintire e similară cu jocurile video, ceea ce înseamnă că soldații tineri pot fi instruiți mai ușor să le folosească.

Totuși, nu este un joc.

Ucrainenii își riscă viața și, chiar dacă multe arme sunt de tipul „trage și uită [de ele - n.trad.]” - adică operatorul nu este expus decât o scurtă perioadă de timp -, nu e niciodată ușor să lupți cu un tanc. Dar, până acum, Ucraina pare să aibă bărbați și femei pregătiți, ba chiar nerăbdători, să lupte cu rușii. În acest moment e posibil ca în Ucraina să existe un număr de arme anti-tanc mult mai mare decât numărul tuturor tancurilor din arsenalul Rusiei. (preluare Rador)

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Vremea se schimbă radical după weekendul cu 25 de grade: urmează ger și chiar ninsori
25/03/2023 22:05

După acest weekend, cand temperaturile vor ajunge la amiază si la 25 de grade Celsius in unele zone din tară, vremea se va răci brusc. O masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei, va ajunge deasupra ...

Noi detalii în cazul polițiștilor care luau pizza ca șpagă în Iași: Cum au fost prinși
25/03/2023 17:49

 Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Iasi au finalizat in aprilie 2021 dosarul in care mai multi agenti de la Rutieră sunt acuzati că au luat mancare drept spagă. Procurorii ie ...

Șefa dintr-un mare spital, prinsă că dormea pe perne umplute cu bani. A făcut avere mutând asistente dintr-o secție într-alta și angajând pe șpagă
25/03/2023 11:51

 Florica Preda, fosta sefă a serviciului de Resurse Umane din cadrul celui mai mare spital din Prahova si una dintre cele mai vechi angajate ale acestei unităti medicale, si-a incheiat cariera ”tri ...

Cu o avere de peste 100 de miliarde de dolari,  Warren Buffett stă într-o casă de 31.000 de dolari
25/03/2023 09:29

 Warren Buffett, unul dintre cei mai cunoscuti miliardari din lume, dă dovadă de o modestie rară. El locuieste intr-o casă pe care a cumpărat-o cu 31.000 de dolari in anul 1958, ii place să mănance ...

Ucraina cere măsuri împotriva Dianei Șoșoacă
25/03/2023 09:25

Purtătorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a anuntat vineri că Ministerul de Externe „initiază impunerea de sanctiuni impotriva Dianei Şoşoacă ca persoană ...

Netanyahu a fost întâmpinat cu strigăte şi fluierături la Londra
24/03/2023 14:01

 Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost intampinat cu strigăte şi fluierături de către sute de protestatari adunaţi in faţa reşedinţei din Downing Street 10 a şefului guvernului britanic, R ...

Un avion Tarom a aterizat de urgență la Istanbul după o amenințare cu bombă
24/03/2023 08:31

O aeronavă TAROM care efectua cursa Tel Aviv-Bucureşti a aterizat de urgenţă la Istanbul vineri dimineaţa din cauza unei ameninţări cu bombă care, ulterior, s-a dovedit a fi falsă, informează operat ...

Donald Trump, tot mai aproape de a fi pus sub acuzare
22/03/2023 14:00

Decizia de a-l pune sau nu sub acuzare pe fostul presedinte Donald Trump in legătură cu mita oferită in numele său in timpul campaniei prezidentiale din 2016 apartine unui mare juriu din Manhattan, care aud ...

Calendar ortodox, 22 martie 2023. Sfântul Vasile de Ancira și Sfânta Drosida.
22/03/2023 08:41

 Potrivit calendarului ortodox, Biserica ii cinsteste pe 22 martie pe Sfantul Vasile de Ancira si Sfanta Drosida. Calendar ortodox 22 martie 2023. Potrivit Calendarului crestin ortodox, in fiecare an, la ...

CEDO a condamnat România pentru un scandal sexual. O femeie de serviciu la Gara Timișoara a fost pipăită pe sâni de către șeful ei
21/03/2023 12:15

O femeie angajată la o firmă de curătenie in Gara Timisoara l-a acuzat pe seful de gară că a hărtuit-o sexual timp de doi ani de zile. Bărbatul s-a apărat că o pipăia "doar pe sani" si că, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei