UFC 2009: Undisputed – Xbox 360 Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 18:55

UFC 2009: Undisputed – Xbox 360 Review

Ca practicant al sportului de performanţă o bună perioadă de timp, dar şi ca gamer, m-am întrebat întotdeauna de ce unele sporturi nu beneficiază de aceeaşi atenţie din partea producătorilor în ceea ce priveşte dezvoltarea jocurilor video. Nu e nici un secret că aproape anual sunt lansate noi titluri pentru fotbal, baschet, golf sau hochei pe gheaţă, în timp ce vreun joc veritabil de handbal sau polo pe apă nu a văzut lumina zilei şi nici nu cred că o va vedea prea curând.

O categorie aparte o reprezintă sporturile de contact care, deşi au avut câteva titluri reprezentantive de-a lungul vremii, nu au atras atât de mult jucătorii cărora le erau adresate, aşa cum au făcut-o seriile FIFA, NHL sau NBA. Îmi reamintesc cu plăcere ce partide tensionate de FIFA 98 încingeam cu prietenii şi cât de real mi se parea acel titlu, dar din păcate vremurile respective nu găzduiau vreun simulator de karate, judo, jujitsu sau box, aşa cum mi-aş fi dorit. E drept că existau pe piaţă jocuri de fighting, dar fără vreo legătură cu sporturile în sine.

Doi sportivi şi un octogon

UFC (Ultimate Fighting Championship) este o organizaţie americană înfiinţată în 1993 ce are ca scop promovarea artelor marţiale mixte (MMA), unde se întâlnesc concurenţi din toate disciplinele.

Considerat de mulţi cel mai brutal sport legal, deoarece încleştarea se produce într-o cuşcă de fier numită Octogon, iar regulile de luptă sunt minime, MMA-ul a avut o creştere fulminantă în ultimii ani în ceea ce priveşte fanii din întreaga lume. Învingătorul se decide prin K.O., K.O. tehnic (când medicul sau arbitrul opreşte lupta), tehnici la sol sau prin deliberare la punctaj după terminarea meciului.

Un lucru e clar, UFC 2009 nu este pentru cei slabi de înger, care nu suportă să vadă capete lovite cu genunchiul sau sânge pe podeaua ringului şi nici pentru gamerii care, în apăsarea lor disperată pe cât mai multe butoane, se aşteaptă să admire lovituri spectaculoase ca cele din Tekken ori Soul calibur.

Aici nu există combo-uri, juggle-uri, fireballs sau poveşti emoţionante. Undisputed e un simulator de MMA în cel mai adevărat sens al cuvântului; există doar un octogon şi doi sportivi bine antrenaţi, dintre care unul va rămâne la final întins pe podea.

Înainte de a intra în acţiune, o idee foarte bună e să vizitaţi tutorialul, împărţit în şase categorii, fiecare cu lecţii specifice pentru diferitele tehnici de luptă. E greu de grezut că la prima rulare a jocului mulţi vor asculta tutorialul până la capăt, dar asta nu e o problemă, îl puteţi revizita oricând şi alege doar lecţiile specifice strategiilor preferate.

Controlul personajelor nu e unul din cele mai simple, deoarece chiar sunt necesare toate butoanele de pe gamepad, dar cei familiarizaţi cu Fight Night Round 3 se vor simţi în largul lor, întrucât şi aici se folosesc mişcări de rotaţii ale RS-ului (Right Stick) aproape identice cu ale acestuia. Treaba se complică atunci când, pe lângă rotaţii, trebuie să aveţi grijă în acelaşi timp la cele două butoane pentru gardă, dar şi la atac. Mai mult decât atât, nu avem parte doar de lovituri din picioare, ci şi de tehnici foarte complexe pentru lupta la sol, aici referindu-mă la strangulări, evadări şi tranziţii.

Din păcate pentru începători, tranziţiile şi evadările sunt cele mai complexe seturi de lovituri (ca şi în meciurile reale, de altfel) şi vor fi învăţate ceva mai greu. De aceea, probabil că mulţi se vor rezuma la personaje specializate pe box sau kickbox, cu care să prindă o lovitură norocoasă şi să câştige partida. Da, asta se întâmplă frecvent în UFC şi chiar azi am pierdut un meci după primul pumn încasat. Era de la multiplul campion Chuck Liddell, deci am o scuză.

Box vs. Kickbox vs. Muay Thai

Sistemul de luptă se bazează pe cele mai importante stiluri din MMA: box, kickbox, muay thai, judo, jujitsu şi wrestling. Fiecare personaj poate fi specializat pe un stil din picioare şi unul pentru lupta la sol, fiecare cu propriile avantaje şi slăbiciuni.

Un kickboxer precum Forrest Griffin va încerca să-l ţină la distanţă cu lovituri de picior pe boxerul Rashad Evans care va prefera lupta de aproape, unde îşi poate pune în valoare mai bine loviturile distrugătoare de pumn. Totodată, un specialist în jujitsu va alege întotdeauna confruntările la sol împotriva practicanţilor de muay thai, datorită strangulărilor mult superioare. Din păcate, combatanţii la sol nu au nici o şansă împotriva AI-ului, deoarece acesta va ieşi de fiecare dată din clinch-uri fără prea mari dificultăţi.

O poziţie des întâlnită în meciurile de UFC este aceea de „mount”, când un luptător stă pe pieptul celuilalt, încercând să-l termine cu pumnii. Cel de jos e clar dezavantajat, dar cine a fost atent la modul de antrenament va şti ce să facă pentru a încerca o evadare. În acelaşi timp, există şi multe arme împotriva evadărilor, deci aproape totul ţine de buna cunoaştere a strategiilor şi a metodelor de a scăpa teafăr din orice situaţie.

Ce-i drept, e frustrant pentru un începător să lupte împotriva unui maestru jujitsu, deoarece timing-ul pentru evadări e esenţial şi nu se învaţă prea repede. Dar în acelaşi timp, un meci până în ultima rundă între doi adversari de acelaşi nivel va fi tensionat şi spectaculos în acelaşi timp.

Pentru a se apropia cât mai mult de realitate, producătorii au ales să nu afişeze implicit vreo bară de viaţă sau stamina pe ecran. Cu toate acestea, recomand novicilor să activeze bara de stamina, de altfel singura inclusă în joc, pentru a înţelege mai bine importanţa acesteia.

Stamina se consumă în timpul atacurilor, dar se reface atunci când vă apăraţi sau vă retrageţi. Pe măsură ce încasaţi lovituri, bara de stamina scade, iar când ajunge aproape de zero, veţi fi mult mai vulnerabili pentru a încasa un K.O. sau o strangulare la sol. O tactică bună ar fi aceea de a obosi adversarul, fără a-l lăsa să se retragă sau să se apere în picioare sau chiar la sol. Farmecul jocului constă în faptul că deşi vă credeţi în avantaj, o lovitură bine plasată la momentul potrivit poate schimba soarta meciului.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

BANCUL ZILEI

06:00


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
ULTIMĂ ORĂ Un polițist a fost găsit ÎMPUȘCAT în cap, în mașină
26/11/2020 17:42

Un poliţist de 29 de ani, ajutorul şefului de post din comuna Găiseni, judeţul Giurgiu, a fost găsit impuşcat in cap intr-un autoturism, pe un drum comunal. Poliţiştii şi procurorii au deschis o anchet ...

Batrana de 87 de ani jefuita de 300.000 de euro. Talharia a fost raportata de fiul victimei intr-un sat din judetul Arad
26/11/2020 13:33

 Politistii aradeni au demarat o ancheta dupa ce aproximativ 300.000 de euro ar fi fost furati dintr-un seif aflat in casa unei femei de 87 de ani, din localitatea Pancota, victima relatand ca o ...

Accident în Giurgiu. O autocisternă bulgărească încărcată cu sodă caustică s-a răsturnat
26/11/2020 12:28

O autocisternă bulgărească incărcată cu sodă caustică s-a răsturnat joi pe DN 5 B, la ieşirea din localitatea Schitu, judeţul Giurgiu, pe sensul de mers spre localitatea Ghimpaţi. Pompierii din cadr ...

Spaniola nu va mai fi limba oficială a Spaniei
26/11/2020 12:18

Ar putea părea un titlu dintr-un ziar de satiră dar nu este: spaniola nu va mai fi limba oficială a statului spaniol sau „lingua franca” (comună) in invătămant, măsura fiind inclusă in noua ...

 SUA - 2.400 de decese asociate COVID-19 în 24 de ore, cel mai mare bilanț de la începutul pandemiei
26/11/2020 10:19

Statele Unite au anunţat miercuri, in ajunul sărbătorii de Ziua Recunoştinţei, peste de 2.400 de decese asociate COVID-19 in 24 de ore, potrivit datelor oferite de Universitatea Johns Hopkins, un bilanţ a ...

Testări gratuite în 600 de farmacii din Regiunea Romei
26/11/2020 10:15

600 de farmacii din regiunea Romei, implicate intr-o campanie de testare. Multe dintre farmacii au montat corturi pentru testare, angajand personal suplimentar. În urma acestei strategii, capacitatea de t ...

Crucea de pe Caraiman va fi resfință la sărbătoarea Sfântului Andrei
26/11/2020 09:29

Ministerul Apărării Naţionale organizează, luni, de sărbătoarea Sfantului Andrei, ocrotitorul Romaniei, incepand cu ora 12,00, ceremonialul militar şi religios de resfinţire a Crucii comemorative a Er ...

După 15 ani la cârma Germaniei, Angela Merkel se pregătește de plecare. Când vor avea loc alegerile
26/11/2020 08:15

Guvernul de la Berlin a propus, miercuri, , ca alegerile generale care vor organiza succesiunea sa la cancelarie să se desfăsoare duminică, 26 septembrie 2021. Propunerea făcută in Consiliul de Ministri nu ...

Donald Trump detonează BOMBA și își cheamă fanii la LUPTĂ: 'Aceste alegeri au fost trucate! Trebuie să inversăm aceste alegeri'
26/11/2020 00:07

Preşedintele american in exerciţiu, Donald Trump, a cerut miercuri susţinătorilor săi să "inverseze" rezultatul alegerilor prezidenţiale la mai mult de două săptămani după anunţul victorie ...

FOTO/VIDEO - Un bărbat s-a izbit cu mașina în poarta Angelei Merkel
25/11/2020 14:14

Un individ a lovit intenţionat cu un vehicul, miercuri dimineaţă, poarta sediului Cancelariei Germaniei, in centrul Berlinului. Autorităţile suspectează că incidentul are motivatie politică, probab ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei