Vampire The Masquerade: Bloodlines Review

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 19:36

Vampire The Masquerade: Bloodlines Review

 Un prieten mi-a spus acum foarte mult timp ca "necunoasterea este o binecuvantare". Atunci nu prea am inteles ce vroia sa spuna respectivul si chiar am luat aceasta remarca putin in deradere, deoarece nu prea imi dadeam seama cum ar putea fi acest lucru adevarat. Asta pana cand am jucat Vampire The Masquerade: Bloodlines. Acum imi doresc sa nu fi stiut vreodata de Fallout 2, Morrowind, Baldur’s Gate 2 sau Knights of The Old Republic. Imi doresc sa nu fi jucat inainte de Bloodlines Half Life 2 si sa vad engine-ul Source in actiune. Poate asa as fi putut sa apreciez mai mult cel mai nou titlu produs de Troika, un joc in care mi-am pus foarte multe sperante, dar care in final m-a dezamagit crunt, la fel ca si Deus Ex 2 anul trecut.
     Venit intr-un an invadat de First Person Shooter-e, Vampire The Masquerade: Bloodlines ar fi trebuit sa reprezinte o gura de aer proaspat pentru fanii RPG (cu toate ca el este o combinatie intre RPG si FPS), mai ales ca mult asteptatul Knights of the Old Republic 2: Sith Lords fusese amanat pentru februarie 2005. Fiind realizat de Troika, o companie fondata de fosti membri Black Isle Studios, si folosind mult mediatizatul engine Source, Bloodlines a avut toate sansele sa fie un hit. Insa undeva pe parcursul dezvoltarii sale, ceva n-a mers asa cum ar fi trebuit.

Vampire The Masquerade: Bloodlines Vampire The Masquerade: Bloodlines Vampire The Masquerade: Bloodlines

     Ca si Deus Ex 2, Bloodlines este un joc care incearca sa convinga jucatorul ca poate schimba lumea din jurul sau prin intermediul alegerilor facute, fie ca este vorba de modul de abordarea al unei misiuni (cu toate ca si aici e vorba de clasica alegere intre stilul "Rambo" si furisarea pe langa inamici) si modul in care dialogheaza cu NPC-urile. Ca un rezultat direct al acestor alegeri, Bloodlines are 5 finaluri diferite, care insa nu vor impresiona prea mult, unele dintre ele fiind de-a dreptul banale. Insa drumul pe care trebuie sa-l strabateti pentru a ajunge la unul din aceste finaluri va fi unul anevois si plin de obstacole, la un moment dat fiind nevoie sa si trisati pentru a trece mai departe.
     Primul semn rau l-am primit in momentul cand a trebuit sa-mi creez alter ego-ul care urma sa ma reprezente in lumea jocului. Am avut de ales intre 7 clanuri de vampiri (din cele 13 existente in universul pen&paper din care este inspirat jocul), toate clanurile facand insa parte doar din Camarilla, asa-zisii "baieti buni" ai universului VtM. Pe langa alegerea clanului, care dicteaza modul cum abordati jocul (par example, daca alegeti Nosferatu va trebui sa va feriti de oameni, pentru a nu incalca mascarada) trebuia sa mai aleg si daca vampirul urma sa fie un "el" sau o "ea", un merit al jocului fiind ca NPC-urile reactioneaza diferita fata de tine in functie de aceasta alegere. Alegerile "estetice" insa s-au oprit aici, lucru care m-a dezamagit destul de mult, avand in vedere ca vampirul meu Brujah semana cu un rapper negru proaspat iesit dintr-un ghetou. Din acest motiv, pe parcursul jocului mi-a fost foarte greu sa ma identific cu personajul creat, deoarece pur si simplu nu ma reprezenta, conceptul meu vizual al unui vampir nemuritor fiind un pic diferit fata de cel al producatorilor, cu atat mai mult cu cat un Role Playing Game ar trebui sa-ti permita modificarea caracterului tau in cele mai mici amanunte, inclusiv vizuale. Gustul amar lasat de aceasta lipsa de optiuni vizuale a fost indulcit un pic cand am ajuns in Character Sheet (CS), locul unde jucatorul trebuie sa imparta punctele initiale de experienta (pentru cei comozi exista si optiunea de configurare automata caracterului pe baza unor intrebari, intr-un stil asemanator cu cel din Ultima 9: Ascension sau Morrowind).

Vampire The Masquerade: Bloodlines Vampire The Masquerade: Bloodlines Vampire The Masquerade: Bloodlines

  CS-ul este impartit in 3 categorii: Atribute, Abilitati si Discipline. Atributele pot fi Fizice (Strength, Dexterity, Stamina), Sociale (Charisma, Manipulation, Appearance) si Mentale (Perception, Intelligence, Wits). La randul lor, Abilitatile sunt impartite in Talente (Brawl, Dodge, Intimidation, Subterfuge), Skill-uri (Firearms, Melee, Security, Stealth) si Cunostinte (Computer, Finances, Investigation, Scholarship). Spre deosebire de atribute si abilitati, disciplinele (3 la numar) sunt specifice fiecarui clan in parte, cu toate ca unele pot fi comune, cum ar fi Celerity sau Auspex, efectul lor variind de la viteza marita cu efect de bullet time (Celerity), la putere supra-umana (Potence) sau invizibilitate (Obfuscate). Imbunatatirea Abilitatilor si Atributelor duce la cresterea Feat-urilor, care determina in mod direct modul in care interactionati cu lumea jocului, fie ca e vorba de lupte (Unarmed, Melee, Ranged) sau de optiunile disponibile in timpul dialogurilor (Intimidation, Persuasion, Seduction).
     Interesant este faptul ca un feat poate fi marit alocand puncte de experienta unui atribut sau unei abilitati de care depinde. Spre exemplu, pentru a mari feat-ul pentru luptele corp la corp va trebui sa imbunatatiti atat atributul strength cat si skill-ul de melee, in timp ce pentru ranged va trebui sa imbunatatiti perception-ul si skill-ul de firearms. Un aspect foarte important este jucatorul nu va primi puncte de experienta decat completand quest-uri. Din aceasta cauza, el nu va avea suficiente puncte la dispozitie pentru a maximiza toate abilitatile si atributele personajului sau, creand astfel un uber character capabil sa mature totul spre spre finalul jocului. Astfel, el va fi nevoit sa ia niste decizii importante cu privire la dezvoltarea personajului, decizii care insa se pot dovedi dezastruoase mai tarziu daca nu sunt facute cu cap.

Vampire The Masquerade: Bloodlines Vampire The Masquerade: Bloodlines Vampire The Masquerade: Bloodlines

     Asta deoarece jocul nu poate fi terminat pe cale pasnica, doar discutand sau manipuland personajele dupa bunul plac. Pana la urma, indiferent de cat de mult ai vrea sau cat de iscusit ar fi personajul tau intr-ale oratoriei, tot va trebui sa dea cu ghioaga ca sa-si impuna punctul de vedere. Partea mai proasta e ca sus numita ghioaga (sabie, topor, katana sau orice alt obiect contondent mai de Doamne ajuta pe care-l puteti folosi in joc) este cam singura arma cu care puteti sa faceti treaba, armele de foc fiind penibil de ineficiente, chiar daca vampirul vostru este specializat in asa ceva. Lucrurile iau o intorsatura de-a dreptul tragica spre finalul jocului, cand realmente nu veti avea ce face cu firearms-urile, deoarece veti infrunta vampiri care nu se prea sinchisesc de cat plumb bagati in ei (asta daca reusiti sa-i nimeriti).
     Ca si cum asta n-ar fi fost de ajuns, sistemul de combat pare desprins mai degraba dintr-un 3D Action, unde succesiunea de taste directionale si apasarea continua a butonului de atac garanteaza aproape intotdeauna victoria. Din aceste motive, gasirea si folosirea exploit-urilor de catre jucator nu este foarte grea, deoarece nu trebuie sa fi un astro-fizician ca sa-ti dai seama ca un personaj cu feat-ul de melee cat mai ridicat, in combinatie cu un topor sau o katana si avand ca discipline celerity si potence va fi aproape de neoprit. Un lucru de remarcat este faptul ca jucatorul poate opta intre o perspectiva 3rd person si una first person in timpul jocului, el fiind trecut automat in perspectiva 3rd person cand foloseste arme melee sau 1st person pentru cele de foc.

Vampire The Masquerade: Bloodlines Vampire The Masquerade: Bloodlines Vampire The Masquerade: Bloodlines

Folosirea disciplinelor este limitata de cat de plin este "rezervorul" de sange (echivalentul mana din alte RPG-uri), care poate fi umplut fie prin folosirea pungilor cumparate de la banca de sange, fie prin secatuirea unui nefericit care a facut imprudenta sa se plimbe pe o alee laturalnica. Atentie insa, in anumite zone va trebui sa respectati mascarada, deoarece vamprii ca specie nu doresc ca omenirea sa stie de existenta lor. De aceea, hranirea sau folosirea anumitor puteri, cum ar fi Celerity, este strict interzisa in aceste zone publice, iar incalcarea acestor reguli va duce inevitabil la pierderea unui Masquerade Point, din 5 posibile. Daca le pierdeti pe toate, Game Over. Pe parcursul jocului insa veti avea posibilitatea sa recuperati punctele de mascarada pierdute, indeplinind anumita quest-uri. Referitor la hranire, este recomandat sa nu omorati victima, deoarece asta va duce invariabil la pierderea unei mici bucati din ramasita de umanitate care v-a mai ramas, iar daca ajungeti prea jos cu umanitatea, exista riscul ca Fiara launtrica, existenta in fiecare vampir, sa fie eliberata, moment in care nu veti mai avea control asupra actiunilor voastre.

Vampire The Masquerade: Bloodlines Vampire The Masquerade: Bloodlines Vampire The Masquerade: Bloodlines

     Insa deficientele si lipsurile mai mult sau mai putin evidente ale jocului palesc pur si simplu in comparatie cu realizarea sa tehnica, care este la pamant. Cred ca nici in cele mai negre vise ale lor inginerii de la Valve nu si-ar fi putut inchipui vreodata ca engine-ul lor va putea fi implementat atat de prost intr-un joc. Nimeni nu spune ca Bloodlines ar fi trebuit sa se miste sau sa arate la fel de bine ca Half-Life 2 (desi pe undeva cam asa ar fi fost normal), dar putea sa fie macar la un nivel comparabil. Numai cand ma gandesc la faptul ca pe un Athlon 64 3200+ cu 1GB Ram DDR400 si Radeon 9800 Pro aveam 15-20 frame-uri indoor si in jur de 25 indoor, ma apuca groaza. Numarul ecranelor de incarcare si frecventa lor este ridicol de mare, intrecandu-l pana si pe Deus Ex 2, campion indiscutabil la acest capitol pana acum. Nici cutscene-urile create cu engine-ul jocului nu se dezmint: desincronizari ale sunetului cu imaginea, personaje care se misca in scena de parca ar avea un par infipt in partile dorsale, unghiuri ciudate ale camerei, tot tacamul.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei