VIDEO - 'Revoluție' în desfășurare în Irak: armata a ieșit pe stradă la Bagdad, în timp ce se duce o luptă pentru putere în țară

Iraq-with-Ur-site-and-cities-OL

Dimensiune font:

| 01-08-2022 12:30

Cu saltele împrăștiate, mâncare adusă cu camioanele și protestatari care se dau drept legislatori, sute de adepți ai unui influent cleric șiit au campat duminică în interiorul Parlamentului irakian, după ce au dărâmat zidurile de securitate din jurul clădirii și au luat cu asalt clădirea în ziua precedentă, transmite The Associated Press. De asemenea, armata a fost scoasă pe străzi pentru a înăbuși protestele.


Protestatarii - adepți ai clericului Muqtada al-Sadr - au promis că vor protesta pe termen nelimitat pentru a împiedica eforturile rivalilor lor din grupurile politice susținute de Iran de a forma următorul Guvern al țării. Cererile lor sunt mari: alegeri anticipate, amendamente constituționale și înlăturarea adversarilor lui al-Sadr.
 

 

Evoluțiile au catapultat politica irakiană în centrul atenției, adâncind țara într-o criză politică, pe măsură ce se desfășoară o luptă pentru putere între cele două mari grupuri șiite.

Al-Sadr nu s-a deplasat la fața locului, dar i-a încurajat pe loialiștii săi, scriind duminică pe Twitter că protestul este "o mare oportunitate de a contesta radical sistemul politic, constituția și alegerile". El a făcut apel la toți irakienii să se alăture "revoluției", un indiciu că protestul va deveni probabil un eveniment de durată.

Duminică, protestul părea mai degrabă o sărbătoare veselă decât un protest politic - adepții lui al-Sadr dansau, se rugau și scandau sloganuri în interiorul parlamentului, în lauda liderului lor. Între timp, ei au tras un pui de somn pe saltelele aliniate pe marile holuri.

A fost o scenă total diferită de cea de sâmbătă, când protestatarii au folosit frânghii și lanțuri pentru a dărâma zidurile de beton din jurul Zonei Verzi puternic fortificate din Bagdad, apoi au inundat clădirea adunării. A fost a doua încălcare de acest fel săptămâna trecută, dar de data aceasta nu s-au dispersat pașnic.

Forțele de securitate irakiene au tras la început cu gaze lacrimogene și grenade paralizante pentru a încerca să respingă manifestanții. Ministerul Sănătății a declarat că aproximativ 125 de persoane au fost rănite în urma violențelor - 100 de protestatari și 25 de membri ai forțelor de securitate. În câteva ore, poliția s-a retras, lăsând parlamentul în seama protestatarilor.

Preluarea parlamentului a arătat că al-Sadr își folosea numărul mare de susținători de la bază ca tactică de presiune împotriva rivalilor săi din Cadrul de Coordonare - o alianță de partide șiite susținută de Iran și condusă de fostul prim-ministru Nouri al-Maliki - după ce partidul său nu a reușit să formeze un guvern, deși a câștigat cel mai mare număr de locuri la alegerile federale din octombrie anul trecut.

Niciuna dintre părți nu pare dispusă să cedeze, iar al-Sadr pare decis să împiedice eforturile de formare a guvernului de către grupurile susținute de Iran.

Dar au existat linii roșii - drumul către clădirea consiliului judiciar din apropiere a fost închis, cu o prezență de securitate intensă în jurul acesteia. Intrarea în clădire ar însemna o lovitură de stat, iar al-Sadr le-a ordonat adepților săi să se ferească de ea.

Protestatarii păreau pregătiți pentru un drum lung - sau cel puțin pentru un protest prelungit.

Tuk-tuk-urile, un mijloc de transport principal în suburbia săracă din Bagdad, Sadr City, de unde clericul își are o mare parte din adepți, au transportat manifestanții la și de la parlament pentru o taxă de 1.000 de dinari irakieni, adică 60 de cenți.

Au fost instalate răcitoare și s-au împărțit sticle de apă. Un copil a împărțit dulciuri, în timp ce adolescenți au vândut suc din saci. Câteva femei - o minoritate în cadrul demonstrației dominate de bărbați - măturau podelele.

Afară, gunoaie de la pachetele cu alimente și alte gunoaie au împânzit strada care duce la poarta parlamentului, în timp ce camioanele aduceau cazane uriașe cu orez și fasole aburinde pentru a-i hrăni pe protestatari. Pe pancartele din apropiere se putea citi: "Restaurantul Revoluției"

Portretele lui Al-Sadr atârnau peste tot. Mulți protestatari fumau, aruncând mucuri de țigară pe jos, iar fumul de țigară a umplut adunarea.

Un protestatar, Haidar Jameel, a ocupat scaunul președintelui parlamentului, Mohammed Halbousi - una dintre cele mai puternice figuri politice din Irak - și, de pe el, și-a privit colegii scandalagii. După ce adepții lui al-Sadr au preluat conducerea parlamentului, Halbousi a suspendat sesiunile viitoare până la noi ordine.

"Nu vom da înapoi până când cererile noastre nu vor fi îndeplinite", a declarat Jameel.

Baza de susținere a lui Al-Sadr este formată în mare parte din irakieni săraci care trăiesc în mahalalele din Bagdad, atrași de apelurile împotriva corupției. Dar al-Sadr este, de asemenea, o figură a establishment-ului, cu mulți funcționari publici numiți de partidul său în tot aparatul de stat.

Alegând să-și organizeze protestul înainte de ziua sfântă a islamului șiit, Ashura, al-Sadr a profitat de un moment în care fervoarea religioasă este la cote înalte - protestatarii au efectuat ritualuri religioase în interiorul parlamentului. La prânz, un imam a condus o rugăciune în holul central.

Ashura comemorează uciderea nepotului profetului Mahomed, Imamul Hussein. De obicei, irakienii mărșăluiesc cu miile pentru a comemora această zi în orașul sfânt Karbala, iar emoțiile sunt puternice în zilele premergătoare.

Conform credinței religioase șiite, un mod de a-și arăta dragostea față de Imam Hussein este de a se ridica împotriva opresiunii.

Mesajele lui Al-Sadr către adepții săi sunt impregnate de referințe la pelerinaj, a declarat Marsin Alshamary, cercetător post-doctoral la Brookings Institution.

Pentru protestatari, majoritatea bărbați tineri, protestul oferă o șansă de a se apropia de sediul puterii într-un sistem care i-a neglijat mult timp. Înainte, ei nu ar fi putut intra în zona puternic fortificată fără permisiune. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:12

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Cod galben de vreme rea în jumătate din țară. La munte sunt așteptate ninsori și viscol
27/03/2023 10:15

 Mai multe judeţe din Banat, Crişana, vestul Transilvaniei, Dobrogea şi estul Munteniei se află sub cod galben de vant pe parcursul zilei de luni. Potrivit unei avertizări emise de Administraţia Na ...

Dezastru în Israel. Oamenii au ieșit din nou în stradă, nemulțumiți de reformele lui Netanyahu
27/03/2023 08:14

Zeci de mii de oameni au iesit din nou in stradă in intreg Israelul, după ce premierul Benjamin Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării. Ministrul s-a pronuntat impotriva planurilor controversate de refor ...

Alertă hidrologică - Cod galben de viituri, pe râurile din opt bazine din România
26/03/2023 17:56

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a anunţat că, incepand de luni ora 10.00 pană marţi, ora 12.00, va fi instituit cod galben pentru unele sectoare de rauri din bazinele hi ...

Poliția Galați, noi precizări după accidentul feroviar: Acul ceasului vitezometrului locomotivei a rămas blocat la poziţia 75 km/h
26/03/2023 09:07

În urma verificărilor preliminare efectuate de poliţişti in cazul accidentului feroviar de sambătă de la Galaţi, soldat cu decesul unei persoane şi rănirea altor trei, s-a stabilit că acul ceasul ...

Două cutremure, în România, duminică dimineață
26/03/2023 09:03

Două cutremure cu magnitudinea de 3,9, respectiv 3,1, s-au produs in noaptea de sambătă spre duminică, in zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional d ...

Vremea se schimbă radical după weekendul cu 25 de grade: urmează ger și chiar ninsori
25/03/2023 22:05

După acest weekend, cand temperaturile vor ajunge la amiază si la 25 de grade Celsius in unele zone din tară, vremea se va răci brusc. O masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei, va ajunge deasupra ...

Noi detalii în cazul polițiștilor care luau pizza ca șpagă în Iași: Cum au fost prinși
25/03/2023 17:49

 Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Iasi au finalizat in aprilie 2021 dosarul in care mai multi agenti de la Rutieră sunt acuzati că au luat mancare drept spagă. Procurorii ie ...

Șefa dintr-un mare spital, prinsă că dormea pe perne umplute cu bani. A făcut avere mutând asistente dintr-o secție într-alta și angajând pe șpagă
25/03/2023 11:51

 Florica Preda, fosta sefă a serviciului de Resurse Umane din cadrul celui mai mare spital din Prahova si una dintre cele mai vechi angajate ale acestei unităti medicale, si-a incheiat cariera ”tri ...

Cu o avere de peste 100 de miliarde de dolari,  Warren Buffett stă într-o casă de 31.000 de dolari
25/03/2023 09:29

 Warren Buffett, unul dintre cei mai cunoscuti miliardari din lume, dă dovadă de o modestie rară. El locuieste intr-o casă pe care a cumpărat-o cu 31.000 de dolari in anul 1958, ii place să mănance ...

Ucraina cere măsuri împotriva Dianei Șoșoacă
25/03/2023 09:25

Purtătorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a anuntat vineri că Ministerul de Externe „initiază impunerea de sanctiuni impotriva Dianei Şoşoacă ca persoană ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei