ERR(8): Notice: Undefined variable: content
Wargame: European Escalation Review

default

Dimensiune font:

Wargame: European Escalation Review

| 22-10-2012 15:23

Wargame: European Escalation Review

Cu Eugen Systems, producătorii francezii ai jocului de faţă, am avut de-a face prima dată în urmă cu 7 ani, când au lansat Act of War: Direct Action, un RTS cât se poate de clasic. Acesta a fost urmat de expansion-ul High Treason şi de mult mai recentul R.U.S.E, iar dacă cel din urmă ţi-a plăcut, atunci Wargame: European Escalation sigur are acel ceva care să te ţină lipit în faţa monitorului. WEE face parte din categoria jocurilor simple de controlat şi înţeles, dar extrem de dificil de stăpânit: n-are o interfaţă complexă, dar beneficiază de un AI afurisit, de cele mai multe ori în sensul foarte bun al cuvântului.

Despre poveste nu se poate spune mare lucru, Wargame preluând Războiul Rece şi oferind o luptă NATO versus URSS (mai exact contra ţărilor care au făcut parte din pactul de la Varşovia) între anii 1970 – 1980. Conflictul a trecut însă de nivelul ameninţărilor şi cursei înarmării, justificând astfel titlul cu lupte în timp real pe tot cuprinsul Europei. Ce-i drept, lipsesc avioanele şi flotele navale, dar bătăliile terestre sunt mai mult decât suficiente pentru a pune un I uriaş în AI şi neuronul la muncă serioasă.

wargame098 wargame097

Wargame nu îşi bate capul cu micromanagement, baze şi resurse. Pe de altă parte, numărul de unităţi este limitat, la fel şi combstibilul şi muniţia, iar dacă ai pierdut trupe în prima misiune a unei campanii, pierdute rămân. Tancurile pot fi reparate şi alimentate, dar şi camioanele respective au resurse limitate, astfel că gameplay-ul este o balanţă permanentă între întăriri, înaintări, distrugerea trupelor inamice şi controlarea zonelor în care e împărţită harta.

Întăririle depind de “reinforcement points” primite pentru cucerirea diverselor zone, dar şi aici există o limită la câte trupe poţi aduce în luptă. Iar cea superioară este destul de zgârcită, obligând chiar de la prima misiune la calcule atente şi folosirea unităţilor de recunoaştere.

Deşi fragile, unităţile de recunoaştere sunt esenţiale pentru a descoperi capcanele inamicului, plasate atent în concordanţă cu formele de relief. Un deal sau o pădure micşorează vizibilitatea, într-un grup de vegetaţie pot sta ascunse o baterie anti-tanc sau trupe de infanterie dotate cu aruncătoare de grenade, numai bune să-ţi distrugă fără drept de apel şansele la o victorie fără pierderi.

Drumurile permit o mişcare mai rapidă, în timp ce mlaştinile s-ar putea să blocheze o înaintare eficientă, tancurile devenind ţinte uşoare, exact ca în realitate. Să te arunci cu capul înainte în câmp deschis este o idee proastă, chiar dacă pare eficient în a evita eventuale capcane; elicopterele inamice însă abia aşteaptă să te îmbogăţească cu puţin plumb din rachete.

wargame096 wargame095

Succesul îţi aduce experienţă şi creştere în nivel, moneda pentru a cumpăra noi unităţi fiind Command Stars. Până la 25 de unităţi pot fi combinate în orice mod din oferta ţărilor din alianţa ta, iar interfaţa este extrem de simplă. Statisticile unităţilor sunt extrem de numeroase, fiecare având caracteristici personalizate: tipuri de blindaj (separat pentru faţă, spate, lateral şi parte superioară), de arme, muniţie, calibru, distanţa şi eficienţa maximă, viteza de tragere şi reîncărcare, viteză de deplasare, capacitatea rezervorului de combustibil  etc.

Mai mult chiar, trupele au moral şi un baraj de foc sau intrarea într-o capcană le panichează şi vor spăla putina dacă situaţia e prea încinsă; durează destul de mult să se calmeze, iar unităţile speriate nu mai sunt controlabile, cam în stilul Total War, ceea ce poate avea consecinţe dezastruoase asupra numărului de trupe, dar şi asupra planurilor tactice.

Privit din această perspectivă, Wargame este mai mult o carte tehnică decât un joc pentru generaţia 2012. Partea RTS este minimă, fără baze, puteri şi superputeri fanteziste, iar “resursele” sunt reprezentate de punctele acumulate prin controlarea zonelor de hartă prin intermediul unui vehicul de comandă.

Noi unităţi pot veni în ajutor doar dacă ai printre zone şi una de “deployment”, de obicei la marginea hărţii. Nici controlul unităţilor nu se complică în materie de micromanagement, chestiune care aduce însă şi o serie de probleme destul de enervante: poţi activa/dezactiva armament şi da diverse ordine de regrupare, foc concentrat, schimbarea altitudinii pentru elicoptere sau urcarea/coborârea infanteriei din transportoare.

wargame094 wargame093

Pe de altă parte, de exemplu, deşi tancurile au armură diferită, nu poţi controla direcţia în care să se uite, eventual să le orientezi în aşa fel încât să pui la înaintare părţile mai rezistente. De asemenea, gruparea unităţilor într-o formaţie nu înseamnă că respectivele unităţi se vor şi mişca împreună; fiecare va atinge viteza maximă proprie fără a lua în considerare trupele mai lente, de aici putând rezulta situaţii în care unităţile rămân fără acoperire sau escortă.

Un element strategic important este felul în care camera poate merge de la firul ierbii până la o perspectivă strategică similară celei din Supreme Commander sau R.U.S.E., oferind o viziune completă asupra întregii hărţi (unde unităţile devin simboluri). Chiar şi la nivelul superior, interfaţa permite control total, un simplu click activând statistici detaliate ale fiecărei unităţi, a ta sau a inamicului (dacă ai descoperit-o): câtă armură i-a mai rămas, dacă e sau nu panicată, nivelul de combustibil, eventual dacă este temporar “oloagă” – scurgeri de combustibil dacă un elicopter a fost lovit sau imposibilitatea de a orienta turela unui tanc sau de a trage cu exactitate.

Cele 22 de misiuni ale campaniei single-player pot fi considerate antrenament pentru multipplayer, acesta din urmă fiind de fapt sursa majoră pentru câştigarea de Command Stars (chiar şi când pierzi). Unităţile pot fi cumpărate fie pentru single, fie pentru multiplayer, astfel că iarăşi depinde de tine dacă ai de gând să petreci în Wargame mai mult de cele 30 de ore din campanie. Există mai nou şi skirmish contra AI-ului, încă o dată mai mult pentru a acumula experienţă şi exersa diferse abordări, deşi totul s-ar putea să fie degeaba în multiplayer. Combinaţiile şi numărul mare de unităţi fac fiecare partidă diferită de fiecare dată şi, din fericire, se pare că există o comunitate serioasă online şi destule relăuri pe YouTube pentru a putea învăţa şi din experienţa altora.

wargame092 wargame091

Un DLC gratuit (New Battlefields) a mai adăugat şapte hărţi, numărul lor iniţial fiind destul de mic (11), plus un foarte bine-venit mod skirmish cooperativ. Maximum opt jucători se pot împărţi în două tabere, iar două dintre noile hărţi sunt asimetrice, făcându-le ideale pentru un du-te-vino de atac şi apărare. De asemeanea, a fost introdus şi un sistem de rachete de semnalizare ale căror mesaje pot fi personalizate pentru a atrage atenţia aliaţilor asupra desfăşurării conflictului, foarte folositor pentru comunicarea în echipă.  

Partea vizuală este suficient de realistă şi detaliată, dar rar se va întâmpla să stai la firul ierbii pentru a urmări unităţile. Controlul global este mult mai important şi astfel eşti scutit şi de a vedea partea de explozii şi efecte de particule. Hărţile sunt în mare parte teren rural, cu păduri, dealuri şi câmpii, fără zone urbane largi, doar hărţile cu râuri aducând ceva mai multă varietate. Comentariile unităţilor sunt destul de repetitive şi nu întoteauna potrivite contextului, la fel cum muzica nu se grăbeşte să te deranjeze (mai bine aşa decât cine ştie ce melodii suspecte). În mod bizar, campania are secvenţe cinematice doar la începutul misiunilor, nu şi la sfârşit, deşi n-ar fi fost atât de greu de pus la un loc câteva imagini (chiar şi luate din istoria reală) pentru o ilustrare măcar generică a unei victorii.

N-am avut parte de probleme tehnice propriu-zise, neplăcerile cauzate de micromanagementul redus intrând la un moment dat la categoria “peri albi creaţi în condiţii de război”. Pe de altă parte, novicii vor avea de furcă cu AI-ul care nu se joacă de-a războiul, uneori fiind chiar nejustificat de dificil. Spre finalul campaniei, unele misiuni devin mai mult o chestiune de noroc chior decât de strategie reală şi am avut parte de suficiente reluări pentru a înţelege prin trial and error care e cea mai buna metodă de a trece mai departe.

wargame090 wargame089

Aşadar, Wargame: European Escalation nu este o inovaţie extraordinară, dar se plasează foarte bine printre RTS-urile actuale şi beneficiază de o comunitate serioasă şi pasionată de război într-un mod ce depăşeşte nivelul manualului de istorie şi documentarele Discovery. E distractiv şi antrenant dacă ai răbdare şi, mai ales, dacă nu ţii cu dinţii de sistemul “construieşte baza, recrutează unităţi, distruge inamicul din celălalt colţ al hărţii”.

wargame088 wargame087

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
Coronavirus Romania. Noi cifre alarmante: Record de pacienti la ATI: 464 persoane, 1.309 de noi cazuri si 41 de decese, in 24 de ore
05/08/2020 14:02

 Raportul autoritatilor privind evolutia coronavirusului in Romania, arata noi cifre alarmante. In doar 24 de ore s-au inregistrat 41 de decese si 1.309 cazuri noi. La sectiile de Terapie Intensiva sunt 46 ...

VIDEO Dezastrul de a doua zi: Cum arată Beirutul după explozii
05/08/2020 09:59

 Imagini publicate de Guardian arată efectul devastator al exploziilor de marti. Presedintele Libanului a invocat starea de urgentă pentur o perioadă de două săptămani. Pană acum au f ...

Cinci persoane duse la audieri, după filtrele din Capitală. Ce au găsit polițiștii în mașinile lor
05/08/2020 08:32

Cinci persoane in masinile cărora au fost găsite, in timpul filtrelor de marti noaptea, din Capitală, un pistol cu bile, o bată de baseball si alte arme albe au fost duse la audieri, fiind intocmite dosare ...

NEBUNIE Bilanţul contaminărilor cu covid-19 în Olanda creşte cu 95% într-o săptămână
05/08/2020 08:10

E nebunie in Olanda, unde coronavirusul face ravagii. Specialistii nu mai pot tine sub control boala, iar numărul infectărilor explodează.   Bilanţul contaminării cu noul coronavirus aproape s-a dub ...

  HARTA METEO LIVE  VEZI METEO IN TIMP REAL
05/08/2020 08:00

 VEZI AICI METEO PENTRU: IASI,BACAU,BOTOSANI,NEAMT, SUCEAVA,VASLUI   Precipitatii Acum Radar Romania ANM.  

Hogeweyk, „orașul” în care toată lumea suferă de demență
02/08/2020 18:51

 La o primă vedere, Hogeweyk, situat la aproximativ 20 de kilometri de Amsterdam, arată ca orice alt oras olandez. Locuitorii isi duc viata in mod normal, fac cumpărături, merg la film si se intalnesc ...

Gafă de proporţii uriaşe a conducerii PNL şi USR Prahova ! Ploieştiul în pericol să piardă clădirea primăriei !
31/07/2020 14:04

 Anunţată de ieri, astăzi a avut loc conferinţa de presă a conducerilor judeţene a PNL şi USR Prahova, menită să anunţe alianţe electorale locale.   Iar locul „ochit” de cele ...

BREAKING - Noi restricții anunțate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență: Mască în spații deschise, activități interzise noaptea și distanță pe plajă
28/07/2020 20:44

Comitetul National pentru Situatii de Urgentă a aprobat in sedinta desfăsurată astăzi, 28 iulie, Hotărarea numărul 37 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspandirii infectiilor cu SARS CoV-2 l ...

Putin își plasează arma supremă în Marea Neagră - Poate lovi România în câteva minute
27/07/2020 05:55

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat - duminică, la Sankt-Petersburg - că Marina militară rusă va fi dotată cu arme nucleare hipersonice şi cu drone submarine nucleare, acestea - potrivit Ministeru ...

Două îngrijitoare românce au primit moștenire peste un milion de euro de la italianul bogat pe care l-au îngrijit
25/07/2020 18:38

Două romance care lucrau ca ingrijitoare pentru un bătran din Italia, au primit după moartea acestuia un milion de euro. Bătranul le-a trecut in testament pentru că au avut grijă de el, insă rudele bărb ...

%BANNER_M_49%

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

%BANNER_D_49%

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!