Wargame: European Escalation Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 15:23

Wargame: European Escalation Review

Cu Eugen Systems, producătorii francezii ai jocului de faţă, am avut de-a face prima dată în urmă cu 7 ani, când au lansat Act of War: Direct Action, un RTS cât se poate de clasic. Acesta a fost urmat de expansion-ul High Treason şi de mult mai recentul R.U.S.E, iar dacă cel din urmă ţi-a plăcut, atunci Wargame: European Escalation sigur are acel ceva care să te ţină lipit în faţa monitorului. WEE face parte din categoria jocurilor simple de controlat şi înţeles, dar extrem de dificil de stăpânit: n-are o interfaţă complexă, dar beneficiază de un AI afurisit, de cele mai multe ori în sensul foarte bun al cuvântului.

Despre poveste nu se poate spune mare lucru, Wargame preluând Războiul Rece şi oferind o luptă NATO versus URSS (mai exact contra ţărilor care au făcut parte din pactul de la Varşovia) între anii 1970 – 1980. Conflictul a trecut însă de nivelul ameninţărilor şi cursei înarmării, justificând astfel titlul cu lupte în timp real pe tot cuprinsul Europei. Ce-i drept, lipsesc avioanele şi flotele navale, dar bătăliile terestre sunt mai mult decât suficiente pentru a pune un I uriaş în AI şi neuronul la muncă serioasă.

wargame098 wargame097

Wargame nu îşi bate capul cu micromanagement, baze şi resurse. Pe de altă parte, numărul de unităţi este limitat, la fel şi combstibilul şi muniţia, iar dacă ai pierdut trupe în prima misiune a unei campanii, pierdute rămân. Tancurile pot fi reparate şi alimentate, dar şi camioanele respective au resurse limitate, astfel că gameplay-ul este o balanţă permanentă între întăriri, înaintări, distrugerea trupelor inamice şi controlarea zonelor în care e împărţită harta.

Întăririle depind de “reinforcement points” primite pentru cucerirea diverselor zone, dar şi aici există o limită la câte trupe poţi aduce în luptă. Iar cea superioară este destul de zgârcită, obligând chiar de la prima misiune la calcule atente şi folosirea unităţilor de recunoaştere.

Deşi fragile, unităţile de recunoaştere sunt esenţiale pentru a descoperi capcanele inamicului, plasate atent în concordanţă cu formele de relief. Un deal sau o pădure micşorează vizibilitatea, într-un grup de vegetaţie pot sta ascunse o baterie anti-tanc sau trupe de infanterie dotate cu aruncătoare de grenade, numai bune să-ţi distrugă fără drept de apel şansele la o victorie fără pierderi.

Drumurile permit o mişcare mai rapidă, în timp ce mlaştinile s-ar putea să blocheze o înaintare eficientă, tancurile devenind ţinte uşoare, exact ca în realitate. Să te arunci cu capul înainte în câmp deschis este o idee proastă, chiar dacă pare eficient în a evita eventuale capcane; elicopterele inamice însă abia aşteaptă să te îmbogăţească cu puţin plumb din rachete.

wargame096 wargame095

Succesul îţi aduce experienţă şi creştere în nivel, moneda pentru a cumpăra noi unităţi fiind Command Stars. Până la 25 de unităţi pot fi combinate în orice mod din oferta ţărilor din alianţa ta, iar interfaţa este extrem de simplă. Statisticile unităţilor sunt extrem de numeroase, fiecare având caracteristici personalizate: tipuri de blindaj (separat pentru faţă, spate, lateral şi parte superioară), de arme, muniţie, calibru, distanţa şi eficienţa maximă, viteza de tragere şi reîncărcare, viteză de deplasare, capacitatea rezervorului de combustibil  etc.

Mai mult chiar, trupele au moral şi un baraj de foc sau intrarea într-o capcană le panichează şi vor spăla putina dacă situaţia e prea încinsă; durează destul de mult să se calmeze, iar unităţile speriate nu mai sunt controlabile, cam în stilul Total War, ceea ce poate avea consecinţe dezastruoase asupra numărului de trupe, dar şi asupra planurilor tactice.

Privit din această perspectivă, Wargame este mai mult o carte tehnică decât un joc pentru generaţia 2012. Partea RTS este minimă, fără baze, puteri şi superputeri fanteziste, iar “resursele” sunt reprezentate de punctele acumulate prin controlarea zonelor de hartă prin intermediul unui vehicul de comandă.

Noi unităţi pot veni în ajutor doar dacă ai printre zone şi una de “deployment”, de obicei la marginea hărţii. Nici controlul unităţilor nu se complică în materie de micromanagement, chestiune care aduce însă şi o serie de probleme destul de enervante: poţi activa/dezactiva armament şi da diverse ordine de regrupare, foc concentrat, schimbarea altitudinii pentru elicoptere sau urcarea/coborârea infanteriei din transportoare.

wargame094 wargame093

Pe de altă parte, de exemplu, deşi tancurile au armură diferită, nu poţi controla direcţia în care să se uite, eventual să le orientezi în aşa fel încât să pui la înaintare părţile mai rezistente. De asemenea, gruparea unităţilor într-o formaţie nu înseamnă că respectivele unităţi se vor şi mişca împreună; fiecare va atinge viteza maximă proprie fără a lua în considerare trupele mai lente, de aici putând rezulta situaţii în care unităţile rămân fără acoperire sau escortă.

Un element strategic important este felul în care camera poate merge de la firul ierbii până la o perspectivă strategică similară celei din Supreme Commander sau R.U.S.E., oferind o viziune completă asupra întregii hărţi (unde unităţile devin simboluri). Chiar şi la nivelul superior, interfaţa permite control total, un simplu click activând statistici detaliate ale fiecărei unităţi, a ta sau a inamicului (dacă ai descoperit-o): câtă armură i-a mai rămas, dacă e sau nu panicată, nivelul de combustibil, eventual dacă este temporar “oloagă” – scurgeri de combustibil dacă un elicopter a fost lovit sau imposibilitatea de a orienta turela unui tanc sau de a trage cu exactitate.

Cele 22 de misiuni ale campaniei single-player pot fi considerate antrenament pentru multipplayer, acesta din urmă fiind de fapt sursa majoră pentru câştigarea de Command Stars (chiar şi când pierzi). Unităţile pot fi cumpărate fie pentru single, fie pentru multiplayer, astfel că iarăşi depinde de tine dacă ai de gând să petreci în Wargame mai mult de cele 30 de ore din campanie. Există mai nou şi skirmish contra AI-ului, încă o dată mai mult pentru a acumula experienţă şi exersa diferse abordări, deşi totul s-ar putea să fie degeaba în multiplayer. Combinaţiile şi numărul mare de unităţi fac fiecare partidă diferită de fiecare dată şi, din fericire, se pare că există o comunitate serioasă online şi destule relăuri pe YouTube pentru a putea învăţa şi din experienţa altora.

wargame092 wargame091

Un DLC gratuit (New Battlefields) a mai adăugat şapte hărţi, numărul lor iniţial fiind destul de mic (11), plus un foarte bine-venit mod skirmish cooperativ. Maximum opt jucători se pot împărţi în două tabere, iar două dintre noile hărţi sunt asimetrice, făcându-le ideale pentru un du-te-vino de atac şi apărare. De asemeanea, a fost introdus şi un sistem de rachete de semnalizare ale căror mesaje pot fi personalizate pentru a atrage atenţia aliaţilor asupra desfăşurării conflictului, foarte folositor pentru comunicarea în echipă.  

Partea vizuală este suficient de realistă şi detaliată, dar rar se va întâmpla să stai la firul ierbii pentru a urmări unităţile. Controlul global este mult mai important şi astfel eşti scutit şi de a vedea partea de explozii şi efecte de particule. Hărţile sunt în mare parte teren rural, cu păduri, dealuri şi câmpii, fără zone urbane largi, doar hărţile cu râuri aducând ceva mai multă varietate. Comentariile unităţilor sunt destul de repetitive şi nu întoteauna potrivite contextului, la fel cum muzica nu se grăbeşte să te deranjeze (mai bine aşa decât cine ştie ce melodii suspecte). În mod bizar, campania are secvenţe cinematice doar la începutul misiunilor, nu şi la sfârşit, deşi n-ar fi fost atât de greu de pus la un loc câteva imagini (chiar şi luate din istoria reală) pentru o ilustrare măcar generică a unei victorii.

N-am avut parte de probleme tehnice propriu-zise, neplăcerile cauzate de micromanagementul redus intrând la un moment dat la categoria “peri albi creaţi în condiţii de război”. Pe de altă parte, novicii vor avea de furcă cu AI-ul care nu se joacă de-a războiul, uneori fiind chiar nejustificat de dificil. Spre finalul campaniei, unele misiuni devin mai mult o chestiune de noroc chior decât de strategie reală şi am avut parte de suficiente reluări pentru a înţelege prin trial and error care e cea mai buna metodă de a trece mai departe.

wargame090 wargame089

Aşadar, Wargame: European Escalation nu este o inovaţie extraordinară, dar se plasează foarte bine printre RTS-urile actuale şi beneficiază de o comunitate serioasă şi pasionată de război într-un mod ce depăşeşte nivelul manualului de istorie şi documentarele Discovery. E distractiv şi antrenant dacă ai răbdare şi, mai ales, dacă nu ţii cu dinţii de sistemul “construieşte baza, recrutează unităţi, distruge inamicul din celălalt colţ al hărţii”.

wargame088 wargame087

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

BANCUL ZILEI

06:40


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Donald Trump detonează BOMBA și își cheamă fanii la LUPTĂ: 'Aceste alegeri au fost trucate! Trebuie să inversăm aceste alegeri'
26/11/2020 00:07

Preşedintele american in exerciţiu, Donald Trump, a cerut miercuri susţinătorilor săi să "inverseze" rezultatul alegerilor prezidenţiale la mai mult de două săptămani după anunţul victorie ...

Numărul infectărilor cu COVID-19 crește iar în Italia: 722 de decese și aproape 26.000 de noi cazuri
25/11/2020 23:56

Italia a raportat 722 de decese - mai puţin de 853 faţă de ziua precedentă - şi 25.853 de noi infecţii, - mai mult faţă de marţi, a anunţat Ministerul Sănătăţii, potrivit The Guardian, anuntă new ...

FOTO/VIDEO - Un bărbat s-a izbit cu mașina în poarta Angelei Merkel
25/11/2020 14:14

Un individ a lovit intenţionat cu un vehicul, miercuri dimineaţă, poarta sediului Cancelariei Germaniei, in centrul Berlinului. Autorităţile suspectează că incidentul are motivatie politică, probab ...

Ce spune cel mai bogat român din SUA despre un lockdown total: „Ar fi un dezastru economic cum nu s-a mai întâmplat de sute de ani
25/11/2020 13:15

  George Haber, un prosper om de afaceri american de origine romană, supranumit peste Ocean "părintele DVD-ului", critică ideea de lockdown vehiculată de Joe Biden, despre care spune că ar ...

Un TIR plin cu porci s-a răsturnat în Vrancea
25/11/2020 13:07

Un TIR incărcat cu porci vii s-a răsturnat, miercuri, pe DN 23A, in localitatea Milcovul, in urma evenimentului conducătorul auto fiind rănit uşor, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vran ...

24 de milioane de americani riscă să moară de foame. „Este cea mai mare criză alimentară din istoria recentă a Americii
25/11/2020 08:15

Aproape 24 de milioane de americani riscă să nu aibă ce manca. Numărul a crescut cu un sfert, de la izbucnirea pandemiei de Covid-19. Cozile din fata băncilor de alimente si a cantinelor sociale sunt din c ...

FOTO - ȘOCANT! La București, bolnavii cu COVID sunt conectați la oxigen pe holuri
25/11/2020 08:00

La Institutul „Matei Bals" din Bucuresti, pacientii cu COVID-19 sunt intinsi pe paturi de campanie sau conectati la oxigen direct pe holuri din cauză că in sectia de Terapie Intensivă si in saloan ...

Sinagoga Yetev Lev din New York,amendată cu 15.000 de dolari pentru organizarea unei nunți cu mii de participanți
25/11/2020 07:15

Primarul New York-ului, Bill de Blasio, a anunţat amendarea unei sinagogi acuzate că a incălcat regulile sanitare in condiţiile in care metropola se luptă cu o revenire a epidemiei de COVID-19 deoarece a p ...

Fostul rege spaniol Juan Carlos ar fi ascuns milioane de euro in doua banci din Elvetia
24/11/2020 23:30

Fostul rege spaniol Juan Carlos a ascuns in doua banci elvetiene milioane de euro obtinute in urma unor tranzactii cu actiuni, prin conturi ale Fundatiei Zagatka, societatea pe care ar fi folosit-o pentru a dis ...

S-a descoperit un nou simptom al COVID
24/11/2020 16:46

Cercetătorii americani sustin că au găsit un simptom al infectării cu Sars-Cov-2. După ce s-a aflat deja că multe dintre persoanele infectate isi pierd gustul si mirosul, acum specialistii vorbesc despre ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei