default

Dimensiune font:

Warhammer 40.000: Dawn of War II – Retribution – RePlay Review

| 22-10-2012 16:25

Warhammer 40.000: Dawn of War II – Retribution – RePlay Review

La zece ani de la evenimentele din Chaos Rising, sub-sectorul Aurelia este din nou cuprins de conflicte, pe acelaşi principiu de „toatǎ lumea se cafteşte cu toatǎ lumea”. Orcii (orks, ştiu) nu vor decât sǎ prǎduiascǎ sectorul, pe Eldari îi intereseazǎ recuperarea unui anume artifact, Tyranizii îşi reconstruiesc forţele şi încearcă să refacă legǎtura cu Hive Mind-ul, „Marinarii” Spaţiali (Blood Ravens) încǎ scotocesc sectorul în cǎutarea Chaos Marines, în timp ce aceştia din urmǎ s-au întors sub drapelul Black Legion pentru a se rǎzbuna pe Blood Ravens. Dupǎ cum spuneam, Free For All.

Însă de data asta în ecuaţie mai apare şi Imperial Guard, o facţiune cunoscută din universul Warhammer 40K ce-şi face acum debutul şi în Dawn of War 2 şi care, sǎtulǎ de balamucul creat în acest colţişor de galaxie, s-a hotǎrât sǎ aplice un Exterminatus sub comanda Inchizitorului Adrastia. Exterminatus care, între noi fie vorba, este o procedurǎ destul de violentǎ din care nu prea scapǎ nimeni, nici mǎcar planeta unde are loc ceremonia.

O să avem astfel parte de aventuri pe toate lumile din sectorul Aurelia, cum ar fi planeta-junglǎ Typhon, Aurelia cea îngheţatǎ, Meridianul cel infestat de Tyranizi, Calderis-ul deşertic sau Cyrene cea stearpǎ. O deosebire importantă faţă de Chaos Rising este că Retribution ne permite să jucăm cu toate cele şase rase şi în single-player, însǎ varietatea este doar aparentǎ, întrucât în afarǎ de dialoguri şi personaje campaniile sunt trase la indigo. Chiar e puţin surprinzǎtor sǎ întâlneşti o facţiune adversǎ într-o campanie şi sǎ nu ai posibilitatea sǎ joci de partea cealaltǎ parte a baricadei atunci când alegi campania facţiunii respective: pur şi simplu ţi se serveşte un clan advers şi eşti pus sǎ îndeplineşti aceleaşi obiective.

Mai mult, secvențele cinematice dintre misiuni (şi din timpul acestora) nu pot fi „sărite”, producătorii fiind în continuare mult prea mândri de munca lor, astfel încât suntem obligați să urmărim filmulețele cu pricina. Ceea ce devine puțin obositor, mai ales prin prisma faptului că nu există mari diferențe între campanii. Totuşi, existǎ motive pentru a încerca tot ceea ce Retribution are de oferit în single-player.

În primul rând, finalurile sunt diferite în funcţie de rasa aleasǎ, iar dacǎ sunteţi fani ai lore-ului Warhammer veţi avea din nou parte de trǎdǎri, rǎsturnǎri de situaţie, personaje cunoscute şi salvǎri în ultimul moment, aşa cum îi stǎ bine unei astfel de poveşti. Apoi, fiecare misiune are parte de loot-ul care a fǎcut deliciul şi în Chaos Rising, iar la finalul unei misiuni avem de ales între a obţine un echipament mai rǎsǎrit pentru eroi sau deblocarea unei noi unitǎţi, având astfel posibilitatea de a termina campaniile fie cu eroi blindaţi (mai ales că talent-tree-ul este mult mai compact în acest expansion, unde 1 punct = 1 abilitate), fie muncitoreşte, copleşind adversarul cu unitǎţi şi lăsând eroii pe banca de rezerve.

De asemenea, resursele adunate în timpul unei misiuni pot fi folosite pentru îmbunătăţirea atributelor eroilor, cum ar fi puterea de foc sau punctele de viatǎ, boost ce va fi însă disponibil doar pe durata respectivei misiuni. Dar nu te gândi că vei putea cumpăra tot ce-ţi doreşte sufletul, pentru că nu vei avea „creditele” necesare, aşa că va trebui să te gândeşti totuşi care dintre abordări te avantajează mai mult.

Vorbind de cei care au venit să pârjolească tot sub-sectorul Aurelia, Imperial Guard este o facțiune a unităților cu uniforme militare clasice şi cozorocul perfect aranjat, al cărei lider, Lord General Castor, este întruchiparea perfectă a aristocrației britanice. Deoarece numărul lor copleşitor este unul dintre punctele forte, soldaţii Gărzii Imperiale sunt destul de fragili (comparativ cu Space Marines de exemplu) şi pot fi sacrificaţi oricând (aşa cum o subliniază foarte bine abilitatea Execute), dar cu mari posibilități de baricadare şi având acces la cele mai puternice tancuri din joc.

Astfel, putem plasa turele în puncte cheie sau putem construi buncăre ce pot fi modificate pentru a vindeca infanteria sau repara vehicule, nemaivorbind de posibilitățile de transport blindat pentru infanterie şi puternicul tanc Baneblade. În multiplayer, Imperial Guard este o facțiune cu mobilitate limitată, însă foarte eficientă în blocarea unei porțiuni de hartă, fiind astfel deosebit de căutată pentru jocurile în echipă. Dacǎ speraţi însă la reintroducerea construirii bazelor în Retribution, puneţi-vă pofta în cui: aveţi aceeaşi clǎdire solitarǎ de unde recrutezi toate unitǎţile, gameplay-ul axându-se în continuare pe capturarea punctelor de interes de pe hartǎ.

Modul cooperativ este din nou prezent, aducând ceva sare şi piper campaniilor lipsite de varietate. Faţǎ de Chaos Rising, de data asta a fost preferată cantitatea, însǎ acest lucru devine mai digerabil dacǎ ai alǎturi un prieten cu un aruncǎtor de flǎcǎri cu care sǎ mai schimbi o vorbǎ sau pe care să dai vina când muriţi glorios exact la finalul misiunii. Totuşi, Relic nu a stat degeaba şi a lucrat puţin la suspansul fiecǎrei misiuni, cum ar fi boss-fights. Am fost încântat de fuga de un Baneblade care s-a dovedit a fi destul de intensǎ, precum şi de faptul cǎ un tanc al orcilor (orks, I know) poate fi distrus fie de arme convenţionale (după vreo 20 de minute de foc continuu) fie poate fi pǎcǎlit sǎ treacǎ pe lângǎ nişte butoaie explozive care să-i grǎbească sfârşitul.

Am remarcat însǎ şi câteva bug-uri specifice Imperial Guard, cum ar fi blocarea unitǎţilor în puncte innaccesibile sau abilitatea specialǎ a Lordului Castor, aceea de a paraşuta tancuri acolo unde harta nu prea ştie ce sǎ facǎ cu ele. Nu neapărat game-breaking, dar totuşi neplǎcute. Pe lângă acestea, se mai poate observa şi un sistem de pathfinding uşor înapoiat, uneori unitățile şi eroii luând-o aiurea pe lângă potecă, însă nu mi s-a părut că algoritmul de căutare este neapărat debil, ci mai degrabă că unitățile respective sunt neobişnuite cu mersul pe jos.

Pentru a susţine ideea de expansion stand-alone, în multiplayer avem acces la toate cele şase facţiuni fǎrǎ a fi nevoie să instalăm vreunul dintre predecesori, în timp ce sosirea Imperial Guard dǎ naştere unor noi strategii. Aşa cum spuneam, unitaţile acestora, deşi destul de fragile, sunt foarte utile la blocarea acesului la secţiuni din hartǎ prin turelele şi buncǎrele ce pot fi construite, iar tancul Baneblade este un monstru care impresioneazǎ chiar şi Tyranizii fǎrǎ minte.

Cea mai bunǎ veste din multiplayer însǎ este renunţarea la Game for Windows Live (Yay!) în favoarea matchmaking-ului Steam. Din acest punct de vedere, nu au existat probleme cu deconectarea când ţi-e lumea mai dragǎ şi mi-a fost mult mai uşor sǎ-mi gǎsesc adversari sau aliaţi, semn cǎ GFWL are zilele numǎrate (iar eu unul n-o sǎ suspin deloc dupǎ el). De asemenea, modul Last Stand a fost binecuvântat cu o nouǎ hartǎ, mult mai dificilǎ, precum şi cu prezenţa unui Lord General Imperial Guard.

Din punct de vedere vizual şi auditiv nu sunt prea multe lucruri de spus, deoarece Retribution foloseşte aceeaşi reţetă de calitate cu care ne-au obişnuit producătorii, fiecare lume oferind peisaje încântǎtoare şi în mare parte destructibile (veteranii vor sesiza însă imediat reciclarea elementelor de decor din titlurile precedente). Vocile sunt şi ele la înǎlţime, mai ales Kaptin Bluddflagg, în timp ce Lordul General Castor se ia cam prea în serios, însǎ impune respect doar din intonaţie.

Aşadar, pentru cei care n-au jucat până acum vreun titlu Dawn of War 2, Retribution este o introducere foarte bună, oferind accesul direct la 6 facţiuni şi un multiplayer mult mai bine pus la punct tehnic decât cel din predecesori. Pe de altă parte, veteranii o să observe că, exceptând introducerea Imperial Guard, noutăţile din noul expansion sunt destul de superficiale, iar lipsa de varietate din single-player e foarte posibil să lase un gust amar celor care au apreciat campania din Chaos Rising. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
Coronavirus Romania. 823 de cazuri noi si 19 decese in ultimele 24 de ore. Record de pacienti la Terapie Intensiva: 419
03/08/2020 14:32

 Numarul cazurilor noi de coronavirus raportat luni, 3 august, este de 823, iar cel al deceselor de 19. De la inceputul pandemiei pana acum, in Romania au fost confirmate 54.009 de cazuri de p ...

Australienii au scapat de sub control epidemia de COVID-19 - Stare de dezastru în statul Victoria
03/08/2020 09:18

Statul Victoria, al doilea cel mai populat din Australia, a declarat duminică stare de dezastru şi a impus o intedicţie de circulaţie pe timp de noapte in capitala Melbourne, in cadrul celor mai stricte res ...

Record de temperatura de 44,5 grade HARTA METEO LIVE  VEZI METEO IN TIMP REAL
02/08/2020 21:00

 VEZI AICI METEO PENTRU: IASI,BACAU,BOTOSANI,NEAMT, SUCEAVA,VASLUI   Precipitatii Acum Radar Romania ANM.  

Hogeweyk, „orașul” în care toată lumea suferă de demență
02/08/2020 18:51

 La o primă vedere, Hogeweyk, situat la aproximativ 20 de kilometri de Amsterdam, arată ca orice alt oras olandez. Locuitorii isi duc viata in mod normal, fac cumpărături, merg la film si se intalnesc ...

Gafă de proporţii uriaşe a conducerii PNL şi USR Prahova ! Ploieştiul în pericol să piardă clădirea primăriei !
31/07/2020 14:04

 Anunţată de ieri, astăzi a avut loc conferinţa de presă a conducerilor judeţene a PNL şi USR Prahova, menită să anunţe alianţe electorale locale.   Iar locul „ochit” de cele ...

BREAKING - Noi restricții anunțate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență: Mască în spații deschise, activități interzise noaptea și distanță pe plajă
28/07/2020 20:44

Comitetul National pentru Situatii de Urgentă a aprobat in sedinta desfăsurată astăzi, 28 iulie, Hotărarea numărul 37 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspandirii infectiilor cu SARS CoV-2 l ...

Putin își plasează arma supremă în Marea Neagră - Poate lovi România în câteva minute
27/07/2020 05:55

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat - duminică, la Sankt-Petersburg - că Marina militară rusă va fi dotată cu arme nucleare hipersonice şi cu drone submarine nucleare, acestea - potrivit Ministeru ...

Două îngrijitoare românce au primit moștenire peste un milion de euro de la italianul bogat pe care l-au îngrijit
25/07/2020 18:38

Două romance care lucrau ca ingrijitoare pentru un bătran din Italia, au primit după moartea acestuia un milion de euro. Bătranul le-a trecut in testament pentru că au avut grijă de el, insă rudele bărb ...

Româncă sunată în a șasea zi de vacanță în Grecia: Aveți COVID pozitiv. Cum a fost confirmată cu COVID-19 telefonic și ce a urmat.
25/07/2020 10:55

Iată integral mesajul femeii de 39 de ani, publicat pe Forum Grecia: ”Dulce si amar de Grecia Scrisoare către mine si către voi toti, sper să invătam ceva bun de aici Prima mea vacantă in Grecia ...

Grupare de proxeneti constituita de o familie
22/07/2020 20:47

 O familie din Buzau a ajuns in atentia DIICOT dupa ce a trimis tinere din Romania sa se prostitueze in Marea Britanie, Spania, Germania si Elvetia. Fetele erau racolate prin metoda "Lover B ...